Nogomet

Senegal po egiptovskem receptu prvič na afriškem tronu

Yaounde, 06. 02. 2022 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.B., STA
Komentarji
3

Nogometaši Senegala so prvič v svoji zgodovini postali afriški prvaki. V finalu so po enajstmetrovkah ugnali Egipčane, potem ko v 120 minutah zadetkov nismo videli. Odločilni strel z bele pike je v peti seriji izvedel Liverpoolov Sadio Mane.

Senegalci so v svojem tretjem naskoku le osvojili afriško celinsko tekmovanje. Leta 2002 so jih na najbolj prestižni turnirski tekmi premagali nogometaši iz Malija, pred tremi leti pa še Alžirija.

V rednem delu in obeh podaljških finalnega dvoboja afriških nogometnih titanov so bili bolj aktivni Senegalci, ki so si že v zgodnjem delu tekme priigrali sijajno priložnost za vodstvo. Glavni sodnik iz Južne Afrike Victor Miguel de Freitas Gomes je namreč že v peti minuti po prekršku Mohameda Abdelmonema v kazenskem prostoru pokazal na 11-metrovko, strel prvega zvezdnika senegalske izbrane vrste Sadia Maneja pa je ubranil egiptovski vratar Mohamed Abou Gabal - Gabaski.

Dvaintridesetletni vratar Egipta je bil tudi v nadaljevanju tekme nekajkrat na hudi preizkušnji, a je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno tako v rednem delu kot v obeh 15-minutnih podaljških.

V nogometni loteriji so bili bolj zbrani Senegalci, z bele točke so zadeli Kalidou Koulibaly, Abdou Diallo, Bamba Dieng in Mane, zgrešil pa je Bouna Sarr. Za Egipt sta zadela Zizo in Marwan Hamdi, zgrešila sta Abdelmonem in Mohanad Lasheen, brez strela pa je ostal prvi zvezdnik faraonov Mohamed Salah, ki je čakal na peto serijo.

Na turnirju, ki je bil zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljen za leto dni, je Senegal v skupinskem delu premagal Zimbabve, z Gvinejo in Malavijem pa se je razšel z neodločenima izidoma. V osmini finala je izločil Zelenortske otoke z 2:0, v četrtfinalu Ekvatorialno Gvinejo s 3:1, v polfinalu Burkino Faso s 3:1, v velikem finalu pa še Egipt.

Izbrana vrsta iz Egipta je s sedmimi zmagoslavji najbolj uspešna na afriški celini. Kamerun je bil petkrat prvak Afrike, Gana štirikrat, Nigerija trikrat, Slonokoščena obala, Alžirija in DR Kongo po dvakrat, Senegal, Zambija, Tunizija, Sudan, Etiopija, Maroko, Južna Afrika in Kongo pa po enkrat.

Na sobotni tekmi za tretje mesto so Kamerunci proti tekmecem iz Burkine Faso v 52. minuti zaostajali za tri gole. V končnici "izgubljenega obračuna" so uprizorili prvovrsten preobrat in izenačili na 3:3, po izvajanju 11-metrovk pa slavili s 5:3.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
07. 02. 2022 12.04
+1
trenutek tekme...salah svojemu golmanu govori kam bo mane streljal penal...nato je prisel zraven se mane in pokazal golmanu egipta kam bo streljal (v desno) ...nato izvedba penala in mane je streljal po sredini golman egipta pa mu je obranil...noro...tako kot je bil nor celoten potek afriskega pokala ki je po mojem mnenju zasencil tudi juznoamerisko copo kjer tekmujeta samo dve ekipe (brazilija, argentina)...pa se nekaj...mane placal 50navijacem senegala letalske karte do kraja prizorisca polfinala...ker so napredovali v finale je zadevo ponovil...in na koncu so vsi bili nagrajeni...lepa gesta maneja in cestitke senegalu...
Od Halerja ati
07. 02. 2022 12.55
+0
Hihihi Se tu si jezkan na najboljsega v zgodovini 🙈🤭 bogi misek kako boli. Pa se pihanje ne pomaga. cmok cmok 😂
samomojemnenje
07. 02. 2022 15.20
+0
Cripstoned, povej tudi, da je Azijsko prvenstvo močnejše od Cope. Saj itak samo ti temu verjameš in si lažeš.