Nogomet

Chelsea suspendiral štiri navijače, preiskava rasističnih vzklikov še poteka

London, 11. 12. 2018 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Londonski premierligaš Chelsea je sporočil, da je pred "nadaljnjimi preiskavami" prepovedal vstop na stadion Stamford Bridge štirim navijačem. Ti naj bi bili vpleteni v rasistični napad na nogometaša Manchester Cityja Raheema Sterlinga na sobotni ligaški tekmi, ki so jo Londončani sicer dobili z 2:0.

Sterling (na fotografiji) je opozoril na očitno neuravnoteženo poročanje o temnopoltih nogometaših v medijih, ki po njegovem mnenju rasizem še podpihujejo.
Sterling (na fotografiji) je opozoril na očitno neuravnoteženo poročanje o temnopoltih nogometaših v medijih, ki po njegovem mnenju rasizem še podpihujejo. FOTO: AP

Že med tekmo Chelseaja in Manchester Cityja se je po spletu začel širiti posnetek navijača londonske ekipe, ki je proti Raheemu Sterlingu vzklikal rasistične zmerljivke, ko je angleški reprezentant prišel po žogo blizu tribun. Na Otoku dogodki še naprej odmevajo, s poglobljenim zapisom na družbenih omrežjih se je izkazal tudi Sterling, ki je bil že večkrat tarča podobnih napadov in škodoželjnih zapisov v medijih. Te je 24-letni na Jamajki rojeni napadalec pozval, da naj o temnopoltih poročajo enako kot o pripadnikih drugih ras.

TEKMA

Chelsea se je s pomočjo londonske metropolitanske policije hitro odzval in sporočil, da pregleduje videoposnetke dogodka. V sporočilu za javnost so nato potrdili, da so se v preiskavi znašle štiri osebe. Nobene sicer še niso aretirali.

Man. City je sicer podpisal novo dolgoročno pogodbo z enim najbolj nadarjenih angleških nogometašev Philom Fodnom do leta 2024. Zanimanje za "Iniesto iz Stockporta", kot so angleški mediji poimenovali komaj 18-letnega Fodna, sta pokazala tudi italijanski Juventus in nemška Borussia iz Dortmunda. Foden je v tej sezoni za meščane zbral 13 tekem v vseh domačih in mednarodnih tekmovanjih, po novi pogodbi pa bo njegova plača znašala 30.000 funtov na teden.

'Za Chelsea so vse oblike diskriminatorskega obnašanja gnusne'
"Chelsea Football Club je suspendiral štiri ljudi, ki se ne bodo smeli udeleževati Chelseajevih tekem do zaključka preiskave glede obnašanja navijačev do Raheema Sterlinga med našo tekmo z Manchester Cityjem v soboto," piše v izjavi za javnost.

"Naše preiskave tega dogodka potekajo. Povsem podpiramo preiskavo policije in katere koli informacije bomo dobili, jih bomo predali njim. Za Chelsea Football Club so vse oblike diskriminatorskega obnašanja gnusne, če pa se bodo našli dokazi, da so lastniki vstopnic sodelovali v kakršnem koli rasističnem obnašanju, bo klub izrekel hude sankcije, vključno s prepovedmi. Prav tako bomo popolnoma podpirali vsakršen sodni pregon." 

'Izbrisati rasizem iz igre'
Manchester City je zadovoljno čestital angleškim rivalom in zapisal, da "pozdravlja odločitev Chelsea FC, da suspendira posameznike, ki so zmerjali Raheema Sterlinga med tekmo na Stamford Bridgu v soboto".

"Klub in Raheem povsem sodelujeta s Chelsea FC in odgovornimi pri preiskavi, ki še naprej proučujejo omenjene dogodke. Manchester City in Raheem sta predana delu z relevantnimi sodelujočimi osebami in organizacijami v podporo cilja, ki je izbrisati rasizem iz te igre," sporočajo iz vrst drugouvrščene ekipe Premier League.

To so "navijači", ki jih preiskujeta Chelsea in metropolitanska policija:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.