Nogomet

Erdogan ne pričakuje kazni zaradi salutiranja nogometašev

Ankara, 16. 10. 2019 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da je bilo salutiranje turških nogometašev med petkovo kvalifikacijsko tekmo z Albanijo za nastop na evropskem prvenstvu 2020 nekaj povsem običajnega, ter da zato ne pričakuje nobene kazni s strani Evropske nogometne zveze, ki jo vodi grosupeljski pravnik Aleksander Čeferin.

Erdogan (na fotografiji) razmeroma redno obiskuje tekme turške nogometne izbrane vrste.
Erdogan (na fotografiji) razmeroma redno obiskuje tekme turške nogometne izbrane vrste. FOTO: AP

Turški reprezentanti so na petkovi tekmi v Istanbulu z vojaškimi pozdravi (domnevno) izrazili podporo turški ofenzivi proti Kurdom v Siriji, vse skupaj pa se je zgodilo po odločilnem zadetku Cenka Tosuna v zadnji minuti rednega dela tekme, ki se je končala s turško zmago proti Albaniji z 1:0. Odbor za nadzor, etiko in disciplinske zadeve Evropske nogometne zveze (Uefa) bo o morebitnih ukrepih zoper turško reprezentanco razpravljal v četrtek.

TEKMA

"Uefa nam lahko izreče zgolj opomin, to je največja kazen, ki nas lahko doleti," je za turško tiskovno agencijo DHA dejal Erdogan in dodal, da je znani francoski nogometaš Antoine Griezmann na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji prav tako s salutiranjem pozdravil francoskega predsednika Emmanuela Macrona in za to potezo ni bil kaznovan. Francija in Turčija sta v ponedeljek v Parizu sicer remizirali (1:1) in z enakim številom točk (19) ostali na vrhu lestvice skupine H.

Pravila Uefe izrecno prepovedujejo uporabo političnih in verskih simbolov na tekmah, za prekrške pa so predvidene visoke kazni. V preteklosti je Uefa večkrat ostro ukrepala proti političnimi gestam na nogometnih tekmah. Hrvaško reprezentanco je leta 2015 doletela sankcija odvzema točke, igranje dveh tekem pred praznimi tribunami in 100.000 evrov denarne kazni zaradi izrisane svastike na igralni površini splitskega stadiona Poljud pred tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo, branilec Josip Šimunić pa je moral zaradi vzklikanja ustaškega pozdrava "za dom pripravljeni" po kvalifikacijski tekmi v Zagrebu leto prej izpustiti svetovno prvenstvo.

LESTVICA

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bigbooss
18. 10. 2019 10.34
+1
Vi ki pluvate na suhem nimate pojma očem pišete...naivni ste katastrofa, zivite v laži ne poznate resnice, skratka prodani ste, ko pa se kje zalomi pa sami neveste koga bi krivil, to je tko boleče da neznam opisati z besedami...lp nepismeni oz lazni narod ki nimate pojma kaj se v resnici dogaja...adijo
beauceron
17. 10. 2019 15.08
No lepo po vrsti Turki so vojaško napadli sosednjo državo Sirijo. Takoj jim vzet finale lige prvakov, vzet organizacijo ki jo ima naslednje leto za evropsko nogometno prvenstvo in seveda prepovedati nastop reprezentance na evru. Ist o se je zgodilo Jugoslaviji ki je zakuhala vojno,oziroma Srbiji
Uporabnik589379
17. 10. 2019 12.36
+0
Mislim da bi Turki morali za tole odigrati najmanj 11 tekem pred praznimi tribunami !!
Blue Dream
17. 10. 2019 11.49
-1
tako kot mi ne pričakujemo da Erdogan pričakuje kazen
resnicaosvobaja
17. 10. 2019 09.42
+1
Tudi odziv UEFE bo nekaj povsem običajnega
asres
16. 10. 2019 19.15
+6
erdogan hitler
Carrasco
17. 10. 2019 11.24
+0