Nogomet

Kampl z 'biki' ni uspel preprečiti sanjskega slovesa Bayernovih legend

Berlin, 25. 05. 2019 22.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Münchenski Bayern je devetnajstič v klubski zgodovini in prvič po letu 2016 osvojil nemški pokalni naslov. V finalu so bili Bavarci, ki jih je morda zadnjič vodil rojeni Berlinčan Robert Kovač, na olimpijskem stadionu boljši od RB Leipziga (3:0). Dva gola je ekipi Kevina Kampla, ki tako še čaka na svoj prvi naslov v nemškem članskem nogometu, zabil poljski napadalec Robert Lewandowski.

Kampl (v belem dresu) spremlja strel Lewandowskega, ki je prinesel vodstvo Bavarcem.
Kampl (v belem dresu) spremlja strel Lewandowskega, ki je prinesel vodstvo Bavarcem. FOTO: AP
Za Bayern je bila to dvanajsta dvojna krona v klubski zgodovini.

Slovenski vezist Kevin Kampl je v vrstah RB Leipziga dobil priložnost od prve minute in na berlinskem olimpijskem stadionu je bil le še 90 in nekaj več minut oddaljen od svojega prvega naslova v nemškem nogometu, potem ko je s Salzburgom leta 2014 v avstrijski Bundesligi dvignil tako državni kot pokalni naslov in bil med strelci v Celovcu, ko so "biki" proti takratnemu tretjeligašu St. Pöltnu osvojili pokal. A tokrat je Kamplu in Leipzigu na poti stal najmočnejši klub v Nemčiji, Bayern, ki je nedavno v zadnjem krogu izjemno izenačenega prvenstva osvojil že rekordni 29. naslov.

TEKMA

Bavarci v lovu na prav tako rekordni 19. pokalni naslov, ki ga sicer niso osvojili vse od zadnje sezone s Josepom Guardiolo leta 2016, od prve minute niso računali na Arjena Robbna, Francka Riberyja ali Rafinho, ki so jim navijači v Münchnu na zadnji domači tekmi pripravili kraljevsko slovo, a jim na klopi družbe presenetljivo ni delal kolumbijski zvezdnik James Rodriguez. Napadalnega vezista, s katerim se več kot očitno ni najbolje ujel, je namreč trener Münchenčanov, rojeni Berlinčan Niko Kovač, spet pustil na tribuni.

'Robbery' zadnjič skupaj
V tretji minuti je imel prvo zrelejšo priložnost Serge Gnabry, a je po preigravanju meril v blok, po obdobju malce bolj umirjene igre pa je v 11. minuti prečko Bayerna stresel Yussuf Poulsen, ki mu je strel tja z izvrstnim posredovanjem preusmeril Manuel Neuer. Leipzig je imel v nadaljevanju polčasa še nekaj lepih situacij: Joshua Kimmich je v 17. minuti ustavil prodor Tima Wernerja, ki se je pripravljal na "smrtonosen" strel, v eni naslednjih akcij pa je podajo istega nogometaša za las zgrešil Poulsen. Kimmich je v 23. minuti spet z izjemnim posredovanjem ustavil Wernerja, a po tem, ko je po akciji Emila Forsberga in podaji do Marcela Sabitzerja slednji slabo streljal, se je v 28. minuti zatresla mreža na nasprotni strani igrišča. Robert Lewandowski je z mojstrskim strelom z glavo izkoristil predložek Davida Alabe, ki ga je prej zaposlil Gnabry, in poskrbel za delirij na rdečem delu berlinskih tribun.

V 41. minuti bi lahko Bavarci vodstvo tudi podvojili, a je po izvrstni podaji Matsa Hummelsa proti Gnabryju slednji po uspešnem preigravanju vratarja Petra Gulacsija na črti gola zadel Ibrahimo Konateja. Bayern je bil veliko boljša ekipa v zaključku polčasa in Gulacsi je moral še enkrat prisebno posredovati pred Gnabryjem, še preden je glavni sodnik zapiskal za konec polčasa. Neuer je v eni prvih akcij drugega polčasa vnovič preprečil zadetek nasprotnikom, tokrat je "rešil" Hummelsa, ki je z napako v priložnost poslal Forsberga, a je Šveda z izjemnim posredovanjem ustavil nekdanji čuvaj mreže Schalkeja 04. Gnabry bi lahko v 54. minuti povišal na 2:0, toda po ostri žogi razpoloženega Alabe se najprej Lewandowski in nato še nemški reprezentant nista najbolje znašla pred Gulacsijem. Razburljiva tekma se je nadaljevala v 57. minuti, ko je Niklas Süle na črti gola preprečil izenačenje po tem, ko je žogo v kazenskem prostoru po skoku iz vrat Neuerja prejel Werner, a tudi tokrat ni imel sreče.

Bayern je vrnil udarec v 62. minuti, ko je najprej Hummels nevarno zapretil z razdalje, nato pa je z neposredne bližine z glavo zgrešil Thiago Alcantara. Tekmo bi lahko v 67. minuti rdeči odločili tudi prek Thomasa Müllerja, a ga je v zadnjem hipu ustavil Lukas Klostermann. Ko je ritem malce upadel, je Kovač opravil pričakovano menjavo: v 73. minuti je zadnjič na zelenico v dresu Bayerna pritekel Robben, kmalu pa je bil obračun odločen, ko je Coman ravno po podaji Nizozemca mojstrsko ustavil žogo in jo še lepše po preboju pred Gulacsija poslal za njegov hrbet. Da je bil večer še bolj sanjski, je v eni zadnjih akcij rednega dela poskrbel Lewandowski, ki je za seboj pustil Dayota Upamecana in hladnokrvno premagal Gulacsija, zadnjih nekaj minut pa je v rdečem odigral tudi ljubljenec bavarskih navijačev Ribery.

Nemški pokal (DFB-Pokal), Olympiastadion Berlin, finale:

RB Leipzig ‒ Bayern München 0:3 (0:1)
Lewandowski 29., 85., Coman 78.
Kevin Kampl (Leipzig) je igral vso tekmo.

POSTAVI

PARI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
26. 05. 2019 08.44
-1
Bravo Bayern, bravo Niko Kovač 💪