Nogomet

Čeferin udaril nazaj, o Agnelliju pa: Še nihče me ni tolikokrat nalagal

Montreux, 19. 04. 2021 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin se je na zasedanju izvršnega odbora v švicarskem Montreuxu ostro odzval na potezo klubov, ki so se odločili ustanoviti novo klubsko tekmovanje. Igralcem, ki bodo nastopali v tako imenovani superligi, je Čeferin napovedal prepoved nastopov v njihovih reprezentancah, predstavil pa je tudi razširjeni format Lige prvakov od sezone 2024/25 naprej.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ogorčenje nad Superligo
    02:24
    Iz 24UR: Ogorčenje nad Superligo
  • Iz 24UR: Superliga
    02:41
    Iz 24UR: Superliga
  • Iz SVETA: Superliga
    05:51
    Iz SVETA: Superliga
Španski časniki se sprašujejo, ali bi lahko dejstvo, da v superligi kani sodelovati tudi Real Madrid (ne nazadnje je predsednik superlige postal predsednik Reala Florentino Perez), vplivalo na nastope Madridčanov v tej sezoni Lige prvakov, v kateri 13-kratne prvake čakata še vsaj dve tekmi polfinala proti Chelseaju. Italijanski športni dnevnik La Gazzetta dello Sport poroča, da bi morebitne sankcije lahko nastopile šele po sezoni 2020/21.

Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), je prvič po odmevni napovedi nekaterih največjih evropskih klubov o ustanovitvi tako imenovane superlige spregovoril v javnosti. Na zasedanju izvršnega odbora Uefe v Montreuxu bi morala biti v prvem planu v skladu z napovedmi seveda predstavitev novega formata Lige prvakov, a je pobudnikom superlige to uspelo povsem zasenčiti.

"Ne morem dovolj močno poudariti, kako so vsi združeni proti temu sramotnemu, sebičnemu predlogu, ki ga je gnal predvsem pohlep. Vsi smo združeni proti temu nesmislu od projekta. Gre za ciničen načrt, ki je povsem v nasprotju s tistim, kar bi moral biti nogomet. Ne moremo in ne bomo dovolili, da se to spremeni," je po poročanju britanskega BBC dejal Čeferin. 

'Uefi ne gre le za denar, superligo zanimajo le žepi'
"Igralci, ki bodo igrali za ekipe, ki bi morda igrale v zaprti ligi, ne bodo smeli nastopiti na svetovnem in evropskem prvenstvu. Pozivamo vse, da se skupaj z nami temu postavijo po robu, medtem ko počnemo vse, kar je v naši moči, da bi zagotovili, da se to nikoli ne uresniči. Uefa razdeli 90 odstotkov prihodkov nazaj v nogomet ‒ v otroško fundacijo, v ženski nogomet in mladinske pogone. V superligi gre le za denar za ducat deležnikov. Uefi gre za nogomet. Enotnost zanje ne obstaja, gre le za njihove žepe," je nadaljeval.

Čeferin (na fotografiji) se je znašel pred velikim izzivom.
Čeferin (na fotografiji) se je znašel pred velikim izzivom. FOTO: AP

"Rad bi se zahvalil ligam, klubom, razen seveda dvanajstim. Rad bi se zahvalil Borisu Johnsonu (britanskemu premierju, op. a.) in predsedniku (Francije, Emmanuelu, op. a.) Macronu, ki spoštujeta evropske vrednote. Ta ideja je pljunek v obraz vseh ljubiteljev nogometa. Ne bomo dovolili, da nam ga vzamejo."

Pristavil je še: "Pripravili smo Ligo prvakov, ki bo moderna in privlačna, v njej pa bodo lahko sodelovali in jo osvojili vsi."

Nismo vedeli, da smo obdani s kačami. Zdaj vemo. Aleksander Čeferin, predsednik Uefe

Posebno sporočilo Agnelliju
Zelo oster je bil Čeferin, ko je beseda nanesla na predsednika Juventusa Andreo Agnellija, ki je kot predsednik Zveze evropskih klubov (Eca) očitno ves ta čas igral dvojno igro. Dolga leta tesen Čeferinov zaveznik se je v trenutku, ko je bilo to najbolj pomembno, postavil na stran novega tekmovanja.

"Še nikoli nisem spoznal takšnih ljudi, začenši z Edom Woodwardom (izvršnim direktorjem Manchester Uniteda, op. a.), ki mi je govoril, kako je naklonjen spremembam. Ne bom veliko govoril o Andrei Agnelliju. On me je najbolj prevaral. Nikoli še nisem spoznal osebe, ki bi mi tolikokrat lagala. V soboto zvečer mi je dejal, da so to le govorice. Rekel je, da me pokliče čez eno uro, nato pa je ugasnil telefon. Takšna situacija se mi v življenju še ni pripetila. Pohlepnost je tu osupljiva. Vsi vemo, kdo je kdo. Woodward, Agnelli in Pedro Lopez so bili v petek v prostoru, kjer smo se dogovorili za reforme," je po poročanju spletne strani španskega dnevnika MARCA razkril Čeferin.

"Sicer pa ideja o superligi zori že več let. Covid s tem ni povezan. To so 'skuhali' ljudje, kot sta Florentino Perez in Agnelli. Lahko bi govorili z nami. Prejeli smo zanimivo ponudbo, a so rekli, da se bomo o tem pogovorili v tem tednu. Pri vsem tem gre za pohlep nekaterih. Spoznal sem tako slabe kot tudi izjemne ljudi. Zaupam pa v francoske in nemške klube, ki so se tej skušnjavi uprli. Nogomet ni pokvarjen. Gre za majhen del, ki ga vodi pohlep. Nismo vedeli, da smo obdani s kačami. Zdaj vemo."

Čeferin in Agnelli (oba na fotografiji) ob podpisu memoranduma o razumevanju med Uefo in Eca.
Čeferin in Agnelli (oba na fotografiji) ob podpisu memoranduma o razumevanju med Uefo in Eca. FOTO: Uefa

Štirje dodatni klubi v Ligi prvakov od sezone 2024/25, prestavljena odločitev o gostiteljih EP
Uefa je na seji izvršnega odbora tudi potrdila načrt za prenovo formata evropskih klubskih tekmovanj od leta 2024. Elitno evropsko tekmovanje Liga prvakov se bo z 32 klubov razširila na 36 klubov. Novi format celinskih tekmovanj bo stopil v veljavo v sezoni 2024/25. Predsednik Uefe je ocenil, da gre za "razburljiv nov format, ki bo ohranil odprtost tekmovanja" in se obregnil ob napoved dvanajsterice "odpadnikov", ki jih je označil za "pohlepneže".

"Te spremembe ohranjajo vrednost domačih lig. To bo ostalo ključ za uvrstitev v evropska klubska tekmovanja," je dodal Čeferin. Tekme elitnega tekmovanja bodo ob tradicionalnih torku in sredi na sporedu tudi ob četrtkih, so sporočili pri Uefi, kjer so že pred časom napovedali tudi povratek tretjerazrednega tekmovanja, Lige konfederacij, ki se na nogometne koledarje prebija že s sezono 2021/22. 

Uefa bi morala v ponedeljek potrditi tudi končni seznam držav gostiteljic letošnjega evropskega prvenstva, ki bo potekalo v več državah, zaključni turnir najboljše četverice pa bo gostil London. A Čeferin je dejal, da so odločitev prestavili na petek, saj da morajo "urediti nekaj reči s tremi možnimi prizorišči, ki bi lahko bila izločena".

Napadalec Liverpoola Mohamed Salah (na fotografiji levo) in branilec Reala Ferland Mendy.
Napadalec Liverpoola Mohamed Salah (na fotografiji levo) in branilec Reala Ferland Mendy. FOTO: AP

Francozom zdaj tri mesta, Angležem, Špancem, Nemcem in Italijanom ostajajo štiri
Najmočnejše štiri evropske lige Anglija, Španija, Nemčija in Italija bodo v prenovljeni Ligi prvakov imele zagotovljena štiri mesta, Francija pa po novem tri. Ob tem bosta prvaka Lige prvakov in Lige Evropa avtomatično uvrščena v razširjeno tekmovanje, s čimer bosta sproščeni še dve mesti v domačih tekmovanjih obeh prvakov. Tekmovanje bo potekalo po tako imenovanem švicarskem modelu, z enotno lestvico in razvrščenostjo ekip glede na trenutni in zgodovinski uspeh. Vsaka ekipa bo v uvodnem delu odigrala 10 tekem po računalniškem žrebu glede na razvrstitev. Od osmine finala bodo sledile tekme na izpadanje, osem najvišje uvrščenih ekip si bo pri tem zagotovilo neposredno napredovanje.

Potrditev prenove evropskih klubskih tekmovanj sledi po več letih razprav za doseganje ustreznega ravnotežja, ki bi zadovoljil zahteve največjih klubov po večjem deležu prihodkov in manjših klubov po dostopnosti tekmovanj. O hitrosti in podrobnosti pravnih ukrepov za člane tako imenovane superlige še ni želel govoriti, saj Uefa po njegovem preverja svoje možnosti, je pa dejal, da bodo klubi "izločeni iz vseh naših tekmovanj takoj, ko bo to mogoče ... enako velja tudi za nogometaše teh klubov". Pri tem je dodal, da Uefa ohranja odprta vrata za vse, ki bi se želeli premisliti. Zato upa, da bo na koncu vendarle prevladal razum, saj je po njegovem jasno, da tovrstnemu projektu nasprotujejo celo navijači 12 sodelujočih klubov.

Mednarodni sindikat v bran igralcem klubov superlige
Mednarodni sindikat igralcev nogometa (FIFPro) je medtem dejal, da bo odločno branil igralce iz klubov, ki so ustanovili tako imenovano superligo, če jim bodo grozile prepovedi mednarodnih tekmovanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dvanajst velikih evropskih klubov je sporočilo, da ustanavlja superligo, Uefa pa je v odzivu na to poudarila, da bodo klubi in igralci, vpleteni v to novo tekmovanje, izključeni iz domačih in drugih evropskih tekmovanj, zaradi česar obstaja možnost, da omenjeni igralci ne bi mogli igrati niti za državne reprezentance.

"Igralci so še naprej del teh pogajanj. To pa je nesprejemljivo za FIFPro, za naših 64 nacionalnih članic in 60.000 igralcev, ki jih zastopamo," so v sporočilu za javnost zapisali pri FIFPro. "Odločno bomo nasprotovali vsem ukrepom obeh strani, ki bi vplivali na pravice igralcev, k čemur spada tudi izključitev iz državnih reprezentanc," so dodali pri mednarodnem sindikatu.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je dejala, da ne odobrava superlige oziroma zaprtega sistema tekmovanja, a ni omenila možnosti prepovedi igranja za reprezentanco. Šest angleških prvoligašev, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City in Tottenham, španski Real Madrid, Barcelona in Atletico Madrid ter italijanski Juventus, AC Milan in Inter so ustanovni člani nove superlige. Za zdaj pa vsaj pri Italijanski nogometni zvezi pravijo, da bodo sledili navodilom Uefe, a kakršne koli potencialne kazni ne bodo vplivale na to sezono, je poročal milanski športni časnik La Gazzetta dello Sport.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1049)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dalibor Stojanovski
20. 04. 2021 16.38
-1
Tud trenerje teh 12 klubov dozivljensko kaznovat in tle bo strah in trepet,ker ko bo enkrat zgubu sluzbo ne bo nikjer mogu delovat
jafalical
20. 04. 2021 10.14
-3
Ceferinu vse cestitke in dobro vodi,ve kaj dela. Italjancek je mislil, da bo g. Ceferin hitro odletel,pa glej ga zlomka, ni. Ker so samo mesali, kvackali, fucljali, da bi zepe sebi , sebi polnili, je Ceferin vseeno bolj ljudski.
CelindaAndre
20. 04. 2021 10.09
-2
En dan prej je še otresal Jezik kot njegov tastar na KOSOVU, naslednji dan se mu pa HIŠA podira. Ja gospod Čuftar, kar ni uničil tvoj stari boš pa ti.
poper00
22. 04. 2021 12.00
-1
A se ti splača smešit za en pingo in sendvič?
cakra
20. 04. 2021 09.51
+2
Mogoči bi se moral več ukvarjat z nogometom kot z politiko. Ko je dobil to funkcijo se mi je življenje polepšalo, ko pa sem slišal tisto izjavo o 4 bogataših kaj lahko preko njega naredi SL....me vrglo iz sedežne, groza.
Marjan Krajnc
20. 04. 2021 09.41
+0
Če jih isključite boste na zgubi uefa oni pa bodo igrali v svoji ligi,ki pa je vi nemorete preprečiti in kdo bo potem na profitu.
misterbin
20. 04. 2021 09.40
-3
Čeferin je samo palček in ostržek ter samovšečnež
Marjan Krajnc
20. 04. 2021 09.39
-1
Nemoreš stalno dobiti sprijazni se tud z porazi.
CelindaAndre
20. 04. 2021 08.45
+5
Ko je prišel e bilo jasno, da bo vse propadlo.
hotchilipoper
20. 04. 2021 08.36
+5
Ko ga bodo imeli zadost,bo letel kot Platini
hotchilipoper
20. 04. 2021 08.35
+3
Pa tale čeferin je več na tem portalu,kot naš veliki vodja borut
portorico 1
20. 04. 2021 08.29
+3
Čeferin se zgraža nad "prijateljem" Agnellijem. V mladosti bi raje bral Maria Puzza kot Marxa in Engelsa!
portorico 1
20. 04. 2021 08.26
+3
Klubi, ki so ustanovili Superligo so res člani UEFE, niso pa njena last, temveč samo UEFina molzna krava. Brez teh klubov je UEFA polovico manj vredna, tako športno, kot komercialno. Tega Čeferin ne pozabi. UEFA so ONI ne ti!
Bojan58J
20. 04. 2021 08.20
+3
Čudni komentarji, če si proti meni si kača (fašist). Podobno kot pri naši tolpi KUL. V Evropi ta način vladanja izgleda ne pije vode.
dax11
20. 04. 2021 09.10
+1
Ne vem kaj si ti bral. Ne gre za proti. Kaj bi si ti mislil o cloveku ki ti eno uro prej govori eno potem pa naredi kontra.
hotchilipoper
20. 04. 2021 08.19
+1
Ta je pa nasilen,kar udari
BITINOVINAR
19. 04. 2021 21.59
-2
Sankcije, ne samo grožnje, povračilni ukrepi..... Toliko o včerajšnji kritiki Čeferina Janši glede ustrahovanja. Manj kot 24ur g. Čeferin, manj kot 24ur. Se vam ne zdi, da tudi VI ZAČNETE ZAGOVARJATI SODELOVANJE V SLOVENIJI IN NISTE TAKO PREKLETO VISOKI. VELJA ISTO ZA JJ. Zelim da uspete g. Čeferin, zelim tudi da zagivarjate SODELOVANJE
Uporabnik2066124
19. 04. 2021 21.59
+4
Vceraj zvecer but po jansi in vladi, kako imajo ljudi za bedake in so nesposobni..... Za 4 ure pa dobi porcijo za zgodovino in najvecjo sramoto za slovenski narod...... Kar je ocital drugim je sam dobil
26277
19. 04. 2021 21.57
+3
Npr...Juve brez mafije ne preživi niti sezone.
Rothschild1
19. 04. 2021 21.56
-2
Ubogi Ceferin. Najboljsi klubi so imeli dovolj bleferja in politikanta .... in so mu rekli....adio
Capone42
19. 04. 2021 21.58
+2
Ne, nikoli jim ni dovolj pogoltnežem..sej bi moral vedeti imaš enega takega v svojem nicku
portorico 1
20. 04. 2021 08.33
+1
Reallife
19. 04. 2021 21.55
-1
BRAVO CEFERIN.. Nas novi PV ali 2022 ali 2026..
Slovenskimuri
19. 04. 2021 21.55
-1