Nogomet

Bo odškodnine pri prestopih v prihodnosti določal kar algoritem?

Zürich, 03. 02. 2024 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) želi začeti razpravo o vpeljavi računalniškega algoritma, s katerim bi določali odškodnine za prestope igralcev. Algoritem bi nadomestil sedanji način, ko se klubi pogajajo o tržni ceni za igralce.

Gianni Infantino podpira idejo o vpeljavi algoritma.
Gianni Infantino podpira idejo o vpeljavi algoritma. FOTO: AP

Predsednik Fife Gianni Infantino je rešitev za zdajšnje pogajalske zagate predstavil v govoru na letni pravni konferenci, ki se je v petek končala v Tokiu na Japonskem. Predstavil je že nekaj let v javnem prostoru navzočo zamisel o reformah na globalnem trgu prestopov. Njena vrednost je ocenjena na več kot 10 milijard evrov na leto.

Infantino je prepričan, da bi z uporabo algoritma lahko prispevali k vzpostavitvi pravične vrednosti prestopnih odškodnin ter s tem povečali tudi preglednost v sistemu prestopov in pomagali zainteresiranim stranem v nogometu.

Ni jasno, kako bi klubi sprejeli metodo določanja odškodnin, ki bi jih določila svetovna krovna organizacija, in ali bi bila ta metoda v skladu s konkurenčnim pravom v Evropski uniji. Sodba Sodišča EU v Luksemburgu v zadevi za zdaj propadle superlige pred šestimi tedni nogometnima organizacijama Uefa in Fifa ni prinesla popolne zmage v sporu o njunih regulativnih pristojnostih.

Zamisli o algoritmu, s katerim bi določali vrednosti igralcev, se bolj pogosto pojavljajo od leta 2017, ko je bila ustanovljena delovna skupina za prestope. Ta vključuje delegate iz klubov, lig in združenj igralcev. Vendar do zdaj ni bil predstavljen noben konkreten predlog.

Istega leta je bil postavljen prestopni rekord. Gre za astronomski znesek 222 milijonov evrov, ki ga je Paris Saint-Germain plačal Barceloni za brazilskega napadalca Neymarja.

Nekaj tednov kasneje se je Kylian Mbappe prav tako pridružil PSG iz takratnega francoskega prvaka Monaca v poslu, ocenjenem na okoli 180 milijonov evrov. Nobena druga provizija za prestop, plačana od takrat, se ni približala tem zneskom in PSG morda ne bo prejel ničesar, če bo Mbappe junija po izteku pogodbe odšel kot prosti igralec.

Fifa letno porabi na milijone evrov za financiranje podiplomskega študija in nogometnih raziskav na Univerzi v Neuchatelu v Švici, ki že od leta 2010 dela na algoritmu vrednosti transferjev.

Vinicius in Jude Bellingham sta ob Erlingu Haalandu trenutno tržno najvišje ocenjena nogometaša.
Vinicius in Jude Bellingham sta ob Erlingu Haalandu trenutno tržno najvišje ocenjena nogometaša. FOTO: AP

Mednarodni center za športne študije (CIES) trenutno ocenjuje Juda Bellinghama in Viniciusa Juniorja iz Real Madrida ter napadalca Manchester Cityja Erlinga Haalanda na najmanj 250 milijonov evrov.

Razvrstitev predvideva vrednotenje igralcev, ki imajo še vsaj tri leta veljavne pogodbe. Raziskovalna metoda CIES upošteva dejavnike, kot so starost igralca, trajanje pogodbe in mednarodni dosežki, pa tudi vrednost njihovih klubov v povezavi s finančnimi gibanji svetovnega gospodarstva.

Bellingham, Haaland in Mbappe imajo trenutno na Transfermarktu tržno vrednost 180 milijonov evrov. To daje več 10 milijonov evrov razlike v primerjavi z algoritmom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rob3rt
03. 02. 2024 17.24
+0
Kako pa bo algoritem ovrednotil prestop v četrtek odstavljenega Čeferina iz Uefe k vladi RS?
Bujar
03. 02. 2024 14.54
-1
Nerealno, Vinija in Judasa lahko primerjaš samo po fairplayu, glede kvalitete pa sta tudi preostala dva daleč spredaj.
dadinho10
03. 02. 2024 14.43
+2
No ja, potem dolocimo tudi algoritem, koliko bo kateri igralec placan, ne pa da recimo sedaj Saudijci preplacujejo debelo igralce, samo zato ker lahko. Rakitic pri 35,36 prestopi iz Seville, kjer je izgubil mesto v prvih 11, in dobi 15 milijonov na leto.... .Pri 35... Ko je itak pri koncu. Za info, v Premierligi je vec kot 15 milijonov placeno trenutno 15 igralcev.... Iz Premier lige.... 9 v Bundesligi Ce je tolilko vreden... Mogoce bi bilo bolje, da morajo vsi igralci imeti klavzulo (kot v Spaniji), vendar bi le-ta bila povezano z njihovo placo, reputacijo lige itd...... Ne zdaj ko pac Barca, Real dajo prvo pogodbo igralcu in milijardo odskodnine..... Pac bi bilo mogoce omejiti to klavzulo...
JOSEPH HAYDN
03. 02. 2024 13.17
+4
Upam, da ne, ker je to čista neumnost
zapiramvamustaaa
03. 02. 2024 13.01
-2
Potem bo Barca čisto propadla.Gavi,Oedri in podobni bodo vredni manj kot dva milijona
Bujar
03. 02. 2024 14.56
+0
Barca in Real sta daleč od nekdanje kvalitete.
HALAcR7
03. 02. 2024 15.05
-1
Ne mešaj barce in najboljši klub vseh časov
Bujar
03. 02. 2024 15.27
-3
Imaš prav, Real prednjači po kvaliteti, primerljiva sta samo po korupciji.
Kollerik
03. 02. 2024 17.10
+2
Jevgenij Suhov
03. 02. 2024 20.33
Bujar
03. 02. 2024 20.49
+2
Spremljam, Kollerik, a čedalje manj. Bolj me skrbi, kaj se dogaja v politiki, za fuzbal se ni vredno sekirat.