Nogomet

Forsberg priskrbel zmago Švedov, Čehi odščipnili točki Hrvatom, remi Anglije in Škotske

St. Peterburg, 18. 06. 2021 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š., STA, M.G.
Komentarji
20

Na evropskem prvenstvu v nogometu sta v skupini E tekmo odigrali reprezentanci Švedske in Slovaške. Švedi so slavili tesno zmago (1:0), gol odločitve pa je z enajstmetrovke dosegel Emil Forsberg v drugem polčasu. Češki in hrvaški nogometaši pa so se v 2. krogu evropskega prvenstva v Glasgowu razšli z neodločenim izidom 1:1. V večernem obračunu sta reprezentanci Anglije in Škotske remizirali (0:0).

Emil Forsberg je dosegel odločilni gol za Švedsko.
Emil Forsberg je dosegel odločilni gol za Švedsko. FOTO: AP

Švedski nogometaši so po hudem boju premagali Slovake in naredili odločen korak proti osmini finala. Po neodločenem izidu na prvi tekmi v Sevilli proti Špancem so na današnji tekmi v drugem največjem ruskem mestu osvojili vse tri točke in prevzeli prvo mesto v skupini E. Po nepolnem drugem krogu ima Švedska štiri, Slovaška tri, Španija eno, Poljska pa je brez točk.

V prvem polčasu so Švedi in Slovaki prikazali šahovsko predstavo. Ne eni ne drugi niso preveč tvegali, še najbolj nevarni so bili po prekinitvah, po medlih strelih pa oba vratarja - Robin Olsen na švedski ter Martin Dubravka na slovaški strani - nista imela posebej zahtevnega dela.

Druga polovice tekme je bila po uvodni "uspavanki" bolj razburljiva. Prvo priložnost so si priigrali Slovaki v 50. minuti, strel Ondreja Dude z roba kazenskega prostora pa je končal prek švedskih vrat. Devet minut kasneje so prvič na dvoboju resno zagrozili tudi Skandinavci. Po predložku Sebastiana Larssona z desne strani je bil v kazenskem prostoru najvišji Ludwig Augustinsson, vendar je njegov strel z glavo Dubravka ubranil, po kotu pa je Marcus Danielson z glavo streljal prek vrat.

V 67. minuti je znova završalo pred slovaškimi vrati, strel Alexandra Isaka z glavo pa je bil malenkostno previsok. Štiri minute kasneje je 21-letni napadalec španskega Reala Sociedada s 14 metrov sprožil močan strel, a je bil Dubravka dobro postavljen in je odpravil nevarnost. V 75. minuti so Skandinavci izpeljali "akcijo tekme". Po globinski podaji Isaka do Robina Quaisona je slednjega na nedovoljen način zaustavil Dubravka, tako da je nemški sodnik Daniel Siebert pokazal na 11-metrovko, ki jo je zanesljivo izvedel soigralec nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla pri Leipzigu - Emil Forsberg. Slovaki so v končnici tekme jalovo napadali, izrazitih priložnosti pa si niso priigrali. Švedi bi v 82. minuti lahko povišali na 2:0, strel Viktorja Claessona pa so v zadnjem trenutku blokirali slovaški obrambni igralci.

Na Hampden Parku remi Čehov in Hrvatov
Hrvaško-češki obračun na Hampden Parku se je končal z neodločenim izidom, največje mesto na Škotskem pa bolj zadovoljni zapuščajo Čehi, ki so na dosedanjih dveh tekmah zbrali štiri točke, medtem ko so Hrvati - po uvodnem porazu proti Angležem - osvojili svojo prvo na letošnjem zaključnem turnirju.

Prva polovica prvega polčasa je minila v prevladi Čehov, ki so si prvo (pol)priložnost priigrali v drugi minuti, strel Vladimirja Coufala pa je blokiral Domagoj Vida. Deset minut kasneje so uprizorili nov obetaven napad, strel Jakuba Jankte z desetih metrov pa je zletel prek vrat Dominika Livakovića. Še najlepšo priložnost so imeli v 18. minuti, a je junak prvega češkega dvoboja proti Škotski in dvakratni strelec Patrik Schick iz lepe priložnosti slabo zadel žogo.

Uvodoma dokaj rezervirani svetovni podprvaki iz Rusije 2018 so v nadaljevanju vzpostavili ravnotežje na igrišču. Prvič so nevarno zagrozili v 23. minuti, po kombinirani akciji in podaji prvega zvezdnika Luke Modrića pa je češki vratar Tomaš Vaclik ubranil strel Ivana Perišića.

Statistika tekme Hrvaška - Češka
Statistika tekme Hrvaška - Češka FOTO: Sofascore.com

V 35. minuti je španski sodnik Carlos del Cerro Grande po ogledu posnetka pokazal na 11-metrovko zaradi prekrška Dejana Lovrena nad Schickom v enem od zračnih dvobojev, "darilo" pa je izkoristil okrvavljeni Schick in dosegel svoj tretji gol na letošnjem turnirju.

V 39. minuti so znova zagrozili izbranci hrvaškega selektorja Zlatka Dalića, a je Ante Rebić iz lepe priložnosti streljal mimo leve vratnice, v 44. minuti pa je Vaclik zanesljivo ubranil strel Andreja Kramarića.

Hrvaška je sijajno odprla drugo polovico tekme: že v tretji minuti je - po Kramarićevi uporabni podaji - Perišić po samostojnem prodoru in z močnim strelom z leve strani izenačil na 1:1. V nadaljevanju je bila Hrvaška več pri žogi in narekovala ritem, prvo priložnost pa si je po izenačenju priigrala Češka v 52. minuti, strel Tomaša Součka z 22 metrov pa je zletel mimo desne vratnice.

V nadaljevanju je bila igra enakovredna, Čehi in Hrvati pa si niso priigrali izrazitih priložnosti. Tako je bilo vse do 72. minute, ko so "ognjeni" izpeljali kombinirano akcijo, strel rezervista Nikole Vlašića pa je švignil mimo leve vratnice Čehov. Štiri minute kasneje so zagrozili tudi Čehi, volej Adama Hložeka pa je zletel prek hrvaških vrat.

V končnici tekme je bila pobuda na hrvaški strani, a ni našla načina, da bi prelisičila dobro organizirano tekmečevo obrambo. Najbližje zadetku je bila v 89. minuti, ko je strel Bruna Pekovića blokirala ožja obramba Češke, ki je po današnjem remiju naredila odločen korak proti osmini finala.

Na otoškem derbiju brez golov
Angleški in škotski nogometaši so se na današnji tekmi 2. kroga na londonskem Wembleyju razšli brez golov. Tekma tradicionalnih otoških tekmecev se je na kultnem Wembleyju pred 22.500 gledalci končala brez golov. 

Angleško-škotski obračun - to je bil že njun 115. medsebojni dvoboj, na njih je doslej Anglija dosegla 48 zmag, Škotska 41, 26 tekem pa se je končalo z neodločenim izidom - so bolje pričeli izbranci škotskega selektorja Steva Clarka, ki so že v drugi minuti izpeljali obetavno akcijo, po podaji Stephena O'Donnella z desne strani pa je strel Cheja Adamsa v zadnjem trenutku blokiral John Stones.

Favorizirani Angleži so si po začetnem tipanju med 11. in 13. minuto priigrali dve lepi priložnosti. Najprej je po kotu z desne strani Stones po strelu z glavo zatresel okvir škotskih vrat, dve minuti kasneje pa je Raheem Sterling lepo podal z leve strani do Masona Mounta, ki je streljal mimo leve vratnice škotskega vratarja Davida Marshalla.

V deževnem Londonu je v nadaljevanju igra bolj ali manj potekala med obema kazenskima prostoroma, Angleži in Škoti pa so se srčno borili za vsak košček igrišča. V 30. minuti so znova zagrozili Škoti, po voleju Stephena O'Donnella pa se je z izjemno obrambo izkazal angleški vratar Jordan Pickford.

Statistika tekme Anglija - Škotska
Statistika tekme Anglija - Škotska FOTO: Sofascore.com

Izbranci angleškega selektorja Garetha Southgata so bolje začeli drugo polovico tekme. Že v 48. minuti so si priigrali prvo priložnost, a je "projektil" Mounta z 20 metrov ubranil Marshall, sedem minut kasneje pa je Reece James z roba kazenskega prostora meril malenkost previsoko.

V nadaljevanju so si obetavnejše priložnosti priigrali Škoti. V 62. minuti je (pol)volej Lyndona Dykesa z golove črte izbil James, v lepi priložnosti se je v 78. minuti znašel tudi Adams, a je slabo zadel žogo in nekoliko z desne strani s sedmih metrov streljal visoko čez gol, tako da je ostalo pri 0:0.

Po dveh krogih v skupini D imata Anglija in Češka po štiri točke, Hrvaška in Škotska pa po eno. Para zadnjega kroga sta Hrvaška - Škotska in Češka - Anglija, obe tekmi pa bosta v torek, 22. junija.

Izid:
Švedska – Slovaška 1:0 (0:0)
Forsberg 77. (11-m)

Hrvaška - Češka 1:1 (0:1)
Perišić 47.; Shick 37./11-m

Anglija - Škotska 0:0

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
20. 06. 2021 08.45
Nimasmisla
19. 06. 2021 09.11
+2
Po Hrvaškem mnenju je bila 11 metrovka.neupravičeno dosojena ubogi kalimetoti
Paštašutar
18. 06. 2021 21.54
+1
Hrvati so odščipnili točko Čehom,naslov je povsem napačen.
Levicarjikmeee
18. 06. 2021 21.53
+1
Bravo bratje Čehi
TEDOxy50pMEDO
18. 06. 2021 21.28
+3
Odlično, Hrvati, kar tako naprej, še na 3. tekmi ne zmagajte.
Žac
18. 06. 2021 21.49
-3
Ti pa si trenutno naj bolj srecen Slovenceljin. Uživaj se naprej.
marjanović.dražen
18. 06. 2021 21.19
-1
Slovenci kaj je slajsega od tuje nesrece?
Žac
18. 06. 2021 21.27
-2
Pogotovo ce je se Hrvaska vpletena. Takoj je na obzorju zarek srece in veselja. V te butale samo lahko Hrvati prinesejo sreco,radost in nasmesek. Oziroma njihova nesreca.
marjanović.dražen
18. 06. 2021 21.40
-1
Sej drugace stari mam rad Slovence, pomoje zato ker vec ko napisat ne upajo
dark horse
18. 06. 2021 21.06
+0
Kroateki lahko počasi parkirajo za lijepu njihovu
Žac
18. 06. 2021 21.55
-1
Jokici,ilicici,Kurtici......se zdavnaj so doma. Na plazah.
gogi_
18. 06. 2021 20.49
Domagoj dodana vrednost,
drimtim
18. 06. 2021 20.11
+1
Bay bay ,Čehi so jim podarili piko.
Dany75
18. 06. 2021 17.57
+1
brawo moderator...zbrisat znas moj komentar ki sploh ni bil zaljiv,naslov pa ostaja iz vrtca..
mackon08
18. 06. 2021 20.09
+2
Sem zdaj gledal hrvaški studio pa oni model pravi da gredo s štirimi točkami sigurno naprej. Smešni so kot prv omorajo 4 točke zbrati kot drugo pa so odvisni od drugega rezultata. Hrvaška pa pa.
Žac
18. 06. 2021 20.20
-5
Nic niso odvisni od drugih. Gredo 4 tretje uvrscene. Stiri pike ce ne za drugo je cisto za dosti za med boljsemi tri. Na tvojo zalost.
rekapaka
18. 06. 2021 20.28
+1
mackon08
18. 06. 2021 20.48
+0
TEDOxy50pMEDO
18. 06. 2021 21.37
+0
Angleži in Čehi že imajo zmago in remi, v zadnjem krogu sta tekmi Češka-Anglija in Škotska-Hrvaška. Hrvati grejo lahko naprej, če bodo zmagali s 3 goli razlike in če ne bo remi na tekmi Češka-Anglija. Naj grejo naprej Čehi in Angleži!
Žac
18. 06. 2021 21.47
+0
Medo, kot prvo Anglezi se nimajo remija in lahko se izpadejo. Kot drugo nimas pojma. Kot tretje sploh ne rabis omenjati koga bi hotel videti naprej,a koga ne. To ze vesoljci vedo.