Nogomet

Zaletel: Kosičevega odhoda nismo pričakovali, cilj na EP so izločilni boji

Ljubljana, 05. 01. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
1

Slovenski prvoligaši se ta teden vračajo v polni pogon. Nogometaši Celja, ki branijo naslov, se bodo zbrali v četrtek. Po skromnem prvem delu sezone so se v knežjem mestu močno okrepili v napadu, v obrambi pa bodo, kot za zdaj kaže, stavili na preverjene adute. Zadnjo varovalko pred vratarjem Matjažem Rozmanom bo še naprej predstavljal 21-letni Žan Zaletel, s katerim smo se pogovarjali o zanj nepozabnem letu 2020 ter željah in ciljih za nadaljevanje sezone. Pa tudi o tem, kako je s soigralci doživel spremembo na trenerskem stolčku in kam lahko Slovenija poseže na letošnjem domačem evropskem prvenstvu do 21 let.

Žan Zaletel na tekmi mladih reprezentanc Slovenije in Rusije. Doslej je za selekcijo U21 zbral 10 nastopov.
Žan Zaletel na tekmi mladih reprezentanc Slovenije in Rusije. Doslej je za selekcijo U21 zbral 10 nastopov. FOTO: Damjan Žibert

Novo koledarsko leto se je za Žana Zaletela začelo odlično. Navijači so ga izbrali za člana idealne klubske enajsterice vseh časov. "Zagotovo je to zame velika čast. Če povem po pravici, nisem pričakoval, da bom izbran, ker so bila poleg mene v izboru res zveneča imena. Bil sem presenečen, ampak seveda tudi vesel."

Kaj je prepričalo navijače, da svoj glas oddajo prav za Zaletela, ni treba posebej razlagati. Celjani so lani tudi na račun granitne obrambe, najboljše na prvenstvu, prvič v zgodovini postali državni prvaki. Verjetno pa se nekdanji nogometaš Brava ne bi tako zapisal v srca navijačev, če bi po koncu šampionske sezone zapustil klub, kar sta denimo storila Dario Vizinger in Mitja Lotrič. "Odločil sem se, da bi bilo dobro še to sezono odigrati tukaj, potem pa videti, kakšne so opcije za naprej. V Celju mi nič ne manjka, tako da ne bi bilo nobene tragedije, če bi tukaj ostal še za dalj časa," je povedal 21-letni Zasavec in obenem dodal, da bi mu v klubu najbrž dali proste roke, če bi si želel oditi.

Pri odločitvi svojo vlogo odigral tudi Kosič, nato pa ...
Zaletel je nato oktobra s Celjani še podaljšal pogodbo. Ta ga na Stadion Z’dežele sedaj veže do konca junija 2023. "Prepričala me je stabilnost kluba. Poleg tega iz tujine ni bilo neke konkretne ponudbe, da bi si res rekel, to je pa zdaj to." Ob vprašanju, ali mu je pri odločitvi pomagal tudi zdaj že bivši trener Dušan Kosič, je Zaletel dodal: "Bil je tudi on, vsekakor. On me je pripeljal v Celje, dal mi je priložnost. Skozi vse tri sezone, oziroma dve in pol, mi je izkazal zaupanje. Zagotovo je bil tudi to eden od faktorjev, da sem podaljšal."

Kosič, ki je Celje pripeljal do največjega uspeha v klubski zgodovini, je po koncu prvega dela ostal brez službe, kar je, kot priznava Zaletel, presenetilo tudi igralski kader: "O tem se ni govorilo. Nihče od fantov ni vedel nič. Po tekmi z Muro smo odšli domov, na dopust, potem pa smo naslednji dan v medijih videli novico, da je že bivši. Bili smo presenečeni." 

Jarošik je med drugim igral za Chelsea, Birmingham, Celtic, moskovski CSKA, Alaves, Real Zaragozo in Sparto iz Prage. Za Češko izbrano vrsto je zbral 23 nastopov. Večino tekem je odigral na položaju centralnega branilca, občasno pa so ga trenerji uporabljali v vezni liniji, kar velja tudi za Zaletela.

Kosiča je nadomestil nekdanji češki reprezentant Jiri Jarošik, za katerega je to najresnejši trenerski izziv doslej, za seboj pa ima sicer zelo bogato igralsko kariero. "Pričakujem, da bo s svojimi izkušnjami na nas predal koristne informacije. Da bo skušal vsiliti svoj slog igre. Odigral je tisoč težkih tekem, skoraj 50 v Ligi prvakov. Ima ogromno izkušenj, ki jih bo, upam, prenesel tudi name. Sam pa bom skušal vse to čim bolj izkoristiti," se nadeja Zaletel. 

Jarošik bo imel v primerjavi s prvim delom sezone na voljo kar nekaj okrepitev. Iz Aluminija je prišel Jure Matjašič, iz Želježničarja nekdanji prvi strelec druge lige Anel Hajrić, iz Brežic Ester Sokler, v ponedeljek pa je Celje okrepil še 19-letni napadalec Nino Kukovec, ki je pred tem nastopal za mlajše selekcije Fiorentine. In čeprav so trenutno na sedmem mestu, Zaletel trdno verjame, da so sposobni priti do evropskih vozovnic: "Želim si, da bi bili bolj konstantni, da bi morda prišli v serijo zmag, ki bi nas dvignila na lestvici. Želimo končati na pozicijah, ki vodijo v Evropo. Sedaj smo od tega oddaljeni le nekaj točk. Mislim, da so to realni cilji, ki so tudi dosegljivi. Če bomo pravi, se ni za bati, da tega ne bi uresničili."

Žan Zaletel je v tej sezoni prve lige odigral 18 od 19 tekem. Le na eni na igrišču ni preživel vseh 90 minut.
Žan Zaletel je v tej sezoni prve lige odigral 18 od 19 tekem. Le na eni na igrišču ni preživel vseh 90 minut. FOTO: NK Celje

Z mislimi tudi že pri domačem evropskem prvenstvu
Ko se je Zaletel odločil, da bo ostal v Celju in s klubom sklenil podaljšanje, je imel v mislih še en velik cilj – domače evropsko prvenstvo do 21 let. "To je bil eden od ključnih dejavnikov. Da tudi zaradi evropskega prvenstva ostanem tukaj. Ko prideš v nov klub, je težko, da si že od začetka stabilen v prvi postavi, da igraš ves čas, še posebej v tujini. Mislim, da bom tukaj lahko držal kontinuiteto in s tem ohranjal formo do EP, kar je najpomembnejše."

Celjski branilec ne skriva, da je cilj varovancev Milenka Ačimovića preboj v izločilne boje. "V katerikoli skupini bi pristali, bi bili ena, če ne dve, zares dobri reprezentanci. Že pred žrebom smo vedeli, da v nobeni skupini ne bo lahko. Nadejamo se dobrega rezultata, da bi presenetili in nadaljevali prvenstvo maja, v drugi fazi."

A bo ta naloga v skupini s Češko ter zvezdniškima zasedbama Španije in Italije zelo zahtevna. Med nogometaši, ki bi lahko prišli v Slovenijo, se omenja Moisa Keana (PSG), Pedrija (Barcelona) in Brahima Diaza (Milan). Zaletel pa se z imeni nasprotnikov ne želi obremenjevati: "Pripravljali se bomo kot na vsako drugo tekmo. Skupaj bomo analizirali tako Španijo kot Italijo, mogoče bomo izpostavili tudi kakšnega posameznika. Da bi se pripravljali zgolj na enega, pa ne. Nihče ne more sam dobivati tekem. Na vse se bo treba dobro pripraviti."

"Veliko oči bo uprtih v naše obračune. Vsak zase se tega zaveda. Motivacije in motiva ne bo manjkalo. Vsi se bomo potrudili maksimalno. Pa ne samo zaradi sebe, temveč zaradi ekipe," glede evropskega prvenstva še dodaja Zaletel, ki priznava, da bi si tudi sam nekega dne želel okusiti slast igranja v tujini. "Mislim, da si vsak posameznik v slovenskem nogometu želi priti do prestopa v tujino. Rekel sem si, da ne bom nikamor silil. Ko bo prišel čas, bom to izkoristil, naredil ta korak. Zaenkrat mi v Celju oziroma Sloveniji nič ne manjka, tako da se mi nikamor ne mudi."

Takole so nogometaši Celja proslavili svoj prvi naslov državnih prvakov.
Takole so nogometaši Celja proslavili svoj prvi naslov državnih prvakov. FOTO: Damjan Žibert
Celjani so leto 2020 začeli neporaženi. Na prvih šestih tekmah so zabeležili štiri zmage in dva remija. Nato je prišel koronavirus, po vrnitvi pa so na 10 tekmah le enkrat klonili, ob tem pa dosegli šest zmag, kar je bilo na koncu dovolj za prvo krono. Zaletel je v minuli sezoni zaigral na 34 tekmah, proti Rudarju v predzadnjem krogu pa je nase nadel celo kapetanski trak. 

'Kemija v ekipi je bila zares dobra'
Za konec pa nismo mogli mimo dogajanja v drugi polovici lanske sezone, ki jo je najprej prekinil prvi val epidemije covida-19, nato pa so Celjani presenetili vse in prišli do tako nenadejanega naslova. "Dolgo nismo želeli na glas govoriti o prvem mestu, da bomo prvaki, da gremo na to. Morda je bil ravno ob vrnitvi ta moment, ko smo začeli bolj razmišljati o naslovu," se spominja eden od glavnih tvorcev celjskega uspeha.

"Kemija v ekipi je bila zares dobra, to je bila velika dodana vrednost. S soigralci smo si nekajkrat pred tekmami rekli: 'Če to zmagamo, potem smo zares zraven. Če to zmagamo, se res lahko borimo za prvaka.' V takšnih trenutkih smo še bolj stopili skupaj, še bolj smo 'grizli' in na koncu nas je to nagradilo. Tudi konstantnost čez vso sezono je odigrala svoje. Kakorkoli pogledamo, od vseh smo bili najbolj konstantni. Samo petkrat smo izgubili, prejeli najmanj zadetkov in jih dali največ." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Paradox
05. 01. 2021 09.53
-2