Nogomet

Fifa s spremembo pravila prepovedanega položaja do več golov

Zürich, 27. 08. 2020 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Krovna svetovna nogometna zveza Fifa po informacijah nemške športne revije Kicker razmišlja o novi spremembi pravila, ki se nanaša na prepovedani položaj. Gre za sodniško odločitev, ki v nogometu med igralci in navijači največkrat poskrbi za dvig pritiska. Kot navaja Kicker, želi Fifa s spremembo pravila v prid napadalcem omogočiti več golov.

Arsene Wenger
Arsene Wenger FOTO: AP

Po mesecih razveljavljanja zadetkov s pomočjo videotehnologije (VAR) zaradi prepovedanega položaja, denimo igralčevega prsta na nogi ali pazduhe, zdaj pri Fifi razmišljajo o spremembi, po kateri igralec ne bo v prepovedanem položaju, če bo kateri koli del njegovega telesa, s katerim je moč doseči zadetek, v liniji z zadnjim branilcem nasprotnika. Do zdaj je veljalo skorajda obrnjeno pravilo: takoj, ko je del telesa, s katerim je mogoče doseči zadetek, bližje golovi črti kot predzadnji nasprotnik, gre za prepovedani položaj. Razmišljanje o spremembi pravila prepovedanega položaja je sprožil sloviti nekdanji francoski trener Arsenala Arsene Wenger, ki je od lani vodja novoustanovljenega oddelka Fife za globalni razvoj nogometne igre. Kot piše Kicker v četrtkovi izdaji, ocena kaže, da je približno polovica vseh zavrnjenih zadetkov zaradi offsida štelo od uporabe video pomočnika in kalibrirane črte. Po informacijah revije naj bi najprej v Nemčiji izpeljali vrsto testov, preden bi se odločili za uvedbo novosti.

Prepovedani položaj je eno izmed bolj kompleksnih nogometnih pravil, s katerim imajo težave tako sodniki kot pozneje tudi navijači.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hej Slovani
27. 08. 2020 15.55
+7
Sem in bom za vedno podpornik VAR-a. Tako se ne more več zgoditi Maradonina proti Angležem ali Tieri Henrijeva roka proti Ircem. Jasno pa je, da noben sistem ni idealen. Ampak raje to, kot, da gre najprej ekipa z goljufijo!
PartyTime
27. 08. 2020 11.28
+6
Če je igralec za celo telo preveč naprej offside... če je katerikoli del telesa v liniji obrambnega igralca igra teče dalje... Ampak dejmo raj pazduho gledat, mogoče še kak čop?
zelopameten
27. 08. 2020 10.36
-22
To pravilo bi morali preprosto ukiniti - igra bi se raztegnila na celotno površino igirišča in bilo bi veliko več golov.
D0c
27. 08. 2020 13.58
+13
Ugotavljam da je tvoj vzdevek diametralno nasprotje dejanskemu stanju ;)
Hej Slovani
27. 08. 2020 16.00
+1