Nogomet

Olimpija v 89. minuti do zmage proti Sežani, Maribor prav tako pozno do treh točk v Kopru

Nova Gorica, 12. 12. 2020 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Celje je na gostovanju v sončni Novi Gorici prišlo do pomembnih treh točk, prvih po 22. novembru, ko so aktualni prvaki premagali Domžale. Za zmago gostov z 2:0 sta zabila Filip Dangubić in Mićo Kuzmanović. Nato sta se Aluminij in Bravo razšla z 1:1. Nogometaši Olimpije pa so doma v 89. minuti strli odpor Taborja iz Sežane, junak zmajev je bil Goran Milović. Na zadnji sobotni tekmi pa je Maribor po zaslugi Jana Repasa, ki je v polno meril v 86. minuti, ugnal Koper z 2:1.

Mauro Camoranesi je klubu za 60. rojstni dan čestital z zmago v Kopru.
Mauro Camoranesi je klubu za 60. rojstni dan čestital z zmago v Kopru. FOTO: Damjan Žibert

Mariborčani so konec tedna, ko njihov klub slavi 60 let, zaznamovali tudi z zmago na igrišču. Z uspehom v Kopru so ohranili prednost pred tekmeci, Olimpiji, ki jih je po svoji tekmi točkovno ujela, pa so zdaj spet ušli za tri točke.

V Kopru so gostje potrebovali dobrih deset minut, da so se ogreli in začeli prevladovati. Do takrat si nobena od ekip ni priigrala kakšne resnejše priložnosti, prvi pa so proti vratarju Ažbetu Jugu le sprožili domači, toda poskus Stefana Stevanovića v 13. minuti je bil precej medel. V naslednji akciji so domači Aljošo Matka ustavili s prekrškom, sedem minut pozneje pa so gostje premoč na terenu kronali z zadetkom.

Po podaji Jana Repasa je z roba kazenskega prostora močno in natančno meril Blaž Vrhovec, žoga pa je končala v levem kotu vrat Ivana Vargića. Po vodilnem zadetku so Mariborčani še bolj prevladovali, a so se Koprčani znali ubraniti. Najbližje povišanju vodstva pa sta bila pri vijoličastih Matko, ko je v 36. minuti prišel do svoje odbite žoge v kazenskem prostoru in žogo poslal proti vratom, oplazila pa je prečko, ter dve minuti pozneje Alexandru Cretu, z močnim strelom od daleč, ko je žoga le za malo odletela ob vratnici.

Že takoj na začetku drugega polčasa pa so Koprčani izvedli najnevarnejšo akcijo dotlej na tekmi. Po levi strni je prodrl Dare Vršič, žoga pa je nato zadela vratnico. Ta akcija je napovedala precej živahnejši Koper v drugem delu igre. Mariborčani so bili še nevarni, med drugim je Špiro Peričić po podaji iz kota v 55. minuti zadel prečko, toda tudi domači pa so bili vse podjetnejši. Najprej je Bojan Knežević v 57. minuti, ko je precej neoviran prišel do strela z 11 metov, sicer meril visoko čez vrata.

Precej bolje pa je nato akcijo izvedel Vršič deset minut pozneje. Domači so po prekršku Repasa nad Timotejem Dodlekom dobili prosti strel z desne strani s 17 metrov, priložnost pa je odlično izkoristil Vršič in neubranljivo meril pod prečko.

Koprčani so vzpostavili ravnotežje, kazalo je, da bosta ekipi končali z delitvijo točk. V mariborskem taboru so skušali v finišu tekme do spremembe priti tudi z menjavami, za olajšanje v taboru gostov pa je nato vendarle poskrbel Repas. V 86. minuti je tudi nekoliko srečno prišel do žoge v kazenskem prostoru, domači branilci je nikakor niso mogli pravočasno izbiti, po zelo natančnem strelu pa je žoga končala ob vratnici v koprski mreži.

Že v sodnikovem dodatku pa je Jasmin Mešanović zapravil še zadnjo mariborsko priložnost za morebitno povišanje vodstva. V naslednjem krogu bodo Koprčani v sredo, 16. decembra gostovali v Celju, Mariborčani pa bodo dan pozneje gostili Muro.

Zmago Olimpije so zaznamovale številne sporne sodniške odločitve.
Zmago Olimpije so zaznamovale številne sporne sodniške odločitve. FOTO: Damjan Žibert

V Stožicah so Ljubljančani po remiju v Celju vsaj začasno lovili prvouvrščeni Maribor na vrhu razpredelnice. Zeleno-beli so imeli tokrat več od igre, a tudi gostje s Krasa so dokazali, da lahko presenetijo vsakega tekmeca in si s sproščeno igro ustvarjali priložnosti. Tudi s kančkom športne sreče so se veselili zmaji.

Gostitelji so si prvi priigrali izrazito priložnost. Jan Andrejašić je v peti minuti z desne strani lepo zaposlil Đorđa Ivanovića, ki pa je s kakšnih 10 metrov neoviran streljal preko gola. Le minuto kasneje je na drugi strani Aldair lepo zaposlil Christosa Rovasa. Slednji je utekel v kazenski prostor, a bil premalo odločen, Grk pa je zahteval tudi enajstmetrovko, češ, da ga je Andrejašič nepravilno ustavil.

Aldair in Rovas sta lepo akcijo na levi strani izpeljala tudi v 21. minuti, pot žogi v mrežo pa je preprečila vratnica. Takoj nato so domači povedli. Na videz nenevarno podajo z leve strani je Ivanović s prsmi podaljšal do Maria Kvesića, ki je bil malce na desni strani, na kakšnih 17-metrih dovolj odločen in z močnim strelom žogo zabil v gol.

Ivanović je nevarno streljal še v 31. minuti, a bil nenatančen. Najlepšo priložnost za 2:0 pa je zapravil v 42. minuti, ko se je po hitrem protinapadu sam znašel pred vratarjem Renerjem, toda strel je bil preslab za spremembo izida. Številne polpriložnosti so si priigrali tudi gostje.

Ti so izenačili v 51. minuti, ko je Klemen Nemanič žogo po podaji Antroina Makoumbouja s kota na levi strani le podaljšal do Rovasa, ki je imel preveč prostora in kaznoval malomarnost domače obrambe za 1:1. Gostje so zaigrali bolj obrambno in Ljubljančani so imeli obilo dela z ustvarjanjem priložnosti. V 60. minuti je Kvesić lepo zaposlil Andresa Vombergarja, ki pa se je v kazenskem prostoru zapletel z žogo.

Ljubljančani so zagospodarili na igrišču, gostje pa čakali priložnosti. Prvi je bil v 66. minuti nevaren Ivanović, ki je skušal poslati žogo z glavo preko slabo postavljenega Renerja. Na drugi strani je imel Ndzengue v 73. lepo priložnost v protinapadu, vendar je bil domači vratar Žiga Frelih hitrejši, ob trku nogometašev se je tudi lažje poškodoval. Minuto kasneje je slabo streljal Mario Babić s kakšnih 11 metrov.

Olimpija je v končnici še enkrat pritisnila. Vrstili so se koti. Najprej je lepo priložnost v 88. minuti zapravil Ivanović, ki je nastreljal Renerja, minuto kasneje pa so Ljubljančani le zadeli, ko je bil v gneči pred gostujočim golom najbolj spreten Goran Milović. Gostje so zahtevali prekršek nad vratarjem Renerjem, ki mu je Marko Perković stopil na roko, a izplen burnega protesta so bili le novi rumeni kartoni.

Varovanci Gordana Petrića so še naprej prikovani na dno prvenstvene lestvice.
Varovanci Gordana Petrića so še naprej prikovani na dno prvenstvene lestvice. FOTO: Jakob Batič

Gorica še naprej trdno na dnu
Prva tekma med tema dvema ekipama v sezoni se je Celju končala z 1:1, tokrat pa so državni prvaki le prekinili niz štirih tekem brez zmage in vpisali nove tri točke na lestvici ter se vsaj začasno približali zgornjemu delu lestvice. Domači, pri katerih sta manjkala kaznovana Rok Grudina in Semir Smajlagić, pa so še petič zapovrstjo igrišče zapustili poraženi in so še naprej na dnu lestvice.

Ekipi sta v prvem polčasu prikazali bolj ali manj enakovredno predstavo, v kateri pa so zadeli Celjani. V 11. minuti je po podaji Jakoba Novaka za hrbet domače obrambe zadel Filip Dangubić, kar je bil njegov peti zadetek v sezoni.

Sicer pa je gostujoči obrambi uvodoma nekaj težav povzročal Nejc Mevlja, ki je dvakrat poskusil z glavo v četrti in 14. minuti, po njegovem drugem poskusu je moral posredovati Matjaž Rozman. Slednjega je v prvem polčasu najbolj ogrozil Lamin Colley, ki je sam streljal z glavo iz bližine, celjski vratar pa se je izkazal. Omeniti velja še poskusa Celjanov, Ivana Božića v 32. in Novaka v 40. minuti, ki pa nista bila dovolj dobra za novo spremembo izida.

Zato pa so Celjani prednost podvojili v 50. minuti, ko je Amadej Brecl prodrl po levi strani v kazenski prostor in podal v sredino, od koder je Mićo Kuzmanović po tleh zadel za 2:0. Tri minute pozneje so imeli Novogoričani izjemno priložnost za zmanjšanje zaostanka, najprej je Rozman ustavil poskus Matije Široka z glavo, nato pa je znova dobro posredoval po strelu Colleyja iz bližine, ki se, roko na srce, spet ni proslavil z zaključkom.

V 55. minuti je cilj ob svojem prvoligaškem prvencu zgrešil Mateo Itrak. V nadaljevanju se je dogajanje umirilo, je pa svoj slab dan nadaljeval Colley, ki je v 69. minuti zapravil novo obetavno akcijo, ko žoge ni oddal pravočasno do Etiena Velikonje, kar je izkušenega napadalca enkrat razjezilo že v prvem delu. V 76. minuti pa bi lahko Matic Vrbanec še povečal prednost gostov, a je z leve strani žogo poslal mimo vrat domačih, premalo natančen pa je bil tudi mladi Tom Kljun v sodniškem dodatku.

Gorica bo v 18. krogu v sredo gostovala v Sežani, Celje pa bo gostilo Koper.

Slobodana Gruborja je pred dnevi na klopi Aluminija nadomestil Oskar Drobne.
Slobodana Gruborja je pred dnevi na klopi Aluminija nadomestil Oskar Drobne. FOTO: Damjan Žibert

Delitev točk v Kidričevem
Aluminij in Bravo sta se še drugič letos razšla z neodločenim izidom 1:1, delitev točk pa povsem ustreza dogodkom na igrišču. Domači so bili sicer nekoliko bližje zmagi, a na koncu tudi na drugi zaporedni domači tekmi niso pobrali polnega izkupička. Oskar Drobne, ki je med tednom na klopi Kidričanov zamenjal Slobodana Gruborja, tako svojega prvoligaškega trenerskega dela ni začel, kot bi si želel.

Zelenica, ki je bila bolj podobna njivi kot pa nogometnemu igrišču, ni dovoljevala kakovostne predstave. Že pred obračunom je bilo slutiti, da veliko kombinatorike ne bo, so pa nogometaši vendarle pokazali veliko željo po zmagi, tako da lepih priložnosti na obeh straneh ni manjkalo.

Aluminij je imel v prvem delu dve. V 16. minuti David Flakus Bosilj ni izkoristil lepe podaje Mihaela Klepača, z desne strani je neoviran prišel v kazenski prostor, streljal po tleh, a slabo, vratar Ljubljančanov Igor Vekić je z nogami žogo odbil v kot. V 38. minuti se v gneči pred vrati ni znašel Nemanja Jakšič, potem ko ga je žoga zadela, jo je Vekić še pravočasno odbil, v nadaljevanju akcije pa je Klepač streljal mimo gola.

Pri Bravu sta v prvem delu zagrozila Rok Kidrić, a z njegovim strelom z glavo vratar Luka Janžeković ni imel veliko dela, Luka Žinko pa je v 36. minuti s strelom z velike oddaljenosti od gola zadel prečko. So pa bili Ljubljančani nevarnejši na začetku drugega dela. Mustafa Nukić je v 52. minuti z desne strani podajal žogo v sredino, Janžekovič jo je odbil, a točno k nogam Kidriča, ki pa je slabo reagiral, njegov šibak strel je ubranil Jakšič. V 61. minuti se je Sandi Ogrinec sam znašel pred Janžekovičem, a tudi on je streljal preslabo, domači vratar se ni pustil premagati.

Za zgrešeni priložnosti so bili gosti kaznovani v 66. minuti, ko je Emir Azemović preskočil gostujočega branilca, podal žogo pred vrata, kjer jo je pripravljen dočakal Flakus Bosilj in s strelom po tleh zatresel mrežo. Takoj po golu bi Klepač lahko vodstvo povišal, vendar je streljal slabo, v 82. minuti pa je na drugi strani za izenačenje poskrbel Kidrič, ki je bil po podaji Nukića z leve strani najvišji v kazenskem prostoru.

Do konca tekme se je moral Vekić še dvakrat potruditi, da ni prišlo do spremembe izida, brez dela pa ni bil niti Janžekovič.

Aluminij bo v naslednjem krogu gostoval pri Domžalah, Bravo pa bo gostil Olimpijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chaparral
13. 12. 2020 18.37
+1
Sodnik Bojan Mertik je gotovo dobil bogato "božičnico" ....... zasluži si samo brco z igrišča!
metallica-one
13. 12. 2020 11.44
-1
Po vsaki tekmi olimpije galama. Tukaj je blo vse preveč očitno ampak ce je zelja ljudi v vrhu da peljejo naš nogomet v tej smeri naj pač. Ampak to ni zagotovilo za uspeh. V Evropi pa potem doživljamo ton kar doživljamo. Ena velika zalost je postal ta slo nogomet.
toti mišek
13. 12. 2020 11.44
Vaška liga!!
gogi_
13. 12. 2020 11.04
-1
Stejejo tocke. Vse ostalo bo pozabljeno.
lotmerzanec
13. 12. 2020 10.57
+4
Tekma med Olimpijo in Taborom je bila sramota slovenskih sodnikov!! Kako ni sodnika sram napadalec Olimpije je STAL na roki golmana,da ta ni mogel pobrati žoge!! Sodnik,ki takih stvari ne vidi ne bi smel soditi niti v vaški ligi!! Ne navijam za Tabor pa vendar trdim,da so bili oškodovani drugi gol Olimpije ni bil regularen!! Tako je v nogometu,če se podkupijo sodniki!!
Optimisty
13. 12. 2020 11.18
-3
gol bi lahko razveljavili in sodnik pokazal na belo točko, defintivno penal nad milovicem, slepi človek vidi kako ga je z vlecenjem dresa spravil na tla
okuhsfjkafa
13. 12. 2020 13.58
+2
Tudi tabor bi v prvem polcasilu mogel dobiti penal. Al se motim mogoce?
degenos
13. 12. 2020 10.37
-7
Uporabnik1858243
13. 12. 2020 09.56
+5
Igra Olimpije je pod nivojem. Vsaj nekaj točk so ji pripisali nesposobni sodniki.
igor1
13. 12. 2020 08.54
-3
prosim ce lahko na koncu napisete rezultate in strelce tekem povsod in v vseh spotih
degenos
13. 12. 2020 08.53
-2
komi zmaguje ....hehehe
gogi_
13. 12. 2020 08.50
-2
Bravo ,koncno maribor igra brez sodcka tavaresa in zmage se vrstijo kot po tekocem traku. Sedaj se vidi kaksna velika cokla je bil in kako je dusil igro. Bajssmajser lahko sedaj doma boza svojega idiola.
lotmerzanec
13. 12. 2020 10.59
+2
Se strinjam res je Tavareš veliko naredil za klub pa vendar so tudi leta naredila svoje!! Njemu je mesto nekje v strokovnem štabu in ne na igrišču!!
degenos
13. 12. 2020 08.49
-8
degenos
13. 12. 2020 08.18
-4
hehehe.......samo olimpija je na udaru zmeri !!! očitno je trn v peti večini .....olimija !!
Nimiuseen
13. 12. 2020 08.43
+2
In kje igra ta tvoj klub, ki si ga navedel in imenoval ...... olimija? Poizkusi odgovoriti maloumnež.
degenos
13. 12. 2020 08.48
+0
Nimiuseen
13. 12. 2020 09.15
+4
degenos
13. 12. 2020 08.10
-4
Nimiuseen
13. 12. 2020 08.44
+3
Diegol14
12. 12. 2020 21.15
+5
Sodja 2 Tabor 1
User513426
13. 12. 2020 10.22
+0
sej ni igral moj sosed, kja pišeš bedarije
ivan z Doba
12. 12. 2020 21.04
-7
ivan z Doba
12. 12. 2020 21.07
-5
Štajerci nikakor ne morejo preboleti poraza....😎
-MARIBOR-
12. 12. 2020 20.53
-3
Menda je že "O" vgraviran na pokalu ua sezono 20/21. Ormož že ni, Oplotnica tudi ne... ostane samo še...
User513426
13. 12. 2020 10.23
+0
lotmerzanec
13. 12. 2020 11.01
+2
Me sploh ne moti vendar ne z 12 timi igralci na igrišču!! To kaj delajo sodniki v korist Olimpije je sramota slovenskega nogometa!!
User792410
12. 12. 2020 20.48
+7
Tisti, ki pravite, da je bil Tabor oškodovan si dobro oglejte celotno akcijo! Sam sem gledal posnetek na siolu in tam se lepo vidi prekršek nad Milovićem, kar je bil prvi sporni dogodek v akciji iz katere je bil dosežen gol. Še posebno dobro se vidi, če ustaviš posnetek na 0:52 in 1:00! Torej, prvo prekršek nad Milovičem, nato v nadaljevanju prekršek nad Renerjem in na koncu gol! Če sodnik ni piskal prvega, je povsem prav, da ni piskal tudi drugega in če ne bi bilo gola, bi bila tu oškodovana Olimpija!!!
User513426
13. 12. 2020 10.27
+1
se ne strinjam z tako razlago, saj v igri nimaš kaj kompenzirat ene napake z drugo. mertik je pač ocenil kot je. roko na srce rener ni bil tudi blizu žoge, saj jo je pred tem že nabil njegov soigralec. mislim, da je na videno pravilno pustil teči igro, ne bi bilo pa nič narobe tudi če bi piskal ali penal ali prekršek nad golmanom.
-MARIBOR-
13. 12. 2020 14.42
+2
Na Telemachu pravi posnetek čisto nekaj drugega. In kaj pravi Siol na 5 minuto?
čebelinko
12. 12. 2020 20.37
+4
Vsako drugo tekmo v slo. ligi krojijo sodniki...to res ni več normalno.
gogi_
12. 12. 2020 20.37
-3
Smajsi jej kebab naprej pa navijej za svojga sodcka ,komentiranje ni zate.
šmajser1
12. 12. 2020 20.33
+1
Sojenje v prid zabarov da kozlas