Nogomet

Fifa išče gostitelja in hkrati razmišlja o prestavitvi klubskega SP na prihodnje leto

Zürich, 08. 10. 2021 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tradicionalno Fifino tekmovanje, klubsko svetovno prvenstvo, bi moralo med 9. in 19. decembrom potekati v Jokohami na Japonskem, a se je Japonska nogometna zveza (JFA) pred natanko enim mesecem odpovedala gostovanju. Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je tako primorana poiskati novega gostitelja, ki bo po poročanju tujih medijev turnir gostil februarja prihodnje leto.

Turnir tradicionalno sicer poteka decembra, a tudi lansko izvedbo, ki jo je gostil Katar, so zaradi pandemije prestavili in nato izpeljali februarja letos. V finalu je slavil evropski predstavnik Bayern München, ki je v finalu z 1:0 premagal mehiški Tigres.

Finale je z edinim zadetkom na tekmi odločil Benjamin Pavard
Finale je z edinim zadetkom na tekmi odločil Benjamin Pavard FOTO: AP

Japonska nogometna zveza je že 8. oktobra sporočila, da klubskega svetovnega prvenstva letos ne bo gostila, zato Fifa išče gostitelja, ki bi prevzel organizacijsko breme. Kot kandidatki sta se sprva omenjali Brazilija in Južna Afrika, a se njuno gostiteljstvo zaradi njunih strogih pravil za omejevanje pandemije, predvsem zaradi obvezne karantene, ne zdi verjetno.

Klubsko svetovno prvenstvo je nazadnje na Japonskem potekalo leta 2016, ko je turnir osvojil Real Madrid. Japonska nogometna zveza je želela letošnji turnir gostiti v znamenju 100-letnice ustanovitve zveze, a ji je načrt pokvarila vse slabša epidemiološka slika v deželi vzhajajočega sonca.

Kot najverjetnejši gostitelj se tako omenja Katar, kjer je potekala že zadnja izvedba tekmovanja, gostil pa bo tudi svetovno prvenstvo, ki bo jeseni prihodnje leto, zato bi lahko klubsko svetovno prvenstvo uporabili kot še en testni dogodek za organizatorje z arabskega polotoka.

Prestavitev na februar bi precej težav povzročila predvsem evropskemu predstavniku Chelseaju, saj bi imeli prvaki Lige prvakov ob morebitnem uspehu v domačih pokalnih tekmovanjih (angleški pokal in ligaški pokal) ter Ligi prvakov (februarja se začnejo izločilni boji) prenatrpan koledar.

Omeniti velja tudi, da bo med 9. januarjem in 6. februarjem prihodnje leto potekal Afriški pokal narodov, turnirji Fife in kontinentalnih nogometnih zvez pa se ne smejo prekrivati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Letos poleti naj bi sicer na Kitajskem prvič potekalo razširjeno klubsko svetovno prvenstvo, na katerem bi sodelovalo 24 ekip (namesto tradicionalnih sedmih), a so zaradi natrpanega urnika (poleti je potekalo tako prestavljeno evropsko prvenstvo kot tudi olimpijske igre) načrt pri Fifi začasno opustili.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.