Nogomet

Rusi boljši od Fincev, Valižani premagali Turke, Italijani zanesljivo odpravili Švicarje

Rim, 16. 06. 2021 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
4

Na evropskem nogometnem prvenstvu sta se v 2. krogu v skupini B pomerili reprezentanci Finske in Rusije. Tri točke so osvojili Rusi (1:0), gol je ob koncu prvega polčasa dosegel Aleksej Mirančuk. Na tekmi skupine A je valižanska nogometna reprezentanca v Bakuju v 2. krogu premagala Turčijo z 2:0, Italija pa je v Rimu porazila Švico s 3:0.

Italijani so po uvodni zanesljivi zmagi proti Turčiji svoje delo dobro opravili tudi proti Švici, junak pa je bil Manuel Locatelli z dvema goloma. Evropski prvaki iz leta 1968 Italijani so tako prišli do desete zaporedne zmage, na teh tekmah so dosegli 31 golov in prejeli nobenega, obenem pa so niz neporaženosti podaljšali na 29 tekem. Švica pa bo po remiju proti Walesu možnosti za preboj v osmino finala iskala na zadnji tekmi s Turčijo (ta je še brez točke), ki jo mora premagati.

Italijani so znova kar hitro opozorili nase. Potem ko je v 11. minuti Ciro Immobile zgrešil z glavo, v 12. pa so "azzurri" neuspešno zahtevali najstrožjo kazen po domnevnem prekršku nad Lorenzom Insignejem, so se v 19. minuti že veselili vodstva, toda prehitro. Po ogledu posnetka so sodniki dosodili igranje z roko strelca, 36-letnega Giorgia Chiellinija, s 14 nastopi italijanskega rekorderja na prvenstvih stare celine. Izkušeni branilec pa je moral že v 24. minuti iz igre zaradi poškodbe. 

Toda dve minuti pozneje so Italijani le povedli, Domenico Berardi je po desni strani prodrl v kazenski prostor, na koncu pa v osrčju kazenskega prostora našel Manuela Locatellija, ki je brez težav zadel za 1:0. Pozneje so Italijani izpeljali še nekaj obetavnih akcij, a brez pravega zaključka. Švicarji na drugi strani niso niti enkrat resneje ogrozili Gianluigija Donnarumme.

So pa zato Italijani v 52. minuti podvojili prednost. Spet je bil v glavni vlogi vse bolj zaželeni igralec Sassuola Locatelli, ki je z natančnim strelom z 19 metrov premagal Yanna Sommerja. V 64. minuti pa so vendarle zagrozili tudi Švicarji, a je Donnarumma ustavil poskus Stevena Zuberja iz bližine. Minuto zatem je na drugi strani Berardi za malenkost preveč okleval, tako da je žoga na koncu zletela precej mimo vrat.

Italijani so sicer zlahka prihajali na švicarsko polovico in pred tekmečev kazenski prostor, saj so Švicarji večino tekme puščali veliko prostora, predvsem po krilih. Posledično so imeli izbranci Roberta Mancinija še nekaj obetavnih akcij, ki pa se niso končale z novim zadetkom. Na drugi strani je Vladimir Petković z menjavami poskušal rešiti, kar se je rešiti dalo, toda brez pravega uspeha. V 89. minuti je namreč Ciro Immobile postavil piko na i italijanski zmagi, ko je zadel z nizkim in natančnim strelom s približno 20 metrov.

Italija - Švica
Italija - Švica FOTO: Sofascore.com

Selektor v prvem krogu proti Italiji blede in poražene Turčije Senol Günes je pred tekmo dejal, da hočejo s preostalih dveh tekem odnesti šest točk. A že na prvi se jim je spet zataknilo, večino preglavic sta jim povzročala Aaron Ramsey in Gareth Bale, tudi avtorja prvega zadetka, Bale pa je podal tudi pri drugem. "Če bodo štiri točke dovolj za napredovanje, super. Če ne, se bomo borili naprej," je že pred tekmo povedal selektor Walesa Robert Page. Wales, ki je danes prek Bale zapravil še najstrožjo kazen, je v uvodnem dvoboju remiziral s Švico.

Gareth Bale

Prvi polčas je minil v dokaj enakovredni igri, v kateri so si oboji priigrali kar nekaj obetavnih akcij, Turki so, denimo, v deveti minuti zagrozili prek Buraka Yilmaza, ki je zgrešil cilj, v 29. in 30. pa so Valižani dvakrat žogo odbili pred golov črto po dveh poskusih tekmecev. Pri Walesu je bil najnevarnejši Aaron Ramsey. V šesti in 24. minuti je dvakrat imel izvrstno priložnost za vodstvo, a je prvič veselje preprečil turški vratar, drugič pa je Valižan zgrešil. Toda igralec Juventusa se je odkupil v 43. minuti, ko je iz bližine unovčil novo globinsko podajo Garetha Bala, ki je že pred tem nekajkrat s podobnimi potezami vnesel negotovost v turško zadnjo linijo.

Turki so v drugem polčasu takoj imeli dve polpriložnosti, v 54. minuti pa je Yilmaz s petih metrov z volejem žogo poslal čez gol. Valižani so bili spet nevarni v 58. minuti, znova je v kazenskem prostoru streljal Ramsey, takrat pa je bil Ugurcan Cakir dobro postavljen. Že v 61. minuti bi se Turki lahko znašli v dodatnih težavah, Gareth Bale je namreč najprej prodrl v kazenski prostor, na robu ga je spotaknil Zeki Celik, sodniki pa so pokazali na najstrožjo kazen. Za strel z bele pike se je odločil kar Bale, a je žogo poslal kar precej čez vrata. Takoj zatem je prvi zvezdnik Walesa zapravil še eno priložnost.

Turki pa so še naprej iskali poti do izenačujočega gola, toda prav posebej nevarnih strelov si niso priigrali. Valižani so resneje ogrozili Cakirja v 79. minuti, ko je z glavo poskusil Bale, a je ostalo pri 1:0. V 87. minuti pa je Merih Demiral le poskrbel, da se je moral izkazati Danny Ward, ko je streljal z glavo. Predzadnje priložnosti na tekmi so zapravili Valižani prek Harryja Wilsona, Bala in Kiefferja Moora, v peti minuti sodniškega dodatka pa je Bale še drugič na tekmi podal za zadetek, v kazenskem prostoru je to podajo unovčil Connor Roberts.

Aleksej Mirančuk je dosegel zmagoviti gol za Rusijo.
Aleksej Mirančuk je dosegel zmagoviti gol za Rusijo. FOTO: AP

Ekipi sta v prvem krogu doživeli različno usodo. Rusi so izgubili proti favoriziranim Belgijcem (3:0), Finci pa so premagali favorizirane Dance (1:0). Zgodovina finsko-ruskih dvobojev je bila na strani Rusov, ki so proti Fincem izgubili zgolj enkrat, in sicer davnega leta 1912 na olimpijskih igrah. Obenem pa je bila ruska vrsta v slabem nizu na evropskih prvenstvih, saj ni zmagala šest tekem zapovrstjo. A danes je to črno serijo prekinila po zaslugi Mirančuka.

Čeprav so Rusi odločno začeli tekmo, so Finci že v tretji minuti zadeli prek Joela Pohjanpala, a je bil ta v prepovedanem položaju. Pozneje so imeli izbranci Stanislava Čerčesova pobudo, a z izjemo 10. minute, ko je Magomed Ozdojev povsem neoviran z osmih metrov žogo poslal čez gol, niso bili posebej nevarni. Tako je bilo vse do sodniškega dodatka prvega polčasa. Takrat pa je po kombinaciji z Artjomom Dzjubo v kazenskem prostoru na desni strani do strela prišel Aleksej Mirančuk, soigralec Josipa Iličića pri Atalanti, in žogo z levico poslal pod prečko finskih vrat.

V drugem polčasu so prvi nevaren napad izpeljali Finci, Teemu Pukki je streljal, Igor Divejev pa je strel toliko blokiral, da žoga ni resno ogrozila vratarja Rusov Matveja Safonova, ki je dobil priložnost namesto Antona Šunina, ta je branil na prvi tekmi ob porazu proti Belgiji.

V 52. minuti je Aleksandr Golovin poskusil pri Rusih, a za malo zgrešil cilj, Pukki pa je le malce zatem naložil kar precej dela Safonovu z novim strelom. V 66. minuti je za nekaj decimetrov cilj zgrešil Rifat Žemaletdinov, v 72. pa je Daler Kuzjajev natančno meril, a se je z obrambo izkazal Lukas Hradecky v finskih vratih. V zaključku tekme je v 89. minuti Paulus Arajuuri prišel do strela z glavo v bližini gola, toda tega je slabo izvedel in žogo poslal čez prečko, tako kot na drugi strani - le da z nogo - Žemaletdinov, v tretji minuti sodniškega dodatka. Rusija je bila v prednosti, kar se tiče statistike, v posesti žoge (v odstotkih 59:41), ter pri strelih (14:11 - v okvir vrat 3:1).

Druga tekma 2. kroga v skupini B bo v četrtek, ko se bosta ob 18.00 v Koebenhavnu merili Danska in Belgija.

Finska - Rusija
Finska - Rusija FOTO: Sofascore.com
Turčija - Wales
Turčija - Wales FOTO: Sofascore.com

Izidi:
Finska - Rusija 0:1 (0:1)
Mirančuk 45.+2

Wales - Turčija 2:0 (1:0)
Ramsey 43., Roberts 90.

Italija - Švica 3:0 (1:0)
Locatelli 26., 52., 3:0 Immobile 89.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
17. 06. 2021 12.17
+1
ne vem za vas ampak po mojem mnenju je letosnji favorit italija...tako se poje himna svoje drzave in tako se igra za svoj grb...mancini je preporodil ekipo in to je ocitno...brez prejetega gola zaenkrat...3gole turkom in vceraj se 3 svicarjem...6:0...1.skupini...ce gremo pa se dlje pa odkar je mancini prevzel italijo 33tekem...24zmag 7 remijev in 2 poraza (prijateljska tekma)...jaz privoscim naslov manciniju in italijanom....
ehjaehja
17. 06. 2021 13.29
+0
TEDOxy50pMEDO
17. 06. 2021 08.30
+0
Bale je kot Neymar. Pol sezone je na bolniškem dopustu, stelja pa kot da je slep.
bruzor
16. 06. 2021 17.00
+5
zaslužena zmaga !