Nogomet

Čeferin na delovnem obisku v Albaniji: Pomemben je razvoj malih zvez

Tirana, 19. 11. 2019 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin se je mudil v Albaniji, kjer je bil častni gost tamkajšnje vlade, kot tudi vodilnih mož albanske nogometne zveze. Šef Uefe je prisostoval svečanem odprtju novega stadiona v Tirani, ogledal pa si je tudi kvalifikacijsko tekmo za preboj na EP med Albanijo in Francijo. Grosupeljčan je ob obisku prejel tudi visoko državniško odlikovanje.

Aleksander Čeferin v družbi predsednika Albanije Ilira Mete. Grosupeljčan je ob obisku Albanije prejel tudi visoko državno odlikovanje.
Aleksander Čeferin v družbi predsednika Albanije Ilira Mete. Grosupeljčan je ob obisku Albanije prejel tudi visoko državno odlikovanje. FOTO: Albanska nogometna zveza
Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin se je pred dnevi mudil v Budimpešti, kjer je prisostvoval slavnostnemu odprtju enega najsodobnejših stadionov na svetu Puskas Arene. Ob tem se je na lastne oči lahko prepričal o ustreznosti stadiona, ki bo naslednje leto gostil štiri obračune evropskega prvenstva. Ob obisku madžarske prestolnice je predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu toplo dobrodošlico izrekel madžarski premier Viktor Orban. V družbi podpredsednika Uefe Sandora Csanyija si je sicer Čeferin tudi ogledal najnovejšo pridobitev madžarskega nogometa, Puskas Areno, strošek izgradnje katere je krepko presegel pol milijarde evrov. Le nekaj dni kasneje se je 52-letni Grosupeljčan mudil v Albaniji. Povod svečanega obiska albanske prestolnice je bilo tudi odprtje stadiona Air Albania v Tirani, na katerem je bila odigrana prva uradna tekma, šlo je za kvalifikacijski dvoboj za preboj na EP 2020 med domačo reprezentanco in Francijo. 

Armand Duka in Aleksander Čeferin
Armand Duka in Aleksander Čeferin FOTO: Albanska nogometna zveza
Šef Uefe Aleksander Čeferin je imel ob kratkem obisku Albanije zelo natrpan urnik, saj se je družil tako z vodilno politično elito in športno srenjo v državi.
Aleksander Čeferin, odvetnik iz Grosuplja, ki je pet let vodil Nogometno zvezo Slovenijo, je na volilnem kongresu Uefe septembra 2016 prejel potrebno večino glasov, premagal nizozemskega tekmeca Michaela van Praaga in na vplivnem mestu nasledil Michela Platinija. Prejel je 42 glasov.
Obisk v Tirani je začel z druženjem z albansko vlado, kjer ga je gostil predsednik vlade Edi Rama, v prostorih krovne nogometne organizacije pa ga je pričakal še predsednik republike Ilir Meta. Prostori albanske zveze so še nedokončani, 52-letni Čeferin pa se je ob pogledu na razkošje in kapaciteto znal tudi pošaliti. "Pisarna predsednika Duke je veliko večja od vseh ostalih prostorov. Tudi jaz bi imel tako razkošno pisarno." Po obisku novega stadiona v Tirani je sledila novinarska konferenca, kjer je v družbi predsednika tamkajšnje krovne nogometne zveze Armanda Duke potrpežljivo odgovarjal na številna vprašanja. Pohvalil je hiter razvoj nogometne infrastrukture v Albaniji, saj poleg stadiona v Tirani nastajata še nova športna objekta v Kukesiju in na severu Albanije. "Vesel sem tesnega sodelovanja med Uefo in albansko zvezo. Gospod Duka je moj prijatelj in še enkrat bi se mu rad zahvalil za vso podporo, ki jo ves čas izraža. Prepričan sem, da bo naše sodelovanje še naprej plodno."

Aleksander Čeferin in Edi Rama
Aleksander Čeferin in Edi Rama FOTO: Albanska nogometna zveza
Čeferin je pozdravil pospešen razvoj infrastrukture v Albanije.
Nisem sanjač, sem pragmatik. Grajenje mostov je čudovito. Grajenje igrišč je še boljše. Bolje je graditi centre, prihodnost za mlade. Nogomet na prvem mestu, to bo moje vodilo, za to sem pripravljen žrtvovati svoje nadaljnje življenje. Aleksander Čeferin ob prevzemu funkcije predsednika septembra 2016

"Italijanski mediji so novi stadion primerjali z Wembleyjem. Lepa primerjava, toda jaz raje razmišljam, da gre za dva povsem različna in veličastna objekta. Lahko pa rečem, da je stadion morda celo najlepši na Balkanu in eden najbolj vpadljivih v regiji," je polaskal Čeferin in poudaril, kako pomembno je, da se manjše Zveze razvijajo in lovijo korak z večjimi. "Zelo pomembno je, da je infrastruktura na nivoju. Od tu naprej je vse lažje. Vsem nam so znane težave manjših držav in  posledično ligaških tekmovanj. Boljši igralci vse bolj zgodaj odhajajo v močnejše lige in to je velik problem," je še dodal nekdanji predsednik NZS in omenil Michela Platinija, kot moža, ki lahko v tej smeri veliko pripomore. "Njegov suspenz je končan in v nogometu se lahko poteguje za katerokoli funkcijo z izjemo igralske. Za to je malce prestar," je v šali dejal Čeferin.

Aleksander Čeferin je imel v prostorih albanske vlade dolg govor.
Aleksander Čeferin je imel v prostorih albanske vlade dolg govor. FOTO: Albanska nogometna zveza

Spomnimo, nekdanji zvezdnik francoske nogometne reprezentance, s katero je leta 1982 in in 1986 prišel do polfinala svetovnega prvenstva, je leta 2007 postal predsednik Evropske nogometne zveze. Kasneje je bil celo prvi kandidat za nasledstvo Švicarja Josepha Blatterja na čelu Mednarodne nogometne zveze (Fifa), a je bil zaradi nejasnih finančnih tokov v višini dveh milijonov švicarskih frankov med njim in Blatterjem suspendiran za štiri leta. Predsedniško mesto na čelu Fife je medtem zasedel Švicar Gianni Infantino, nekoč desna roka Platinija pri Uefi.

Platiniju se je suspenz iztekel oktobra. Takrat je napovedal, da se bo vrnil v svet nogometa, a podrobnosti ni razkril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
22. 11. 2019 07.38
Nisem vedel , da je delo predsednika Uefe eno samo žrtvovanje in da predsednik žrtvuje svoje življenje . Bob leta . Edino delo , ki ga ima , da se ne kratkočasi , je potovanje po državah Evrope in uživa ,kot brezplačni turist na veliki nogi. Kaj je napravil dobrega v času svojega predsedovanja ? Samo krepko je povečal svoje finančno stanje na svojem računu. Vse drugo pa gre po starih zarjavelih tirnicah in nič se ne bo spremenilo. Nova lokomotiva na starih dotrajanih tračnicah.
Iniesta
19. 11. 2019 20.35
-3
Nas Ceferin opravlja imenitno delo ...
Mega100
19. 11. 2019 18.19
+6
Uefa mafija in Albanija narko drogeraška država,...aha a zato se zastopijo...lol.
Roninax
19. 11. 2019 17.26
-2
a je bil skupaj z srbi? :)
JOSEPH HAYDN
19. 11. 2019 15.12
+6
Pa tut takih,ki jim ni kultura španska vas in ne bodo izkoristili vsake tekme za politično propagando in mešanje dr...
papa štrumf
19. 11. 2019 15.05
+8
Naglavno čepico lepe bele barve so mu pozabili nadeti ;);) Bi mu pasala ;);)
reakcionar
19. 11. 2019 14.43
+15
En sladoljed prosim.
el capitano
19. 11. 2019 14.28
-13
Albanija je definitivno bolj perspektivna in pomembna država kot Slovenija..
noire
19. 11. 2019 14.35
+7
extradeluxe
19. 11. 2019 13.47
+10
kako je pa prišel lahko dol ko pa Adria ne leti več? Saj to ni mogoče madonca.
Vitruvio
19. 11. 2019 13.37
+12
Čeferin na obisku pri albanski mafiji ! Izraz mafija za politike je po besedah dr.Jurija Toplaka v EU dovoljena .
AyrtonS
19. 11. 2019 13.23
+28
neko kvazi visoko državno odilkovanje ene plemenske države na balkanu, ki se ima sama za pomembno?ajej Čeferin, tole "odlikovanje" ti ne gre ravno v ponos
manolo31
19. 11. 2019 14.33
-9
Govoris o majhni plemenski kvazi drzavi na balkanu, ki se ima za pomembno Sloveniji?
MaldiniSLO
19. 11. 2019 13.21
+20
Dobil burek v dar
upornik19
19. 11. 2019 13.21
+19
končno prišel domov
bikoborec69
19. 11. 2019 13.54
+10