Nogomet

Emery po nepozabni zmagi v finalu: Enajstmetrovk nismo vadili

Gdansk, 27. 05. 2021 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Španski nogometni trener Unai Emery je že četrtič osvojil naslov v Ligi Evropa, kar je nov rekord. Emery je bil prej trikrat najboljši s Sevillo, z Villarrealom pa mu je uspel še veliko večji podvig v letošnjem finalu, v katerem je "rumeno podmornico" čakal angleški velikan Manchester United. O izidu dvoboja so po remiju z 1:1 odločale enajstmetrovke. Nogometaši so jih skupaj uspešno izvedli kar 21, dokler ni odločilnega 22. strela zgrešil Unitedov vratar David de Gea.

Emery (na fotografiji) je lahko cenjeno lovoriko poljubil še četrtič v karieri.
Emery (na fotografiji) je lahko cenjeno lovoriko poljubil še četrtič v karieri. FOTO: AP

"Delo, drugega ni," so bile prve besede Unaija Emeryja po zmagi nad Manchester Unitedom v Gdansku, kjer je Villarreal, klub iz mesta z okoli 50.000 prebivalci, premagal evropskega velikana Manchester United. Emery je kot prvi trener v zgodovini še četrtič v karieri dvignil lovoriko Lige Evropa, potem ko je bil trikrat najboljši s Sevillo.

Če je bila Sevilla v praktično vseh prejšnjih finalih v vlogi vsaj rahlega favorita, so bile vloge v poljskem pristanišču obrnjene: Villarreal je igral v svojem sploh prvem finalu v zgodovini kluba (tako na domačem kot na mednarodnem prizorišču, če ne štejemo zadnjih tekem pokala Intertoto ob koncu tisočletja), a že v prvem polčasu povedel, ko je po predložku s prostega strela na oddaljenejši vratnici zadel Gerard Moreno

United je v drugem polčasu zaigral bolje in izenačil po zaslugi Edinsona Cavanija, toda odločilnega gola za zmago mu ni uspelo doseči. Tudi podaljšek se je končal brez golov, nato pa se je začela redko videna drama s kar 21 zaporednimi zadetimi streli, v kateri sta nato morala sodelovati tudi vratarja. Geronimo Rulli, ki je bil nekajkrat zelo blizu obrambi, je premagal Davida de Geo, Špancu pa nato ubranil njegov strel za začetek neverjetnega slavja.

Statistika tekme Villarreal – Manchester United.
Statistika tekme Villarreal – Manchester United. FOTO: Sofascore.com

Znali tekmovati in trpeti
"Igralci so imeli dobro miselnost. Dobro nam je šlo v tem tekmovanju in tudi v finalu proti izjemni ekipi. Znali smo tekmovati in trpeti. Bolje smo zaključili kot oni. Mislil sem, da bomo tekmo odločili pred enajstmetrovkami, ki so loterija. Moraš biti močan v glavi, da zadeneš. Igralci so bili prekrasni," je nadaljeval Emery.

"Spomnim se, da je nek nogometaš Almerie (ki jo je Emery vodil na začetku kariere, op. a.) zadel na vseh treningih, nato pa zgrešil na prijateljski tekmi. Enajstmetrovke so odločilni trenutek. Letos jih nismo vadili. Vsi so streljali, celo vratar ... Neverjetno in prekrasno je bilo, da so vsi zadeli."

Predsednik Fernando Roig tekme ni mogel spremljati s tribun, saj po okužbi z novim koronavirusom in kasnejšem okrevanju ni minilo dovolj časa, da bi mu Evropska nogometna zveza (Uefa) z organizatorji dovolila na stadion. Roig je že bil na prizorišču, dvoboj pa je nato spremljal v domovini, kjer je manjšinski lastnik verige supermarketov Mercadona. Njegov brat Juan Roig je izvršni direktor Mercadone in večinski lastnik, po nekaterih ocenah pa tretji najbogatejši Španec.

'Kar se da profesionalno moramo preživeti počitnice'
"Ponosen sem na Villarreal, na predsednika, ki ni mogel biti z nami, na stabilen projekt. Ponosen sem na to, da zastopam špansko ligo. Zadovoljstvo čutim zaradi številnih ljudi in reči. Čutili smo veliko podporo ljudi, kluba in vseh ostalih," je še dodal Emery, ki ga na nedavno prenovljenem stadionu La Ceramica zdaj čakajo še številni nepričakovani izzivi.

Villarreal si je zagotovil igranje v Ligi prvakov, v kateri je leta 2006 famozno zaigral v polfinalu, ko ga je na dveh tesnih obračunih izločil londonski Arsenal. Čaka ga tudi tekma evropskega superpokala proti zmagovalcu aktualne sezone Lige prvakov.

"Najprej bomo proslavljali. Če verjamemo v delo kot temelj za doseganje reči, je to treba proslaviti. Nato pa sledi počitek. In nato priprava na tisto, kar sledi. Priprava na superpokal, nato pa na Ligo prvakov, ki je največja nagrada. Odklopiti se moramo, si napolniti baterije in kar se da profesionalno preživeti počitnice, da bi se vrnili s čim več moči," je še povedal Emery.

Solskjaer: Lovorike so tisto, kar šteje
Kljub vzpodbudni sezoni v Premier League, kjer je United sicer za ogromnih 12 točk zaostal za prvakom, mestnim tekmecem Manchester Cityjem, je Ole Gunnar Solskjaer na klopi "vragov" vnovič ostal praznih rok. Vse od slovesa Joseja Mourinha in osvojitve ligaškega pokala oziroma Lige Evropa leta 2017 na Old Traffordu čakajo na naslednji kos srebrnine

"To seveda ni uspešna sezona. Včasih en strel definira sezono kot dobro, včasih pa en strel sezono definira kot slabo," je po tekmi dejal norveški trener, ki je Mourinha nasledil decembra 2018. "Nihče od nas ni pričakoval, da bomo drugi v prvenstvu, toda fantje so bili nocoj, žal, prekratki. Lovorike so tisto, kar šteje, to velja tudi za naš klub, tako da ... Ne, to ni uspešna sezona. To je kratek odgovor," je dodal.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
27. 05. 2021 19.18
+1
Lepo presenečenje, ni kaj!
Wolfman
27. 05. 2021 14.55
+7
Keri car od trenerja. Vse je pripravil kot je bilo treba in žal Manchester Uited zavil v temo in žalost.
Borati
27. 05. 2021 12.37
+1
Če od desetih penalov nobenega ne braniš pol pa sam še zastreljaš penal je vse jasno kdo je krivec.
NightKing
27. 05. 2021 16.27
+3
Krivec je tukaj trener, ki v 100 minutah ni opravil nobene menjave, ter pa Lindelof, ki je sam kriv za prejet gol.
gullit
27. 05. 2021 12.07
+2
Bravo rumena podmornica. Vam privoščim kanto ker je pač prva pomembna.
Houdor
27. 05. 2021 10.59
+4
Gud ebening , privoščim Vilarealu. Super tekma in penali.
hirajem
27. 05. 2021 10.48
+3
VILLAREAL!!!!💛💛💛💛💛
Fuzbaler
27. 05. 2021 10.14
+3
Kaksni penali, neverjetno!
123maradona
27. 05. 2021 10.07
-5
Premagali z defenzivno igro tako Arsenal kot MUN.
borjac
27. 05. 2021 09.51
+0
Čestitke Vilarealu za osvojeno lovoriko, le kdo naj bi igral v tisti Super ligi ?? take klube kot je Vilareal bi pa ven vrgli, kar se tekme tiče mislim da je Emery precej bolje vodil svojo ekipo kot pa Solskjaer, on je menjal pametno, osvežil ekipo z 5 menjavami od 60 minute naprej in tako zdržal tempo, Solskyer pa je menjal prvega igralca celo v podaljšku, praktično je zamenjal igralce šele takrat, ko so dobesedno "dol padli" od utrujenosti, in potem še brezvezne menjave v zadnjih petih minutah, na kratko Solskyer je precej slabše vodil svoje moštvo kot Emery, pa je imel na voljo precej kvalitetnejše igralce, ampak ravno to je čar nogometa, da zmagajo tudi manjši klubi, Čestitke Rumeni podmornici.
mmickica
27. 05. 2021 09.50
+4
Bravo Emery, gospod Liga Evropa!
BellaCiao
27. 05. 2021 08.45
+12
BRAVO majhnim klubom...no ja majhnim v primerjavi z velikani :)
AtleticoSLO
27. 05. 2021 08.36
+4
Svaka čast obema za izvajanje penalov na koncu so zmagali moji ..💛💛💛
Nimasmisla
27. 05. 2021 08.23
+8
ne vem zakaj se morejo te tekme začeti ob 21 uri nekateri hodimo tudi v službe
AtleticoSLO
27. 05. 2021 08.35
+9
Ma bolj kot to bi bila lahko na petek zvečer ter LP na soboto