Nogomet

De Ligt opozarja: Italija igra odlično, a še ni imela zares vrhunskega nasprotnika

Amsterdam, 22. 06. 2021 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nizozemska je z gladko zmago nad Severno Makedoniji sklenila skupinski del evropskega prvenstva, v katerem je navdušila s tremi zmagami. Podobno velja tudi za Italijo, ki je po mnenju večine doslej pokazala največ. Azzurre je pohvalil tudi nizozemski osrednji branilec Matthijs de Ligt, ki pa opozarja, da se doslej še niso pomerili proti zares vrhunskemu nasprotniku.

Nizozemci so doslej tako kot Italijani zmagali na vseh treh tekmah.
Nizozemci so doslej tako kot Italijani zmagali na vseh treh tekmah. FOTO: AP

Matthijs de Ligt italijanske nogometaše po večini še kako dobro pozna, saj si kruh služi pri tamkajšnjem velikanu Juventusu. Po zadnji tekmi skupinskega dela, na kateri je bil s soigralci s 3:0 boljši od Makedoncev, je pohvalil predstave Azzurov, ki so ga pozitivno presenetili: "Italija je izgledala zelo, zelo dobro. Zaigrala je praktično vsa ekipa, kar je zelo pomembno. Imajo neitalijanski slog igre, veliko napadajo."

Italijani so doslej dosegli kar sedem zadetkov, prejeli pa nobenega – s 3:0 so ugnali Turčijo in Švico, Wales pa je na zadnji tekmi padel z 1:0. Po mnenju De Ligta gre za tri zelo kakovostne reprezentance, ki pa ne sodijo v sam svetovni vrh. "Imeli so zahtevne tekmece, ki pa nikakor niso svetovnega formata, kot je denimo Francija," je, kot navaja La Gazzetta dello Sport, še povedal branilec, ki je zaradi poškodbe izpustil prvo srečanje z Ukrajino, na naslednji dveh pa je odigral vseh 90 minut. 

Prav Nizozemsko pa lahko brez slabe vesti zaenkrat označimo za še eno svetlo presenečenje letošnjega EP. Na krilih razigranega napada, ki mu diktirata Memphis Depay in vezist Georginio Wijnaldum, so dosegli še zadetek več od Italije. "Zmagali smo na vseh treh tekmah, sedaj pa bo najbolj pomembno, da se iz tekme v tekmo izboljšujemo. Pozorni bomo na razplet preostalih skupin, da vidimo, kdo nas čaka v osmini finala," je še povedal 21-letnik. 

Statistika italijanske reprezentance v skupinskem delu evropskega prvenstva.
Statistika italijanske reprezentance v skupinskem delu evropskega prvenstva. FOTO: Sofascore.com

Italijane čaka veliko dela, Avstrijci zelo samozavestni

Nizozemci imajo na račun prvega mesta v svoji skupini odprto pot do polfinala. Na naslednji stopnički se bodo pomerili z eno od tretjeuvrščenih reprezentanc iz skupin D, E in F, v primeru napredovanja pa jih čaka bodisi Wales bodisi Danska, proti katerima bi bili tulipani zagotovo v vlogi favoritov. Na drugi strani imajo Italijani na svoji strani razporeda bistveno težje nasprotnike, v osmini jih čaka Avstrija, v četrtfinalu pa najverjetneje Belgija, ki se bo pomerila z eno od tretjih reprezentanc skupin A, E in F. 

A tudi naši severni sosedje so doslej pokazali, da jih nikakor ne gre odpisati. Nenazadnje so na ponedeljkovi tekmi za biti ali ne biti nadigrali Ukrajino, po izjavah po tekmi sodeč, pa v obračun z Italijo vstopajo polni samozavesti. "V tem delu tekmovanja ni več lahkih nasprotnikov. To vedo vsi. Italija ni izgubila že celo večnost, a prišel bo čas, ko se bo to spet zgodilo. Težko nam bo, to je jasno, a naredili bomo vse, da nam uspe presenetiti," je bil odločen njihov selektor Franco Foda

Italija pod Robertom Mancinijem ni izgubila že 30 zaporednih tekem, a tudi kapetan Avstrije David Alaba je mnenja, da lahko s soigralci to spremeni. "Vsi smo videli, kako so (Italijani, op. a.) igrali v skupinskem delu – izvrstno. A tukaj smo, da sanjamo in verjamemo. Saj veste, v nogometu se lahko zgodi vse." Avstrija je Italijo nazadnje ugnala leta 1960, odtlej pa je na 13 tekmah kar desetkrat izgubila. 

Trener azzurov Roberto Mancini je navdušil z napadalno taktiko, ki se je doslej zelo obrestovala.
Trener azzurov Roberto Mancini je navdušil z napadalno taktiko, ki se je doslej zelo obrestovala. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Paštašutar
22. 06. 2021 20.08
Tudi oranžni niso igrali še resne tekme.
samomojemnenje
23. 06. 2021 08.32
Sem tudi sam hotel to napisati. Obojni so imeli tudi vse tekme na domačem stadionu. Čeprav se moram strinjati, da so tudi mene Italijani presenetili z bolj napadalno igro. Bo še dosti zanimivih tekem do konca.
Iniesta
22. 06. 2021 16.49
+1
Andiamo Italia!