Nogomet

Arsenal presenetil prvake in se vključil v boj za Ligo Evropo, do zmag tudi City in Tottenham

Manchester, 15. 07. 2020 23.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
3

Nogometaši Manchester Cityja so v 36. krogu angleške Premier League na domačem stadionu Etihad premagali zasedbo Bournemoutha z 2:1. V boju za vozovnico Lige Evrope je Tottenham uspel zmanjšati razliko do Wolverhamptona. Spursi so v gosteh premagali Newcastle s 3:1, Wolves pa so le remizirali pri Burnleyju, potem ko so gol iz enajstmetrovke prejeli v 95. minuti tekme. V večerni tekmi je Arsenal premagal nove prvake, nogometaše Liverpoola (2:1).

David Silva
David Silva FOTO: AP

Sinjemodri so povedli že v šesti minuti tekme, ko se je pod mojstrovino s prostega strela podpisal španski vezist David Silva. Mrežo gostujočega vratarja Aarona Ramsdala je s pomočjo prečke zatresel z natančnim in močnim plasiranim strelom z levico. Če se je Silva v šesti minut izkazal z mojstrovino, pa je v 39. zaposlil strelca Gabriela Jesusa, ki je v kazenskem prostoru osmešil obrambo Bournemoutha in s strelom na oddaljeno vratnico z desnico matiral tudi tokrat nemočnega Ramsdala. V drugem polčasu je gostom uspelo zabiti, a je bil napadalec Joshua King v prepovedanem položaju, kar je potrdil tudi VAR. Šlo je za vprašanje nekaj centimetrov, ki tokrat niso bili na strani gostov. Če v 59. minuti VAR ni bil na strani gostov, pa v 73. minuti ni bil na strani domačinov. Glavni sodnik Lee Mason je posredovanje Steva Cooka ocenil za prekršek za enajstmetrovko, a si je nato po ogledu video posnetka premislil. Bournemouth se je le uspel dokopati do častnega zadetka, ko je v 89. minuti tekme mrežo Edersona po šolski akciji in šah-matu v treh potezah zatresel rezervist David Brooks. Kljub temu je City varno pripeljal tekmo do konca in vpisal še tretjo zaporedno zmago, skupno pa že 24. v sezoni Premier League. 

Alexandre Lacazette
Alexandre Lacazette FOTO: AP

Poraz prvakov, konec sanj o točkovnem rekordu
Nogometaši Arsenala so v večerni tekmi 36. kroga Premier League na domačem Emiratesu presenetili aktualne prvake, nogometaše Liverpoola (2:1). Četa Jürgena Kloppa, ki se je po 30 letih končno razveselila novega naslova, je sicer povedla z golom Sadia Maneja že v 20. minuti tekme, ko je z lepim vtekanjem izkoristil podajo Andrewa Robertsona in z bližine poslal neubranljiv projektil v mrežo vrat Emiliana Martineza. Arsenalu je preobrat uspel še pred koncem prvega polčasa. Nerazumljivo napako si je v 32. minuti privoščil eden najboljših branilcev na svetu ta hip Virgil van Dijk, ki je pri podajanju žoge nazaj spregledal napadalca Alexandra Lacazetta. Temu ni bilo težko preigrati vratarja Alissona Beckerja in izenačiti na 1:1. Tudi drugi zadetek Arsenala je padel po veliki napaki Liverpoolove obrambe. 

Statistika tekme Arsenal - Liverpool
Statistika tekme Arsenal - Liverpool FOTO: Sofascore.com

Allison je slabi dve minuti pred koncem rednega dela prvega polčasa podajal do Robertsona, ob tem spregledal Lacazetta, ki je prestregel žogo, podal do Reissa Nelsona, ta pa je nato z diagonalnim strelom na oddaljeno vratnico matiral Brazilca za vodstvo Arsenala z 2:1. To je bil tudi končni izid dvoboja, kar je pomenilo, da so redsi vpisali šele tretji poraz v sezoni. Ta pa pomeni, da je Liverpool, ki je sicer nocoj na zelenici močno prevladoval v vseh statističnih elementih (streli mimo gola in v okvir vrat: 15:3 za redse) tudi teoretično zapravil možnost, da bi podrl rekord Manchester Cityja po številu osvojenih točk v eni sezoni. Sinjemodri so v sezoni 2017/18 zbrali 100 točk, Liverpool pa dva kroga pred koncem aktualne sezone ostaja pri 93. 

Zmaga za Tottenham, remi Wolverhamtpona
Spursi so v 36. krogu Premier League z 2:1 slavili v gosteh pri Newcastlu. Tottenham je na St. James Parku povedel v 27. minuti tekme, ko se je pod zadetek podpisal Heung-Min Son. Južnokorejec je v koronapremoru odslužil obvezni vojaški rok, to pa je bil sploh prvi zadetek za Sona po nadaljevanju Premier League. Pred poškodbo in koronapremorom je konec januarja in v začetku februarja zabijal kot za stavo, saj se je med strelce vpisal na zadnjih petih tekmah pred poškodbo. Domače srake so izenačile v 56. minuti tekme, ko je gostujočega čuvaja mreže premagal škotski vezist Matt Ritchie. Ta je s pravcato bombo z levico z leve strani skorajda razparal mrežo Huga Llorisa. Veselje Newcastla ni trajalo dolgo, saj je že štiri minute kasneje za vodstvo Tottenhama poskrbel prvi napadalec Spursov Harry Kane. S krasno podajo ga je zaposlil lanska okrepitev Steven Bergwijn, Kanu pa z glavo ni bilo težko zadeti na oddaljeno vratnico. Končnih 3:1 je v 90. minuti z drugim golom na tekmi postavil Kane. Ta je v mrežo srak z glavo pospravil odbitek po strelu Erika Lamele.  Tottenham je vpisal še 55. točko sezone, to pa je bila za Spurse še 15. zmaga v sezoni Premier League.

Tokrat je na roko četi Joseja Mourinha, ki se bori za šesto mesto, ki še vodi v kvalifikacije Lige Evrope, šel tudi izid tekme v Burnleyju, kjer je Wolverhampton že okušal slast zmage, nato pa je v 95. minuti iz enajstmetrovke končnih 1:1 postavil Chris Wood. Wolves so zdaj pred Tottenhamom le še točko (56/55), do konca prvenstva pa sta še dva kroga. V igri je za evropsko vozovnico je tudi Sheffield United, ki ima s tekmo manj 54 točk. Z zmago se je približal tudi Arsenal, ki ima zdaj 53 točk. 

36. krog angleške Premier League:
Burnley - Wolves 1:1 (0:0)
Wood 90+6./11-m; Jimenez 76.

Manchester City - Bournemouth 2:1 (2:0)
Silva 6., Gabriel Jesus 39.; Brooks 88.

Newcastle - Tottenham 1:3 (0:1)
Ritchie 56.; Son 27., Kane 60., 90.

Arsenal - Liverpool 2:1 (2:1)
Lacazette 32., Nelson 44.; Mane 20.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
16. 07. 2020 11.33
+4
Ko si enkrat prvak ti za vse drugo dol pade
HALAcR7
16. 07. 2020 08.54
+4
Van dijk overrated
KeepTheBlueFlagFlyHigh
16. 07. 2020 10.40
+0