Nogomet

Legendarni Savićević v ekskluzivnem pogovoru: Bolj kot v golih sem užival v podajah

Ljubljana/Podgorica, 15. 03. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Izidor Kordič, Karmelina Husejnović, M.G.
Komentarji
23

Nekdanji izvrstni črnogorski nogometni napadalec Dejan Savićević si je vzel dobre pol ure časa za pogovor za našo spletno stran. Nekdanji član AC Milana, s katerim je osvojil Ligo prvakov leta 1994, v finalu pa zabil sloviti Barceloni, nam je zaupal marsikaj zanimivega.

Več videovsebin
  • Dejan Savićević o komunizmu v mladosti, o primerjavi današnje mladine s tedanjo in o svojih začetkih
    11:47
    Dejan Savićević o komunizmu v mladosti, o primerjavi današnje mladine s tedanjo in o svojih začetkih
  • Dejan Savićević o delu Aleksandra Čeferina na čelu Uefe, tekmah brez gledalcev in o moči Bayerna
    08:29
    Dejan Savićević o delu Aleksandra Čeferina na čelu Uefe, tekmah brez gledalcev in o moči Bayerna
  • Dejan Savićević o tem, zakaj je med vsemi ponudbami izbral Crveno zvezdo
    09:19
    Dejan Savićević o tem, zakaj je med vsemi ponudbami izbral Crveno zvezdo

 

Za začetek pogovora je legendarni Črnogorec Dejan Savićević primerjal svoje otroštvo z otroštvom svojih otrok. "Živel sem v normalni družini, kot tudi vsi ostali. To je bil čas komunizma, kjer ni bilo takšnih razlik med sloji, in mislim, da sem imel lepše otroštvo, kot so ga imeli denimo moji otroci, ki so imeli vse, niso pa imeli tega druženja, te socialne enakovrednosti v primerjavi z današnjimi časi. Takrat je bilo veliko manj naprav, ki jih imajo danes – od joysticka do pametnih telefonov, iPadov, računalnikov in tako dalje. Tako da smo imeli košarkarsko žogo, nogometno žogo in v določenih delih mesta so igrali tudi rokomet. Ampak v principu sta bila ta športa najbolj zastopana in ti žogi sta bili nam najbližje. V moji ulici, da ne rečem kvartu, v nekdanji ulici Omera Abdovića, zdaj je to ulica Đečevića, je bilo veliko iste generacije. Bilo nas je 10, 15 in smo vedno igrali nogomet proti sosednjemu bloku, ki smo jih klicali oficirji, ker je to bil oficirski blok. Tako da smo vsak dan imeli te tekme med 'železničarji' – jaz sem bil 'železničarski' otrok, če lahko tako rečem, saj sta oče in mama delala na železnici in naš blok je bil od železnic in vsi so bili zaposleni na železnici – tako da smo igrali 'železničarji' proti 'oficirjem', to je proti otrokom vojaških oseb. Mogoče se vam to zdi smešno. Skoraj vsak dan smo igrali na livadi Đečevića in moram reči, da je bilo veliko dobrih igralcev," se je otroštva pri svojih 54 letih za našo spletno stran slikovito spomnil nekdanji jugoslovanski reprezentant. 

Trda koža uličnega nogometa
Kot sam pravi, je nogometno zrasel prav na ulici. Tam je dobil marsikatero lekcijo. "Ni ravno lekcija, ampak če lahko rečem, sreča … Zelo mlad, že pri 13 letih, sem začel igrati s pet, šest, sedem let starejšimi od sebe. Ko ni sodnikov, ko ni nikogar, da bi vas zaščitil, si se moral sam zaščititi, se boriti, in mislim, da sem tu dobil trdo kožo, ker sem zgodaj začel igrati s starejšimi od sebe. To me je spremljalo vso kariero … Ko sem prišel v OFK Titograd, potem v Budućnost, mi je to pomagalo. Saj veste, kako je – morate se boriti za svoje mesto med starejšimi, močnejšimi, težjimi … To me je spremljalo vso kariero. Mislim, da je to tisto nekaj, kar mi je pomagalo med kariero, pa tudi pozneje," je razložil Savićević. 

Savićević je dvakrat dvignil trofejo Lige prvakov. Prvič še z legendarno zasedbo Crvene zvezde leta 1991, a tedaj se je Liga prvakov imenovala še Pokal državnih prvakov, nato pa še z AC Milanom leta 1994. Pa bi ti lovoriki lahko primerjal? "Vse je lepše, ko se ti nekaj dogaja prvič v življenju. Ko prvič debitiraš, ko prvič najdeš dekle, ko prvič spiš z dekletom. Je tako? Sam veš, saj si mlad. Tebe se spomini še bolj držijo kot mene, tako da je tudi ta občutek – mlad si, zato ti to pravim – vse je lepše prvikrat v življenju. Tako da tudi ta prvi dogodek, edini klub z območja nekdanje Jugoslavije – v tistem času je še obstajala Jugoslavija – čeprav ste vi Slovenci takrat v tistem času odšli," je v pogovoru z našim (mladim) novinarjem Izidorjem Kordičem razlagal Savićević. 

Bolj so ga veselile asistence kot goli
 "Bolj sem užival v tem, da 'naštimam' gol in da podam dobro asistenco, kot da sam zadenem gol. Na primer, pri strelu s 16 metrov nisem bil tako navdušen, ko sem dal gol, raje sem ga zadel z razdalje – 20, 22, 25 metrov. Zunaj 16-metrskega prostora, da iz enega lepega udarca dam gol," se svojih zlatih časov spominja Savićević. 

Ta je leta 1991 v glasovanju za zlato žogo zasedel izjemno drugo mesto, za seboj pa pustil številna velika imena svetovnega nogometa. "V nogometu sem užival, rad sem 'driblal', rad sem igral nogomet. Tako da so me driblingi od samega otroštva, od tiste livade Đečevića, kjer sem začel, spremljali do konca kariere. Nisem bil tisti igralec dva dotika, trije dotiki, sprejmeš, podaš, sprejmeš, podaš … ampak sem bil igralec, ki je bil vedno bliže golu in od katerega se je vedno nekaj pričakovalo, kakšen dribling, udarec, kakšna asistenca … Tako da sem v principu rad 'driblal', morda sem včasih tudi pretiraval, ampak to je nekaj, kar sem nosil v sebi," je dodal legendarni 'Il Genio'

Dejan Savićević (desno) je bil pogostokrat prehiter za branilce nasprotne ekipe.
Dejan Savićević (desno) je bil pogostokrat prehiter za branilce nasprotne ekipe. FOTO: AP

Ko je blestel v dresu Budućnosti, je imel Savićević na mizi kar lepo število ponudb. Odločil se je za Crveno zvezdo, kar se je pozneje izkazalo za zadetek v polno. "Zvezda mi je bil najbolj simpatičen in najbolj sem ga imel rad od teh treh klubov (Zvezda, Hajduk in Partizan, op. p.). Hajduk mi je ponujal najboljše pogoje, veliko veliko boljše od Crvene zvezde, za 30–40 odstotkov boljše pogoje. Za tisti čas je bil to velik denar, ampak nekako je bila Zvezda najbolj konkretna," se je vsega skupaj spomnil Savićević. "Ponudili so mi neko cifro ... Veste, kako je, tako kot zdaj igralci rečejo, da nočejo igrati pod 100.000 ali 200.000. Razumete? Tako da so obljubili to neko vsoto in pogoje, dal sem jim svojo besedo," je še razložil danes 54-letni Črnogorec, ki trenutno vodi Črnogorsko nogometno zvezo. "Seveda nisem naredil napake, izbral sem pravi klub, največji klub v teh krajih. Pisali smo zgodovino, ta moja generacija. Osvojili smo lovoriko Lige prvakov in verjetno bo minilo še veliko let, preden se bo ponovila takšna generacija in takšen uspeh," je prepričan Savićević. 

'Dribler' Dejan Savićević (levo) v dresu AC Milana
'Dribler' Dejan Savićević (levo) v dresu AC Milana FOTO: AP

V pogovoru se je Savićević dotaknil tudi aktualne sezone Lige prvakov, za favorita je označil münchenski Bayern in močno okrcal nekdanje vodstvo katalonskega ponosa Barcelone. "Mislim, da je Bayern favorit – zdaj, po vsem kar se je dogajalo. Barcelona je že nekaj let v propadanju, in to je tragedija, da so ljudje, ki so v tem športnem segmentu zapravili toliko denarja, zgrešili vse igralce ... S tem, ko so pripeljali Griezmanna, mislim, da je to bila napaka desetletja, saj takšnega profila igralca Barcelona ni potrebovala. Potem so prišli Nizozemci in spustili Suareza. Tako da so oni že vstopili v serijo napak, ki se ne nehajo. Bomo videli zdaj, ko je prišel novi predsednik, ali mu bo uspelo pobrati Barcelono. Mislim, da bo težko," je podčrtal Savićević. Črnogorec je prepričan, da je tudi Real storil napako, ko je iz svojih rok izpustil tvorca velikih uspehov Cristiana Ronalda

"Real je tudi naredil napako, ko je izpustil Ronalda. Mislim, da so tukaj naredili napako, da bi morali najti neki skupni jezik, ker tudi sami vidite, da je Ronaldo še naprej Ronaldo. Messi je v zatonu, fizično, prihaja v leta. Neymar se pogosto poškoduje. On je zdaj eden od najboljših, verjetno tudi najboljši. Mbappe bo zagotovo čez nekaj let prvi igralec sveta. Prebijajo se tudi Haaland in drugi. Vendar mislim, da gre za neke 3–4 igralce, ki so še vedno na vrhu. Liverpool gre skozi težko obdobje. Morda Paris Saint-Germain, če bo Neymar okreval. Videli bomo, kaj vse se bo še dogajalo v nadaljevanju. Vendar mislim, da je Bayern z Lewandowskim najresnejši kandidat. Juventus je izpadel. V tej sezoni so pripeljali novega trenerja, malo jih muči prilagajanje – novi igralci novemu sistemu, stari igralci novemu trenerju," je vse skupaj še opisal Savićević. 

Kolaž najlepših potez Savićevića, ki so jih izbrali pri AC Milanu:

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Za konec smo ga povprašali še o tem, kako vidi delo Aleksandra Čeferina na čelu Uefe. "Aleksander se je pokazal kot prava rešitev. Nisem dvomil o njem. Na začetku je imel veliko težav, ampak mu je uspelo z dobro izbiro ljudi okoli sebe narediti dobro ekipo. Za zdaj vse dobro deluje. Naredil je veliko delo in zdaj vidite, da je podaljšal Ligo prvakov, čeprav – iskreno – sem dvomil o tem. Ampak uspelo mu je to podaljšati in videli bomo, kaj se bo zgodilo. Je pameten človek in pravnik, pozna vse te pravne zadeve, tako da bi težko zgrešil. Vendar, če sem iskren, bal sem se, da bo izgubil to Ligo prvakov," je zaključil Savićević. 

Kaj vse nam je v obširnem intervjuju zaupal Savičević, pa si lahko ogledate v zgornjih treh videoposnetkih.

Koronavirus pasica nova

 

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
15. 03. 2021 21.09
+2
manucao
15. 03. 2021 19.17
+4
Poglejte si gol v finalu lige prvakov in potem Vam bo vse jasno. V tej nepozabni tekmi je Capello dobesedno uničil Crujffa a Savičević je briljiral.
buco2222
15. 03. 2021 18.31
-3
zanima je v jlubljan ker tam ja jugo država
CelindaAndre
15. 03. 2021 17.44
-5
In vi se zavzemate za Slovensko kulturo, koga briga ta Črno Gorec..z Rogličem, Ana Lumpo, Laniškom....Niko in ostalim pa ne morete spravit skupaj enega intervjuja,,,ja vi ste vse prej kot Slovenci. Balkan ne zanima Slovence..
poper00
15. 03. 2021 19.15
gullit
15. 03. 2021 13.25
+13
Savicevic legenda. Zaradi njegovih iger sem navijac Crvene Zvezde ki so leta 1991 osvojili ligo prvakov v Bariju. Kaksen gol je dal Bayernu na prvi tekmi. Pa proti Barci v finalu. Il genio
ecnarf
15. 03. 2021 12.17
-19
kaj če bi naredili intervju z kakim nemšim žogobrcarjem vi pa samo da je balkanc idite u čuprijo
SmiselZivljenja
15. 03. 2021 13.55
+11
dej spokaj v tisto luknjo iz katere si prilezel
ecnarf
15. 03. 2021 12.16
-14
isto kot če bi pisali o snegu iz tistega časa sad ga ima sad ga nema....
zoxcar
15. 03. 2021 11.26
-4
nikol ni spilu za crno goro :)
pogledd
15. 03. 2021 10.48
+12
Dejan Savičević je bil odličen nogometaš, mojster svojega poklica. Da je bolj užival, ko je "naštimal" gol ali podal dobro asistenco kot da je sam zadal pove, da se je iskreno veselil uspeha soigralca, ki je zadel gol in kolektiva bolj kot svoje statistike. Dejo je nogometna legenda...
silly
15. 03. 2021 10.01
-13
Kaj pa če ti je bil nogomet, kot otroku že tedaj dosadan?
dark horse
15. 03. 2021 10.15
+4
In kaj si ti hotel s tem povedati pa slovensko se nauči
Maxx365
15. 03. 2021 16.03
+6
Zakaj si pa ti "dosadan" in hodiš komentirat pod članek o športu, ki te v bistvu sploh ne zanima? Prispevaj raje kak klik pod članek o kardašijankah, LOL
Definbahija
15. 03. 2021 09.01
+16
Govori se da to kar je bil Petrović za košarko, je bil Savićević za fuzbal...Mozart. Mladinci se itak ne boste strinjali ker ni dal tolk golov kor Ronaldo al pa Messi, sam dejstvo je dejstvo
Mcmrtfg
15. 03. 2021 09.53
+7
Ricketts
15. 03. 2021 08.49
-21
Ali res nimate nič drugega za objaviti? To pa je res zelo pomembno!
dark horse
15. 03. 2021 09.12
+14
Če ne bi bilo pomembno ti ne bbi komentiral in ja tvoj komentar je nepomemben
madras
15. 03. 2021 09.56
+5
A naj objavijo prispevek o tebi kakšen luzer si,brez uspehov,brez ženske,zagrenjen.Misliš da bo kdo to bral?
OlalaKokoĐambo
15. 03. 2021 08.44
+11
Zaradi tebe in Piksija sem od majhnega navijač Zvezde... Samo Dejan , na igriscu ni bilo videti da raje podajas ker si bil bolj SOLER....Ampak nedvomno GENIJ!!!!
Sortegilio
15. 03. 2021 08.40
+11
igor1
15. 03. 2021 08.32
-4
skoda ker je blo ful poskodb
dark horse
15. 03. 2021 08.19
+5
Genij! Če ne bi bilo poškodb kot pri večini tiste generacije bi lahko dosegel še mnogo več

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.