Nogomet

Ekvador na pragu izključitve iz nogometnega SP

Zürich, 13. 09. 2022 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
3

Začetek letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu je oddaljen le še dobra dva meseca, in čeprav so že od sredine junija dalje znane vse udeleženke, bi lahko tik pred zdajci prišlo do spremembe. Za reprezentanco Ekvadorja namreč igra v Kolumbiji rojeni Byron Castillo, ki nikoli ni legalno pridobil ekvadorskega državljanstva, zaradi česar bi Fifa lahko njegovo ekipo izključila iz SP, njeno mesto pa bi tako verjetno zasedla reprezentanca Čila.

Jabolko spora, ki bi lahko Ekvadorju odnesel četrto udeležbo na svetovnih prvenstvih v nogometu in prvega po letu 2014, je torej desni bočni branilec Byron Castillo, ki naj bi bil rojen v Kolumbiji in po najnovejši dokazih sodeč nikoli ni legalno pridobil državljanstva Ekvadorja.

Castillo je za ekvadorsko reprezentanco zbral 10 uradnih nastopov.
Castillo je za ekvadorsko reprezentanco zbral 10 uradnih nastopov. FOTO: AP

Prvotna preiskava Castillovih papirjev se je začela že februarja 2021, a je bilo 24. aprila istega leta njegovo ekvadorsko državljanstvo potrjeno za pristno. Maja letos pa je po končanem kvalifikacijskem ciklu južnoameriških kvalifikacij nogometna zveza Čila, čigar reprezentanci se ni uspelo uvrstiti na SP, mednarodni nogometni zvezi (Fifa) vložila pritožbo glede Castillovega državljanstva, v kateri je trdila, da je bil branilec rojen v Tumacu v Kolumbiji julija 1995 in ne 10. novembra 1998 v ekvadorskem General Vilamil Playasu, kot je navedeno na spornem rojstnem listu. Fifa je zadevo preiskala in preiskavo zaključila po skoraj enem mesecu (10. junija letos) ter potrdila mesto Ekvadorja na svetovnem prvenstvu.

Zadeva je bila torej že zaključena, dokler ni pred kratkim v angleški Daily Mail pricurljal avdio posnetek pogovora, ki ga je preiskovalna komisija nogometne zveze Ekvadorja (FEF) opravila decembra 2018. Na posnetku se jasno sliši Castilla, ki prizna, da je bil leta 1995 rojen v Tumacu v Kolumbiji in ne tri leta pozneje v Ekvadorju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

27-letni in torej ne 23-letni Castillo je ob tem tudi opisal, kako se je že kot otrok večkrat iz Tumaca odpravil v ekvadorski San Lorenzo, kjer je igral za tamkajšnje ekipe in bil nato v najstniških letih tudi na več preizkušnjah pri tamkajšnjih nogometnih klubih, ki pa ga niso sprejeli v svojo akademijo. Sprejeli pa so enega izmed njegovih soigralcev, ki se vabilu ni odzval, zato je bil namesto njega v ekipo vpoklican Castillo. Ko je bil star 17 let, ga je opazil lastnik kluba C.S. Norte America Marco Zambrano, ki mu je obljubil, da bo zanj ob prestopu uredil vse papirje, a ekvadorski poslovnež tega ni storil. Zaradi tega je Zambrana po omenjeni preiskavi ekvadorska nogometna zveza izključila iz sodelovanja v ekvadorskem nogometu. Vseeno pa je tamkajšnja zveza dejstva glede Castillovega pravega porekla pometla pod mizo in pustila, da perspektivni mladenič, ki je bil takrat že član reprezentance Ekvadorja do 20 let (pred tem pa tudi že reprezentance do 17 let), igra zanje.

Byron Castillo – Ekvadorec ali Kolumbijec?
Byron Castillo – Ekvadorec ali Kolumbijec? FOTO: AP

V avdioposnetku Castillo pove tudi svoje pravo ime: Bayron Javier Castillo Segura, ki se malenkost razlikuje od imena, ki ima vpisanega v (ponarejenem) ekvadorskem rojstnemu listu (Byron David Castillo Segura), o čemer poroča tudi španska Marca, ki poroča še, da bo nove dokaze pregledala tudi Fifa, ki je Castilla povabila na zagovor prek videokonference. Ta bo potekala že v četrtek, 15. septembra, ni pa še jasno, ali se je bo Castillo sploh udeležil in kako bo Fifa odreagirala v primeru, da se je udeleži, in v primeru, da se je ne. Obremenjujoča dokaza, ki sta poleg avdioposnetka pricurljala v medije, sta postala tudi Castillov kolumbijski rojstni list, na katerem so zapisani podatki, ki se ujemajo s Castillovimi izjavami, in potrdilo o krstu, ki ga je za Castilla izdala škofija v Tumacu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ekvador je sicer v južnoameriških kvalifikacijah končal na četrtem mestu, Castillo pa je za t. i. Tricolore v kvalifikacijah odigral osem tekem. Nastopil je tudi na obeh tekmah proti Čilu, ki je bil na koncu sedmi, medtem ko je na petem mestu, ki neposredno ne vodi več na svetovno prvenstvo, končal Peru.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fifa bi v primeru, da z gotovostjo ugotovi, da Castillo ne bi smel igrati za Ekvador, njihovim nasprotnikom v kvalifikacijah podelila avtomatske zmage s 3:0. To pravilo je bilo namreč že uporabljeno leta 2018, ko je bila kaznovana Bolivija, potem ko je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo igrala z branilcem, rojenim v Paragvaju, Nelsonom Cabrero. V tem primeru bi si mesto na SP v Katarju zagotovil Čile, ki bi zaradi boljše razlike v golih v primerjavi s Perujem skočil na četrto mesto.

Reprezentanca Ekvadorja je sicer uvrščena v skupino A skupaj z Nizozemsko, Senegalom in državo gostiteljico Katarjem, s katero bo 20. novembra odigrala otvoritveno tekmo mundiala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
13. 09. 2022 18.17
+1
Izključitev iz tega sramotnega SP v nogometu je nekaj najlepšega kar se Ekvadorju lahko zgodi. SP korupcije, nečloveškega ravnanja z delavci ki so gradili stadione in nespoštovanja človekovih pravic ter enakopravnost spolov. Svetovna javnost bi morala ignorati to nešportno sramoto v Katarju
Zapornik
13. 09. 2022 17.43
+4
Fifa je preiskavo drugače končala že 2 meseca nazaj. 24ur gonna 24ur.
Matrax
13. 09. 2022 17.25
+4
Pa kaj ga matrate saj že x let igra za njih.