Nogomet

Tuchlov as iz rokava Kepa odločil streljanje enajstmetrovk, Chelseaju nova lovorika

Belfast, 11. 08. 2021 20.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič, Marko Gašparin
Komentarji
7

Nogometaši Chelseaja so zmagovalci Uefinega superpokala, potem ko so na stadionu Windsor Park v Belfastu po streljanju enajstmetrovk premagali zasedbo Villarreala (2:1). Junak londonske ekipe je bil vratar Kepa Arrizabalaga, ki je v igro vstopil v zaključku drugega dela podaljška, nato pa v sedmi seriji zaustavil poskus kapetana rumene podmornice Raula Albiola.

Čeprav je nemški strateg Thomas Tuchel pred tekmo s špansko zasedbo, ki je v pretekli sezoni presenetljivo dvignila lovoriko Lige Evrope, trdil, da bo težko v začetno enajsterico vključil nogometaše, ki so se pripravam priključili še pred pred dobrim tednom dni, pa je Nemec na klopi modrih kljub temu uspel sestaviti zelo močno začetno enajsterico. Edino manj znano ime je bil Trevoh Chalobah, ki je sploh prvič začel tekmo v uvodni enajsterici. Tuchel je uvodoma na zelenico poslal naslednjo zasedbo: Mendy, Zouma, Chalobah, Rüdiger, Hudson-Odoi, Kante, Kovačić, Marcos Alonso, Havertz, Ziyech in Werner. 

Na drugi strani se je prekaljeni trenerski maček Unai Emery, ki ima bogate izkušnje s tekmami, ki prinašajo evropske lovorike, odločil, da v ogenj pošlje naslednjo enajsterico: Asenjo, Foyth, Albiol, Pau Torres, Pedraza, Trigueros, Capoue, Alberto Moreno, Pino, Gerard Moreno in Dia. Glavni delivec pravice na tekmi Uefinega superpokala je bil ruski sodnik Sergej Karasjov

Prva resnejša priložnost na tekmi je prišla za nogometaše Chelseaja, in sicer v šesti minute tekme, ko se je do strela v kazenskem prostoru rumene podmornice iz težkega položaja dokopal nemški napadalec Timo Werner, a se je z obrambo izkazal vratar Sergio Asenjo. V deveti minuti je sledil še nenaden in silovit strel N'Gola Kanteja z razdalje, ki pa je švignil mimo Asenjove desne vratnice. Chelsea je terensko premoč le kronal v 27. minuti, ko je podajo Kaia Havertza z leve strani v zadetek pretvoril Hakim Ziyech, sicer nekdanji Ajaxov dragulj. Ta žoge sicer ni zadel najbolje, toda dovolj dobro, da je bil Asenjo tokrat nemočen. 

V 33. minuti pa so bili prvič resneje nevarni nogometaši Villarreala. Do strela se je dokopal novinec v vrstah rumene podmornice Boulaye Dia, a se je s pravočasnim izhodom iz vrat izkazal Edouard Mendy. Ta je strel Senegalcu ubranil. V 35. minuti je sledila nova priložnost za Chelsea, po hitri akciji je z natančnim, a premalo močnim strelom poskusil Marcos Alonso, z obrambo pa se je izkazal Asenjo. V 36. minuti je po prostem strelu modrih poskusil še Kurt Zouma, a je meril prek Villarrealovih vrat. V 43. minuti je zelenico moral zapustiti strelec prvega zadetka modrih Ziyech, in sicer zaradi poškodbe, zamenjal ga je ameriški reprezentant Christian Pulišić. V izteku sodnikovega dodatka prvega polčasa pa je do najlepše priložnosti prišel Villarreal, in sicer Alberto Moreno, ki je z volejem s kakšnih šestih metrov zatresel prečko Chelseajevih vrat, žoga se je nato odbila v polje, a ob tem ni prečkala golove črte. Na odmor so tako Londončani odšli z minimalnim vodstvom 1:0. 

V drugem polčasu bi se do izenačenja kmalu lahko dokopali španski nogometaši, v 52. minuti je do strela namreč prišel Gerard Moreno, a tako kot njegov soimenjak Alberto je tudi on stresel le okvir Chelseajevih vrat. Pri tem pa je treba omeniti, da se je vratar Mendy ravno toliko dotaknil žoge, da ta ni romala v gol, pač pa le v vratnico. Villarreal je bil za pobudo vendarle nagrajen v 73. minuti, ko je podajo Senegalca Die v zadetek s krasnim strelom z desnico pretvoril Gerard Moreno. Mendy je le nemočno obstal, na semaforju Windsor Parka pa je pisalo 1:1.

 V zaključku sodnikovega dodatka drugega polčasa je do strela z levico prišel Marcos Alonso, toda zadel je le zunanji del mreže španskih vrat. Ostalo je pri rezultatu 1:1, sledil je podaljšek. Prva nevarnejša akcija v podaljšku se je v stoti minuti tekme končala s strelom Pulišića, a je bil pri strelu Američan hrvaških korenin premalo natančen, tako da je žoga romala malce mimo Villarrealovih vrat. Prvi del podaljška ni prinesel zadetka niti za eno niti za drugo stran. 

Na začetku drugega dela podaljška so do nevarnega strela znova prišli modri, tokrat je v vlogi podajalca bil Pulišić, ki je lepo zaposlil rezervista Masona Mounta, toda z izjemno obrambo iz oči v oči se je izkazal Asenjo. V zaključku podaljška se je nemški strateg Tuchel odločil za zanimivo menjavo: iz igre je potegnil vratarja Mendyja, v igro pa poslal rezervnega vratarja Kepo Arrizabalago. Izid se do konca tekme ni več spremenil, zmagovalca pa so odločile enajstmetrovke. 

Prvi je streljal Havertz, a mu je Asenjo strel ubranil. Gerard Moreno je nato izkoristil poljub sreče, potem ko je zadel okvir vrat, nato pa se je žoga odbila za hrbet Kepe Arrizabalage. Svoje delo je odlično nato opravil Cesar Azpilicueta, ki je matiral Asenja. Ta je uganil smer strela, toda ta je bil preveč natančen in močan, da španski čuvaj mreže ni mogel narediti veliko. Nato je slabo streljal Villarrealov rezervist Aissa Mandi, strel mu je Kepa zlahka ubranil. Marcos Alonso je zlahka zadel v tretji seriji, potem ko se je Asenjo podal v napačno smer. S pogumnim izvajanjem enajstmetrovke se je nato izkazal Pervis Estupinan, ki je z uspešno realizacijo poravnal izid. Brez težav je nato svoje delo opravil še Mason Mount, potem ko je Asenjo znova krenil v napačno smer. V četrti seriji je zastal dih navijačem Villarreala, ko je Kepa uganil smer, toda strel Moia Gomeza je bil dovolj natančen za izenačenje serije. Jorginho je nato v peti seriji malce osmešil vratarja Asenja, ko je počakal, da se ta vrže v svojo levo, nato pa žogo hladnokrvno poslal po sredini vrat. Brez težav je v peti seriji gol za rumeno podmornico dosegel Daniel Raba. V šesti seriji je za Chelsea rutinirano zadel še Pulišić, za Villarreal pa je brez težav žogo v mrežo poslal Foyth. Zanesljivo je nato v sedmi seriji svoje delo opravil še branilec Rüdiger. V sedmi seriji pa je svoje delo slabo opravil izkušeni Raul Albiol, kar je kaznoval Kepa, ki se je izkazal z obrambo in Chelseaju prinesel novo lovoriko za v klubsko vitrino. 

Uefin Superpokal, Belfast:
Chelsea – Villarreal 2:1* (1:0, 1:1)
Ziyech 27.; Moreno 73.

*po streljanju enajstmetrovk

Statistika tekme Chelsea - Villarreal
Statistika tekme Chelsea - Villarreal FOTO: Sofascore.com

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.50

Hvala, da ste nas spremljali ...

Zaključujemo tekstovni prenos, na VOYO in Kanalu A pa lahko uživate še v podelitvi, ki jo bo z vami pospremil Tomaž Lukač. Lahko noč.

23.50

Chelsea, čestitke!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
23.48

Junak Kepa, Albiol pa tragična figura, potem ko je zgrešil v zadnji seriji ...

Prva lovorika za Chelsea v novi sezoni.

23.48

Tuchlu se je obrestovala zamenjava vratarjev, Kepa je na koncu junak 11-metrovk!

23.48

CHELSEA JE ZMAGOVALEC EVROPSKEGA SUPERPOKALA!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
12. 08. 2021 12.36
+1
Na Tuhla se limajo lovorike …
Sigis
12. 08. 2021 08.14
+4
Na koncu vseeno zasluženo Blues.
kojnusar
11. 08. 2021 21.54
+0
partízan beo grad.
Sortegilio
11. 08. 2021 21.45
+2
Ziyech res raztura. Škoda za poškodbo.
dark horse
11. 08. 2021 21.03
-2
Spektakel 🤣😂
TEDOxy50pMEDO
11. 08. 2021 09.12
+0
Da vidimo, kaj bo pokazal Lukaku.
maziko
11. 08. 2021 10.56
+1