Nogomet

Dvoličnost Infantina – obljublja transparentnost, dokumenti znotraj Fife kažejo vse prej kot to

Zürich, 04. 11. 2018 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po novem razkritju tajnih dokumentov, za katere je poskrbela spletna stran Football Leaks, so švicarski mediji sestavili sliko o delovanju Fife, odkar je prevzel največjo nogometno organizacijo na svetu. Ko je nastopil mandat, je v sklopu kampanje Forward obljubljal transparentnost, etičnost in umik politikov iz nogometa. V ozadju pa je počel ravno obratno, v obširnem poročilu piše spletni časopis Tages Anzeiger.

Infantino in Platini sta se po objavi tajnih dokumentov znašla pod drobnogledom.
Infantino in Platini sta se po objavi tajnih dokumentov znašla pod drobnogledom. FOTO: AP

Tajni dokumenti, ki jih je v javnost lansirala spletna stran Football Leaks, kažejo na to, da so bile obljube Giannija Infantina o transparentnem delovanju Fife povsem prazne. Ko je nastopil mandat, je Fifino delovanje predstavil s kampanjo Forward (naprej, op. p.), češ da je bilo tisto, kar so počeli njegovi predhodniki (Sepp Blatter), slabo in da bo od zdaj naprej samo še dobro. Dokumenti, ki so jih pridobili v Football Leaks, pa kažejo na to, da si je Gianni Infantino prizadel za vse prej kot transparentno poslovanje Fife.

Vpliv Donalda Trumpa
21. februarja letos je Infantino pričakoval klic ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Iz njegovega kabineta so poslali jasno elektronsko sporočilo, kako ga mora nasloviti (predsednik, gospod predsednik ali predsednik Trump). Slediti je moral tudi kompliment: "Občudujem osredotočenost in energijo, ki ste jo pokazali v prvih tednih delovanja." Nato pa je sledila še najbolj sporna vsebina elektronske pošte: "Rad bi izkoristil priložnost, da vam kot predsednik Fife povem, da verjamem, da so ZDA najboljša lokacija za naslednje prosto svetovno prvenstvo leta 2026."

V novem elektronskem sporočilu iz PR službe predsednika Trumpa, tako piše Tages Anzeiger, je sledilo navodilo, da mora Trumpu jasno dati vedeti, da bo Fifa favorizirala ZDA kot v boju za SP 2026. Po pravilih Fife mora biti dodelitev svetovnega prvenstva poštena in transparentna. ZDA, Kanada in Mehika sta se borila proti Maroku, na papirju pa je bila močnejša kandidatura ZDA, a Infantino se javno ni nikoli opredelil na eno ali drugo stran.

PREBERITE ŠE: Uefa in Fifa naj bi skrivali celo doping primer zvezdnika nogometa

Na očitke so iz Fife odgovorili: "Dodelitev svetovnega prvenstva 2026 bo odšla v zgodovino kot ena najbolj poštenih in transparentnih v zgodovini športa. Povsem običajno je, da je Infantino v kontaktih z vladami, vključno z državami kandidatkami. Edinikrat, ko sta Infantino in Donald Trump govorila o prvenstvu 2026, je bilo po nagradi, 8. avgusta 2018." Telefonskega klica pred prvenstvom Fifa ni komentirala.

Projekt Forward neuspešen
Dokumenti razkrivajo, da je kampanja Forward pošteno upočasnila izplačevanja milijonom nacionalnim zvezam. Elektronsko sporočilo, ki ga je Infantino poslal tajnici Fatmi Samouri julija 2017, se je glasilo: "Milijoni tečejo prepočasi. Zakaj?" Razlog je bil v birokraciji. Prijave za Fifin denar so pomenile dolge zamude in neskončna vprašanja frustriranih nacionalnih nogometnih zvez. Infantino je začel pritiskati, da denar hitreje odteka. A s tem so prišle posledice: Fifa ni imela nadzora, zakaj se denar porablja, pogosto pa je bil nakazan v naprej. Glede na tajen dokument je tako Nogometna zveza Makaa dobila okoli pol milijona evrov samo za stroške potovanj, ki naj bi se zgodila v prihodnosti. V skladu s sporazumom naj bi plačila v naprej nacionalnim zvezam znašala 8 milijonov evrov. Izplačevanje Fife v naprej ni v skladu z njenim pravilnikom. V Fifi so podatke s tajnih dokumentov zanikali. "Plačila so bila izplačana v skladu s pravili, kar je bilo strokovno nadzorovano."

PREBERITE ŠE: Fifa zanikala obtožbe iz Football Leaks

Zaskrbljenost nad finančnim poslovanjem je dolgo časa opozarjal Infantinov svetovalec Kjetil Siem, ki pa je naletel na gluha ušesa. Februarja 2018 je zapisal: "Tveganje za veliko škodo je zaskrbljujoče, glede na to kako divizija za napredek deluje in izplačuje sredstva projekta Forward. Namesto, da bi plačevala glede na stroške in projekte, se izplačuje v naprej. Fifa trpi, ko trpi Fifa, pa trpi tudi predsednik."

Podredil si je etično komisijo
V času Infantinovega delovanja je moč znotraj Fife pridobivala skupina preiskovalcev etičnega komiteja. Fifini psi čuvaji so lahko prepovedali delovanje kateremu koli Fifinemu funkcionarju, ki je sprejel denar ali družinska darila. Suspendiran uradnik v nadaljevanju ne sme opravljati niti vloge trenerja mlajših ekip. Glavni preiskovalec Cornel Borbely in glavni sodnik Hans-Joachim Eckert sta naredila pravo čistko med funkcionarji, suspendirala sta tudi Seppa Blatterja in Uefinega predsednika Michela Platinija. Borbely se je hitro lotil tudi preiskovanja Vse skupaj je Infantina pošteno razjezilo, tako da je na čelo etične komisije pripeljal t. i. Luksuzno kandidatko in superprijateljico, Kolumbijko Mario Claudio Rojas. Kako je prišlo do tega, kaže elektronsko sporočilo med Alejandrom Dominguezom, predsednikom latinsko-ameriške konfederacije Conmebol, in Ramonom Jesurunom, kolumbijskim predsednikom. Ta je zapisal, da luksuzno kandidatko, ki je nora na nogomet in je superprijateljica.

Prav ta superprijateljica je zamenjala Borbelyja na mestu glavnega etičnega presikovalca, Fifa pa je pojasnila, da je to storila zato, ker so bila štiri od petih preiskovalnih teles vodena s strani Nemca ali Švicarja, kar ne sovpada z diverziteto globalne organizacije. Dodali so še, da je Maria Claudia Rojas zelo dobro strokovno podkovana za to delo. Poleg tega sta se pogodbi Borbelyju in Eckertu iztekli leta 2017, tako da njuna zamenjava ni veliko presenečenje, so dodali.

A zdaj razkrita elektronska sporočila kažejo drugo sliko. Kar bi morala biti rutinska zamenjava, je postalo tako, kot da bi alarmnemu sistemu odvzeli baterije. "Ko je Rojasova prevzela vodenje pisarne, je kvaliteta preiskovanja močno padla," je povedal vir znotraj Fife.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vectra c
05. 11. 2018 09.07
Nič novega v svetu
lipov list
04. 11. 2018 20.57
+5
money money money 😁😁😁
Paradox
04. 11. 2018 18.14
+12
To je to kar ste povzeli? Še Trumpa spet vmešali v to? Kaj pa njihova t.i. Super liga, kjer bi 10 top klubov v Evropi (brez PSG-ja, ker je arabski denar) imela svoje tekmovanje BREZ MOŽNOSTI IZPADA, tako da si porazdelijo ves denar TV prenosov in vstopnic. Kaj pa bilijonske investicije oz. finančni doping v Man.Cityj in PSG s strani Abu Dhabija in Katarja? Kaj pa prikrite "donacije" vodstvu FIFE za prikritje dopinga igralca/ev na svetovnem prvenstvu?
beerch
04. 11. 2018 17.54
+23
Kjer so miljarde je svinjarija. In svinje pri koritu zadovoljno krulijo,ostali pa ...