Nogomet

Nemci rasizma na zelenicah ne bodo prenašali: 'Ta primer bi moral biti zgled za vse ravni nogometa'

Duisburg, 26. 12. 2021 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
51

Uefa je leta 2013 začela s kampanjo "Ne rasizmu", s katero je opozarjala, da za diskriminacijo v nogometu ni prostora. Stvari so se odtlej premaknile na bolje, a po mnenju številnih ne dovolj. Minulo nedeljo je rasizem na svoji koži občutil Vincent Kompany, po čemer je Romelu Lukaku vodilne može belgijskega nogometa pozval, naj si "hashtage" oziroma ključnike nekam zatlačijo in da je čas za resno ukrepanje. Istega dne je do rasizma prišlo v Nemčiji, vendar s povsem drugačnim epilogom, za katerega sedaj mnogi upajo, da bo na evropskih nogometnih zelenicah postal uveljavljena praksa. Kakšne bi utegnile biti njegove posledice, smo se pogovarjali s poznavalcem dogajanja in novinarjem Der Spiegla Felixom Tamsutom.

Kaj se je sploh zgodilo? V 35. minuti tekme tretje Bundeslige med MSV Duisburgom in VfL Osnabrückom je glavni sodnik srečanje zaustavil zaradi rasističnih vzklikov, uperjenih proti temnopoltemu gostujočemu nogometašu Aaronu Opokuju. Obe moštvi sta odšli v garderobo, po približno 45-minutnem premoru pa je sodnik sprejel odločitev, da se tekma ne bo nadaljevala. 

Tako se je sploh prvič v Nemčiji pripetilo, da bi bila zaradi rasizma predčasno prekinjena tekma na profesionalnem nivoju, pod katerega spadajo prve tri lige. Navijača, ki je povzročil incident, so varnostniki hitro odstranili s stadiona. Ob tem je bilo na stadionu moč slišati vzklike "Nacisti ven" in znano nemško antifašistično pesem Schrei nach Liebe

Veliko pohval v medijih si je za potezo prislužil glavni sodnik Nicolas Winter, ki je prekinil srečanje. Naš sogovornik Felix Tamsut, ki v Nemčiji za Der Spiegel in še nekatere medije pobližje spremlja s politiko povezano navijaško dogajanje, pa je poudaril, da je bila prekinitev predvsem želja gostujočega tabora, ki ji je sodnik prisluhnil, zaradi česar je bil deležen številnih pohval. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Samo slogani in majice niso dovolj

Osnabrückov generalni direktor Michael Welling je po tekmi pojasnil, da je bila prekinitev Opokujeva želja, za katero so stali tudi ostali v klubu. "Aaron ni bil v položaju, da bi lahko nadaljeval z igranjem. Soigralci so to hitro uvideli in se v znak solidarnosti odločili, da se na igrišče ne vrnejo."

Po Wellingovem mnenju je ta poteza pomembna tudi zato, da se podobni incidenti v prihodnje ne bodo več dogajali. "Nočemo samo nositi majic s slogani proti rasizmu in podobno. Če ta problem jemlješ resno, se moraš tako z njim tudi spoprijeti," je še povedal. 

“Mislim, da je bila reakcija vseh v nemškem nogometu enaka, kolektivna. Odzvalo se je tudi veliko Bundesligašev. Vsi so obsodili dogajanje,” pa nam je pojasnil Tamsut, ki prav tako opozarja, da samo besede ne bodo dovolj. In prav zato so nemški klubi tako skupinsko podprli razplet incidenta v Duisburgu.

Predsednik domačega kluba Ingo Wald je poudaril, da incident nikakor ne predstavlja vseh navijačev Duisburga, saj je zanj odgovorna peščica, in da bi morali storiti vse, da se kaj takega ne bi več dogajalo. "Vedno je za to kriva manjšina. Ampak ta manjšina lahko uniči nogomet. Vsak navijač bi se moral postaviti proti tovrstnemu obnašanju," je povedal.

Vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi šlo za prvo ligo ...

Pri nemški nogometni zvezi (DFB) so nekaj dni kasneje naznanili, da se bo tekma odigrala do konca, čeprav točen datum še ni znan. Dodali pa so, da se v naslednjih podobnih primerih ne bodo ravnali po tokratni sodniški odločitvi, saj se vsaka tovrstna situacija zgodi v posebnih okoliščinah, kar je razburilo številne navijače, ki jim je dovolj rasizma na stadionih. 

Kakšna kazen se obeta navijaču, ki je zakrivil incident? "Ni še povsem jasno. Skoraj zagotovo mu bo prepovedan vstop na stadione za vsaj nekaj let, poteka pa tudi policijska preiskava," je pojasnil Tamsut.

Tamsut vseeno upa, da bo prekinitev postala stalnica. "To bi moral biti zgled za ostale klube, katerih igralci bodo diskriminirani, kako se odzvati. Dvomim pa, da se bodo po tem želeli ravnati pri DFB. Prezgodaj je za oceno, kako bo nemški nogomet ravnal s podobnimi primeri v prihodnje," je povedal. 

Po njegovem mnenju je veliko vprašanje tudi, ali bi se podoben epilog zgodil, če bi šlo za tekmo prve lige. "Glede na proces razumevanja rasizma, ki se dogaja v nemški družbi, bi rekel, da bi se lahko zgodilo, ampak istočasno moramo vedeti, da je tam vpletenega veliko več denarja, zato celoten postopek ne bi bil tako enostaven. Na splošno pa lahko rečem, da nemški nogomet razume problem rasizma, zato lahko samo upamo, da bi videli enako reakcijo, če bi se to zgodilo na višjem nivoju, tudi v Ligi prvakov."

Kot pravi Tamsut, bo le čas lahko dal odgovor na vprašanje, kaj konkretnega se je v razumevanju problematike rasizma na nogometnih stadionih spremenilo po tem incidentu. Je pa nemški primer zagotovo dokaz, da posebne majice in slogani niso ne edini ne najboljši način, na katerega se je mogoče zoperstaviti rasizmu.

Spomnimo se še na nekaj najbolj odmevnih rasističnih incidentov v zadnjih letih, vsi – z izjemno enega – pa so se končali brez prekinitve. 

 

Na v uvodu omenjeni tekmi belgijskega prvenstva so navijači Club Bruggea z rasističnimi opazkami zmerjali kapetana Anderlechta Vincenta Kompanyja. Navijači Hellasa Verone so pred leti Mariu Balotelliju namenili opičje vzklike, podobno pa so temnopolte reprezentante Anglije na tekmi kvalifikacij za EP 2020 pričakali bolgarski navijači. Edina odmevnejša tekma, ki je bila prekinjena, je bil spopad med PSG-jem in istanbulskim Basaksehirjem, ko gostje zaradi neprimernih besed četrtega sodnika niso želeli nadaljevati. Njihova želja je bila hitro uslišana in obračun se je naslednji dan odigral do konca pod vodstvom druge sodniške zasedbe. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pepe Bolcev
28. 12. 2021 09.05
-2
A so se ze vsi rasisticni bebcki podpisali pod tole novico?
Mother Russia
27. 12. 2021 18.03
+1
Zanimivo. Če Srbu rečeš da je ćevapćićar, pa ne gre za rasizem, pa to...
Šumsko voče
27. 12. 2021 16.38
+2
Skinheadi se hodijo na tekme?sam vprasam
crestor
27. 12. 2021 11.49
+6
Pričakujem, da bodo v bundesligi morali v prihodnjem letu vsi depilirati noge, sicer si bodo nakopali besno tožbo LGBT zaradi diskriminacije.....
JOCR1255
28. 12. 2021 19.37
-1
peglezn
27. 12. 2021 08.19
+0
Nikoli nisem razumel ljubezni raznih skinov in drugih zahojencev do Dolfeta. Če bi namreč Dolfetu uspel načrt, bi bili vsi ti maloumneži prvi v pečeh oz. v najboljšem primeru delovna sila za najbolj umazane zadeve. Ne razumem, kako si lahko en pol-pečen rettard predstavlja, da je del arijske rase samo zato, ker si je obril glavo in sovraži vse po vrsti?
superfly7
26. 12. 2021 21.34
+2
Edina odmevnejša tekma, ki je bila prekinjena, je bil spopad med PSG-jem in istanbulskim Basaksehirjem, ko gostje zaradi neprimernih besed četrtega sodnika niso želeli nadaljevati. Njihova želja je bila hitro uslišana in obračun se je naslednji dan odigral do konca pod vodstvom druge sodniške zasedbe. Sodnik je govoril svoj jezik. Čisto nič neprimernega.
crestor
27. 12. 2021 11.45
+3
In ta hud greh četrtega sodnika je bil, da je igralca označil "oni tatemni..", ma res hud greh.....
ledr
27. 12. 2021 11.59
+4
Niti slučajno nisem rasist ampak vse to je res šlo predaleč in popolnoma se strinjam z vama. Kaj pa je naredil sodnik tako hudega, če je med množico "belih" rekel sodniku oni "ta temni" ali pa oni "ta črni"... Kako mu pa naj drugače pove, kateri je bil??? A je to res rasizem??? Za mene niti slučajno ne! A če bi med množico črnih rekel oni "ta beli", potem bi pa bilo vse OK. Res ne razumem več teh neumnosti. In iz take povsem "normalne" govorice, popolnoma nepomembne zadeve, nekdo naredi taki incident in škandal? Noro!
SEJBOBOL
26. 12. 2021 20.28
-1
Pa posameznikom doživljenslo prepoved vstopa ....
kor22
26. 12. 2021 18.55
+5
potem se naj ustavi tudi če bo nekdo reko belec
LOS - T
26. 12. 2021 18.55
-2
Evropski fuzbal se trudijo spraviti na nivo ameriškega gledališča za družine s hamburgerji, kokicami in kokakolo, kjer se bi ploskalo vsem, ki uspejo lepo brcniti žogo. Ne, pravi evropski fuzbal bo ostal gladiatorska zadeva za srčne navijače ki izžvižgajo goste in jih skušajo na vse možne načine spraviti v izgubljen položaj. Jokice ki dobijo na eno tekmo letno plačo nimajo tu kaj iskati, naj gredo za varuško v vrtec. Klečanje mi je pa prav nagravžno.
Maxx365
26. 12. 2021 18.28
+4
Če bi to bilo pri nas, bi Hojs poskrbel, da bi odpustili sodnika, posebej če bi ta navijač bil član naci rumenih jopičev.
Tomvojo
26. 12. 2021 18.07
+6
BLM klečanje pred tekmo je tudi rasizem.
nacionale
26. 12. 2021 17.13
+4
Saj pa stadion ni gledališče. S temi neumnimi predpisi bo počasi na stadionih kot na pogrebih... Zanimivo da ni rasizem če nekomu rečeš belec...
TEDOxy50pMEDO
26. 12. 2021 17.08
-4
Vzhodnih (od Hrvaške naprej) navijačev se ne bo dalo popravit.
Žac
26. 12. 2021 17.14
-1
Se eden kateremu ni zivet brez Hrvatov,ne glede a se omenjajo ali pa ne. 🚜 ne ves kaj bi dal ce bi ta spoznal. Glede da skoz omenhas Hrvate upam da ti je zena sla z enim,kci pa z drugim.
TEDOxy50pMEDO
27. 12. 2021 18.29
+2
Obratno, bolje bi živel brez Hrvatov, Bosancev in Srbov v Sloveniji.
Anticripstoned
26. 12. 2021 16.54
+0
dolfi vrni se
Kraljm
26. 12. 2021 16.34
+2
Rasizem je zgolj enosmerna diskriminacija.
Nin?a1229
26. 12. 2021 16.30
+2
Nemce so z njihovo zgodovino, združno zahodil v eno povprečno državo, ki ne bo nikoli več velesila. Plan od samega začetka, nemčijo sesut v prah. Nemec danes ni več N od nemca.
tovarišinajuriš
26. 12. 2021 16.33
+2
Nin?a1229
26. 12. 2021 16.40
+5
Smešno je predvsem to, da se na drugo, "človeško stran" postavi ob bok anglije, francije in rusije, amerika, kot vedno. Američani, ki so cel kontinent domorodcev iztrebl, navlekl en kup črnih sužnjev, in oni so tisti, ki so moralno nesporni, nemec je pa človeško zlo na zemlji. Ha, ha, ha.
magura
28. 12. 2021 20.33
tovarišinajuriš
26. 12. 2021 16.30
+1
...če bi imel pa navijač rumen jopič,ga bi pa hojs vzel k sebi za komandirja PP Center...
crestor
27. 12. 2021 11.47
+1
Suckmyballs
26. 12. 2021 16.15
-1
S posnetka se ne vidi nič, zdaj če mu je rekel smrdljivi črnec, to ni rasizem, namreč človek je črn, torej je lahko samo žalitev da smrdi. Ponosen cigan se tudi ne užali če mu rečeš cigan.
blef
26. 12. 2021 17.11
-1
V resnici je res, da večina temnopoltih ob znojenju bolj smrdi od belopoltih. Pač tako je....imajo pa nekatere telesne predpozicije boljše od večine belcev. To za mene ni neki huda žalitev, če je delno resnica.
orkan Golan
26. 12. 2021 16.06
+10
Veliko bolj kot različne rase , sovraštvo producirajo religije . Pred časi ene , danes druge . Za vsaj minimalno sožitje pa so potrebni ENAKI VATLI . V našo državo prihajajo ženske , ki se v javnosti gibajo zakrite do nerazpoznavnosti , mi pa se delamo kot da jih ni . Predstavljajte pa si , da si naše dekle privošči paradiranje v mini krilu in majčki nekje v arabskem svetu ....
disorderliness
26. 12. 2021 16.26
+0
Predstavljaj si zgoraj in spodaj brez. Ja, ena je preveč zadekana, druga premalo, ravno prav bi pa bila uniforma iz Severne Koreje sicer v rumeno modri kombinaciji.
SLOVENIJA-2.000.000
26. 12. 2021 15.37
+17
Se strinjam... Ampak ali veljajo enaki standardi rasizma za obe strani?
Armbrust
26. 12. 2021 15.51
+0