Nogomet

Olmo: Pri Barceloni mi niso verjeli, da odhajam. Nihče ne zapusti Camp Noua in gre v Zagreb

Ljubljana, 02. 04. 2021 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nogometaš RB Leipziga Dani Olmo je v zanimivem zapisu za The Players' Tribune med drugim razkril anekdoto izpred dobrega desetletja, ko se kot osemletni otrok ni želel fotografirati z zvezdnikom Barcelone Lionelom Messijem. Pojasnil pa je tudi sicer tvegano odločitev, ki pa se je izkazala za zadetek v polno, ko je pri 16 letih zapustil Barcelono in se odpravil v Zagreb.

Dani Olmo na tekmi Gruzija – Španija, ki jo je odločil z zadetkom v 92. minuti.
Dani Olmo na tekmi Gruzija – Španija, ki jo je odločil z zadetkom v 92. minuti. FOTO: AP

Dani Olmo je bil rojen 25 kilometrov stran od slovitega Camp Noua. V prav tako sloviti Barcelonini akademiji La Masia je nastopal sedem let, od 2007 do 2014, ko je na presenečenje vseh zapustil lokalnega velikana in se odpravil v Zagreb. Čeprav so mnogi to potezo označili za napako, se je izkazala za zadetek v polno. Pri Dinamu se je Španec dokazal tako v Evropski ligi kot tudi Ligi prvakov, na začetku lanskega leta pa je dočakal selitev v eno izmed najmočnejših lig na svetu, ko je na njegova vrata potrkal nemški RB Leipzig. Pri 22 letih je Olmo standardni član španske reprezentance in bo, kot za zdaj kaže, eden od njenih prvih adutov na letošnjem evropskem prvenstvu. 

"Z Barcelono sem nastopil na nekaj izjemnih turnirjih, spoznal sem neverjetne ljudi, od katerih sem se ogromno naučil. Enkrat sem celo dobil priložnost igrati na Camp Nouu, na sveti zelenici. To so bile sanje vsakega v La Masii. Zakaj sem torej po sedmih sezonah zapustil ta enkraten kraj?" se je v zapisu na The Players' Tribune, kjer profesionalni športniki objavljajo svoje življenjske zgodbe, spraševal Olmo. 

"Potreboval sem projekt. Takšen pač sem. Moral sem igrati, potreboval sem žogo. Sprva mi pri Barceloni niso verjeli, da odhajam. Nihče ne zapusti Barcelone in odide na Hrvaško. To se preprosto ne sliši prav. Ampak jaz sem to storil. Takoj, ko mi je oče povedal za ponudbo, sem mu rekel, da bom šel. Enostavno je bilo." 

"Ni me bilo strah, kot me je bilo, ko sem Espanyol zapustil zaradi Barce. Nisem jokal. Tako ali tako sem živel proč od svoje družine v La Masii. Moral sem iti izven cone udobja, zato sem čutil, da je to pravi korak zame, čeprav sem imel le 16 let. Oče mi je dejal: 'Ta ekipa, Dinamo Zagreb, želi s teboj graditi svoj projekt. Nate želi staviti vse.' To je bilo vse, kar sem želel in moral slišati." 

Dani Olmo in slovenski reprezentant Petar Stojanović.
Dani Olmo in slovenski reprezentant Petar Stojanović. FOTO: AP

"Ni mi bilo mar, kam bom šel ali da hrvaško prvenstvo ni med najmočnejšimi. Ničesar nisem vedel o Hrvaški, a vedel sem, da pri Barci obstaja možnost, da se izgubim v sistemu. V La Masii sem bil skupaj s Carlesom Alenom, Marcom Cucurello in Carlesom Perezom. Trenutno je samo Alena še vedno pri Barceloni, pa tudi on je na posoji. Ostali iz moje starostne skupine so bodisi v drugih klubih bodisi v rezervni ekipi. Skoraj nemogoče je priti v prvo ekipo." 

"Predsednik kluba Mirko Barišić mi je dejal, da me bodo v klubu razvili, me postavili v prvo ekipo, mi dali evropske izkušnje v najmočnejših tekmovanjih in za povrh vsega: me prodali kot najdražjega nogometaša v klubski zgodovini." 

V času Olmove selitve v hrvaško prestolnico je bil najdražje prodani igralec Dinama Luka Modrić, ki je leta 2008 okrepil Tottenham za 21 milijonov evrov. "Da kot najstnik slišiš, kako močno ljudje v klubu zaupajo vate, je neverjetno. Ko so mi dejali, da bom nekega dne lahko stal več od Modrića, sem si mislil zgolj 'vau'. Žarel sem, Dinamo me je zasvojil." 

22-letni španski reprezentant je po odlični lanski sezoni v Ligi prvakov, ko bi se s hrvaškim prvakom skoraj prebil med 16 najboljših, tudi dejansko zapustil klub za rekordno odškodnino. RB Leipzig je namreč zanj odštel 22 milijonov, torej natanko milijon več, kot je za Modrića plačal Tottenham. 

Olmo je glede naše južne sosede še dejal, da jo bo za vedno nosil v srcu: "Nisem potreboval veliko, da sem se navezal na Hrvaško. Je neverjetna, prekrasna država, ki jo še vedno imam za drugi dom. Med počitnicami, ko imamo odmor, imam na voljo dve izbiri: lahko grem v Španijo, kjer je moja družina, lahko pa grem v Zagreb, kjer je moja druga družina."

Dani Olmo (na fotografiji skupaj z Jordijem Albo) je v zadnjem času standardni član španske reprezentance, za katero je doslej zbral 11 nastopov in tri zadetke.
Dani Olmo (na fotografiji skupaj z Jordijem Albo) je v zadnjem času standardni član španske reprezentance, za katero je doslej zbral 11 nastopov in tri zadetke. FOTO: AP

'Fotografija z Messijem? Ne, želim si samo igrati'
22-letnik se je rodil v katalonskem mestu Terrassa, že od mladih nog pa je bil, kot je razkril v že omenjenem zapisu, zasvojen z žogo. Med drugim naj bi z njo celo hodil spat, prav zaradi žoge pa se kot osemletni deček sploh ni želel fotografirati z zvezdnikom Barcelone Lionelom Messijem

"Dal vam bom primer, kako zasvojen sem bil z nogometno žogo. Še preden sem se pridružil La Masii, sem pogosto hodil z očetom na tekme njegovega kluba Castelldefels, kjer je bil trener. Imel sem osem let. Veselo sem se igral z žogo, ko je do mene pristopil eden od očetovih prijateljev in mi dejal: 'Dani, pridi sem. Ne boš verjel, lahko se boš slikal z Messijem." 

Eden od Messijevih prijateljev naj bi tedaj igral za Castelldefels, zato si je sloviti Argentinec prišel ogledat njegovo tekmo. "Vau, Messi, je to res on? V Castelldefelsu? Kakšne vrste otrok si ne bi želel fotografije z njim? No, jaz! Očetovemu prijatelju sem dejal, da sem v redu in da ne potrebujem slike. Želim le nadaljevati z brcanjem žoge. Saj je samo fotografija, ne?"  

"Kljub temu so me postavili zraven Messija in me fotografirali. Ničesar mu nisem rekel. Le čakal sem na 'klik', takoj za tem pa sem se vrnil k žogi. Vedel sem se, kot da jaz njemu delam uslugo. A na koncu moram priznati, da sem vesel, da so me prisilili v fotografijo. Še vedno jo imam uokvirjeno doma. Takrat pa nisem bil zadovoljen, ker so moj dragoceni čas igranja nogometa skrajšali zaradi tega. Niti Messi me ni mogel zmotiti, tako močno sem si želel žoge. Oprosti, Leo," se je v zapisu še pokesal Olmo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rdeča kapica69
04. 04. 2021 09.47
+2
Jezni Barca boyi haha to pa je zelo ponižujoče. Kapo dol Olmo.
Od Halerja ati
04. 04. 2021 12.07
+1
Si jezen? Ne bit ker ni nic hudga. Praznik je nasmej se stric
Šumsko voče
02. 04. 2021 21.01
-6
Res je bil dober da sel iz konja na osla.lolek laznjivi
Sisli288
03. 04. 2021 19.16
+7
Ce bi ostal v barci nebi nikol dobil priloznosti in bi bil se en propadli talent kot ji je bilo ze veliko v top klubih
RUBEŽ
02. 04. 2021 20.17
-2
Olmo, NE LAŽI. Pazi se, preveč si pol sam sebe. In še nedokazan talent. Ti se moraš še zelo veliko dokazati.
andrejak28
02. 04. 2021 19.53
-1
Pa kaj mu je zal da neigra za povprecen klub kot je barcelona
dekiii3
02. 04. 2021 18.54
+2
Anticripstoned
02. 04. 2021 18.35
-5
Olmo ti bi prodal mamo fotra brata sestro da bi se lahko slikalz Messijem
resnicaosvobaja
02. 04. 2021 18.32
+0
Skoraj nemogoče je priti v prvo ekipo...pove vse. Se pa da in to 17 in 18 letniki
Vladimir.Krutov
02. 04. 2021 20.09
-1
User416781
02. 04. 2021 20.48
+3
Jan231
02. 04. 2021 18.04
-5
Ja noben dober to ne naredi
HALAcR7
02. 04. 2021 17.32
-9
Letos je Dinamo prišel dje kot barca,se pravi je boljši od barce
dark horse
02. 04. 2021 17.34
+11
Res je. Tudi golman luxemburga je branil kao najboljšemu milijon % šanso torej je najboljši golman na svetu 🙈😂
MesOjediPinGvin
02. 04. 2021 18.01
+9
Barca je prišla v finale Cope, Real pa je izpadel.. kdaj že? Torej spadajo v nižjo ligo po halarjevih merilih.
fihner
02. 04. 2021 19.08
-2
LETEČA PODGANA
03. 04. 2021 08.21
-2
superjezek
02. 04. 2021 17.31
+14
Včasih je dobro stopiti korak ali dva nazaj, da bi lahko vzletel.. V Dinamu je dobil pravo minutažo kar pomeni izkušnje in delo. Zelo dobra poteza Olma saj sedaj igra za dober klub in reprezentanco kar mnogi mladi na klopi barcelone ne bodo doživeli.
resnicaosvobaja
02. 04. 2021 18.30
-4
in za vse je razlaga...Skoraj nemogoče je priti v prvo ekipo
BitterTruth
02. 04. 2021 17.03
-4
zaradi inflacije, je bil modric kljub miljonu manj, dejansko vreden vec