Nogomet

V Rimu volk sit in koza cela, Švicarji čakajo na preostale skupine

Rim, Baku, 20. 06. 2021 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.B., STA
Komentarji
2

V nedeljo sta bili na evropskem prvenstvu na sporedu zadnji tekmi v skupini A. Italija je v Rimu s tretjo zmago (1:0) potrdila prvo mesto in tako še podžgala evforijo, ki pri naših zahodnih sosedih vlada na račun odličnih predstav tamkajšnje reprezentance. Poraženi Valižani pa so zaradi boljše gol razlike v primerjavi s Švicarji, ki so v Bakuju s 3:1 ugnali Turke, prišli do drugega mesta.

Andrea Belotti in Ethan Ampadu v dvoboju na tekmi Italija – Wales.
Andrea Belotti in Ethan Ampadu v dvoboju na tekmi Italija – Wales. FOTO: AP

V prvo postavo Azzurrov se je po težavah s poškodbo vrnil Marco Verratti, je pa res, da je Roberto Mancini nekoliko premešal začetno enajsterico, saj je bila Italija poleg Belgije in Nizozemske edina, ki si je že zagotovila napredovanje. V napadu je namesto Cira Immobileja začel Andrea Belotti, v zvezni vrsti pa je priložnost dočakal tudi nogometaš Atalante Matteo Pessina, medtem ko je junak obračuna s Švicarji Manuel Locatelli dobil nekoliko počitka.

Prav Pessina je bil tisti, ki je z edinim zadetkom odločil zmagovalca. Tekla je 39. minuta, ko so domačini odigrali uigrano kombinacijo s prostega strela, nadarjeni vezist je žogo na prvi vratnici lepo preusmeril na oddaljenejšo, Danny Ward pa mu ni uspel preprečiti veselja. 

Statistika tekme Italija – Wales
Statistika tekme Italija – Wales FOTO: Sofascore.com

V prvem delu so imeli Italijani izrazito terensko premoč in precej priložnosti. Obleganje Wardovih vrat je začel Andrea Belotti, a tudi če bi zadel, gol zaradi prepovedanega položaja ne bi veljal. V naslednjih minutah je obramba Walesa izbila žogo pred vrati po nevarnem poskusu Mattea Pessine, Rafael Toloi pa je v 17. minuti poslal predložek pred vrata, kjer je žoga zadela Pessino in Ward je imel precej dela, da jo je ukrotil.

V 24. in 26. minuti sta imela lepi priložnosti po strelih iz bližine še Belotti in Federico Chiesa. Edino pravo priložnost za Wales pa je v prvem delu imel Chris Gunter. Po prvem kotu za svojo ekipo je dobro meril z glavo, a je šla žoga tik nad stičiščem prečke in vratnice.

V nadaljevanju so Mancinijevi varovanci nadaljevali s pritiskom, kar jim je v 55. minuti dodatno olajšal Ethan Ampadu, ki je po grobem prekršku nad Federicom Bernardeschijem prejel neposredni rdeči karton. A žilavi Valižani so zdržali in zavoljo boljše gol razlike naposled ohranili drugo mesto za neposredno napredovanje v osmino finala. Najlepšo priložnost za goste je v drugem polčasu sicer zapravil Gareth Bale, ki je iz ugodnega položaja meril močno preko vrat. 

Xherdan Shaqiri proslavlja sijajen zadetek na tekmi Švica – Turčija.
Xherdan Shaqiri proslavlja sijajen zadetek na tekmi Švica – Turčija. FOTO: AP

Shaqiri zablestel, a 3:1 ni bilo dovolj

Švica je bila na tekmi s Turčijo na Olimpijskem stadionu v Bakuju zelo konkretna. Obe reprezentanci sta sicer imeli svoja obdobja ustvarjalnosti, a je Švica večkrat ogrozila mrežo Turčije in - najpomembneje od vsega - tudi večkrat zadela.

Tako je do vodstva prišla po vseh šestih minutah, ko je kljub uvodnem pritisku Turčije zadel Haris Seferović. Vodstvo je v 26. minuti po obdobju dobrega sodelovanja Švicarjev v zvezni vrsti povečal Xherdan Shaqiri. Zvezdnik Liverpoola je sprožil s svojo slabšo desnico, a to storil naravnost fantastično, tako da je bil vratar Ugurcan Cakir brez možnosti. 

Turčija je v 62. minuti znižala zaostanek, ko je za 1:2 zadel Hakan Calhanoglu. A je nato vse upe na preobrat z golom v 68. minuti pokopal Shaqiri. Pri vseh treh golih Švice je podal Steven Zuber.

Z zmago si je Švica priigrala tretje mesto v skupini, za Italijo s polnim izkupičkom in Walesom z enakim številom točk, a boljšo gol razliko. Turčija je brez točk končala na zadnjem mestu.

Statistika tekme Turčija – Švica
Statistika tekme Turčija – Švica FOTO: Sofascore.com
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

* Skupina A, vsi izidi:

- petek, 11. junij 2021:
Rim: Turčija - Italija 0:3 (0:0)

- sobota, 12. junij 2021: 
Baku: Wales - Švica 1:1 (0:0)

- sreda, 16. junij 2021: 
Baku: Turčija - Wales 0:2 (0:1) 
Rim: Italija - Švica 3:0 (1:0)

- nedelja, 20. junij 2021: 
Baku: Švica - Turčija 3:1 (2:0) 
Rim: Italija - Wales 1:0 (1:0)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ThorStorm793
20. 06. 2021 21.32
-1
Italijani igrajo perfektno to prvenstvo
Iniesta
20. 06. 2021 21.12
+2
Se pravi Kosovo je premagalo Turcijo :)