Nogomet

Dva dni pred 88. rojstnim dnem umrl legendarni Ćiro Blažević

Zagreb, 08. 02. 2023 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ikonični hrvaški nogometni trener je po več kot desetletju izgubil boj z zahrbtno boleznijo. Miroslav Ćiro Blažević, ki so mu raka prvič diagnosticirali leta 2011, je umrl le dva dni pred svojim 88. rojstnim dnem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Umrl je Miroslav Ćiro Blažević
    02:45
    Iz 24UR: Umrl je Miroslav Ćiro Blažević
  • Iz 24UR: Umrl legendarni hrvaški trener
    02:30
    Iz 24UR: Umrl legendarni hrvaški trener

Po dolgi in hudi bitki z rakom je v 88. letu starosti umrl hrvaški nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević. V zadnjih mesecih je bil težak boj z rakom, ki se je po poročanju hrvaških medijev razširil na rebra, medenico in naposled še na jetra. 

Ćiru so raka sicer prvič odkrili že leta 2011, a je takrat hudomušni trener, rojen v Travniku, raka na prostati premagal. Le leto zatem je bil operiran zaradi melanoma v začetni fazi, septembra 2019 pa se je huda bolezen vrnila. Žal se Ćiru tokrat iz težke bitke ni uspelo izvleči kot zmagovalec, s tema pa ni dočakal svojega 88. rojstnega dne, ki ga praznuje 10. februarja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred kratkim so prebivalci Zagreba Ćira v družbi sina videli na sprehodu po hrvaški prestolnici, kjer je bilo videti, kako hudo ga je v zadnjem obdobju zdelala bolezen. "Spoznal sem, da ne zmorem več. In to me v mnogih pogledih ovira, vendar se spomnim svojih najboljših let in vem, da se moram celo držati stran od rekreativnih dejavnosti," je nedavno dejal v oddaji Zdravlje na kvadrat.

Blažević je zadnjič javno nastopil decembra lani, ko je v Zagrebu prejel nagrado Vladimir Beara za prispevek k razvoju športne kulture in družbene strpnosti. "Zbrali ste se v velikem številu in mi izkazali veliko čast. A to je moj zadnji nagovor javnosti na javnem shodu. Konec je. Nič več. Adijo Ćiro. Štejem zadnje dneve, zavedam se tega ," je že takrat povedal Ćiro. Po prejemu nagrade ni imel več moči za kakršne koli pogovore z mediji, pogovore, ki jih je vedno opravljal z veseljem in jih ni nikoli zavračal. S svojimi trenerskimi sposobnostmi, predvsem pa osebno karizmo, je osvajal navijače in ljudi, kjer koli je deloval.

Miroslav Ćiro Blažević
Miroslav Ćiro Blažević FOTO: Twitter

Ćiro, ki je bil zaradi uspehov in karizme na Hrvaškem znan kot 'trener vseh trenerjev' (izvirno trener svih trenera), je v bogati trenerski karieri največ časa preživel na klopi zagrebškega Dinama, pot pa ga je zanesla tudi v Švico, Kosovo, Francijo, Grčijo, Iran, Bosno in Hercegovino, Kitajsko in Slovenijo, kjer je bil kratek čas trener Mure. S hrvaško reprezentanco je na mundialu leta 1998 osvojil bronasto medaljo.

Za seboj je pustil ženo Zdenko in tri otroke Miroslava mlajšega, Barbaro in Catherine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3