Nogomet

Donnarumma in Pochettino potrdila, da je imel Bert Lance prav

Madrid, 11. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
49

Bert Lance je zdaj že preminuli ameriški poslovnež, javnosti najbolj poznan kot svetovalec bivšega ameriškega predsednika Jimmyja Carterja. Leta 1977 je v intervjuju za revijo Nation’s Business izrekel znamenite besede "if it ain't broke, don't fix it" oziroma v slovenskem prevodu "ne popravljaj, kar ni pokvarjeno", ki so se tako prijele, da se kot pregovor v angleško govorečih deželah uporabljajo še danes. Znova pa so postale aktualne po spopadu med Realom in PSG-jem. Čeprav je bil Keylor Navas, odkar je prišel v Pariz, morda celo najbolj zanesljiv član kluba, se je Maurico Pochettino na tekmi sezone odločil za Gianluigija Donnarummo. In se opekel.

Tri polčase je bil PSG občutno boljši od Real Madrida in zdelo se je, da ima pred zadnjimi 45 minutami vse v svojih nogah. Parižani so priložnosti zapravljali eno za drugo, a so imeli kljub temu zavoljo dveh zadetkov Kyliana Mbappeja ugodno prednost. Če so bili Madridčani v prvem polčasu povratne tekme nekajkrat nevarni za gostujoča vrata, so bili na začetku drugega polčasa povsem brezzobi. Nato pa si je v 61. minuti veliko napako privoščil gostujoči vratar Gianluigi Donnarumma, ki žoge ni pravočasno oddal, prestregel jo je Vinicius Junior in odložil na nogo Karima Benzemaja

Francoz je iz bližine poskrbel za 1:1, nato pa med 76. in 78. minuto dokončal svoj hat-trick za epski preobrat in novo evropsko razočaranje Parižanov. Donnarumma je pri izenačujočem zadetku Reala protestiral, češ da je Benzema nad njim storil prekršek, a ga sodnik Danny Makkelie ni uslišal. Tudi Mauricio Pochettino je po tekmi potarnal, da je razplet obrnil prav izenačujoči zadetek, ki po njegovem mnenju ne bi smel veljati. A to Parižanom ni pomagalo. 

Do vratarja italijanske reprezentance je bil po tekmi oster legendarni Julio Cesar. "Videti je bilo, da zahteva prekršek, ki ga ni bilo. Presenetilo me je, ker si je privoščil napako, o kateri nas svarijo že kot otroke. Ko vratar dobi žogo, jo mora spraviti čim dlje od svojih vrat. S svojim početjem je tvegal veliko, celo avtogol," je za Goal Italia povedal predhodnik Samirja Handanovića pri Interju. 

Gianluigi Donnarumma je prvi polčas branil zelo dobro, po napaki v 61. minuti pa je povsem popustil in nato prejel še dva zadetka.
Gianluigi Donnarumma je prvi polčas branil zelo dobro, po napaki v 61. minuti pa je povsem popustil in nato prejel še dva zadetka. FOTO: AP

V Parizu ni jasno, kdo pije in kdo plača

Številni pa so svoje puščice uperili v vprašljiv izbor argentinskega stratega na Parku princev, ki se v več kot pol sezone še vedno ni odločil, kdo je njegov prvi vratar. Keylor Navas in Donnarumma se namreč izmenjujeta med vratnicami. V skupinskem delu Lige prvakov je vsak odigral tri tekme, v domačem prvenstvu pa ima Kostaričan pet nastopov več od Italijana. 

V Navasov prid gredo tudi izkušnje, saj je pri 35 letih v Ligi prvakov zbral že 63 nastopov, pri treh zaporednih naslovih madridskega Reala je imel vlogo prvega čuvaja mreže. Na drugi strani sta bila obračuna osmine finala proti Realu za Donnarummo sploh prva v izločilnih bojih najelitnejšega klubskega tekmovanja na svetu. In čeprav ni dvoma, da Donnarumma sodi med najboljše vratarje sveta, je neizbežno dejstvo, da si je v sredo na najpomembnejši tekmi dosedanjega dela sezone privoščil napako, ki jo boste v Navasovem opusu le stežka našli. 

Pochettinu bi sicer težko oporekali, da je poleti pozdravil prihod najboljšega vratarja pravkar končanega evropskega prvenstva, ki je za povrh prišel brez odškodnine, potem ko ni našel skupnega jezika z Milanom. Se pa nekdanji trener Tottenhama zagotovo ni držal nasveta že omenjenega Berta Lanca, sej se je odločil za "popravilo" na položaju, kjer je imel pred tem v Navasu enega najboljših in najbolj podcenjenih vratarjev sveta.

Številni so mnenje, da bi bilo drugače, če bi se Mauricio Pochettino odločil za Keylorja Navasa.
Številni so mnenje, da bi bilo drugače, če bi se Mauricio Pochettino odločil za Keylorja Navasa. FOTO: AP

L'Equipe: Donnarumma pokopal PSG

Donnarummo so si v četrtkovih izdajah privoščili francoski časopisi. Športni časnik L'Equipe mu je za predstavo, ki je bila v prvem polčasu sicer zelo dobra, saj se je kar nekajkrat izkazal, predvsem pri strelu Karima Benzemaja z razdalje, namenil najslabšo oceno izmed vseh Parižanov. Na lestvici od 1 do 10 so ga ocenili z 2, ob tem pa ga označili za "grobarja" svojega kluba. 

Nekdanji član Milana pa s svojo napako najverjetneje ni pokopal le visokih ambicij pregrešno bogatih Parižanov v letošnji sezoni Lige prvakov. Tako Pochettino kot direktor kluba Leonardo namreč nista skrivala, da bodo v prihodnje na Parku princev potrebne spremembe. Kakšne, še ni znano. A vse bolj se zdi, da bomo že poleti priča tektonskim premikom v igralskem kadru. Sergio Ramos se je izkazal za zgrešeno naložbo, Lionel Messi je daleč od forme iz Barcelone, Mbappeja pa se tako ali tako že dolgo povezuje prav z madridskim Realom. In ob vsem tem se je težko znebiti občutka, da je PSG v sredo zapravil svojo najlepšo priložnost za slavje v Ligi prvakov. 

Garderoba (za zdaj) ostaja enotna

Številni mediji so takoj po tekmi v Madridu poročali, da sta se v garderobi gostov na Bernabeuu močno sporekla Donnarumma in Neymar. Prišlo naj bi celo do fizičnega obračunavanja, a sta tako Italijan kot Brazilec vsa namigovanja odločno zanikala. Neymar je na družbenih omrežjih celo objavil posnetek zaslona pogovora s svojim soigralcem. 

Donnarumma mu je namreč poslal zgodbo, ki jo je objavila španska Marca, ob njej pa zapisal, da mu je žal za sredino napako. "Prijatelj, te stvari se v nogometu lahko zgodijo," mu je odvrnil in dodal: "Ekipa smo in vsi smo s tabo. Še mlad si in pred teboj je še veliko zmag. Odzovi se in pojdi naprej." Nato je Neymar v drugi objavi napadel novinarje, ki so sprožili neresnično zgodbo o sporu znotraj PSG-jeve garderobe. "Sovražim komentirati novice, ampak to je preprosto laž. V garderobi ni bilo nikakršnega pretepa. Inkompetentni novinarji se skušajo promovirati na naš račun. Morda vam naslednjič uspe, okej?" 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarkHorse
11. 03. 2022 19.41
+2
Messi pa naj gre igrat raje pinkponk. V nogometu ga je čas povozu. Pariški mediji pišejo na veliko da je Messi najslabša okrepiteu kluba u zgodovini.
samomojemnenje
11. 03. 2022 20.53
-2
Zakaj lažeš? Pariški mediji pišejo, daje Neymar najslabša okrepitev PSG vseh časov. In da ga bodo poleti prodali. Ampak kdo bo dal zanj 100M, kolikor naj bi zahtevali?
dark horse
11. 03. 2022 21.26
+1
Kripsl krele kako je lahko najslabša če je ramos nič od nič 🤣 pacient
55bojan
11. 03. 2022 18.09
+5
Napačna odločitev golmana Donnarumme, ki bi moral žogo poslati v kot .Dobiš gol,ker si reševal eno žogo..Reševati eno žogo za vsako ceno je lahko previsoka cena.(zgodi se ,da ti ne piskajo prekrška in kaj sedaj……..)
Kollerik
11. 03. 2022 15.05
-1
Koliko čvekarij spet okoli očitnega prekrška nad Donnarupo.... tako ti je to. Pri sodnikih vedno real pride boje čez.... le zakaj... :)
cripstoned
11. 03. 2022 15.52
+0
ne vem o cem govoris...barcelona je tista ki je potrebovala sodnike za preobrat proti psg...imas na tubi samo resnici je potrebno pogledati v oci....benzema je potopil psg z messijem na celu...je messi odsel k mbappeju da mu prinese ligo prvakov ampak to ne bo slo..
Kollerik
11. 03. 2022 16.17
+3
Kako da spet ne veš, zakaj se gre.... dajmo nekaj iz polpretekle zgodovine...samo namig.. "Ne bi smeli biti presenečeni. Lani je to prestal Bayern, letos pa je bil na vrsti Juve," je povedal Chiellini, ki bo bržčas deležen kazni UEFA zaradi geste med tekmo, ko je branilcu Reala iz Madrida Raphaelu Varanu sugeriral, da je Real plačal sodnike za takšno sojenje. "Med prvo in drugo tekmo se je zgodilo vse, kar si je sploh moč zamisliti. Smešno je, da Italijan (Pierluigi Collina, vodja sodnikov na UEFA - op.a) delegira sodnike in trdi, da je v ligi prvakov vse v redu." Chiellini . 12. april 2018
Kollerik
11. 03. 2022 16.20
+2
Kaj bolj svežega? : Liga Prvakov 27.4.2021, Chelesea vs Real Madrid… 1:1…. Zadetek, ki ga je v 29. minuti zabil Karim Benzema… bi po mnenju španskega strokovnjaka za sojenje Juana Andujarja Olivera morali razveljaviti zaradi prekrška, ki naj bi ga v gradnji napada nad Cesarjem Apzilicueto storil Casemiro. Andujar je za Radio Marca povedal: »Casemiro je storil prekršek nad C. Apzilicueto, preden je Eder Militao žogo poslal Benzemaju, ki je zadel« (Sportklub, 28.4.2021).
Kollerik
11. 03. 2022 16.30
+0
dark horse
11. 03. 2022 17.49
+3
In kripsl krele se je spet skril ko mu daš argumente 😂🤣
Kollerik
11. 03. 2022 18.46
+2
dark horse
11. 03. 2022 19.37
+0
On zna le provocirati in pisati številke še enkrat ni pisal o sami igri. Pacient pač
samomojemnenje
11. 03. 2022 20.55
+0
Brez veze se je ukvarjati z njima. Halarja že nekaj časa jemljem kot vsiljeno reklamo, Cripsi pa to postaja zdaj.
cripstoned
12. 03. 2022 10.45
+0
hahahaha hejteri neverjetni ste... in to so za vas argumenti?... ovreebo, ayetkin, busacca... debata zakljucena
cripstoned
12. 03. 2022 10.47
+0
poglejte malo sojenje v laligi pa vam b o takoj jasno kdo je najbolj oškodovana ekipa že 2.sezono zapored... liga prvakov... lahko bi govorili o prirejenem žrebu pravtako... ampak ker je oskodovan real se ne pogovarjamo o o tem... smesni ste... real madrid ima samo črno piko z tistim naslovom lige prvakov proti atletom... vse ostalo čisto kot vaša solza..
cripstoned
12. 03. 2022 10.49
+0
pa da se razumemo... kripsi se ne skriva... le ne komentira novic stare 2 dni ali več... tokrat je bila izjema in naj vam bo v prihodnje jasno... meni je dosti sveža novica dopoldne in proti večeru da pomete z vami tako kot real pometa s konkurenco...
chepps
12. 03. 2022 19.03
DejancD
11. 03. 2022 13.13
-9
Frame by frame videa 00:38: Benzema se najprej s bokom krepko zaleti v Gianija + še komolec + še koleno na golmanovo stegno... nato je šele kao neki nogo stegnu proti žogi. Ok, če bi se vsaj žoge dotaknu, bi sodnik res imel dvom, ampak zelo očiten faul. Sodniki na VARU imajo še večjo število Frames Per Second in bi še boljše lahko ocenil.
poserjemsenavas
11. 03. 2022 14.24
+2
Cel nogometni svet , razen Donnarume in Početinčka govori, da ni bilo prekrška. Strokovnjakov na tem portalu nisem upošteval.
cripstoned
11. 03. 2022 13.03
+7
ronaldo po 3.sezonah poskrbi da united pride iz skupine v ligi prvakov...messi po 3.sezonah poskrbi da psg izpade takoj po skupinskem delu tekmovanja...se malo bolecine na hejterje ki se ne morejo sprijazniti da je napredoval real..
Od Halerja ati
11. 03. 2022 13.33
-1
Cicibanko hoce povedat da bo Roncek po 3 sezonah poskrbel da se United ne bo uvrstil v LP po celo vecnosti hihihi bogi misek se kar ga boli 7 zlata žoga nic ne pomaga ce je izpadel z PSG jem 🙈🤭
Thor
11. 03. 2022 12.42
+0
a ni psg igral z 11 igralci ????? in Donnarumma ni bil krivec za poraz
cripstoned
11. 03. 2022 12.24
+4
prekrsek je bil ampak samo za ''navijaca'' barcelone....smesno je kako ne morejo priznati poraza...realova celotna ekipa je z pritiskom prisilia golmana psgja v napako in to je dejstvo...tudi benzema je sam tako povedal...kaj zdaj jocejo...se eno milijardo v ogenj pa bo mogoce kaj iz te moke...
bizgecc
11. 03. 2022 12.36
-7
zanimivo....tudi zvesti pristasi reala so mnenja da se neb dalo oporekati ce bi dosodili prekrsek
cripstoned
11. 03. 2022 13.02
+2
zvesti pristasi reala se veselijo zasluzenega preobrata...nekateri pa jocejo...poglej si malo kaksen preobrat je uspel takrat barceloni proti psgju...na racun sodnikov seveda...se danes si morate lagati da je bilo vse posteno enako kot takrat proti chelseaju in arsenalu...sploh ne vem od kod vam pravica komentirati real madrid, ligo prvakov in sojenje..
DejancD
11. 03. 2022 13.11
+3
Treba je priznat, Real se je boril. Glede PSG-ja, še moj 7 letni tamal je opazu kako se velika trojica sprehaja po zelenici v fazi obrambe. Nič boljše tudi v fazi napada.
ska1
11. 03. 2022 11.43
+5
Ko začne enkrat 'preigravati' postane enakovreden ostalim igralcem in ni več 'zaščiten' kot vratar, ki brani gol. Zato prekrška ni bilo in pika!!!
Optimisty
11. 03. 2022 11.41
+4
kiks donarume je vodil k spletu okoliščin tak kot je bil. ..po vsej verjetnosti če tega ne bi bilo bi real gladko izpadel
DejancD
11. 03. 2022 10.57
+1
Ok, golman Giani bi moral žogo s prvim udarcem ven spraviti. To je osnova. Sem za Real navijal ampak: Benzema pa je naredil očiten prekršek. Velika napaka sodnikov, velika!
BitterTruth
11. 03. 2022 11.01
+2
Bi se mi messi smilil a kaj ko je odsel iz barce na tak nacin kot je, namesto da bi se ti dve sezoni ki jih ima v nogah odspilal zastonj, glede na to da mu je barca dala vse kar ima... tu enostavno nima cloveka ki bi sploh stekal kaj hoce narediti... ne maram reala ampak psg je pa dobesedno umeten klub, za katerega ne veljajo nobena pravila in me njihov izpad dobesedno osrecuje... ACM forever
Trend01
11. 03. 2022 11.16
+6
@DejancD - Do vratarja italijanske reprezentance je bil po tekmi oster legendarni Julio Cesar. "Videti je bilo, da zahteva prekršek, ki ga ni bilo. Presenetilo me je, ker si je privoščil napako, o kateri nas svarijo že kot otroke. Ko vratar dobi žogo, jo mora spraviti čim dlje od svojih vrat. S svojim početjem je tvegal veliko, celo avtogol," j
Nordlicht
11. 03. 2022 11.30
+5
Ne navijam ne za ene, ne za druge. Ampak nikoli to ni bil prekršek. Nogomet je igra kontakta, golman ne mora biti nedotakljiv, saj je del ekipe. Drugo je če ima roko na žogi. Telesni kontakt pa je nekaj drugega. Vsi ki smo igrali ali igrate nogomet, veste pravila igre. Telo ob telo, spretnejši nese žogo.
DejancD
11. 03. 2022 13.07
+1
Vse lepo in prav, da lahko napadeš golmana. Frame by frame videa 00:38 si lahko pogledaš. Benzema se najprej s bokom krepko zaleti v Gianija + še komolec + še koleno na stegno...nato je šele kao neki nogo stegnu proti žogi. Ok, če bi se vsaj žoge dotaknu, bi sodnik res imel dvom, ampak zelo očiten faul. Sodniki na VARU imajo še večjo število Frames Per Second in bi še boljše lahko ocenil. V času aktivnega igranja nogometa mi je vsak sodnik 100x prisodil prekršek, če sem tako očitno bočno prletu na igralca.
DejancD
11. 03. 2022 13.08
+2
Nisem ne za Real, še daleč od tega za PSG. Samo moja nevtralna ocena.
Nordlicht
11. 03. 2022 14.52
+2
Vsak ima svoj pogled in svoje mnenje, to je treba spoštovati. Tudi sodniki so ljudje, eni puščajo bolj moško igro, drugi spet ne. Nogomet živi tudi od emocij, od tega da se še nekaj dni po tekmi menimo o eni situaciji, katero vsak vidi drugače. Tekma je bila super, naj se tako nadaljuje.
superfly7
11. 03. 2022 10.23
-6
Vse lepo in prav, ampak če bi branil Navas in ne Donnarumma, bi Real vodil že preden je prišlo do zadetka Mbappeja in potem vprašanje, če bi do zadetka dejansko prišlo. Tisti strel Benzemaja je Donnarumma obranil samo zaradi svoje višine (10cm razlike) in dolžine rok (skoraj 20cm razlike pri razponu). Navas pri strelu Benza v prvem polčasu ne bi dosegel žoge, Donnarumma pa jo je dovolj preusmeril s prsti.
Nordlicht
11. 03. 2022 18.32
+1
Mogoče bi Navas bil postavljen v drugi kot in bi vseeno obranil. Ne moreš primerjati.
olimpijaolimpija
11. 03. 2022 10.15
-2
Pa toliko denarja, ki ga porabijo za vse te zvezde potem pa izpadejo v četrt finalu... Bolje bi bilo, da denar od igralcev PSG-ja poberejo in ga namenijo revežem,beguncem in podobno.
mentos12
11. 03. 2022 09.42
-2
Spet se je pokazalo,da zvezdniška ekipa na papirju,kot je bil PSG še ni zagotovilo za končni upeh.Že prej je bilo zaznati,da v PSG ni ekipnega duha,da jim vedno na koncu nekaj zmanjka. Sem prepričan,četudi bi preskočili Real,bi v nadaljevanju težko šli naprej.Moram reči da sta tako Neymar in Messi razočarala,premal sta pokazala in se trudila na igrišču.Še posebno Messi je bil skoraj da neviden,nobene želje in truda za dobro igro in končno uspeh. Nisem navijač Reala,pa vendar jim gre velika pohvala za preobrat in zmago.Večina nas je že videla da gre PSG naprej. Za takšen preobrat v igri in zmago pri Realu,pa gre velika zasluga Benzemaju za res zelo dobro igro in pa seveda Modriču.Obema gre res velik poklon za napredovanje,glede na leta sta se srčno borila in pokazala mladim igralcem kako se igra.
ledr
11. 03. 2022 10.22
+13
Čeprav je Messi res daleč od tiste stare slave in forme (pa saj ne more bit v nedogled najboljši...) pa jaz vidim, da je še vedno korak pred ostalimi. Problem je v tem, da ostali igralci niso sposobni slediti njegovi hitrosti reakcij in razmišljanja in posledično z nikomer ne more odigrat nič uspešnega. Malo opazujte, kaj počnejo igralci, ko prejmejo žogo od njega. Kam in kako jo podajajo in koliko časa porabijo za to. Na koncu pa človek logično obupa.
športnik66
11. 03. 2022 09.22
+8
Jasno, da je zamočil trener. Če bi branil Navas, bi bil PSG sedaj še v igri za tron v Evropi, tako pa... Tale Donnarumma je čisto premalo inteligenten, da bi lahko branil na visokem nivoju. Že ko ga pogledaš, ti je vse jasno. :)
Trend01
11. 03. 2022 09.20
-6
Navas? Vratar, ki zna brati napadalce, a je katastofalen pri "pobiranju" vikokih žog pred golom. Tudi Navas je imel v zadnjih dveh letih kar nekaj hudih kiksov, ki pa sicer niso bili tako odločujoči kot tale Donnarumme.
Maxx365
11. 03. 2022 09.36
+8
Vsakemu vratarju se kdaj pa kdaj pripeti kakšen kiks, tako da 100% vratarja ni. Vprašanje je le, v katerem trenutku se tak kiks pripeti. Na izločilni tekmi je to zagotovo lahko katastrofalno za klub.
Trend01
11. 03. 2022 09.52
-1
Jp. Lahko ubraniš 100 strelov, ki bi bili zanesljivo v golu, a na izločilnih, je dovolj ena sama napaka, delček sekunde nepozornosti... Ali v tem primeru, neumnosti. Pa gre po lu tako morala kot denarci". Veliko denarja. In posledično spet reorganizacija kluba, moštva. Pa vendarle si PSG takšnega padca v igri po tem golu ne bi smel privoščiti.
karamba34
11. 03. 2022 08.13
+14
Šolska napaka vratarja. Lolek je Donnarumma.
karamba34
11. 03. 2022 08.14
+7
ledr
11. 03. 2022 08.03
+12
Na tej tekmi se je spet pokazalo, kaj pomeni za ekipo "trener". Včasih si nekateri mislijo, da je lahko bit trener, če imaš same dobre igralce, pa še zdaleč ni tako. Koliko komentarjev je bilo na temo Guardiole v času superiorne Barce češ, kaj bo on, s tako ekipo je lahko vsak trener. Pa niti slučajno ni tako. Tisto ekipo je on "ustvaril"! In ustvaril je tudi to ekipo sedanjega Citiya. PSG je v tem trenutku živi primer tega, kaj pomeni trener za ekipo v slabem smislu. Na drugi strani pa vidimo recimo, kaj je naredil Xhavi iz ekipe, ki je bila nič od nič! Me pa res čudi, da Pochetino še vedno ni "bivši". Tuchel jih je pripeljal v finale LP in pod njegovim vodstvom je bila igra dobra in gledljiva. Pa je bil takoj po porazu že "bivši"... To, kar gledamo sedaj, je daleč od tistega.