Nogomet

Derbi rapsodija Uniteda, ki znova sanja naslov

Manchester, 14. 01. 2023 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič, Ž.K.
Komentarji
25

Na Old Traffordu je po neslavnem slovesu Cristiana Ronalda zavel nov veter, kar so rdeči vragi potrdili z izjemnim preobratom (2:1) na mestnem derbiju proti Cityju. Aktualni prvaki so do 78. minute še vodili, potem pa sta Bruno Fernandes in Marcus Rashford v razmaku štirih minut poskrbela za eksplozijo navdušenja na Old Traffordu. Vragi so po peti zaporedni prvenstveni zmagi le še točko za mestnimi tekmeci, ki zasedajo drugo mesto. Kasneje pa je Brigton s kar 3:0 ugnal Liverpool in ga prehitel na ligaški razpredelnici.

Rezervist Jack Grealish je zadel z glavo za vodstvo Cityja, a zadnja beseda je pripadla nogometašem Uniteda.
Rezervist Jack Grealish je zadel z glavo za vodstvo Cityja, a zadnja beseda je pripadla nogometašem Uniteda. FOTO: AP

Erik ten Hag na klopi domačih je z izbiro udarne enajsterice ponudil nov namig, da se Harry Maguire verjetno poslavlja od rdečih vragov. Kapetan kluba namreč ni začel v prvi postavi, namesto njega pa je v osrčju obrambe zaigral kar levi bočni branilec Luke Shaw

Prva priložnost se je v 11. minuti ponudila Brunu Fernandesu, ki se mu je odprl prostor na desni strani, potem ko so gostje izgubili žogo na svoji polovici. Portugalec je z močnim nizkim strelom meril proti daljši vratnici, a bil pri tem za približno meter premalo natančen. Obrambi vragov je na uvodu uspelo odlično izolirati Erlinga Haalanda, ki je bil popolnoma odrezan od igre. Šele v 24. minuti se je Norvežan prvič znašel v omembe vredni situaciji, ko je bil njegov strel v kazenskem prostoru blokiran.

Statistika tekme Manchester United – Manchester City
Statistika tekme Manchester United – Manchester City FOTO: Sofascore.com

City je imel pričakovano več posesti žoge, priložnosti pa so v prvem delu pripadle vragom. V 34. in 37. minuti je po levi strani dvakrat nevarno zapretil Marcus Rashford. Najprej je angleški reprezentant zaobšel tudi vratarja Edersona, vendar mu iz neugodnega položaja ni uspelo dovolj dobro zaključiti. V drugem poskusu pa mu je veselje z dobro intervencijo preprečil prav brazilski vratar. 

Tik pred koncem prvega polčasa, ki še zdaleč ni navdušil, saj je bilo v igri obeh moštev kar nekaj previdnosti, je z velike razdalje sprožil Kyle Walker. Njegov strel je šel za kak meter mimo leve vratnice Davida de Gee, ki mu v 45 minutah ni bilo treba niti enkrat posredovati. 

Erik ten Hag je lahko navdušen nad tem, kar so na mestnem derbiju pokazali njegovi varovanci.
Erik ten Hag je lahko navdušen nad tem, kar so na mestnem derbiju pokazali njegovi varovanci. FOTO: AP

Guardiola zadel s svojo edino zamenjavo

V začetku drugega polčasa smo spremljali podoben ritem kot v prvem. Več posesti so imeli gostje, a še naprej niso prihajali do pravih priložnosti. Zato se je Pep Guardiola v 57. minuti odločil za prvo spremembo, nerazpoloženega Phila Fodna je nadomestil Jack Grealish

Odločitev katalonskega strokovnjaka se je izkazala za zadetek v polno, saj je Grealish le tri minute po vstopu poskrbel za prvi gol na tekmi. Sijajen predložek mu je poslal Kevin De Bruyne, angleški vezist pa je bil v domačem kazenskem prostoru najvišji in je z glavo premagal nemočnega De Geo. Prejeti zadetek je presekal krila dotlej razpoloženim vragom. 

Vragi v štirih minutah od pekla do raja

Videti je bilo, da je domači četi zmanjkalo energije za pozitiven rezultat, dokler ni v 78. minuti srečanje prelomil za mnoge sporen zadetek Bruna Fernandesa. Casemiro je s podajo v prostor zaposlil Marcusa Rashforda, ki je bil v globokem prepovedanem položaju, zato je žogo pametno prepustil Fernandesu, ki je pritekel iz drugega plana. Portugalski vezist je nato hladnokrvno premagal Edersona. Glavni sodnik Stuart Attwell je najprej na signalizacijo pomočnika gol razveljavil, a si je nato premislil in na Old Traffordu se je vse začelo znova. 

Bruno Fernandes je v 78. minuti izenačil na 1:1
Bruno Fernandes je v 78. minuti izenačil na 1:1 FOTO: AP

City lovi Arsenal, a mu za ovratnik že diha mestni tekmec

Po prejetem golu je City odločno šel po zadetek za zmago, a bil v naslednjem napadu še enkrat kaznovan. Fernandes je odlično našel rezervista Alejandra Garnacha na levi strani, ta pa je po preigravanju kot na pladnju serviral osamljenemu Rashfordu, na katerega je povsem pozabil Manuel Akanji

Do konca je ostalo pri izidu 2:1 in povsem zasluženi zmagi rdečih vragov, ki po skromnem uvodu v sezono sedaj zasedajo visoko tretje mesto in so le točko za svojimi mestnimi tekmeci. Vodi Arsenal, ki ima ob tekmi manj pet točk naskoka pred Cityjem. 

Bruno: Končno smo videti kot ekipa

"Že pred tekmo sem rekel, da smo sedaj končno videti kot ekipa. Pred časom je vsak gledal zgolj nase, sedaj pa ste se lahko prepričali, kakšno ekipo nam je uspelo ustvariti. Tudi po prejetem golu smo ostali skupaj in do zadnjega verjeli v uspeh. Na koncu smo bili za to nagrajeni," je po veliki zmagi na mestnem derbiju povedal eden od junakov Bruno Fernandes. 

O svojem – za mnoge spornem – zadetku, je dodal: "Bil sem obrnjen proti golu, zato je Marcus videl, da sem v boljši poziciji. Prepustil mi je žogo in uspel mi je dober strel. V trenutku zadetka ne jaz ne on nisva vedela, ali je kdo od naju v prepovedanem položaju." 

Bruno Fernandes
Bruno Fernandes FOTO: AP

Brighton odčital lekcijo Liverpoolu

Redsi so na stadionu Amex doživeli najvišji poraz v aktualni sezoni Premier lige. Galebi, ki so bili celotno tekmo boljši tekmec, so Redse nadigrali in jih premagali s kar 3:0. Po prvem polčasu, v katerem sta mreži mirovali, so takoj na začetku drugega domačini hitro povedli. Solly March je v 46. minuti poskrbel za 1:0, v 53. pa že za 2:0. Gostje so v želji po izenačenju pritisnili z vsemi moči, kar so domačini v 81. minuti izkoristili in prek nekdanjega člana Arsenala in Manchester Uniteda Dannyja Welbecka dosegli še tretji zadetek na tekmi.

Liverpool je tako doživel še šesti poraz v aktualni ligaški sezoni in zdrsnil na deveto mesto, saj jih je Brighton z deveto ligaško zmago preskočil in se zavihtel na sedmo mesto.

Solly March je kar dvakrat zatresel mrežo Liverpoola
Solly March je kar dvakrat zatresel mrežo Liverpoola FOTO: AP

V borbi dna lestvice je pomembno zmago dosegel Southampton, ki je proti Evertonu uprizoril popoln preobrat in po dveh zadetkih izjemnega James Ward-Prowsa slavil na Goodison Parku. Obe moštvi sta sedaj s 15 točkami izenačeni na dnu lestvice. Prav toliko jih ima tudi West Ham United, ki je z minimalnih 1:0 izgubil proti Wolverhamptonu. Nottingham Forest pa je po dveh zadetkih Brennana Johnsona premagal Leicester City.

Na večerni tekmi je Brentford z 2:0 ugnal Bournemouth in se z 29 točkami povzpel na zanje visoko osmo mesto - tudi pred Chelsea in Liverpool, čeprav so čebele odigrale eno tekmo več od omenjenih klubov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boris JahBoris Hribljan
15. 01. 2023 09.52
+1
Hvala komurnkoli, da je Ronaldek šel iz Uniteda! Samo kvaril je vzdušje in stanje v klubu! S plačo pa še finančni del! Narciskov in wgoistov v klubu nintreba!!!
zapiramvamusta
15. 01. 2023 08.54
-2
Sem vesel da je pepček dobil spet po prstih☺ Vidim da so Barcarji zelo nezadovoljni hihihihihi.
Sky85
15. 01. 2023 10.15
+2
Zakaj bi bili nezadovoljni?mi barcelonarji lahko samo vidimo kak dvig man utd v zadnjih tednih.mhm le zakaj?mogoce poznas ti odgovor?
zapiramvamusta
15. 01. 2023 11.24
-2
Zato ker navijate za posameznike ne za ekipo. Zato pa na navijate za City,Psg,Barco. Težko je sedeti na treh stolicah. Nikoli se ne izide:))
Sky85
15. 01. 2023 11.45
+4
Lucky
14. 01. 2023 20.08
+1
Že zdavnaj sem napisal, če bi vzel koga od Reala, bi to bil Casemiro. Ne maram in ne gledam ne Real, ne ManU. Ampak Casemiro bo vzel žogo, prekinil napad s prekrškom, podal, ko je tesno, al pa kar sam zabil. Vedno boš videl njegovo ime pod zadetki, ko ekipa najbolj rabi. Fino bi blo, da se Realu še dolgo pozna, ker so ga prodal.
Anticripstoned
14. 01. 2023 19.46
+4
Najboljša poteza Uniteda v zadnih 5 leth je ta da so nagnali Ronalda. Zelo gledljiva tekma
dark horse
14. 01. 2023 18.00
+5
Cr najboljši igralec, ker so ga nagnali, najboljša okrepitev 🙈🤣
zmerni pesimist
14. 01. 2023 17.46
+0
Kljub halandu nagnat gvardijolo
coca.eskim
14. 01. 2023 17.03
+0
Poglejte fb profil Patrice Evra :)
kl3m3n22
14. 01. 2023 16.32
+1
Kam si mi padu chelsi 😑
Pagliaccio 46
14. 01. 2023 16.28
+5
Ima Ronaldo klavzulo, da se lahko vrne ,če se uvrstijo v ligo prvakov ?
franci1972slo
14. 01. 2023 16.25
+4
Prvi gol Uniteda bi po vseh pravilih moral biti razveljavljen, Rashford po globokem offsideu gradi zogo in ocitno vpliva na igro.
Pagliaccio 46
14. 01. 2023 15.56
+6
Ronaldo je iz Juventusa odšel očitno vsaj leto prepozno
prepih
14. 01. 2023 15.46
+3
Zadnje čase zmagujejo kakov v dobrih časih SAF ob koncu tekme.
coca.eskim
14. 01. 2023 15.53
+3
TvojPrijatelj
14. 01. 2023 15.45
-10
City v vseh elementih nogometa, razen najpomembnejšem, spet razmontiral in usramotil United. Upam da Ten Hag čim prej spakira in 90% ekipe Uniteda z njim. Razen najbolj pomembnega dela nogometa, je v vsem drugem City pokazal Unitedu lekcijo nogometa. Še enkrat dokazano da je Manchester sinje moder, upam pa da bo čim prej drugače.
jugalo
14. 01. 2023 15.54
+3
Katero tekmo si ti gledal? Si si pogledal igralce nor v Cityju in UTD? :) ten hag effect ;)
coca.eskim
14. 01. 2023 16.31
+1
jugalo On je znan provokatot, tako da samo obvoz komentarja.
igyyp
14. 01. 2023 21.13
+0
Prijatelj: s ti kaj pil danes ? Kakšne si natvezu.
Dr.Rugelj
14. 01. 2023 15.38
+7
Ronaldo je vsem vsiljeval svoj prehranjevalni režim in treninge - in s tem povzročal razdor v slačilnici - preveč takih egotov na kupu je težko nadzirati !...njega so se znebili zaradi finančnih razlogov,...
mare m
14. 01. 2023 15.33
-20
Še najbolj bi jim privoščil. da padejo v premier II. Nisem nikoli bil navijač Ronalda, vendar takole z legendo.., mater jim, pa da izgubijo vse do konca prvenstva!
jugalo
14. 01. 2023 15.55
+3
Bilo je potrebno… ni glih doprinesel dobrega vzdušja v ekipi, ko se zdaj kaže ;)
ErenYega
14. 01. 2023 15.56
+6
Za brezveze ga že niso napodil. Noben igralec ni večji od kluba.
jugalo
14. 01. 2023 15.32
+6
Kakšna tekma hvala ti ETH ❤️❤️❤️❤️