Nogomet

Na otvoritvi Eura Italijani do prepričljive zmage proti Turkom

Rim, 11. 06. 2021 21.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
7

Za uvodno tekmo evropskega nogometnega prvenstva sta poskrbeli reprezentanci Italije in Turčije. Domačini so na stadionu v Rimu zmagali s 3:0, vsi goli so bili doseženi v drugem polčasu. Dosegli so jih Merih Demiral, ki je zatresel lastno mrežo, Ciro Immobile in Lorenzo Insigne.

Za uvod EP sta se pomerili reprezentanci Italije in Turčije.
Za uvod EP sta se pomerili reprezentanci Italije in Turčije. FOTO: AP

Z današnjo prvo tekmo v Rimu se je začelo letošnje evropsko nogometno prvenstvo. Tekmovanje, ki bi moralo biti že lani, a so ga zaradi pandemije prestavili za eno leto, sta z uvodno tekmo v italijanski prestolnici začeli reprezentanci Turčije in Italije. Slavnostno so Euro odprli s pozdravnima nagovoroma nekdanjih italijanskih reprezentantov Francesca Tottija in Alessandra Neste, s plesnimi vložki, prav tako pa tudi z glasbenima točkama Andree Bocellija z znano arijo iz Puccinijeve opere Turnadot Nessun dorma in predstavitvijo pesmi prvenstva We are the people Martina Garrixa ter članov skupine U2, pevca Bona in kitarista The Edgea. 

Na uvodni tekmi Eura v prvem polčasu golov ni bilo, v drugem pa so azzurri na rimskem stadionu pred približno 16 tisoč gledalci napolnili mrežo tekmeca.  Varovanci Roberta Mancinija so v 53. minuti  prešli v vodstvo, Domenico Berardi je podal v sredino, kjer je žoga zadela Meriha Demirala in se odbila v mrežo. V 66. minuti je na 2:0 povišal Ciro Immobile, v 79. minuti pa je končni izid postavil Lorenzo Insigne.

Večino tekme so prevladovali na zelenici olimpijskega stadiona in z goli v drugem polčasu prišli do prvih treh točk v lovu na svoj drugi evropski naslov. Edinega doslej so osvojili leta 1968. Italijani se bodo v sredo merili s Švico, Turki pa z Walesom. Uvod tekme je minil v terenski pobudi Italijanov, v 18. minuti pa je prvo resnejšo akcijo z nenatančnim strelom z leve strani zaključil Lorenzo Insigne. Nevarnejši je bil poskus Giorgia Cheillinija z glavo po kotu, toda Ugurcan Cakir v turških vratih je dobro reagiral.

Ob nadaljnji prevladi azzurrov je v 33. minuti neuspešno streljal še Ciro Immobile, v 37. spet Napolijev nogometaš Insigne, v 39. pa Domenico Berardi. V 44. minuti je znova poskusil Immobile, sicer napadalec rimskega Lazia, tudi takrat pa je bil uspešen Cakir. Tudi v uvodu drugega polčasa je Italija imela pobudo, v 52. minuti pa je nase opozoril tudi turški rezervist Cengiz Ünder, čigar strel, prvega na tekmi, je obranil Gianluiigi Donnarumma.

Minuto pozneje pa je Italija povedla, ko je Berardi z desne poslal žogo v sredino, zadel Meriha Demirala, od njega pa se je žoga odbila v mrežo. Malce pozneje je z leve poskusil Leonardo Spinazzola, turški vratar pa je bil na mestu, tako kot po poskusu Manuela Locatellija z razdalje. So pa izbranci Roberta Mancinija podvojili prednost v 66. minuti, ko je odbito žogo po strelu Spinazzole v mrežo pospravil Immobile. Za 3:0 je v 79. minuti zadel Insigne, ko je z leve strani z diagonalnim strelom ugnal turškega vratarja, ki sicer igra za Trabzonspor. Ta pa je s slabo podajo tudi podaril žogo Italijanom. Malce pred koncem je potencialno nevaren strel Buraka Yilmaza blokiral izkušeni Chiellini.

Turčija - Italija
Turčija - Italija FOTO: Sofascore.com

Letošnje EP, ki je kljub novi letnici ohranilo naziv Euro 2020, je že 16. takšno tekmovanje v Evropi. A prvič doslej bo tako razpršeno: namesto ene ali dveh držav gostiteljic je krovna zveza Uefa izbrala nov sistem z različnimi mesti gostitelji. Naslov prvakov bodo branili Portugalci, ki so v finalu EP 2016 premagali Francijo. Na EP sodeluje 24 ekip.

V soboto bo v isti skupini v Bakuju ob 15. uri Wales igral proti Švici, sicer pa bosta na sporedu še dvoboja skupine B, in sicer ob 18.00 v Koebenhavnu Danska - Finska, ob 21.00 pa v Sankt Peterburgu Belgija - Rusija.

Izid:
Turčija - Italija 0:3 (0:0)
Demiral 53.(ag), Immobile 66., Insigne 79.
Turčija: Cakir, Celik, Söyüncü, Demiral, Meras, Yokuslu (od 65. Kahveci), Tufan (od 64. Ayhan), Karaman (od 76. Dervisoglu), Calhanoglu, Yazici (od 46. Ünder), Yilmaz.
Italija: Donnarumma, Florenzi (od 46. Di Lorenzo), Bonucci, Chiellini, Spinazzola, Barella, Jorginho, Locatelli (od 74. Cristante), Berardi (od 85. Bernardeschi), Insigne (od 81. Chiesa), Immobile (od 80. Belotti).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
13. 06. 2021 09.06
+1
Italijani ne igrajo vec bunkerja ... cestitke Manciniju za spremenjeni slog igre.
taurus111
12. 06. 2021 20.31
Kaj so že peli makaronarji ?
Kollerik
12. 06. 2021 11.50
+3
Prvi polčas... uspešna obramba turkov ob pritisku italijanov skozi nekaj neposrečenih strelov. Drugi polčas so jih italijani povozili in prva zaslužena zmaga za italijo je tu. Turkov praktično ni bilo nikjer, dva strela proti italijanskem golu morda čez celo tekmo.
dark horse
12. 06. 2021 08.34
+11
Vau celo majhen članek da se je EP začel. Aha ne prenašate zato vas ne zanima, drugače bi bilo 20 člankov na dan, tako kot bo od izločilnih bojev dalje ko vas bo bolje zanimalo. In vi ste kao najboljši portal 😂😂😂
GajserChamp
12. 06. 2021 14.22
-1
Res je, to je sramotna praksa tega razvpitega portala. Dobesedno se delajo norca iz nas, ko so recimo prenasali F1, je bilo vse polno clankov, zdaj pa en obrobni. Vsekakor je EURO 2021 tako pomemben dogodek, da ga ni portala , ki ne bi na veliko porocal o tem. Da pa je 24ur cuden portal, pa lahko sklepamo ze po cudaskih moderatorjih, kot je Kollerik recimo, pri katerem nisi siguren, a sploh ima dovoljenje za gibanje v javnosti...😂
Kollerik
12. 06. 2021 17.28
+0
Korl- MatjažKorošec, nikar ne sodi drugih skozi svojo zavoženo prizmo težkega pacienta.... :)
smiblik
12. 06. 2021 08.23
-2
Zaspal sem ob gledanju!