Euro 2024

Nepozabna vožnja Ptujčanov in zajec na mizi

Stuttgart, 16. 06. 2024 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
35

Vožnje z legendarnim danskim navijaškim avtobusom Gorazd, Marjan, Rado in Tomi ne bodo nikoli pozabili. Ker je en Zajec ostal doma, v Nemčiji pozira drug zajec. Dancem je bilo že danes vroče, Slovenci pa so pazili, da ne bi umazali svojih dresov, ki jih nameravajo danes množično obleči. So pa oboji drli v muzej. Sicer neobičajen cilj za navijače, a Stuttgart je navsezadnje le meka avtomobilizma.

Družina Logar se je v Stuttgart pripeljala s kombijem, prilagojenim za spanje.
Družina Logar se je v Stuttgart pripeljala s kombijem, prilagojenim za spanje. FOTO: Damjan Žibert

Če je tiste najbolj zgodnje prišleke v Stuttgart v soboto zjutraj še pozdravila ploha, je dopoldne sonce vendarle začelo kukati izza oblakov. Sprva sramežljivo, veter je bil še hladen, a danski navijači so vseeno hitro zapirati zaščitne senčnike, ki so vsaj nekoliko zadrževali toploto. "Mi smo vendarle vikingi," se posmejita Tonny in Johnny.

"Pri nas dežuje in je mrzlo, tukaj je nam vroče," zavzdihneta navijača, ki živita uro od prestolnice Köbenhavna. Čeprav živita le 800 kilometrov od Stuttgarta, je njuna pot trajala kar 15 ur. "Šla sva z električnim avtomobilom in imela težave s polnilnicami ob poti, na eni sva potrebovala več kot dve uri, da se je avtomobil napolnil, vmes sva kar malo spala," zavijeta z očmi.  

Tonny in Johnny
Tonny in Johnny FOTO: Damjan Žibert

Nova dolga pot pa ju čaka kaj kmalu. Nazaj se bosta namreč odpravila takoj po koncu današnje tekme s Slovenijo, Johnny pa se že v sredo spet vrača v Nemčijo, saj Dance čakata še obračuna s Srbi in Angleži. Vendar bo šel tokrat na vlak, je odločen.  

Pravkar sta se sicer vrnila iz muzeja Mercedes-Benza. "Nisva sicer neka goreča ljubitelja avtomobilov, ampak Stuttgart je sinonim za avtomobilsko industrijo. To preprosto moraš obiskati," skomigneta z rameni.

Čeprav obiskovanje muzejev običajno ni del navijaške kulture, so tokrat številni naredili izjemo. Tudi Andraž in prijatelji iz Krašnje, ki so vso dolgo noč preživeli na vlaku, so še pred prijavo v hotel takoj dopoldne obiskali muzej še ene tukajšnje ikone, Porscheja. Čeprav so pozneje dodali, da jih je v primerjavi z mercedesovim ta precej razočaral.

Andraž in prijatelji v Porschejevem muzeju
Andraž in prijatelji v Porschejevem muzeju FOTO: 24ur.com

Obisk muzeja načrtujejo tudi Gorazd, Marjan, Rado in Tomi, ki smo jih na prvi pogled zamenjali z madžarskimi navijači, ki so spremljali včerajšnjo popoldansko tekmo s Švico, saj so jim na glavi počivala pokrivala v rdeči, beli in zeleni barvi. Nazadnje se je izkazalo, da je zelena pasica pravzaprav barva proizvajalca znamenitega danskega piva, danske pa so tudi njihove kapice. Zgodba, kako so prišli do njih, pa nas je dodobra nasmejala.

Ptujčani z danskimi kapami.
Ptujčani z danskimi kapami. FOTO: Damjan Žibert

Ptujčani so v petek sedli v avtodom in prispeli v soboto zjutraj, namestili pa so se v kamp v neposredni bližini stadiona, ki so ga rezervirali že pozimi. "Ko so na recepciji odprli zvezek z rezervacijami, smo bili prvi napisani," se smejijo. Od tam so želeli naročiti taksi do središča mesta, doživeli pa so vožnjo, ki je nikoli ne bodo pozabili. Ustavil jim je namreč danski navijaški avtobus, in to ne katerikoli.

Znameniti danski navijaški avtobus smo srečali tudi mi.
Znameniti danski navijaški avtobus smo srečali tudi mi. FOTO: Damjan Žibert

Šlo je za legendarno vozilo, ki nosi tudi podpise nogometnih reprezentantov - tako trenutnih kot tistih, ki so davnega leta 1992 svoje rojake spravili v ekstazo, ko so osvojili evropsko krono.

Slovenski četverici so ponudili prevoz z vozilom, ki ima tudi bar in pipico za točenje piva, jim v zameno za slovenski navijaški šal podarili kapice, zanje so predvajali Zdravljico, spotoma pobrali še nekaj Dancev, sopotniki pa so si obljubili, da bodo v zameno za nepozabno vožnjo en polčas navijali za svoje fante, drugega pa za ekipo novopečenih prijateljev.  

Z avtodomom je prišla tudi družba iz Celja, pet se jih je pripeljalo. Parkirali so poleg danskega avtodoma, kmalu pa se je poleg nabralo še šest slovenskih. "Danski se je potem kar hitro preparkiral," se smejijo. Do štirih vstopnic za tekmo so prišli s pomočjo žreba, za peto pa so se morali v drugem krogu prodaje pošteno namučiti.

Celjani.
Celjani. FOTO: Damjan Žibert

"Peto karto smo kupovali štiri ure. Poskušali smo na osmih napravah, še žene so nam pomagali. Pisalo je, da smo v čakalni vrsti s pol milijona drugih," zmajuje z glavo Stane, nekdanji udeleženec resničnostnega šova Big Brother in tisti, ki je imel srečo v prvotnem žrebu.  

Družbo srečamo na pisanih gasilskih klopeh v navijaški coni pred mestno hišo, poleg klopi pa danski navijači poležavajo v ležalnikih in poslušajo žuborenje fontane. Sonce je končno posijalo s polno močjo, česar so se razveselili tudi otroci, ki so skakali čez curke.

Hrvaški navijači v Stuttgartu
Hrvaški navijači v Stuttgartu FOTO: Damjan Žibert

V soboto so v Stuttgartu številni nosili tudi hrvaške navijaške drese, saj je bil to dan otvoritvene tekme hrvaške reprezentance na Euru 2024, v tem delu Nemčije pa živijo tudi mnogi "gastarbajterji".  

Tako vanje kot v Dance so Slovenci zrli z rahlim obžalovanjem, ko so videli, kako usklajeni so v svojih vpadljivih navijaških opravah. Slovenske barve pa so bile včeraj zaenkrat še nekoliko bolj subtilno zastopane. "Vsi imamo drese sicer s seboj, vendar jih čuvamo za jutri, da se ne bi umazali ali smrdeli," je bil odgovor, na katerega smo popoldne pogosto naleteli.

Enako pravi tudi družba, ki so srečamo v navijaški coni na Schillerplatzu. Igrajo namizni nogomet, na mizo pa postavijo tudi plišastega zajca. "Njega slikajte, on mora biti v kadru," naročijo. "To je za našega prijatelja Roka, ki se piše Zajc, zaradi zdravstvenih težav pa ni mogel z nami v Nemčijo," razložijo.

Zajec z malim "z".
Zajec z malim "z". FOTO: Damjan Žibert

Nosili so drese Luke Dončića, ki je ponoči z zmago v finalu lige NBA razveselil Slovenijo. Eden izmed njih pa nosi hrvaški dres: "Imam tudi hrvaške korenine, zato danes navijam za Hrvate proti Špancem, jutri pa bom seveda oblekel slovenskega," nam je dejal. 

Slovenija je na Euru.
Slovenija je na Euru. FOTO: Damjan Žibert

"Danci so že danes vsi v dresih, Slovenci pa smo večinoma v civilu," zmajejo z glavo, nato pa nemudoma obljubijo, da bodo v nedeljo Stuttgart zagotovo preplavile slovenske barve. 

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Panter 63
16. 06. 2024 14.54
Pri celjani nekakor prazna miza. In to kaj imajo je made in Slovenija.
Agent Cooper
16. 06. 2024 13.58
-2
Ptujčani iz Slovenje vasi - uživajte na Euru!!
devlon
16. 06. 2024 12.45
+6
RUBEŽ
16. 06. 2024 11.27
+5
NZS bi lahko izdala enotne drese za navijače posebej za EP.
Anion6anion
16. 06. 2024 14.51
Mijatović še ni prišel tako daleč .dolga je pot iz vasi do mesta , še daljša do metropole.
Monster_cat
16. 06. 2024 11.02
+8
Ze od 8ih zjutraj je tole top novica in ima celih cc 20 komentarjev....vam ni jasno ??
ljubim svojo državo
16. 06. 2024 11.04
+15
bojkot komentarjev, ker se parade družbenih pomot ne sme komentirati
Monster_cat
16. 06. 2024 11.06
+6
Evo....gllih ste zamenjali.....z drugo novico k se tuki svaljka ze od 7ih zjutraj.👍
Dragica Cegler
16. 06. 2024 12.10
+3
To bi bilo pametno naredit da enkrat novinarji dojamejo .
thetech
16. 06. 2024 13.26
-1
@Monster_cat jaz jo vidim prvič. A ti na prečudovit nedeljski dan visiš na spletu? Get a life!
Slinsson
16. 06. 2024 10.50
+1
številka 64?
Monster_cat
16. 06. 2024 11.04
Gasper4690
16. 06. 2024 10.31
+4
S trigi kapami,podolgovatimi klonumi in zelenimi lasujami mi ne hodt..prosm ostante doma
N0EL
16. 06. 2024 10.24
+18
"Šla sva z električnim avtomobilom in imela težave s polnilnicami ob poti, na eni sva potrebovala več kot dve uri, da se je avtomobil napolnil, vmes sva kar malo spala," zavijeta z očmi. HAHAHA, bedaki z električnimi jajci. Bencin rulz.
Gasper4690
16. 06. 2024 10.23
-8
Jaz samo prosim vaske posebneze in tiste iz ruralnih obmocij ..ce mislte hodt z podolgovatimi klobuki,trigi kapami in zelenimi lasuljami bolje da ostanete doma..ce mislite da ste kul ,niste..ze tako vas je povozu cas brez teh rekvizitov..
Tami69
16. 06. 2024 11.03
+6
Daj zalepi svoj kostum,da te mi vaški posebneži vidimo! Pa da ni včerajšnji z parade?
Arguss
16. 06. 2024 11.25
+3
Kaj je za tebe ruralno območje vsevednik.
Artechh
16. 06. 2024 11.40
-1
Gasper4690
16. 06. 2024 11.40
-4
Skoraj vse kar ni Ljubljana..pejte mal v zagreb pogledat kako se folk oblaci in kako se oblacijo pri nas..boste vidl to gromozansko razliko..al pa vsak do lj..vse ostalo ke kmetavzarija ..v povprecju govorim..najhujs pa je da ni mescanske mentalitete nikjer razen v lj..in ta mentaliteta je pogoj za razvoj..in ta mentaliteta potem vpliva na turizem recimo ki je vesolje za hrvaskim prav zaradi te mentalitete ..pac mi smo hribovci brez obcutka za estetiko
Artechh
16. 06. 2024 12.03
+4
Eni ste res posebneži. Poj da pa Zagreb za primer 😂😂 ne da ne vemo, mi NOČEMO tistega zlatega gucija ali Adidas čez žel hrbt.. Eni pa mislite da ste posebni pa da vsi za vami gledamo, ti povem skrivnost? Ne gledamo, če pa že pa si mislimo glejte ga posebneža
Magic-G-spot
16. 06. 2024 10.04
+12
Haha ta dva vroča danca sta topla, nič ne bo Tina.
Slovenec007
16. 06. 2024 09.37
+11
Tresla se bo gora, rodila se bo miš, domov bodo odšli z rezultatom v porazih 3 proti 0. Če mate kej dnarja stavte triplco....easy money :)
supergigi
16. 06. 2024 09.10
-12
Groza, da se tam razkazujejo z naso rusko zastavo. Da gres pa se navijat za naso tretjerazredno nogometno reprezentanco moras biti pa res usekan.
Mirko Zlikovski
16. 06. 2024 10.09
+5
vidiš, za razliko od takih oportunističnih pez*etov, kot si najbrž ti, ki goreče slavijo in si "prisvajajo" samo uspehe slovenskih športnikov, pravi navijači podpirajo svoje športnike tudi, ko izgubljajo ali tekmujejo z očitno močnejšimi nasprotniki. če te prvenstvo in reprezentanca ne zanimata, pač ne komentiraj... ne razumem, a si fouš navijačem, ki so šli c Stuttgart al kaj?
Gasper4690
16. 06. 2024 12.00
+2
Dobr to zdej res pretiravas..mi znamo dobr igrt ce je ekipa popolna..cim eden manjka kvalitetne zamenjave ni..plus samozavest ni slovenska znacilnost..
Prijazna
16. 06. 2024 09.05
+3
Hvala rtv za eno tekmo .Marcel je nazaj.
Sixten Malmerfelt
16. 06. 2024 08.56
-2
Obiščite šeAugustiner keller, pivski vrt pri železniški postaji v Munchnu, od korone nisem bil tam!
Andree
16. 06. 2024 09.34
-1
Sixten Malmerfelt
16. 06. 2024 08.53
+9
Glavn, da se pije!
Andree
16. 06. 2024 10.27
+3
Včeraj je bil tam zaseden vsak kvadratni centimeter.
blue3dragon
16. 06. 2024 08.35
+7
A sta Robert in Tina že prispela?
Perovskia
16. 06. 2024 09.10
+7
On sanja celo zivljenje o finalu. Ne vem pa kaj je z Tino
brabusednet
16. 06. 2024 08.28
+16
Uh kako razočaranje jih verjetno danes čaka.Preveč samozavesti in zagledanosti vedno škoduje.Hrvati so sinoči to grenko ukusili.Sicer pa majčkeno le upam na vsaj neodločen rezultat.
Geniusslo
16. 06. 2024 08.46
+9
športnik66
16. 06. 2024 08.27
+13
Koliko veselja so naši nagometaši naredili navijačem že z uvrstitvijo na to EP - neprecenljivo!