Nogomet

Črna Donnarummova sezona: San Siro, Benzema, Palermo in Konya

Rim, 30. 03. 2022 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
20

Gianluigi Donnarumma je bil sredi lanskega poletja na vrhu nogometnega sveta. Z Italijo je osvojil naslov evropskega prvaka in bil razglašen za najboljšega golmana turnirja. Pred novo sezono je okrepil zvezdniški PSG, po mnenju mnogih prvega favorita za naslov v Ligi prvakov. Vse se je zdelo sanjsko, le nekaj mesecev kasneje pa je situacija zanj obrnjena na glavo. Z napako je zakuhal debakel svojega kluba v Ligi prvakov, z reprezentanco se mu ni uspelo uvrstiti na SP, ob vrnitvi na San Siro, kjer je bil ljubljenec navijačev, pa je naletel na žvižge. Za piko na i si je na zadnji prijateljski tekmi Italije s Turčijo privoščil dve grobi napaki.

Donnarumma s soigralci proslavlja osvojitev Eura na Wembleyju.
Donnarumma s soigralci proslavlja osvojitev Eura na Wembleyju. FOTO: AP

Kaj bi sploh še lahko šlo narobe za Gianluigija Donnarummo, se dan po gostovanju Italije v Turčiji sprašujejo mediji na Apeninskem polotoku. Azzuri so na prijateljski tekmi, ki so jo na hitro organizirali po šokantnem izpadu iz dodatnih kvalifikacij za SP proti Severni Makedoniji, sicer slavili s 3:2, vendar se več kot o rezultatu znova govori o napakah njihovega prvega čuvaja mreže. 

V četrti minuti tekme v Konyi je Cengiz Ünder iz neposredne bližine streljal naravnost v vratarja PSG-ja, ki je sicer poskušal z izbijanjem z nogo, a je žoga na koncu končala za njegovim hrbtom za hitro prednost domačih. Nato so azzuri dosegli tri zadetke – z dvema se je izkazal mladi Giacomo Raspadori – za konec pa smo videli še eno napako 23-letnega golmana, ko je bil premalo konkreten pri posredovanju, kar je kaznoval Serdar Dursun

Sanjsko poletje in nadaljevanje, ki je vse prej kot to

Vse skupaj pa je le vrh ledene gore, ki je letos nastala po Donnarummovi sanjski prejšnji sezoni, ko je slavil naslov evropskega prvaka, pobral naziv najboljšega vratarja turnirja in svoj Milan prvič po več letih popeljal v Ligo prvakov. Ker si je želel višje plače, kot so mu jo bili pripravljeni ponuditi pri rdeče-črnih, nove pogodbe ni podpisal. Kot prost nogometaš je okrepil zvezdniški PSG, ki so ga po prihodih Lionela Messija in Sergia Ramosa postavljali v vlogo glavnega favorita za tako želeni naslov v Ligi prvakov. 

Donnarumovo življenje v mestu ljubezni pa je imelo že od samega začetka veliko napako. Kljub njegovemu prihodu je v klubu ostal vselej zanesljivi Keylor Navas, tako da se vratarja že vso sezono izmenjujeta med vratnicama Parižanov. Italijan je v novem klubskem dresu do zdaj zbral le 19 nastopov. Za primerjavo, v lanski sezoni jih je za Milan vknjižil 48. 

To, da ni nesporna številka ena, česar v preteklosti ni bil vajen, zagotovo ni blagodejno vplivalo na njegovo samozavest. Enako velja za oktobrsko vrnitev na San Siro v dresu azzurov na tekmi finalnega turnirja Lige narodov proti Španiji. Čeprav je bil milanski stadion, na katerem smo takrat bili tudi mi, zaradi koronskih omejitev zapolnjen le polovično, se je vsakič, ko se je Donnarumma dotaknil žoge, zdelo, da je nabito poln. Večina 40-tisočglave množice mu je namreč namenila glasne žvižge, saj so mu navijači Milana močno zamerili, kako je zapustil Rossonere. Če gre verjeti italijanskim medijem, se je Donnarumma po tekmi v garderobi znašel v solzah, njegovi soigralci pa so javnost hitro opozorili, da si 23-letnik ne zasluži takšnega odnosa navijačev. 

Pochettino mu je zaupal in se opekel 

Trener PSG-ja je celotno sezono omahoval med Navasom in Donnarummo, v osmini finala Lige prvakov proti madridskemu Realu pa se je le moral odločiti, komu bolj zaupa na dotlej najpomembnejših tekmah sezone. Odločil se je za Donnarummo. Na prvi tekmi v Parizu je Italijan svoje delo, ki ga sicer ni bilo veliko, opravil z odliko in mrežo zadržal nedotaknjeno. 

Čez dva tedna pa si je  v Madridu v trenutku, ko je PSG vodil za dva gola in se je zdelo, da ima vse v svojih nogah, privoščil veliko napako za izenačenje domačih. Na koncu se je njegov "kiks", ko je zapravil žogo pred svojimi vrati, izkazal za začetek pariškega konca. Benzema je v nadaljevanju dosegel še dva gola in Parižani so Ligo prvakov zopet končali z dolgimi nosovi. 

Makedonska sol na italijanske rane

Črni marec je le 15 dni zatem dobil nadaljevanje. Presenetljivemu slovesu od Lige prvakov je sledil šokanten izpad iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju. Vsi so pričakovali zvezdniški obračun Portugalcev in Italijanov, a še prej so morali azzurri v Palermu opraviti z Makedonci. In se – tako kot se je Pochettino s svojo izbiro vratarja proti Realu – opekli. 90 minut so nadzirali ritem igre, a jim ni uspelo zadeti. Nato pa je v sodniškem dodatku  "iz nič" udaril Aleksandar Trajkovski z edinim golom na tekmi. 

Levji delež krivde za debakel na stadionu Renzo Barbera so nase prevzeli Donnarummovi napadalni soigralci, ki niso našli poti za hrbet Stoleta Dimitrievskega. A številni mediji so menili, da bi lahko od enega najboljših vratarjev na svetu pričakovali boljšo reakcijo, kot jo je pri sicer zelo natančnem strelu Trajkovskega pokazal Donnarumma.

Pobrati se bo moral zase in za svojo reprezentanco

"Tako kot vsi Italijani smo si želeli priti na SP, ampak se žal ni izšlo. V nogometu se moraš – tako kot povsod v življenju – po padcu pobrati in zazreti naprej. Naša naloga je, da reprezentanco vrnemo tja, kamor spada. Korak za korakom proti zmagovalni prihodnosti," je Donnarumma kasneje zapisal na Instagramu. Epski zdrs italijanske reprezentance po julijskem slavju na Wembleyju gre z roko v roki s formo njenega prvega vratarja. In zdi se, da je pred obema dolga pot nazaj na vrh. A če se bo Donnarumma po najtežji sezoni kariere pobral, potem bo tudi azzurrom vrnitev med svetovno elito lažje dosegljiva. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutr1b05ek
31. 03. 2022 18.51
-1
to se zgodi vsakemu nogometašu , ki ga vodi pohlep in prestopi v PSG .
Kun_Aguero
31. 03. 2022 14.51
+2
Stole bo poleti prestopil v PSG 😁
rcarlos
30. 03. 2022 21.41
+4
Pravilno, mu privoščim... Pa da gre po poti Kariusa :D ... Dokler ni odšel v PSG je bil eden izmed največjih ljubljencev navijačev Milana... Ampak takoj ko je lahko, se je prodal, mu je bil denar pred nogometom oziroma pred klubom, ki ga je koval med zvezde :) ... Kar tako nadaljuj Gigi :D
Chaparral
30. 03. 2022 21.15
+3
Le kje so v njem videli vrhunskega vratarja? Bo moral še nekaj "polente" pojesti ....
Car 1976
30. 03. 2022 21.04
-1
Mislim da je imel vceraj nekaj lepih obramb
cripstoned
30. 03. 2022 20.44
-1
se dobro da se zaradi reala ni zapil kot neymar..
drimtim
30. 03. 2022 19.13
+3
Milanu se smeje ob tem da je pojačal ekipo ki je sedaj v igri za naslov prvaka.
Hello.
30. 03. 2022 18.48
+4
To pa je bila njegova najvecja napaka ker je samo denar vidu pri psgju.
Dinho8O
30. 03. 2022 18.43
+3
Navijaci Milana jokamo 😂😂
glavni Baja
30. 03. 2022 19.07
+2
neki se govori, da se vrne v nazaj . ha ha ha
CarZ
30. 03. 2022 17.42
+7
Dollaruma....karma ga tepe....za svinjarijo k jo je naredu prejšnjemu klubu za pest dolarjev
Damir Secki
30. 03. 2022 17.33
+8
hahahahaha - hahahaha - hahahahaha - Ah you kak se mi smili... KARMA! - muahahahaha - Dollaruma - muahahaha
edenhazard
30. 03. 2022 16.51
+3
In kao najbolši golmen lol
JOSEPH HAYDN
30. 03. 2022 16.37
+8
Optimisty
30. 03. 2022 17.10
+2
Kollerik
30. 03. 2022 16.29
+5
Niti B od Buffona ...
cripstoned
30. 03. 2022 20.43
-5
Kollerik
31. 03. 2022 21.05
+3
Najnovejše novice iz Madrida: 0:4... 2:5 itd.... :)
Optimisty
30. 03. 2022 16.07
+10
donaruma se je delal norca v Milanu zaradi denarja.....karma.....se dobro da je odšel iz Milana....micke mignan je boljša zamenjava
Paštašutar
30. 03. 2022 16.02
+4
Vratar za Juventus,tam bi ga spravili k pameti,lahko bi naredil lepo kariero.