Nogomet

Kek po ciprski zaušnici: Porušili smo vse, kar smo gradili, a več si nismo zaslužili

Nikozija, 30. 03. 2021 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenska nogometna reprezentanca je v tretjem krogu kvalifikacij za SP 2022 doživela drugi poraz. Domači Ciprčani so slavili z 1:0, potem ko je edini zadetek v končnici prvega polčasa dosegel Ioannis Pittas. V nadaljevanju je četa Matjaža Keka vse moči usmerila v napad, a si pravih priložnosti ni uspela pripraviti. "Z mano na čelu smo pogoreli na celi črti," pa je bil po porazu jasen slovenski selektor. Na preostalih tekmah v skupini H je Slovaška ugnala Rusijo (2:1), Hrvaška pa Malto (3:0).

Slovenija prvi kvalifikacijski cikel tako zaključuje s tremi osvojenimi točkami. S tolikimi, kot so ji pred začetkom napovedovale stavnice in večina strokovnjakov. A ostal bo zelo grenak priokus. Zaradi poraza proti Rusom nihče ni bil pretirano razočaran, sploh zaradi tako presenetljive zmage nad Hrvaško. Obenem je Slovenija v Sočiju pokazala veliko in izgubila predvsem zaradi dveh poceni prejetih zadetkov. 

Za predstavo na Cipru pa tega ne moremo trditi. Varovanci Matjaža Keka so bili v napadu neprepoznavni in brez idej, v obrambi pa se je še kako poznala odsotnost prvega stebra Mihe Mevlje, ki je počival zaradi kartonov. Ioannis Pittas je  zamenjavo zanj, Kenana Bajrića v 42. minuti šolsko vrgel iz igre in nato uspešno matiral še sicer zopet solidnega Jana Oblaka. Kot se je kasneje izkazalo, je bilo to tudi dovolj za končno zmago. Drugi poraz, ki za Slovenijo v boju za svetovno prvenstvo nikakor ni usoden, a jo postavlja v povsem drugačno izhodišče v primerjavi s tistim, v katerem je bila pred slabim tednom dni. 

'Vse, kar smo gradili, smo porušili'
"Čestitke domačinom za popolnoma zasluženo zmago. Dobili smo konkretno klofuto, ki smo si jo zaslužili. To ni zgledalo dobro. Nikakor ne moremo biti zadovoljni, razočaranje je ogromno. Vse, kar smo pred tem dobrega naredili, smo danes porušili. Več kot tega si nismo zaslužili. Ko enkrat dvigneš letvico z dobro igro, je lahko tak padec tudi znak značaja. Z mano na čelu smo pogoreli na celi črti. To so situacije, ki rušijo vse, kar gradiš nekaj časa. Imel sem občutek, da ne moremo zadeti, tudi če bi tri dni igrali," je bil po tekmi razočaran, kritičen, a tudi realen Kek. 

Najbolje ocenjeni posameznik pri Sloveniji je na koncu bil Miha Blažič.
Najbolje ocenjeni posameznik pri Sloveniji je na koncu bil Miha Blažič. FOTO: Sofascore.com

Boljši začetek, Ciper zadel z edinim strelom v okvir
Slovenija je podjetneje začela obračun na stadionu GSP v Nikoziji. Že na začetku druge minute se je v ugodnem položaju znašel Blaž Kramer, ki je v konici napada začel ob odsotnosti Andraža Šporarja, a je v zaključku povsem zgrešil žogo, tako da ciprski vratar Neophytos Michael ni bil v nevarnosti. Nato je sledilo več kot pol ure zatišja, ko smo bolj ali manj spremljali boj na sredini igrišča, pravih priložnosti pa ne na eni ne na drugi strani ni bilo. Šele v 36. minuti je bilo zopet nevarno pred vrati domačih, ko je po zavrnjeni podaji Josipa Iličića, ki je pred tem v svojem slogu preigraval po desni strani, poskušal Jasmin Kurtić, njegov strel je ciprska zadnja vrsta preusmerila, Michael pa ga je z zadnjimi močmi le poslal v kot. 

Kmalu zatem, v 42. minuti, pa je Ciper iz svojega prvega – in v prvem polčasu tudi edinega – strela v okvir vrat prišel do zadetka. Kurtić je z nenatančno podajo zapravil posest na slovenski polovici, Fotis Papoulis je nato z leve strani lepo zaposlil Ioannisa Pittasa, ki je s prvo potezo iz igre vrgel Kenana Bajrića, z drugo pa premagal še nemočnega Jana Oblaka. Pittasu je uspel zares lep in predvsem dovolj natančen strel z levico za 1:0, kar je bil tudi končni izid prvega polčasa, v katerem smo videli malo nevarnih akcij. 

Statistika tekme Ciper – Slovenija
Statistika tekme Ciper – Slovenija FOTO: Sofascore.com

Brezzobo nadaljevanje
Med odmorom se je Matjaž Kek odločil za prvo zamenjavo, Miha Zajc je ostal v garderobi, na igrišču pa je nadaljeval Damjan Bohar. V drugi del je bolje vstopil Ciper. V 51. minuti si je napako privoščil Bajrić, ki je v zadnji vrsti poceni zapravil žogo, česar pa ni znal kaznovati Fotis Papoulis, ki je s kakšnih 18 metrov meril naravnost v Oblaka. Minuto kasneje je Minas Antoniou poslal oster predložek v osrčje kazenskega prostora, kjer pa je vratar Atletica uspešno ujel žogo. V prvi tretjini drugega polčasa je bila Slovenija še naprej povsem neprepoznavna, v 54. minuti se je Kek tako odločil, da je videl dovolj, Kramarja je v konici napada nadomestil Haris Vučkić, Domen Črnigoj pa je nadomestil bolj obrambno usmerjenega Jako Bijola

Vučkić je do svojega prvega strela prišel že kmalu po vstopu, ko je poskušal z glavo, a prek ciprskih vrat. V 72. minuti je z velike razdalje sprožil Kurtić, vratar Michail pa je žogo uspel odbiti. V 76. minuti smo videli sploh prvo veliko priložnost Slovenije v nadaljevanju, ko je po Iličićevi asistenci močno sprožil rezervist Črnigoj, a znova za približno meter previsoko. Tri minute kasneje je bilo nevarno po strelu Boharja z glavo, a so domači razčistili, za vsak primer pa je bil nekdanji nogometaš Maribora in Mure tudi v prepovedanem položaju. 

Oblak poskrbel, da je ostalo 1:0
V 81. minuti je Kek še zadnjič na tekmi menjal, Luka Zahović in Nino Kouter sta vstopila namesto Lovrića in Jureta Balkovca. Strelec edinega zadetka na tekmi Pittas je imel v 85. sijajno priložnost, da bi prednost Cipra še povišal, a se je s posredovanjem proslavil Oblak, ki je odbil v kot. Dve minuti kasneje je Pittas še enkrat preizkušal Oblaka, Škofjeločan pa se je zopet izkazal s posredovanjem. V zadnjih minutah so gostje vse moči usmerili v napad, kljub temu pa si pravih priložnosti niso pripravili.

Slovaška še dodatno zapletla stanje v skupini, Hrvati zanesljivi
Ciper je tako po remiju in porazu prišel do svoje prve zmage v tem kvalifikacijskem ciklu, za Slovenijo pa je to po presenetljivem skalpu Hrvaške drugi zaporedni poraz, potem ko je Kekove varovance pred dnevi v Sočiju ugnala Rusija. Ta je tokrat nenadejano izgubila proti Slovaški, ki v prvih dveh krogih ni zmogla streti Malte in Cipra, na domačem terenu proti dotlej stoodstotnim Rusom pa je pokazala bistveno boljši obraz in slavila z 2:1. Odločil je zadetek Roberta Maka v 74. minuti. Na tretji tekmi so Hrvati ugnali Malto, po izenačenem prvem polčasu so se v drugem med strelce vpisal Luka Modrić, Ivan Perišić in Josip Brekalo za končnih 3:0. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije za SP 2022, skupina H, 30. marec, izidi: 

Ciper – Slovenija 1:0 (1:0)
Pittas 42.

Začetni postavi: 
Ciper: Michael, Ioannou, Lifis, Kousoulos, Soteriou, Antoniou, Papoulis (od 82. Loizou), Artymatas (od 90. Gogić), Kastanos (od 60. Kyriakou), Pittas, Sotiriou (od 90. Ilia).
Slovenija: Oblak, Balkovec (od 81. Kouter), Bajrić, Blažič, Stojanović, Zajc (od 46. Bohar), Kurtić, Bijol (od 58. Črnigoj), Lovrić (od 81. Zahović), Iličić, Kramer (od 58. Vučkić).

Slovaška – Rusija 2:1 (1:0)
Škriniar 38., Mak 74.; Fernandes 71. 

Hrvaška – Malta 3:0 (0:0)
Perišič 62., Modrić 76. (11-m), Brekalo 90.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (306)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sev18
31. 03. 2021 12.56
+3
Proti Cipru ne moremo sestaviti tri tocne podaje? Samo nabijanje zog, negledljiva igra... Kramer od slabih najslabsi, od njega so se zoge odbijale kot od kamna. Skoda,da smo zapravili vse prigarano v prvi tekmi ,ampak s tako igro nam zal ni mesto na svetovnem prvenstvu.
štof
31. 03. 2021 11.11
+2
Za poraz je izključno kriv Janša, ker ni hotel igrati za reprezentanco.
audirs
31. 03. 2021 10.56
-1
Trenutna je to naša realnost in pač ker imamo samo 2-3 kvalitetne višje žal nemorem priti. Bo pa potrebno tudi na selektorski strani pogledati ali je vse optimalno ter če v bodoče zmerno komentirati dogajanje. Seveda za bistveno nižjo plačo kor sedaj, razen če bodo rezultati.... Teh pa že dolgo ni od zlatih let! (pa tudi takrat smo imeli vseh vrhunskih reprezentantov, vendar smo imeli pa odlično ekipo in srce! )
moare
31. 03. 2021 10.23
+4
Če ne premagaš Cipra, potem zapri štacuno in se loti drugega posla. Amen.
apodgra
31. 03. 2021 10.18
+7
Če gradiš hišo na slabih temeljih , ne moreš pričakovati ,da bo zdržala malo bolj močan potres . Preveč smo eforični , ko se naši reprezentanci posreči dobiti kakšno tekmo . Kujemo jo v oblake in ji pripisujemo visoke nogometne kvalitete. Resnično stanje v našem nogometu je poraz Slovenije prot Cipru in poraz mlade reprezentance do 21 le proti Italiji. Kje je tem igralcem mladost , potreben elan in ponos , da igrajo za Slovenijo. Vse skupaj predstavlja veliko žalost in tudi filozofiranje trenerja Keka pove vse. Največjo krivdo za to pa nosijo naši " nogometni " strokovnjaki , ki iz nogometnih invalidov kujejo nogometne zvezde. Ne komu se posreči zabiti gol , pa je že vzhajajoča zvezda . Na drugi tekmi pa bleda senca vrhunskosti.
podalpski
31. 03. 2021 10.17
+3
cilj naše reprezentacije je dosežen saj smo premagali Hrvaško saj se edino ,naši, fuzbalerji ,zavzamejo, ko igramo z njimi evo enkrat nam je pa le uspelo.....
barjan?ek1
31. 03. 2021 09.59
+0
Kek. Izberi par fantov iz Rakove jelše in Fužin in bodo imeli proti Cipru sigurno več uspeha kot tile, ki so včeraj igrali. Nehajte se iti nogomet, ker to pač Slovencem pač kljub veliko poizkusom obuditi reprezentačni nogomet preprosto ne gre.
podalpski
31. 03. 2021 10.19
sej je slovenski nogometaš stojanović se hvalil po medijih da so z zmago nad Hrvaško dokazali da slovenaci niso le narod smučarjev temveč tudi odličnih nogometašov ha ha h aha ...
jodr
31. 03. 2021 09.46
+6
Kek, zgrajenega je bilo zelo malo, zato je bilo tako lahko vse skupaj porušiti. Ta ekipa bi lahko igrala na kakšnem balkanskem prvenstvu, ne pa na svetovnem.
superjezek
31. 03. 2021 09.37
+3
KJe je zdaj tista euforija in tisti stojanovič, ki je rekel, da slovenija ni le dežela smučarjev je tudi nogometna dežela..?? Mislim, da Hrvaška po kvaliteti igralcev in ranga na lestvici, da ne govorim o še aktualnih svetovnih vice prvakov sodi na čelo lestvice. Slovenija je imela nenormalno srečo z bunkerjem proti hrvaški, drugače bi bila slovenija na zadnjem mestu brez točk. Hrvaška šele začenja stopnjevati svojo igro na gor.
podalpski
31. 03. 2021 10.19
stojanović, da ne bo pomote no....superjezek
podalpski
31. 03. 2021 10.21
-1
tele NAŠI nogometaši ne napalijo sam na Hrvaško ostali se morajo premagat sami...kokice pivo kavč pa navijat za sosede kot po navadi tako pač je
nemeJungat
31. 03. 2021 09.31
+0
Kvaliteta je takšna kot pač je. Dejstvo je, da nimamo 20 zvezdnikov na različnih igralnih pozicijah in mora g. KEK narediti ekipo iz kar ima na razpolago. Taka so dejstva in navijači imamo laho velike želje ampak sprejeti moramo realnost in imeti realna pričakovanja. boli me, ker so proti Hrvaški pustili dušo na igrišču, proti Rusiji so se tudi borili, proti Cipru pa niso pokazali želje, borbenosti, motivacije, ... manjkal je tisti žar, želja igralcev po zmagi! Mogoče jih je zmaga proti Hrvatom tolko dvignila, da se bo Ciper kr predal? Mogoče je ta zaušnica dobrodošla in nas postavi vse na realna tla ;)
apodgra
31. 03. 2021 10.25
+2
Nogomet preprosto ni za Slovence. Samo ,če pogledamo slovensko ligo , nam je takoj jasno ,kakšno stanje je v slovenski reprezentanci. Če že nimamo kvalitete , vsaj borbenosti in volje nam nebi smelo manjkati. Vse preveč hitro se sprijaznimo s usodo in komaj čakamo, da se tekma konča in branimo neugoden rezultat. Vedno se govori , kako so potekel priprave kvalitetno in do so igralci motivirane in komaj čakajo na tekmo.
Di si bio 91
31. 03. 2021 09.26
+5
Slovenci, poglejte skupino 😂 Kdo je prvi ? 💪🏻🇭🇷
nemeJungat
31. 03. 2021 09.37
+5
Potouceni kramoh
31. 03. 2021 09.45
+8
jodr
31. 03. 2021 09.47
+5
Prijatelj, z igro, kot jo kažete, nimate na svetovnem prvenstvu kaj početi; samo topovska hrana boste.
MAC88mac
31. 03. 2021 10.33
+4
Mi, kot repka iz 4. kakovostnega bobna, smo vam, ki ste bili v finalu svetovnega prvenstva in kot repka iz 1. kakovostnega bobna, naredili OGROMNO SRAMOTO, ko smo vam zadali poraz. Btw. vas še čakata po dve tekmi z rapkama iz 2. in 3. kakovostnega bobna ;)
united
31. 03. 2021 09.22
+1
Kak so Hrvati prvi, če smo jih premagal?
Di si bio 91
31. 03. 2021 09.25
+5
podalpski
31. 03. 2021 10.21
+2
tud men ta matematika ne gre v gvavo ma to je zaradi korone
Pacek22
31. 03. 2021 09.15
+4
Rabimo nove igralce, bolj izkušene
Di si bio 91
31. 03. 2021 09.25
-1
nemeJungat
31. 03. 2021 09.31
-1
jodr
31. 03. 2021 09.48
+0
podalpski
31. 03. 2021 10.22
+1
united
31. 03. 2021 12.01
MAC88mac
31. 03. 2021 09.10
+3
...škoda, zgubili proti repkam, proti katerim smo pričakovali 6 ali 4 osvojene točke, zmagali proti repki, prot kateri je bilo pričakovati 0. Zame Zahovič in Kramer ne pašeta v reprezentanco. Raje bi videl Vombergerja in Mlakarja. Pa glede vezistov, bi tud kumot Kronaveter (ima potezo več) in Elšnik (ok, je igral za U21) bila vpoklicana. Videlo se je, da nam manjkata poškodovani Mitrovič kot možna menjava za stebra obrambe in Verbič. Upam, da bo Laci kmalu dobil priložnost vsaj v U21, če že ne v članski.
Kr neki res
31. 03. 2021 09.08
+1
Ne vem kaj vsi hvalite tega Ilićića,tip še laufat ne zna,poglejte si enkrat podrobno
podalpski
31. 03. 2021 10.23
no no pa še danes jokajo pri Hrvatih, da se je odločil igrat za Deželico
apodgra
31. 03. 2021 10.31
+2
Tudi sam se ne čudim zakaj Iličić ,ne igra toliko pri Atlanti. Če bi bil tako dober in vrhunski, kot ga čislamo v Sloveniji, bi igral redno za prvo ekipo. Tako pa vstopa v ekipo, ko je večali manj že vse odločeno. Nič ne pomaga , če vrtiš žogo na mestu in preigraš enega ali dva , potem pa žogo izgubiš. V cirkusu lahko žonglira . na nogometnem igrišču a je treba tudi tekati.
DaDo77
31. 03. 2021 10.54
+2
Iličić je doktor za vse naše.. On je že več kot 10let v serie a in tud ni več star 20let... Dej mi razlož kako bo igrou če komurkoli poda, un zajebe žogo... Plus tega da se nanj še posebej pripravijo, drugih pacientov sploh ne omenjajo na pripravah za tekmo... Recimo v Atalanti ima on največ asistenc (kar je kar dobro glede na to kot si rekel da malo igra) prav tako ima med vezisti največ zadetkov... V naši repki z igralci ki si ne morejo zaustavit žoge in so popolnoma brez ideje pa to žal ni mogoče.
Potouceni kramoh
31. 03. 2021 08.55
+9
Obesite kopačke na klin.Ce ne premagaš Cipra mislim da nimaš več kaj iskati v nadaljevanju in iskati nove priložnosti.
hotchilipoper
31. 03. 2021 08.53
+1
Zapret fuzbal,je prenevarno za igralce
Wolfman
31. 03. 2021 08.49
+6
Črn dan za slovenski nogomet, enako za člane reprezentance, kot mladi do 21 let.
Klavdij Volk
31. 03. 2021 08.37
+5
Sramota za slovenski nogomet.Je treba vse raspustit in denar dati tistemu športu ki nekaj velja v Sloveniji.Npr.smučarski skoki ženske,plezanje,kolesarjenje.Ma en Ciper,ki ga ni na zemljevidu.Ne rečem,če bi igrali z nemčijo ali italijo.
Drej Per
31. 03. 2021 08.31
+7
Evo realnost, že po tekmi s hrvati so vsi hvalili kako dobri smo, a sem samo jaz videl, da so letali ko kure s hrvati, 80% tekme so se samo branili pred kazenskim, napada praktično ni, vse priložnosti zapravijo, evo smo že 5. Slovaki nas pohrustajo....