Nogomet

Boštjan Cesar: Benjamin Šeško je fenomenalen nogometaš

Ljubljana, 06. 07. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Izidor Kordič
Komentarji
1

Benjamin Šeško je pred kratkim praznoval 18. rojstni dan, kar pomeni, da bi lahko igral tako za slovensko reprezentanco do 18 kot do 21 let, a ga je selektor A reprezentance Matjaž Kek že vpoklical med člane. Boštjan Cesar, ki zdaj vodi izbrano vrsto do 18 let, pravi, da povsem upravičeno od Šeška pričakujemo veliko, a vseeno poudarja, da moramo mlademu napadalcu dati čas.

Boštjan Cesar je v dresu Slovenije zbral največ nastopov (101) izmed vseh nogometašev, ki so kadar koli oblekli dres s Triglavom na prsih, zato dobro ve, kaj je potrebno za dolgo in uspešno kariero. Po koncu igralske poti, ki jo je zaključil v Italiji, se ukvarja z mladimi nogometaši in jih »pripravlja« za profesionalno nogometno pot. V novem Fuzbalu! je govoril o svojih trenerskih začetkih, vrhuncih igralske kariere, ki jo je zaznamovala predvsem desetletna avantura v Italiji, letošnjem evropskem prvenstvu, kjer prav Italijo vidi kot favoritinjo za naslov, ocenil je tudi stanje v slovenski članski reprezentanci, kjer se veseli gledati 18-letnega Benjamina Šeška.

O TRENERSKIH ZAČETKIH
Že med igralsko kariero sem vedel, da bom šel za trenerja. To sem si želel in zdaj sem v teh vodah. Pustil bom, da me ocenjujejo drugi. Precej tekem sem si pogledal iz lanske sezone, pa čeprav je veliko tekem odpadlo. Fantje so v kratkem času dobro sprejeli moje zamisli, to prenesli na igrišče in zaenkrat sem zelo zadovoljen. Veliko sem odnesel od nekdanjih trenerjev. Od vsakega sem nekaj sprejel, mogoče dodal v treninge, imam pa tudi svoje zamisli. Potrebujemo še nekaj časa, ampak fantje se bodo privadili.

KAJ SPOROČA SVOJIM VAROVANCEM
Moraš biti osredotočen in predan delu. To je na dolgi rok ključno. Nekateri imajo več talenta, nekateri manj, ampak na dolgi rok prevladata predanost in želja po uspehu. V reprezentanci se igra za rezultat in to mora biti glavni fokus vsakega nogometaša.

O BENJAMINU ŠEŠKU
Vsak igralec, leta niso pomembna, lahko preskakuje range. Gledal sem ga na nekaj tekmah v avstrijski drugi ligi, odigral je fenomenalno in povsem upravičeno je že v članski reprezentanci. Bo pa tudi on potreboval čas in treba mu ga je dati.

Boštjan Cesar je v slovenskem dresu zbral 101 nastop.
Boštjan Cesar je v slovenskem dresu zbral 101 nastop. FOTO: 24UR

O ČLANSKI REPREZENTANCI
Slovenija ima od vedno večje težave, ko mora igrati in ko mora zmagati. Proti Hrvatom smo bili izjemni, tudi proti Rusom bi se lahko razpletlo v našo korist, na Cipru pa smo bili slabši in nasprotnik nas je kaznoval. Je pa ta poraz lahko prelomna točka v teh kvalifikacijah. Slabe stvari je treba popraviti in se pripraviti na naslednje tekme. Vsaka tekma bo ključna.

NAJLEPŠI TRENUTEK V REPREZENTANČNI KARIERI
Gol Zlatka Dedića proti Rusiji. Najlepši trenutek v moji karieri. Vsak nogometaš ima željo igrati na velikem tekmovanju in to je bil vrhunec moje kariere. Vemo, da je reprezentanca svetinja. Moj gol proti Italiji je bil prav tako eden izmed vrhuncev kariere. Proti takšni reprezentanci, takšnim branilcem in vratarju doseči gol, je bilo nekaj posebnega.

ITALIJA JE FAVORIT ZA NASLOV EVROPSKEGA PRVAKA
Dolgo so se lovili. Igrali so na velikih tekmovanjih, a niso naredili vidnejšega rezultata. Mislim, da imajo odlično kemijo med mladimi in starimi. Nimajo zvenečih imen, ampak so to dobri igralci, veliko delo pa je opravil selektor Roberto Mancini, ki jih je dobro postavil. Prevladujejo na tem evropskem prvenstvu, v napadu in v obrambi. Puščajo malo prostora nasprotniku in zagotovo so med glavnimi kandidati za končno zmago. Želijo si prvi doseči gol, želijo si drugega gola, tretjega … Ne popuščajo, ne povlečejo se v obrambno cono. Ko dobijo prostor, razvijejo igro in napadejo globino. Imajo tudi individualno kakovost in lepo jih je gledati.

JE KDAJ RAZMIŠLJAL, DA BI KARIERI KONČAL V LJUBLJANI?
Nikoli nisem razmišljal, da bi se vrnil v slovensko ligo. Spremljam Olimpijo, a povratek v Ljubljani nikoli ni bil realna opcija. Vedno sem si želel kariero končati v Chievu.

Izidor Kordič je v novi oddaji Fuzbal! gostil nekdanjega slovenskega kapetana Boštjana Cesarja.
Izidor Kordič je v novi oddaji Fuzbal! gostil nekdanjega slovenskega kapetana Boštjana Cesarja. FOTO: 24UR
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dante69
06. 07. 2021 21.53
+1
Fenomenalen kje, kdo? V tej naši vukojebini ? Sami autmigeci