Nogomet

Kvalifikacije za EP: prvi poraz Angležev, Francozi in Turki tesno zmagali

Podgorica, 11. 10. 2019 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nogometaši so v kvalifikacijah za Euro 2020 odigrali sedem tekem v skupinah A, B in H. V osrednjem dvoboju večera so Čehi premagali Angleže z 2:1 in jim zadali prvi poraz v teh kvalifikacijah, svetovni prvaki Francozi pa so na Islandiji slavili tesno z 1:0. Z enakim izidom je v tej skupini Turčija premagala Albanijo.

Harry Kane in druščina so sicer v Pragi povedli ...
Harry Kane in druščina so sicer v Pragi povedli ... FOTO: AP

Angleži so v Prago prišli kot vodilni v skupini s polnim izkupičkom, danes pa doživeli prvi poraz. Čehi so se doma pokazali za trdno in močno ekipo, Jakub Brabec pa je hitro nadoknadil začetni zaostanek, ko je z bele točke zadel Harry Kane. Pozneje se je igra umirila, Čehi pa so imeli terensko premoč. A vztrajnost se je izplačala, saj so dobro igro in slabšo predstavo tekmecev znali kaznovati, pet minut pred koncem je v polno zadel Zdenek Ondrašek, ki je v igro vstopil v drugem delu. Čehi so zdržali tudi zadnji angleški nalet v sodnikovem dodatku in se s svojimi današnjimi tekmeci po točkah izenačili na vrhu lestvice. Za Angleže pa se je končal 43 tekem dolg niz nepremagljivosti na kvalifikacijskih tekmah, doslej zadnji poraz je bil tisti z Ukrajino iz leta 2009. V drugi tekmi te skupine je Črna gora gostila Bolgarijo, dvoboj se je končal z 0:0.

V skupini B so imeli Portugalci jasno vlogo favoritov v boju z Luksemburgom, toda v prvem delu so dosegli le en gol, strelec je bil Bernardo Silva. V drugem delu sta se med strelce vpisala še Cristano Ronaldo in Goncalo Guedes. Ukrajinci so ohranili vodstvo na lestvici skupine, potem ko so za peto zmago ugnali zadnjo Litvo z 2:0 in imajo zdaj na prvem mestu 16 točk.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo FOTO: AP

Francozi so v osrednjem obračunu skupine H gostovali pri Islandcih. Francija je imela pred tekmo enako točkovno izhodišče kot Turčija, po njej pa je razmerje še isto, saj sta obe ekipi zmagali z 1:0. V prvem polčasu so imeli rahlo terensko premoč gostje, ki so sredi prvega dela po igri z roko domačih v kazenskem prostoru zahtevali enajstmetrovko, a je niso dobili. Nadaljevanje je Franciji prineslo tudi strel z bele točke, po prekršku nad Antoinom Griezmannom pa je enajstmetrovko v 66. minuti v zadetek spremenil Olivier Giroud. Blaise Matuidi je deset minut pred koncem zadel še vratnico.

Turčija je gostila Albanijo in se dolgo mučila z njo. Kazalo je na delitev točk, potem pa je v 90. minuti Cenk Tosun izkoristil napako v obrambi gostov ter dosegel zmagoviti zadetek. S tem si je Turčija pripravila dobro izhodišče za ponedeljkovo tekmo s Francozi, ki bo odločala o prvem mestu v skupini. V obračunu zadnjih ekip pa je Andora dosegla prvo zmago, z 1:0 je premagala Moldavijo.

Kvalifikacije za EP

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ehjaehja
12. 10. 2019 10.43
+1
cristiano je neuničljiv!!!