Ferdinand za razveljavitev sezone: Vem, kaj bodo rekli navijači Liverpoola

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
J.K.
KOMENTARJI
15
Nekdanji branilec Manchester Uniteda in angleške reprezentance Rio Ferdinand je dejal, da bi morali trenutno prekinjeno sezono 2019/20 v Premier League dokončno odpovedati in rezultate razveljaviti. To bi seveda pomenilo, da bi nogometaši Liverpoola, ki so bili le dve zmagi oddaljeni od prvega ligaškega naslova po 30 letih, vnovič ostali praznih rok.

Velika Britanija je med zadnjimi evropskimi državami ustavila športno dogajanje zaradi izbruha novega koronavirusa, v Premier League pa bodo s sezono, če bo to zajezitev širjenja virusa dovoljevala, nadaljevali šele 30. aprila. Medtem je Evropska nogometna zveza (Uefa) že prestavila evropsko prvenstvo in finala Lige prvakov, Lige prvakinj ter Lige Evropa, zaradi česar bi se lahko ligaške sezone na stari celini zavlekle vse do konca junija, če se bodo seveda sploh nadaljevale.

Liverpool na vrhu Premier League vodi s 25 točkami naskoka pred branilcem naslova Manchester Cityjem, toda nekdanji branilec Cityjevega mestnega tekmeca in največjega Liverpoolovega rivala Manchester Uniteda, Rio Ferdinand, ne dvomi, da bi bila najboljša rešitev odpoved vseh tekmovanj in razveljavitev rezultatov.

Ferdinand (na fotografiji) pravi, da bi morali zdravje postaviti na prvo mesto, čeprav bi odpoved sezone gotovo močno prizadela številne navijače Liverpoola.
Ferdinand (na fotografiji) pravi, da bi morali zdravje postaviti na prvo mesto, čeprav bi odpoved sezone gotovo močno prizadela številne navijače Liverpoola.FOTO: AP

'Mar igralci niso del družbe?'
"Preprosto mislim, da bi morala biti Premier League razveljavljena. Razveljavite jo,"je v objavi na družbenih omrežjih dejal Ferdinand, ki je v karieri igral tudi za West Ham United in Leeds United ter z "rdečimi vragi" osvojil kar šest premierligaških pokalov v 12 letih igranja na stadionu Old Trafford.  

"Vem, da bo veliko navijačev Liverpoola reklo: 'Oh, Rio, to (govoriš, op. a.) le zato, ker si nekoč igral za Man. United.' Preprosto ne vidim načina, na katerega bi to lahko izvedli, da pri tem ne bi ogrozili zdravja. Tako preprosto je to. Vse to glede igranja za zaprtimi vrati ... Še vedno bodo tam igralci, mar igralci niso del družbe? Potem bodo tu igralci, ki bodo zboleli ali ki si niso povsem opomogli, lahko bi se tudi nalezli od koga drugega in bi se nato razširilo na druge igralce. To ne bi bilo pošteno, to niso enaki pogoji za vse. Čutim, da to preprosto ni prav,"je nadaljeval Ferdinand.

Prvi tekmo v Premier League so zaradi koronavirusa prestavili šele po tem, ko je zbolel trener londonskega Arsenala Mikel Arteta. "Topničarji" bi se morali pomeriti z branilcem naslova Manchester Cityjem, nato je okužbo potrdil tudi mladi zvezdnik Chelseaja Callum Hudson-Odoi, po čemer je sledil izredni sestanek vodilnih mož Premier League, ki so se odločili za prekinitev tekmovanja.

Zaenkrat prepričani, da bodo sezono lahko izpeljali
Arteta dobro okreva, premierligaški klubi pa vse od uvedbe strožjih ukrepov britanskega parlamenta, ki je bil zaradi počasne odzivnosti na udaru precejšnjih kritik, ne trenirajo. Po informacijah ESPNsicer zaenkrat vlada prepričanje, da bodo začetek sezone 2020/21 lahko prestavljali vse do takrat, dokler ne bodo aktualne sezone odigrali do konca tako v Premier League kot v drugoligaškem Championshipu.

"Na stadionu bodo ljudje, varnostne službe ... S tem so vsi izpostavljeni tveganju. Vse te reči 'oh, osvojili bomo to' in 'to se bo razpletlo tako ali drugače' ... Takšne reči moraš dati na stran,"je dodal Ferdinand.

"To so situacije, v katerih gre za življenje ali smrt, gre za družbo v širšem pogledu. Nogomet v tem pogledu ni tako resna stvar. Poslušajte ... Vsi ga ljubimo, a (pri nogometu, op. a.) ne gre za življenje ali smrt, ko pa se zgodi nekaj takšnega, moraš zdravje ljudi postavljati pred vse ostalo,"je dodal eden najboljših branilcev tega tisočletja.