Nogomet

Celje izkoristilo nov spodrsljaj Olimpije in pred zadnjim krogom zavzelo vrh lestvice

Ljubljana, 19. 07. 2020 22.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Nogometaši Celja so z zmago v gosteh pri Rudarju (2:0) izkoristili nov spodrsljaj Olimpije (domači poraz s Taborjem Sežano z 1:2) in v boju za naslov državnih prvakov prevzeli vodstvo na ligaški lestvici. Pred zadnjim krogom, kjer bomo videli medsebojni spopad Celja in Olimpije, vodijo dve točki pred zmaji. Tretji ostaja Maribor, ki je kljub zmagi nad Domžalami (2:1) tudi teoretično izgubil možnosti za naslov prvaka.

Trener Celjanov Dušan Kosić
Trener Celjanov Dušan Kosić FOTO: Damjan Žibert

Nogometaši Celja si po remiju s Triglavom niso dovolili še enega spodrsljaja, v Velenju so prišli pred vrata raja. Zadnjeuvrščeno ekipo prvenstva, ki na 35 tekmah ni niti enkrat zmagala, so premagali zanesljivo, z novimi tremi točkami so si zagotovili najmanj končno drugo mesto v prvenstvu, po porazu Olimpije proti Taboru pa so se približali tudi naslovu prvaka. V zadnji krog bodo krenili s prednostjo dveh točk pred Ljubljančani in jim bo v medsebojnem obračunu za prvo mesto zadostoval že neodločen izid. Celjani so na začetku uprizorili juriš proti vratom Velenjčanov, a kaj kmalu bi se ponovila njihova prejšnja tekma proti Triglavu, ko so hitro prejeli zadetek. Sanjinu Leliću se je namreč v tretji minuti ponudila lepa priložnost, po podaji z leve strani je bil neoviran pred vratarjem Matjažem Rozmanom, vendar je žogo poslal čez gol. 

Statistika tekme Rudar - Celje
Statistika tekme Rudar - Celje FOTO: Sofascore.com

Kazen za domačo ekipo je prišla ekspresno. V peti minuti je po prostem strelu z leve strani domačo obrambo slabo izbila žogo, ta je prišla točno na nogo Ivana Božiča, ki je z roba kazenskega prostora z močnim volejem premagal vratarja Mateja Radana. Varovanci Dušana Kosića so po vodstvu zaigrali nekoliko previdneje, tekmecem so sicer pustili posest žoge, toda kadar so prišli pred njihov gol, je bilo nevarno. Vodstvo so povišali v 26. minuti, ko je po lepi akciji celotnega napada z natančnim strelom mrežo zatresel Luka Kerin. V 34. minuti je Sandro Jovanović dobil že svoj drugi rumeni karton, moral v slačilnico, s tem pa Celjanom še olajšal delo. Dvomov, da bodo gosti opravili svoje delo, praktično ni bilo več. Gosti so si lahko privoščili, da so varčevali z močmi. Popolnoma so umirili igro, držali žogo v nogah, tudi prekrškov za kartone niso delali, v 67. minuti bi se jim to lahko maščevalo, ko je priložnost za domače zapravil Gašper Jovan.

Sežanci presenetili zmaje v Stožicah
Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v tekmi 35. kroga Prve lige Telekom Slovenije premagali Olimpijo z 2:1 (1:0). Nogometaši Olimpije so bili od moštev, ki so imela dva kroga pred koncem še vsaj teoretične možnosti za naslov, edini, ki bi lahko zmagali že danes. Za predčasno slavje bi morali sami premagati sežansko ekipo in obenem računati na spodrsljaj Celja v Velenju. A zgodilo se je prav nasprotno - Olimpija je izgubila, Celjani so pričakovano zmagali. Na koncu tako razlika med vodilnima moštvoma tudi po 35. krogu še ni takšna, da bi omogočila odločitev, tako da bo prvak znan v sredo zvečer. V ljubljansko ekipo sta v prvo postavo vrnila Stefan Savić in Luka Menalo, na klopi pa je Dino Skender tokrat pustil Daniela Kamyja, ki je Ljubljančanom zagotovil točko na gostovanju pri Muri v prejšnjem krogu. Tabor pa je v Ljubljano prišel sproščen kot ena najboljših ekip pokoronskega nadaljevanja prvenstva, prvi cilj, obstanek, pa so gostje tudi praktično potrdili po uspehu v prejšnjem krogu proti Triglavu.

Statistika tekme Olimpija - Tabor
Statistika tekme Olimpija - Tabor FOTO: Sofascore.com

Moštvi sta bili prvih deset minut precej zadržani, vratarja Nejc Vidmar in Arian Rener pa praktično brez dela. Kot prvi je s prodorom nato poskusil Endri Cekici, a ni bil nevaren. Zato pa so za hladen tuš domačih poskrbeli gostje v 18. minuti, ko je prvo resnejšo akcijo s strelom z desne strani kazenskega prostora končal Denis Kouao in premagal Vidmarja. A tudi prejeti zadetek ni prebudil domačih, ki so tudi v nadaljevanju igrali medlo in brez idej v končnici. Gostje so se dobro postavili na sredini in strnili obrambo. Lepo priložnost je imel v 30. minuti po kotu Marko Ristić, na katerega so domači pozabili, a je žogo z roba kazenskega prostora poslal čez gol. Pri gostih pa je moral nato Rener posredovati le še po prostem strelu Maria Jurčevića v 37. minuti, ko je z glavo meril Menalo. Na začetku drugega dela pa so za svojevrstno spodbudo z "diverzantsko" akcijo poskrbeli domači navijači, ki so se povzpeli na streho stadiona Stožice in na celotnem obodu objekta prižgali bakle v klubskih barvah. Ante Vukušić je poskusil v 53. minuti, a Rener ni imel težav, obramba gostov pa je žogo nato minuto pozneje pred Savićem izbila z igrišča.

Podobno kot v prvem delu je nato sledil sežanski šok. V 62. minuti je po hudi napaki domače obrambe, ki je gostom dovolila priti do žoge le nekaj metrov od vrat, Vidmarja premagal še Dominik Mihaljević. Na ta drugi gol pa so domači znali odgovoriti. V 69. minuti je namreč tudi domače moštvo izkoristilo napako v obrambi gostov, od daleč pa je z natančnim strelom za znižanje poskrbel Timi Max Elšnik. Zadnji del tekme je nato pripadel domačim, ki so močno pritiskali in iskali gol. V 79. minuti je žoga po strelu Vukušića iz bližine tudi končala v mreži, a so sodniki gol kljub glasnim protestom domačih razveljavili zaradi domnevnega prepovedanega položaja. V 85. minuti je Rener žogo s težavami po močnem strelu Elšnika še potisnil v kot, že v sodnikovem dodatku pa jo je Antonio Azinović po prostem strelu Vukušića z golove črte izbil v kot in ostalo je pri zmagi Tabora.

Zmaga Mariborčanov, ki pa so ostali brez možnosti za naslov
Nogometaši Maribora so v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije doma premagali Domžale z 2:1 (1:0). Mariborčani so vedeli, da jih v boju za naslov ohranjata le poraza tako Celja kot Olimpije. V Ljudskem vrtu so sicer opravili svojo nalogo in premagali Domžale, a ker jim izid v Velenju ni šel na roko, se v predzadnjem krogu vijoličasti dokončno poslavljajo od možnosti za 16. prvenstveno zvezdico. Domžalčani se bodo morali po 17. porazu zadovoljiti z osmim mestom, s čimer so izpolnili cilj, ki so si ga ob Kamniški Bistrici postavili ob imenovanju Dejana Djuranovića za glavnega trenerja.

Statistika tekme Maribor - Domžale
Statistika tekme Maribor - Domžale FOTO: Sofascore.com

Dvoboj so gostujoči nogometaši, pri katerih sta zaradi kazni manjkala Zeni Husmani in Nikola Vujadinović, začeli udarno, Senijad Ibričić je v tretji minuti stresel vratnico, v šesti minuti pa bi moral akcijo bolje zaključiti Branko Ilić, ki je danes končal svojo kariero. Mariborčani, za katere zaradi kazni ni mogel igrati Aleks Pihler, so nato vendarle prevzeli pobudo. V eni minuti so prišli do treh nevarnih strelov, a je Grega Sorčan v vratih gostov ustavil udarec Alexandruja Cretuja ter dva strela Roka Kronavetra. Gosti so bili pred vrati Kenana Pirića še vedno dejavni, a nevarnejših strelov niti Matej Podlogar niti Predrag Sikimić nista uspela sprožiti. Sorčan je bil znova na delu v 22. minuti, ko je odlično posredoval po strelu Jasmina Mešanovića, v 29. minuti pa so domači prišli do enajstmetrovke.

Andraž Žinič je v kazenskem prostoru podrl Rudija Požega Vancaša, najstrožjo kazen pa je uspešno realiziral Amir Dervišević. Luka Zahović je imel v 29., 37. in 42. minuti tri lepe priložnosti za povišanje vodstva, a je vselej meril slabo. Izenačil pa bi lahko Til Mavretič v 30. minuti, a je prav tako slabo sprožil iz sicer sijajnega položaja. Takoj na začetku drugega polčasa je atraktivno s škarjicami poskusil Sikimić, vendar je sijajno obranil Pirić. Deset minut kasneje pa so Mariborčani podvojili vodstvo, ko je z leve strani Viler podal v sredino, tam pa je kljub manjši zmedi Kronaveter sprožil in Sorčana ujel na napačni nogi v domžalskih vratih. Vijoličasti bi lahko povišali vodstvo, a se je predvsem Felipe Santos pred vrati Sorčana slabo odzval in zapravil priložnost za 3:0. Domžalčani so v 75. minuti prišli do znižanja, ko je obrambi domačih ušel Arnel Jakupović in z levico poslal žogo za hrbet Pirića, ki je bil sicer blizu obrambi. Domžalčani so bili dvakrat blizu izenačenja, toda tako Ibričić iz prostega strela kot Jakupović z razdalje sta bila malenkost nenatančna.

Kronaveter se je po 26. februarju znova vpisal med strelce na uradni tekmi.
Kronaveter se je po 26. februarju znova vpisal med strelce na uradni tekmi. FOTO: Damjan Žibert

Mura do remija proti Aluminiju, Matko za hat-trick potreboval le slabe štiri minute
Nogometaši Mure in Aluminija so se v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije v Murski Soboti razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0). Dvoboj med Muro in Aluminijem ni več odločal o evropskih nastopih, saj so si Prekmurci nastop v kvalifikacijah zagotovili kot pokalni zmagovalci, Kidričani pa so vse možnosti zapravili med tednom, ko so na domačem igrišču visoko izgubili proti Domžalam. Je pa dvoboj odločal o četrtem mestu na prvenstveni razpredelnici, pred njim je imel dve točki prednosti pred Sobočani, zato motiva pri igralcih ni manjkalo. Pred zadnjim krogom tako Aluminij na četrtem mestu ostaja dve točki pred Muro. 

Nogometaši Triglav Kranja so v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije doma izgubili z Bravom z 1:4 (0:0). Po klasičnem "hat-tricku" Aljoše Matka v vsega 225 sekundah (od 74. do 78. minute) se je Bravo razveselil 13. zmage v sezoni. Triglav po 21. porazu ostaja deveti, zadnje tekme v prvenstvu pa jim služijo bolj kot priprava na dodatna dvoboja za popolnitev prvoligaške druščine za sezono 2020/21 z Gorico, ki bosta na sporedu 26. in 30. julija.

Izidi 35. kroga:
Rudar - Celje 0:2 (0:2)
Božič 5., Kerin 25.

Olimpija - Tabor Sežana 1:2 (0:1)
Elšnik 69.; Kouao 18., Stevanović 63.

Maribor - Domžale 2:1 (1:0)
Dervišević 23./11-m, Kronaveter 56.; Jakupović 75.

Mura - Aluminij 1:1 (0:0)
Cipot 49.; Matjašič 50.

Triglav - Bravo 1:4 (0:0)
Kocjančič 72.; Arafat Mensah 52., Matko 74., 77., 78.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ale999
20. 07. 2020 21.22
+2
Dajmo ŠTAJERSKA !!!
lotmerzanec
20. 07. 2020 21.13
+4
Kapo dol pred Taborom iz sežane!! Igrajo kot je treba to so pravi borci!! Trener Olimpije pa lahko ihče novi klub Mandalič bo ga po tekmi z Celjem napodil!!
cripstoned
20. 07. 2020 20.56
+8
tako maribor kot olimpija si letosnjega naslova ne zasluzita...kosicu in ekipi pa kapa dol...
Tavullia46
20. 07. 2020 19.52
-6
Lotriču znižanje kazni, ker da se je opravičil in sodniki ne bi vplivali na tekmo z Olimpijo, Menalo karton na klopi, da le ne bi igral proti Celju.... sodniki ne vplivajo na tekmo ... : ) seveda da ne.
krneki_123
20. 07. 2020 19.33
+4
To mi deli👏
Reši se kdor se more
20. 07. 2020 18.51
+24
Upam, da Celju uspe.
Koronavirusovec
20. 07. 2020 16.48
-8
Komentator tekme ob 2. Golu olimpije reče da je bil vukušič vsaj 1 meter v ofsajdu, a realno je bil okoli meter pred ofsajdom...
Marjan Ferko
20. 07. 2020 21.47
Vukušič ni bil v prepovedanem položaju, je pa bil drugi igralec olimpije, ki je stal v neposredni bližini, točno pred vratarjem in s tem aktivno vplival na igro....pravilno razveljavljen gol...pa tudi nerešen rezultat ne bi ničesar spremenil.....Celje rabi zmago ali remi...Olimpija zmago....odločata popolnoma sama dva...
najram
20. 07. 2020 16.46
+17
papa žabice...
jspatipaon
20. 07. 2020 16.31
+35
Realno si edino celje letos resnično zasluži naslov.
U4
20. 07. 2020 16.18
+22
Gospod Mandarić, res ste pripeljali besnega strokovnjaka. Sedaj niti doma do priložnosti ne moremo priti. Tem igralcem je tudi potrebno pokazati vrata, ker niso vredni popolnoma nič. Sedaj naj se jim po nekem čudežu še kaj posreči ( sem navijač Olimpije ) in zopet bodo vsi pametni, agonija pa se bo nadaljevala, Mandarić pa naj še naprej posluša ritoliznika Cimerotiča in naslednje leto se bomo borili za obstanek. Gremo DULE, gremo CELJE !!!
mackon08
20. 07. 2020 15.37
+36
Želim Celje za prvaka, da se ne bo več omenjalo samo Olimpije in Maribor, kot da drugi ne igrajo nogomet. Olimpija in Maribor pa vedno pobereta najboljše v regiji pa se itak mučita. To kar dela Mandarič s trenerji je pa višek sramote. Pozdrav od Muraša iz Murske Sobote.
mikpiki191
20. 07. 2020 14.59
+43
upam da Celje postane prvak,pa čeprav sem iz Mb
kl3m3n22
20. 07. 2020 14.42
+38
tv1206802
20. 07. 2020 14.04
+36
Hočeš nočeš Celjani smo v drugem delu pokazali dober nogomet. Škoda da ne bomo smeli gledat in navijat s tribun. Jst upam, da nam rata postat prvak. Smo bili že enkrat blizu samo letos je izjemna priložnost. Če zmagamo in MB zmaga potem bodo zmaji 3 in bodo spet menjali trenerja. K igrajo naši klubi v evropi navijam tudi za Olimpijo in vse ostale samo drugače pa najprej za svoje mesto potem regijo itd!!
štajerc65
20. 07. 2020 14.36
+21
Mogoče bodo že v Celje prišli z Safetom. Manda je bil zelo razočaran na tribuni.
U4
20. 07. 2020 16.20
+17
Celje bo prvak, pri Olimpiji pa se bo vseeno menjal trener, ker je ta že en mesec na klopi. Za Olimpijo predolgo....
babylon5
20. 07. 2020 13.51
+22
Mene zanima ker avto bo mandarič kupu sodniku ?
U4
20. 07. 2020 16.21
+9
odbojka77
20. 07. 2020 12.46
+30
Tuk so pluval nekteri po remiju Celja s Triglavom...ki so zdej vse te brihtne glave 😜 Ajmo celski pjebi, gremo še eno tekmo ...odigramo tko kot znamo in se veselimo...mi Celjani
lenoritis86
20. 07. 2020 11.36
+23
slovenska prva liga:po pavzi zaradi virusa,se mi zdi da se je nivo igre v ligi izredno dvignil.v zadnjem mesecu je padlo tudi veliko evrogolov ki se jih nebi branili niti messi in ostali.,povprečje v prvi ligi je 2,5 gola na tekmo.vse tekme: alii igra triglav ali olimpija vse tekme so se oddigrale na visokem nivoju,zato pa bomo dobili prvaka šele v zadnjem krogu.razen rudarja so vsi klubi pokazali svojo rušilno moč.
Koronavirusovec
20. 07. 2020 16.51
-3
A je to sarkazem? Včeraj je olimpija igrala podn od igre
Nimasmisla
20. 07. 2020 10.49
+20
prej se je pa pisalo da bo olimpiji dovolj remi v celju sedaj bo celje prvo mb drugi olimpija odlično tretje mesto in bronasta medalja
Pepe Bol?ev
20. 07. 2020 10.37
+14
Ja ja itak. Dejmo se mal. Celje bo zmagalo! Itak! Vsi na stave! Dajmo dajmo! Celje je favorit! Celje ima naslov! Zivljenska priloznost! Dajte jih se mal pumpat no!
štajerc65
20. 07. 2020 10.28
+7
Celju naslov, Olimpiji prvi strelec lige. Tako za tolažbo, ker v kvalifikacijah CL tak spet nič ne bi bilo.
U4
20. 07. 2020 16.24
+6
Kje pa je bil ta naš prvi strelec včeraj, pa proti Aluminiju, pa Muri....