Nogomet

Poslastica na Emirates pripadla topničarjem, Liverpool v dramatičnem zaključku rešil rezervist Origi

London, 02. 12. 2018 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V 14. krogu angleškega prvenstva je za pravi nogometni spektakel poskrbel derbi v severnem Londonu med Arsenalom in Tottenhamom. Topničarji so povedli po zadetku Pierra-Emericka Aubameyanga, a je prvi polčas pripadel spursom. Arsenal je v popolnem preobratu v drugem delu le iztržili tri točke (4:2). Merseyside derbi se je v izdihljajih tekme končal v prid redsov. Med strelce se je vpisal Divock Origi (1:0). Londonski Chelsea je na domačem Stamford Bridgeu opravil z Fulhamom (2 : 0).

Severno-londonski derbi je postregel s pravo poslastico, tudi za nogometne petičneže. Tako Mauricio Pochettino kot tudi Unai Emery sta na zelenico poslala svoje najboljše može, ki so že v prvih 45 minutah dodobra razgreli ozračje v prestolnici.

Že v 10. minuti se je namreč zatresla mreža Huga Llorisa. Po predložku Granita Xhake v kazenski prostor je žogo z roko prestregel Jan Vertonghen, sodnik Mike Dean pa je pokazal na belo točko in domače je v vodstvo zanesljivo povedel Pierre-Emerick Aubameyang. Topničarji so bili podjetnejši tudi v nadaljevanju tekme, ko je vratom spursov nevarno zapretil Alex Iwobi, a se je z požrtvovalno obrambo izkazal Lloris.

Nekaj vroče krvi po zadetku Aubameyanga za vodstvo topničarjev.
Nekaj vroče krvi po zadetku Aubameyanga za vodstvo topničarjev. FOTO: AP

V drugem delu prvega polčasa pa so nastopile minute namenjene gostom. Za uverturo je z nevarno akcijo poskrbel Heung-Min Son, ki je po samostojni akciji ogrel Bernda Lena. A to je bil le začetek. Po kirurško natančnem prostem strelu Christiana Eriksena je za izenačenje z glavo poskrbel Eric Dier. Zadetek je povzročil kar nekaj vroče krvi, med proslavljanjem je spursov nekaj krepkih besed namenil Stephan Lichtsteiner, ki se je ogreval ob robu igrišča. Vnel se je prepir, a po nekaj minutah so se strasti le pomirile.

Očitno je bila zmeda na zelenici voda na mlin gostov. Ti so v 34. minuti še povišali svoje vodstvo. Po posredovanju Roba Holdinga nad Sonom v kazenskem prostoru je sodnik pokazal na belo točko, od koder je suvereno zadel Harry Kane. Sodniška odločitev je povzročila nemalo zgražanja, saj so bili številni mnenja, da do kontakta sploh ni prišlo. Izjemno zanimiv polčas se je zaključil po poskusu Shkodrana Mustafija v sodniškem podaljšku, a je njegov trud z glavo zaustavil Lloris.

Harry Kane suvereno z bele točke.
Harry Kane suvereno z bele točke. FOTO: AP

V drugi polčas so podjetneje vstopili gostje, Kane je s prostega strela udaril natančno pod prečko, a se je v zadnjem trenutku izkazal Leno. V 56. minuti pa je bil Emirates spet na nogah. Po globinski podaji, ki je dosegla Aarona Ramseyja, je le ta podal do Aubameyanga, ki je sprožil strel v mrežo Llorisa. Ramsey je v igro vstopil v začetku drugega polčasa, prav tako je Emery v ’bitko’ poslala Alexandrea Lacazetta. Topničarji so še naprej pritiskali, poskus Mustafija je na golovi črti odbil Dele Alli. Vroče je bilo tudi pred vrati Lena, po napaki Hectorja Bellerina, ki je podal Sonu, je do priložnosti prišel Korejec, a se je izkazal domači čuvaj mreže.

Za piko na i so spursi v 85. minuti ostali še brez Vertonghena, ki je po dveh rumenih kartonih odšel v slačilnico.

Prava ekstaza pa je navijače Arsenala čakala v 78. minuti, po napaki Juana Foytha je do strela  prišel Lacazette, ki mu je ob strelu spodrsnilo, a je žoga na poti proti golu oplazila Dierja, zmedla Llorisa ter zatresla mrežo. Le minuto kasneje pa je Emeryjevim varovancem uspelo prednost še povišati. Aubameyang je podal do Lucasa Torreire, gostujoča obramba je zamudila in Urugvajec je po diagonali poslal žogo v malo mrežico.

Pierre-Emerick Aubameyang je v 56. minuti izničil prednost Tottenhama.
Pierre-Emerick Aubameyang je v 56. minuti izničil prednost Tottenhama. FOTO: AP

Origi veliki rešitelj Liverpoola 

Liverpool je po tekmi elitnega evropskega tekmovanja v Parizu čakalo pomembno srečanje v angleškem prvenstvu, na Anfieldu je gostoval mestni tekmec Everton. Merseyside derbi je tudi tokrat postregel z nadvse dramatičnim zaključkom. Že poskus Yerryja Mine v 4. minuti je obljubljal zanimiv obračun, po prostem strelu se je nekdanji član Barcelone, z glavo zagnal proti žogi a ciljal mimo leve vratnice. Osem minut zatem so bili nevarni tudi domači, s strelom je poskušal Sadio Mane, a bil pri zaključku nenatančen in žoga je zletela čez prečko.

Mohamed Salah je mesto na zelenici moral prepustiti Danielu Sturridgeu.
Mohamed Salah je mesto na zelenici moral prepustiti Danielu Sturridgeu. FOTO: AP
V 21. minuti pa je redsom zastal dih. Andre Gomes je z glavo streljal naravnost v Alissona Beckerja, žoga se je odbila in z golove črte jo je počistil Joe Gomez. A tudi Jordan Pickford na drugi strani je do konca polčasa moral ogreti rokavice. Fabinho je prestregel podajo Evertona, podaljšal do Mohameda Salaha, Egipčan pa je podal Xherdanu Shaqiriju, ki je ustrelil proti vratom gostov, a se je izkazal modri čuvaj mreže.

V drugem polčasu je bila posest žoge v nogah Evertona, a je imel Pickford precej več dela od brazilskega kolega na strani Liverpoola. V 53. minuti je do priložnosti spet prišel Mane, a streljal mimo leve vratnice. Liverpoolov napadalni trojec, ki je v minuli sezoni sejal strah in trepet na evropskih zelenicah je bil tudi tokrat povsem nemočen. Zato pa je redse rešil rezervist Divock Origi, ki je na igrišče vstopil namesto Roberta Firmina v 84. minuti. Štiri minute po prihodu na igrišče je Belgijec zadel prečko, krepko v sodnikovem podaljšku pa poskrbel za pravo rajanje na Anfieldu. Potem, ko je Virgil Van Dijk poslal visoko žogo proti vratom Pickforda, se je ta odbila od rok Pickforda, kar je izkoristil Origi in z glavo zatresel žogo. Liverpool je tako ohranil zaostanek dveh točk za vodilnim Cityjem. 

Zadetek rezervista Divocka Origija in neprimerno posredovanje Jordana Pickforda.
Zadetek rezervista Divocka Origija in neprimerno posredovanje Jordana Pickforda. FOTO: AP

Zmaga Chelseaja nad zadnjeuvrščenim Fulhamom

Varovanci so svojo premoč proti moštvu z dna lestvice pokazali že v uvodnih minutah tekme, ko je mrežo gostov zatresel Pedro. Modri so občutno številčno premoč pred vrati gostov kronali z zadetkom, Španec je lepo sprejel žogo in z levo nogo sprožil strel proti oddaljeni vratnici.

Kljub občutni premoči domačih so navijači na Stamford Bridgeu na drugi zadetek morali počakati vse do zadnjih minut, ko je končnih 2 : 0 po podaji Edena Hazarda postavil Ruben Loftus-Cheek, ki je vstopil v 67. minuti namesto Matea Kovačića

Izida 14. kroga Premier League: 

Liverpool - Everton 1:0 (0:0)
Origi 90+6

Arsenal – Tottenham 4:2 (1:2)
Aubameyang 10./11-m, 56., Lacazette 74., Torreira 77.; Dier 30., Kane 34./11-m

Chelsea - Fulham 2 : 0 (1 : 0)
Pedro 4., Loftus-Cheek 82.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mzz66
03. 12. 2018 14.25
-3
Vse zrežirano in dogovorjeno. Stavniška mafija deluje na polno. Vratar izpusti žogo iz rok v 96 min . Pajede.
Maxx365
02. 12. 2018 21.33
+6
ManU pa 8 pik do uvrstitve v Ligo Evropa.
Fuzbaler
02. 12. 2018 20.29
+20
Tekma je bila fantasticna,ena boljsih letos nasploh. Arsenal pa popolnomo zasluzeno zmagal.
cripstoned
02. 12. 2018 19.25
+28
imejte me za norega ali karkoli drugega ampak dejstvo je da je od prihoda emerya arsenal tisti ki igra najlepsi nogomet trenutno....bravo za emerya in arsenal...
resnicaosvobaja
02. 12. 2018 19.31
+2
pikachujekul
02. 12. 2018 17.22
-23
neeeee...kako je to možno, Tottenham kak ste si lahko to dovolili??????
kebbab
02. 12. 2018 17.07
+37
GO GO GUNNERS!!! 😍😍😍