Euro 2024

Miselni preobrat, po katerem je vsa Evropa videla pravo Slovenijo

Stuttgart, 17. 06. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
81

Tudi drugi nastop na evropskih prvenstvih je Slovenija začela z remijem. A če je pred 24 leti po zapravljenih treh golih prednosti proti Jugoslaviji ostalo precej grenkega priokusa, je tokrat diametralno nasprotno. Varovanci Matjaža Keka so se po bledem uvodu proti Dancem hitro znašli v zaostanku, a se v drugem polčasu prebudili in bili za pogumno igro nagrajeni s poljubom sreče, ko je po podaji iz kota zadel Erik Janža. Velika točka za optimistično nadaljevanje prvenstva.

Priznajmo si, predstava Slovenije v prvih 45 minutah ni bila obetavna. Danci so takoj prevzeli pobudo in kar pet minut je minilo, da je Kekova četa povezala prvi kontinuiran napad. Videti je bilo, kot da imajo Danci prestavo več. Bili so hitrejši na odbitih žogah, močnejši v duelih in bolj zbrani v izgradnji napadov.

Strel Benjamina Šeška v 16. minuti z velike razdalje je dal upanje, da se tehtnica igre preveša na slovensko stran, a Danci so odgovorili že v naslednjem napadu. Po hitri kombinaciji iz kota je Jonas Wind odložil za Christiana Eriksena, ki bi ga moral bolje pokriti Timi Max Elšnik, a je zamudil, izkušeni vezist rdečih vragov pa je bil priseben za svoj prvi gol na evropskih prvenstvih.

Do odmora so imeli Danci še nekaj polpriložnosti. Večinoma po napakah nezbrane slovenske reprezentance. Denimo, ko je tvegano Elšnikovo podajo slabo sprejel Adam Gnezda Čerin, a je Eriksen na srečo meril preko vrat. 

"Pričakoval sem, da se lahko nekaterim zgodi ta prvi polčas. Nihče še ni igral na tako velikem tekmovanju. Debel led je bil, a je prebit. Ko so videli, da lahko, so začeli igrati," je bled uvod komentiral Kek in dodal, da je bil rezultat glede na potek srečanja povsem realen. 

Višje pokrivanje je spremenilo potek srečanja

Na srečo so njegovi varovanci med odmorom po nekaj spodbudnih besedah uvideli, da se lahko povsem enakovredno kosajo s favoriziranim nasprotnikom, ki ima v svojih vrstah kar 18 nogometašev iz elitnih petih evropskih lig. V uvodnih minutah je bilo dvakrat nevarno po podaji Erika Janže iz avta. Po padcu Andraža Šporarja v kazenskem prostoru je zadišalo po enajstmetrovki, a sodnik Sandro Schärer ni šel na ogled počasnega posnetka.

"Pritisk na njihove veziste je bil večji. Šli smo malo višje in veliko drugih žog je kar naenkrat začelo prihajati k nam. Iz tega smo prišli do želje po izenačenju," je o miselnem preobratu med polčasom, ki je botroval občutno boljšemu nadaljevanju, povedal Kek. 

Vanja Drkušić skoraj zagotovo ne bi dobil priložnosti, če bi bil zdrav Miha Blažič. Tako pa je 24-letnik prevzel odgovornost in v osrčju obrambe skupaj z Jako Bijolom opravil odlično delo pri zaustavljanju danskih zvezdnikov.
Vanja Drkušić skoraj zagotovo ne bi dobil priložnosti, če bi bil zdrav Miha Blažič. Tako pa je 24-letnik prevzel odgovornost in v osrčju obrambe skupaj z Jako Bijolom opravil odlično delo pri zaustavljanju danskih zvezdnikov. FOTO: Damjan Žibert

Če Oblak ne bi posredoval, bi bilo verjetno konec 

Še preden so Slovenci zagospodarili, je v 65. minuti Jan Oblak izvrstno ubranil poskus Rasmusa Højlunda iz neposredne bližine. To bi lahko bil trenutek, ki bi srečanje dokončno prevesil v dansko korist, je bil po tekmi prepričan njihov selektor Kasper Hjulmand. A se to ni zgodilo. Ravno nasprotno. 

Nevarnejšo Slovenijo je že v naslednji minuti napovedala kombinacija nogometašev Panathinaikosa, Šporar je poslal predložek, Čerin pa je z glavo meril mimo daljše vratnice. Kmalu potem je na igrišče pritekel še tretji član grškega velikana. Benjamin Verbič je nadomestil Petra Stojanovića, ki se mu je poznalo, da zaradi težave s poškodbo ni opravil celotnih priprav. Dolgo je hodil po robu drugega rumenega kartona. 

Šeško ostal brez gola, a utrdil svoje mesto med elito 

Po zapravljeni priložnosti Šporarja je bil še drugič na tekmi izjemno blizu Šeško, tokrat še bližje kot v prvem polčasu, Dance je rešil okvir vrat. Dolgo smo čakali na nogometaša, ki si bo sam sposoben ustvarjati priložnosti. Na tekmah z ogromnim vložkom, ko so priložnosti redke, je ta vrlina vredna zlata. Čeprav se na koncu med strelce ni vpisal, je znova dokazal, da sodi med najbolj obetavne napadalce na svetu. 

Slovenci so proti Dancem nosili črne žalne trakove iz spoštovanja do preminulega črnogorskega vratarja Matije Šarkića. Tragedije se je na novinarski konferenci dotaknil tudi slovenski selektor. "Ko se zgodi takšna tragedija, da umre tako mlad človek, pred katerim je še vse življenje, enostavno moraš biti žalosten. To je gesta spoštovanja in pietete do tistega, ki ga na žalost več ni, pa je bilo pred njim še celo življenje," je pojasnil Kek in v imenu celotne ekipe NZS izrazil sožalje družini in bližnjim.

Poljub sreče kot nagrada za trdo delo in prepričanje v uspeh 

"Če na eni strani pri strelu Šeška nismo imeli sreče, nas je potem sreča poljubila pri odbitem golu in nas nagradila za željo, za vse, kar smo v zadnjem času delali," zapravljenih priložnosti na koncu vendarle ni obžaloval Kek. Za to je v 77. minuti poskrbel Janža, ki je brez razmišljanja sprožil odbito žogo po podaji iz kota in s pomočjo sreče – žogo je preusmeril danski branilec – premagal Kasperja Schmeichla

Garanje v pripravljalnem obdobju je v tistem trenutku dobilo smisel. "Čestitam fantom, saj je vsa Evropa videla, kako igra Slovenija," je bil z razpletom zadovoljen Kek, še bolj pa s tem, da se Slovenija po izenačenju ni povlekla nazaj, temveč je celo lovila prvovrstno senzacijo in vse tri točke. 

Če je na tribunah, na katerih je padel nov rekord po številu slovenskih gostujočih navijačev v katerem koli športu, po tekmi vladala prava evforija, selektor vendarle ni bil tako evforičen. Jasno, za njegovimi varovanci je zgolj 90 od 270 minut skupinskega dela. V primeru skromnega izkupička proti Srbiji in Angliji bo nedeljski remi z Dansko hitro pozabljen. 

Pozdrav reprezentantov z navijači po tekmi: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Samo točka", ki pred nadaljevanjem pomeni ogromno

"Na koncu je samo točka. Čez štiri dni je nova tekma. Ogromno je prostora za zadovoljstvo, je pa tudi dosti prostora za razmislek, kako smo lahko še boljši," je posvaril Kek in dodal: "Vseeno se ne morem znebiti nerodnega občutka, kako naivno smo izpadli pri prvem golu. Ampak to je šola in kot pravim že nekaj časa, drugo veliko tekmovanje bo ta ekipa začela veliko bolje."

Še preden bo trenutna generacija lahko razmišljala o naslednjih velikih tekmovanjih, jo čakata obračuna s Srbijo in Anglijo. Po prvem krogu v skupini C je Slovenija v ugodnem položaju, saj ji je na roko šla tudi zmaga treh levov nad orli (1:0). Zmaga proti Srbiji v četrtek tako že prinaša napredovanje v izločilne boje. V vsakem primeru pa bo Slovenija v zadnjem krogu sama odločala o svoji usodi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blue Dream
17. 06. 2024 16.39
+3
Jojota bi moral dat v igro. Včasih so stvari čisto enostavne daš notr tistega ki ima nos za gol
Blue Dream
17. 06. 2024 16.38
+2
Kek ti pa tudi malo znižaj svoj ego
Tomvojo
17. 06. 2024 16.04
+1
Zgledalo je tako kot da je bil Šporar podkupljen da ne da gola. Drugače pa daleč od nogometa, kdo da višje bo povelnik gasilcev.
matjaz mravlak
17. 06. 2024 15.24
+1
kek je bil dober trener ampak njega je cas prehitel zato ce bere kdo od nogometne zveze dajte ga menjati se pred tekmo z srbijo da ne bo prepozno
matjaz mravlak
17. 06. 2024 15.22
-1
Rainbow warrior
17. 06. 2024 14.46
+4
Lepo prosim Keka, na naslednji tekmi, če bo Šporar še vedno toliko sanjal pred golom, naj ga zamenja, že zaradi naših živcev.
oježeš
17. 06. 2024 13.52
+3
Tako je, ne se bati nasprotnika in imeti željo po zmagi, pa bo šlo. Je pa zanimivo, kako enim vsak udarec po žogi prinese gol, drugi se pa mučijo in matrajo, pa nikakor žoga v gol. Ampak je lepo povedal Čeferin, uspeh naših nogometašev je že v tem, da so se uvrstili v Evropsko prvenstvo. In kar bo več z mogočim napredovanje bo še večji dosežek. Nisem fan nogometa, želim jim pa čim višjo uvrstitev. Že zato, ker zastopajo in nastopajo v imenu Slovenije.
Hc4life
17. 06. 2024 12.37
+7
Kek kot kek....šporar ni bil sposobn morja zadet z ladje,kaj šele gol....pa daj reskiraj zadnjih 15 min pa ga menjaj in daj Jojutu priloẓ̌nost...danci so bli zreli za poraz
Teflonka
17. 06. 2024 12.44
+5
mmickica
17. 06. 2024 12.09
+7
Ampak nekaj me pa zelo moti in sicer to, da TV SLO, ki jo vsi plačujemo, ne prenaša vseh tekem, niti tistih iz naše skupine ne! To je kriminal! Zakaj so potem odkupili pravice, če jih niso za vse tekme? In povrh vsega še zablokirajo druge programe, tako da človek ne more gledati na primer na HRT 2, ORF 2, RAI, ZDF,..., čeprav naša PLAČLIVA nacionalka teh tekem ne prenaša! Nismo vsi pri Telemachu, da bi lahko gledali tekme na SK. SRAM JIH NAJ BO!
Teflonka
17. 06. 2024 12.45
+3
Vse res kar pišeš...RtL Nemčija predvaja.
mmickica
17. 06. 2024 12.58
+1
A tam ni blokade? ZDF je bil vceraj zablokiran na primer.
oježeš
17. 06. 2024 13.55
+3
mm, bolj pomembna je bila Evrovizija, kot pa šport naših športnikov in njihovi uspehi. Pa razumi če moreš,.
travc
17. 06. 2024 12.03
-4
A nogomet je merilo Slovenije?Žalostno.
PPP1000
17. 06. 2024 12.01
+1
🇸🇮🇸🇮🇸🇮
generaly
17. 06. 2024 11.48
-4
Mogli bi zmagat... neodloceno je isto kot poraz
apodgra
17. 06. 2024 11.43
-2
Dvomim ,da je to tekmo gledal cela Evropa , še gledanost pri Slovencih ni bila rekordna . Res pa je, da marsikdo spoznala našega trenerja, statista , resnega , mrkega , zaskrbljenega obraza ob nogometne igrišču ali na trenerskem sedežu.
mmickica
17. 06. 2024 11.42
+4
Naši napadalci se ne vračajo v obrambo, vsaj večinoma ne, ali pa so prepočasni. To me moti. Upam, da jim Kek pove par krepkih in da bo na naslednji tekmi drugače, sicer se jim slabo piše.
kmkm
17. 06. 2024 13.51
-1
a bi rada da se potem cela Danska ekipa preseli na stran Slovenije?
apodgra
17. 06. 2024 11.32
+3
Se srečo, da so danski nogometaši igrali zelo slabo, izjema so bile prve minute prvega polčasa. Da bi lahko govorili o kvaliteti naše ekipe. ni govora. Šporar je kot lipov bog deloval v kazenskem prostoru in kaj vse je zapravil. Visoke žoge, ni slaba tehnika v zaustavljanju žoge , prepočasni in na trenutke ne dovolj zbrani so elementi naše igre ,ki se stalnica naše igre. Test naše kvalitete bo tekma proti Srbom.
kmkm
17. 06. 2024 13.52
ko bo pa proti srbom dal gol kaj boš potem jokal?
blazter
17. 06. 2024 11.18
+4
Glede na to, da nam skandinavske reprezentance nikakor ne "ležijo", je remi , z moje strani pričakovan. Ekipo imamo solidno, sem optimist.
profi
17. 06. 2024 11.12
+0
Remi na takšnem tekmovanju,ni nek odmeven rezultat,štejejo zmage
Maxx365
17. 06. 2024 11.29
+7
Tudi remiji štejejo, edino kar ne šteje je poraz.
manga
17. 06. 2024 11.10
+2
Pošteno prigaran izid.Nogomet je hitrostno šel korak naprej,le tek in odgovornost v igri dajo rezultat.Bravo Kek in ekipa.
Waflhulkin
17. 06. 2024 10.50
-7
Videli Slovenijo kako? Kako se nam dobesedno userje, da nismo prejeli 4+ golov in da smo uspeli zabit tisti usran gol? Nismo mi za fuzbal jbga, sploh pa s takšnimi igralci, kot jih imamo.
kozmonavt123
17. 06. 2024 11.23
+4
Kje pa si videl, da so Danci, ki so že bili evropski prvaki boljši za štiri gole, saj v celi tekmi so komaj štirikrat streljali na naš gol.
kmkm
17. 06. 2024 13.53
Waflhulkin
17. 06. 2024 14.12
-1
Vi se kar slepite, misleč, da smo s takšnim nogometom sposobni zmagati sploh kakšno tekmo hahahah
caffe
17. 06. 2024 10.37
+1
Rezultat tekme in izid volitev , si običajno dva ne razlagata enako . Posebno še poraženci vedno iščejo neke svetle točke , ki pa so za večino nevidne .