Nogomet

Elsner: Olimpiji želim, da tekmo dobi in prikaže slovensko moč na evropski sceni

Le Havre, 28. 11. 2023 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ljubljansko Olimpijo v četrtek čaka zadnja domača tekma skupinskega dela Konferenčne lige. V Stožice prihaja francoski Lille, ki ga dobro pozna trener francoskega Le Havreja in nekdanji trener Olimpije Luka Elsner. 41-letni Ljubljančan je za spletno stran Zmajev strnil nekaj misli o četrtkovem nasprotniku. Prenos na Kanalu A in VOYO se bo v četrtek začel ob 18.25.

Olimpijo in Lille v četrtek čaka tekma petega kroga skupinskega dela Konferenčne lige, na kateri si lahko francosko moštvo že zagotovi napredovanje v izločilne boje, slovensko moštvo pa mora nujno zmagati, če želi ohraniti upanje o napredovanju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekdanji strateg Zmajev Luka Elsner, ki od junija 2022 vodi francoski Le Havre in je z moštvom s severa Francije lani osvojil Ligue 2, zelo dobro pozna tekmeca zeleno-belih, saj se je z njim v letošnji sezoni že srečal v francoski Ligue 1.

"Če se najprej ozrem na Lille. Ravno v nedeljo so imeli pomembno tekmo z Lyonom. So v zares dobri formi in po težjem začetku sezone moštvo deluje zelo dominantno. Imajo močno posest. Težko jim je odvzeti žogo. Suvereno so premagali Lyon. Imajo dobro dinamiko in vse več širine z igralci, ki so znova nazaj po poškodbah. Ekipa je torej v formi in spada med najboljših pet v Franciji. Na drugi strani je Olimpija prav tako razpoložena in po prihodu Zorana, določeni reorganizaciji, tudi dobila nov zagon. Ni še vse popolno, a stvari gredo v pravo smer. Točkovni izkupiček je vse boljši. Faza obrambe je zelo solidna, kar je seveda predpogoj za uspeh na dolgi rok. Dvoboj bo torej zelo zanimiv, saj se bosta sočili ekipi v dobri formi," je o nasprotniku Ljubljančanov prepričan Elsner, ki je bil v lanski sezoni izbran za najboljšega trenerja sezone v drugi francoski ligi.

Luka Elsner je bil med avgustom 2016 in marcem 2017 trener Olimpije.
Luka Elsner je bil med avgustom 2016 in marcem 2017 trener Olimpije. FOTO: Damjan Žibert

Elsner je s svojimi varovanci Lille gostil v 7. krogu aktualne sezone Ligue 1 in tedaj klonil z 0:2. "Ko je treba držati žogo in ustvarjati pod pritiskom, je Lille na samem vrhu skupaj s PSG-jem. Brez dvoma. Delujejo usklajeno. Imeli so sicer nekaj težav z obrambo zaradi številnih odsotnosti in mladosti, a to jim je uspelo popraviti. Menim, da jih lahko zmoti zgoščen ritem. Igrajo namreč na vsake tri dni in tukaj vidim določeno prednost, še posebej glede na zahtevno igrišče v Stožicah," je o Lillu, ki je trenutno neporažen na 10 zaporednih tekmah, še povedal ljubljanski strateg.

Elsnerjev Le Havre ima po 13 odigranih tekmah 15 točk in v Ligue 1 zaseda osmo mesto, kar je nekdanji trener Olimpije komentiral tako: "Sezona med elito po 15 letih nastopanja v nižjih ligah ... Prilagajamo se. To je za vse nas nekaj novega. Imamo veliko mladih fantov in tudi klub odkriva raven, ki je precej višja od preteklih izkušenj. Držimo razdaljo pred nevarnimi mesti. Sposobni smo dobiti točke, kar pridno jih zbiramo. Prednost pred zasledovalci sicer ni zelo velika, a smo konkurenčni. To je zelo pomembno. Z vsako tekmo napredujemo in na polni moči bomo po mojem mnenju pridobili šele po decembru, ko se bo začelo novo leto. Dobro se držimo. Tudi mi imamo urejeno obrambo, četrto najboljšo v ligi, kar je zagotovo ključni faktor."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

41-letni Elsner, ki je poleg Olimpije v svoji karieri vodil še Domžale, Pafos, Union Saint-Gilloise, Amiens, Kortrijk in Standard iz Liega, kljub natrpanemu urniku najde čas, da spremlja tudi slovensko reprezentanco in slovensko prvo ligo: "Najprej moram pohvaliti uspešne kvalifikacije in reprezentanco. V Normandiji smo se izredno razveselili preboja na veliko tekmovanje. Zavzeto sledim tudi prvi slovenski ligi, vse tekme in vrhunce imam pod nadzorom. Veseli me, da je prvenstvo dokaj konkurenčno. Velike ekipe so pri vrhu in pravi boj za prva mesta se bo zagotovo razvil. Po statistiki slovensko prvenstvo daje največ priložnosti mladim za dokazovanje. To je zelo dobro za našo prihodnost. Vedno se da bolje, a trend je pozitiven. Prepričan sem, da se bo z uspehom članske reprezentance celoten naš nogomet še dodatno dvignil."

In kaj je Elsner sporočil Olimpiji pred še kako pomembno tekmo z Lillom? "Igrati takšne tekme je velika stvar. Bomo pa lahko zadovoljni z vsem takrat, ko bodo takšne tekme postale bolj norma kot pa izjema. Vsi moramo delati na tem, da se naš nogomet razvije tako, da lahko takšnim ekipam gledaš v oči in si poveš, da si jih sposoben v vsakem trenutku premagati. Treba je uživati, saj evropski nogomet prinaša veliko dobrih emocij. Če je energija prava, če se takšnemu nasprotniku postaviš po robu, to seveda veliko pomeni. To so bogate izkušnje za vse igralce, ki igrajo na takšnih dvobojih. Na tem nivoju je vse dobrodošlo, ne smemo pa nikakor igrati z idejo, da je nasprotnik premočan. Vsak je premagljiv in verjamem, da bo Zoran s sodelavci sestavil pravi načrt. Olimpiji želim, da tekmo dobi in prikaže slovensko moč na evropski sceni. Ob tej priložnosti zelo lepo pozdravljam prijatelja Zorana Zeljkovića. Sva pogosto v navezi in v prihodnje mu vsekakor želim veliko uspehov."

5. krog skupinskega dela Konferenčne lige: Olimpija – Lille
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
28. 11. 2023 20.57
-1
Čefursko moc ne slovensko
SamoPovemMojeMnenje
28. 11. 2023 20.14
+3
slovenska moč z 2mi slovenci v prvi postavi?