NOGOMET

De Laurentiis: Nehajte mi govoriti o afriških igralcih!

Neapelj, 04.08.2022, 12:35 | Posodobljeno pred 27 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Aurelio de Laurentiis, predsednik italijanskega prvoligaša Napolija, je v intervjuju za Wall Street Italia dejal, da bo klub odslej kupoval afriške in južnoameriške nogometaše le, če se bodo ti strinjali, da ne bodo igrali na prvenstvih za svoje reprezentance. Neapeljčane je sicer pred kratkim zapustil kapetan Senegala Kalidou Koulibaly, ki se je letos udeležil afriškega prvenstva in na njem tudi zmagal.

"Ne bodo šli na afriško ali južnoameriško prvenstvo," je dejal Aurelio de Laurentiis v intervjuju za Wall Street Italia. "Nehajte mi govoriti o afriških igralcih. Želim jim vse dobro, ampak ali v pogodbi podpišejo, da ne bodo igrali na prvenstvu, ali pa ..." je še dodal predsednik.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Napoli ima v ekipi sicer kar nekaj afriških reprezentantov. V zadnji sezoni so januarja in februarja ostali brez Senegalca Kalidouja Koulibalyja in Kamerunca Andre-Franka Zambo-Anguissaja, ki sta odšla na afriško prvenstvo. "Med tem prvenstvom in kvalifikacijami za SP v Južni Ameriki igralci niso nikoli na voljo. Mi pa smo idioti, ki plačujemo njihove plače, da lahko igrajo za druge," pravi de Laurentiis. Kapetan Senegala je v času afriškega prvenstva izpustil šest tekem Napolija. Varovanci Luciana Spallettija so sezono v domači Serie A končali na tretjem mestu in bodo v prihodnji sezoni igrali v elitni Ligi prvakov.

Afriško prvenstvo poteka na dve leti januarja in februarja oziroma med evropsko klubsko sezono. Južnoameriško prvenstvo se sicer igra med poletjem, ko ni sezone, a so kvalifikacijske tekme za SP odigrane med klubsko sezono.

Zambo-Anguissa ostaja edini afriški igralec v članski zasedbi Napolija.
Zambo-Anguissa ostaja edini afriški igralec v članski zasedbi Napolija.FOTO: AP

Koulibaly, ki je v aktualnem prestopnem roku iz Napolija prestopil k angleškemu prvoligašu Chelseaju, se je odzval na komentarje svojega bivšega predsednika. "Od njega je odvisno, če je želel to povedati. Za mene je najpomembnejše, da spoštujem vse," je dejal 31-letni branilec. "Ko sem igral za njih, sem igral tudi za Senegal na afriškem prvenstvu, kjer smo zmagali. Res je, da je bil to težak trenutek za njih, ampak odšel sem na prvenstvo in zmagali smo, za to sem danes zelo vesel," dodaja.

Kalidou Koulibalys pokalom afriškega prvaka
Kalidou Koulibalys pokalom afriškega prvakaFOTO: AP

"O afriških reprezentancah ne moreš govoriti tako. Moraš imeti spoštovanje, kot ga imaš do drugih reprezentanc. Kot kapetan Senegala mislim, da to ni pravi način, kako govoriti o afriških ekipah," dodaja Koulibaly, ki meni, da niso vsi v klubu istega mnenja kot predsednik.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Za zdaj morajo klubi svojim nogometašem med uradnimi reprezentančnimi premori dovoliti igranje za reprezentanco. De Laurentiis je v torek to kontroverzno zahtevo predstavil celotni italijanski serie A, tako da bi vsak Afričan, ki bi prestopil v italijanski klub, moral preskočiti prvenstvo.

Napoli je v tem prestopnem roku Koulibaliya nadomestil z južnokorejskim reprezentanom Min-jae Kimom. De Laurentiis se, kot kaže, ne zaveda, da enako kot afriške nogometaše tudi za azijske velja, da zaradi azijskega prvenstva, ki poteka sredi sezone, redno izpuščajo klubske obveznosti. Naslednje azijske igre so na sporedu med 23. septembrom in 8. oktobrom letos, kar pomeni, da bodo udeleženci izpustili del tako domače kot tudi evropske sezone, kar bo 73-letnemu Italijanu zagotovo dvignilo pritisk.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Naslednje afriško prvenstvo bo sicer potekalo januarja 2024 v Slonokoščeni Obali.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.