Nogomet

Čeferin: Večina navijačev ljubi nogomet, ostali izrabljajo njegovo pozornost

Frankfurt, 20. 10. 2023 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.M., STA
Komentarji
6

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin od politike zahteva večjo podporo proti "petim odstotkom idiotov" na nogometnih stadionih. Svoja stališča je pojasnil na petkovi okrogli mizi na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: Luka Kotnik

"95 odstotkov navijačev so ljudje, ki ljubijo nogomet. Le majhen del pa zlorablja pozornost, ki jo ima nogomet, in tam prikazuje svoje idiotske ideologije. Proti temu skušamo ukrepati, ampak pri tem potrebujem podporo vlad." Aleksander Čeferin pri svojih razlagah ni ostal le pri teoriji. Kot primer je izpostavil kvalifikacijsko nogometno tekmo za EP 2024 med Hrvaško in Latvijo (5:0), kjer je skupina hrvaških navijačev izobesila prepovedano ustaško zastavo iz obdobja druge svetovne vojne: "Vsi so končali v zaporu. Morda je res čas, da ukrepamo proti tem idiotom." Uefa je hrvaško zvezo takrat kaznovala z denarno kaznijo in s pogojno kaznijo izključitve dela navijačev na naslednji tekmi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še enkrat pa je Čeferin izpostavil tudi nogomet kot svetel družbeni zgled: "Na igrišču te nihče ne vpraša, od kod si, v kaj veruješ in kakšna je tvoja spolna usmerjenost. Na igrišču ni razlik. Če nisi talentiran in dovolj hiter, ne boš igral, pa tudi če si kraljevi sin." 56-letni Čeferin pa na knjižnem sejmu ni mogel povsem mimo knjig, zato je o sebi razkril tudi: "Počasi sem spet začel prebirati knjige. Če zvečer bereš, zaspiš kot angel." Čeferin je tudi dejal, da bi bili ljudje manj depresivni in agresivni, če bi več brali. Hkrati bi se tudi bolj poslušali.

Poleg omenjenega se na družbenih omrežjih pojavlja tudi izjava o uvrstitvi italijanske nogometne reprezentance na evropsko prvenstvo leta 2024. "Bila bi katastrofa, gre za zelo pomembno reprezentanco," je dejal. Spomnimo, Italijani so aktualni prvaki, ki so leta 2021 v velikem finalu premagali Angleže. So pa naslednje leto izpustili svetovno prvenstvo, ki se je pri nas odvijalo v "spornem" zimskem času. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
21. 10. 2023 13.14
+1
Vse jasno.... Halar, zapirač in crips so iz kvote 5%...
Con-vid 1984
20. 10. 2023 19.57
+2
Če iz svoje kože pogledam, bi mi nogomet postal zanimiv, če bi zraven tudi štadioni goreli, vsaj kaj zanimivega bi se dogajalo, čeprav še vedno neumnega.
HALAcR7
20. 10. 2023 19.24
-8
kdaj boš prikazal novi sistem ozirmo superligo,,,hinavec
optimist11
20. 10. 2023 20.17
+3
coca.eskim
20. 10. 2023 18.57
+1
Anglija naj bo vzgled.
PoldeVeliki
20. 10. 2023 19.18
-1