Nogomet

Fifa podprla obsežno reformo ženskega nogometa

Zürich, 20. 11. 2020 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna nogometna zveza je podprla predlagane reforme za zaščito nogometašic in trenerk, so sporočili v izjavi za javnost. Reforme so bile razvite v tesnem sodelovanju z vsemi deležniki krovne nogometne organizacije, vzpostavile pa bodo vsaj minimalne standarde, zlasti v zvezi z materinstvom.

Predsednik Fife Gianni Infantino (na fotografiji levo) v pogovoru s predsednikom Real Madrida Florentinom Perezom.
Predsednik Fife Gianni Infantino (na fotografiji levo) v pogovoru s predsednikom Real Madrida Florentinom Perezom. FOTO: AP

"Po nedavni neverjetni rasti in izjemnem uspehu lanskega svetovnega nogometnega prvenstva v Franciji ženski nogomet zdaj prehaja v naslednjo stopnjo razvoja," je dejal predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino. "Iz tega sledi, da moramo sprejeti tudi regulativni okvir, ki ustreza potrebam ženskega nogometa," je dodal prvi mož krovne nogometne zveze.

Med reformami so nekateri ključni ukrepi, kot je obvezen porodniški dopust v dolžini 14 tednov, v času katerega bodo nogometašice prejemale finančno nadomestilo v višini dveh tretjin plače po veljavni pogodbi. Med drugimi morajo po vrnitvi na delo klubi ponovno vključiti igralke ter zagotoviti ustrezno zdravstveno in fizično podporo.

Tudi večja zaščita pri zaposlovanju žensk v nogometu
"Nobena igralka ne bi nikoli smela biti v slabšem položaju zaradi zanositve, reforme pa bodo zagotovile tudi večjo zaščito pri zaposlovanju žensk v nogometu," so zapisali pri Fifi in dodali, da je odbor deležnikov Fife odobril tudi nova pravila za ženske v trenerskem poklicu, ki so bile izvzete iz regulativnega okvira.

Nova pravila zdaj določajo minimalne standarde za pogodbe trenerk in zagotavljajo večjo jasnost glede vsebine pogodb o zaposlitvi. Cilj tega pristopa je po mnenju Fife zagotoviti pogodbeno stabilnost, doseči večjo preglednost in se zavzemati, da bodo trenerke pravočasno plačane za opravljeno delo. Reforme bodo decembra predložene še svetu Fife v končno odobritev.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gremonadesno
20. 11. 2020 15.35
-1
Pa kdo bo gledal nivo nogometa ki ga imajo 15 letni fantje , še slabs kot 15 letni . Če bi špilale v tangicah tako kot v usa nogometu bi nekaj pridobile na gledanosti tako pa ne bo nikoli kaj dost boljse . To so Dejstva punčare . Sej vemo , da trenirate kolikor se da , ampak spola sta razlicna .
Goveja župa
20. 11. 2020 12.39
dokler u15 dallas fantje premagajo avstralsko reprezentanco 7:0, me ženski nogomet res ne zanima
Goveja župa
20. 11. 2020 12.38
-1
zanimiv kako se vse ženske nasplošno pritožujejo kakko malo njihovi moški klubi, dajo na ženske medtem ko ženski jne dajo nič na moške haha