Nogomet

Fifa odobrila pet menjav in premora za osvežitev, možna tudi 'ukinitev' VAR

Zürich, 08. 05. 2020 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
3

Mednarodna nogometna zveza je na petkovi videokonferenci odobrila nekaj sprememb nogometnih pravil, ki bodo veljala najmanj do začetka naslednje sezone. Gre za omogočanje petih menjav v rednem delu tekem in dodatne šeste v primeru podaljška.

Sodniki (na fotografiji Nestor Pitana) bodo imeli tako kot igralci v poletnih mesecih naporen urnik.
Sodniki (na fotografiji Nestor Pitana) bodo imeli tako kot igralci v poletnih mesecih naporen urnik. FOTO: AP
Začasno dopolnilo 3. člena nogometna pravilnika bodo lahko uveljavljali v vseh ligah, ki bodo po premoru zaradi covida-19 nadaljevale tekmovanje, amandma bo veljal do konca koledarskega leta. Do takrat bo imela Fifa čas, da se odloči, ali bodo novost lahko uporabili tudi leta 2021, ko bo na sporedu evropsko prvenstvo, ki bi sicer moralo biti na sporedu letos.

Nacionalne zveze bodo lahko posamično odločale o sprejemanju novih pravil, ki tudi predpisujejo, da imajo trenerji med rednim delom tekme tri "okna" za opravljanje petih menjav. S tem želijo preprečiti, da bi s četrto in peto menjavo zgolj zavlačevali, po poročanju spletne strani španskega športnega dnevnika AS pa bi lahko spremembe veljale celo vse do svetovnega prvenstva v Katarju, ki bi moral biti na sporedu med 21. novembrom in 18. decembrom leta 2022.  

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je spremembe odobrila z namenom blaženja vplivov pandemije in v luči igranja tekem v najbolj vročih poletnih mesecih. Pri Španski nogometni zvezi (RFEF) bodo trenerjem tudi omogočili, da na seznam za posamično tekmo uvrstijo 23 nogometašev, dva več kot običajno, novost pa bosta tudi dva premora za osvežitev. V primeru podaljška bi jih lahko bilo tudi kar pet, dodaja AS.

Nekaj vprašanj se je pojavljalo tudi glede uporabe sistema VAR. Tekmovanja bodo lahko začasno ukinila njegovo uporabo, če do nadaljevanja sezone za to namenjeni sodniški prostori ne bodo ustrezali vsem zdravstveno-varnostnim ukrepom v določeni državi.

Kliknite tukaj in pošljite vprašanje našemu komentatorju Tomažu Lukaču.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dark horse
08. 05. 2020 18.49
+11
Brez VAR? A Real že predolgo ni nič osvojil razen šenkan kraljevi pokal,kjer tako ne bi smel igrati. Najbolš da so še brez sodnikov tko za zihr :D
samomojemnenje
08. 05. 2020 21.03
+5
Super pokal. V kraljevem je izpadel, tako kot tudi Barca.
resnicaosvobaja
08. 05. 2020 16.20
+15
Tekmovanja bodo lahko začasno ukinila uporabo VAR-a, če do nadaljevanja sezone za to namenjeni sodniški prostori ne bodo ustrezali vsem zdravstveno-varnostnim ukrepom v določeni državi. Okoli 130 članov osebja na tekmi bodo vključno s stadionom ustrezno zavarovati enega pajzlca s 3 sodniki pa ne ...Je poziv k Realu, da se da vrniti na "stara pota slave " ?