Nogomet

Kritizirani Kolumbijec heroj Riverja, v Argentini slavje in izgredi

Madrid, 10. 12. 2018 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če redni del povratne tekme finala pokala Libertadores med večnima rivaloma River Platom in Boco Juniors ni postregel s pretiranim razburjenjem, pa je bilo toliko bolj vroče v podaljšku, v katerem si je "domačin" River naslov priigral z goloma Juana Fernanda Quintera in Gonzala Martineza. Mama strelca zmagovitega gola se je po tekmi ostro lotila kritikov, ki jih je njen sin zdaj dodobra utišal.

Več videovsebin
  • Navijači Boce in Riverja v domovini napeto spremljali tekmo na Bernabeuu
    02:04
    Navijači Boce in Riverja v domovini napeto spremljali tekmo na Bernabeuu
  • Argentinci zavzeli Madrid, smejalo pa se je privržencem Riverja
    01:15
    Argentinci zavzeli Madrid, smejalo pa se je privržencem Riverja
  • Spopadi navijačev s policijo v Buenos Airesu po koncu druge finalne tekme River - Boca
    02:03
    Spopadi navijačev s policijo v Buenos Airesu po koncu druge finalne tekme River - Boca

"Nisem razmišljal, sprejel sem žogo, si poiskal prostor, jo umiril in udaril. Za ta strel sem še včeraj vadil. Takšen gol je treba proslaviti," je po tekmi pred mikrofoni Fox Sportsa kar vrelo iz junaka druge finalne tekme pokala Libertadores, kolumbijskega vezista Juana Fernanda Quintera. River Plate je z njegovim golom na madridskem Santiagu Bernabeuu povedel v 109. minuti podaljška in nato preživel napete zadnje minute, ko je Boca s kar dvema igralcema manj (izključitev Wilmarja Barriosa in poškodba Fernanda Gaga) zadela tudi vratnico.

TEKMA

Ko je ob silnem Bocinem naletu proti praznemu golu večnih tekmecev stekel Gonzalo Martinez, je postalo jasno, da je finale odločen. Martinez je zadel v prazno mrežo, saj je bil vratar "gostov" Esteban Andrada več minut praktično več v polju kot v svojem golu, na tribunah z navijači rdeče-belih pa se je začelo noro slavje, ki je bilo seveda še posebej glasno v Buenos Airesu. 

Z varovanci je trofejo po koncu tekme dvignil tudi trener Marcelo Gallardo, ki je zaradi kazni obračun spremljal iz VIP-lože.
Z varovanci je trofejo po koncu tekme dvignil tudi trener Marcelo Gallardo, ki je zaradi kazni obračun spremljal iz VIP-lože. FOTO: AP

Delali so do konca
"Zelo je bilo težko, vedeli smo, da je Boca zelo taktična ekipa z veliko telesno močjo, a do konca smo delali, začeli smo se jim postavljati po robu in tam smo naredili razliko. Povsem smo si zaslužili zmago in zdaj bo treba proslaviti," je za argentinski športni medij še povedal Quintero, ki je priložnost za igro dobil s klopi in se spremenil v "zlato" menjavo kaznovanega trenerja Marcela Gallarda in njegovega namestnika Matiasa Biscaya.

Medtem se je že oglasila tudi mama junaka madridskega dvoboja, Lina Maria Paniagua, ki se je obregnila ob številne sinove kritike, a ti po njegovem nedeljskem evrogolu seveda nimajo veliko povedati.

Strel za zgodovino: Quintero je v drugem delu podaljška s prekrasnim zadetkom odločil zgodovinski derbi.
Strel za zgodovino: Quintero je v drugem delu podaljška s prekrasnim zadetkom odločil zgodovinski derbi. FOTO: AP
Čeprav so nedeljski finale označili za najbolj rizičnega v zgodovini pokala Libertadores, je zmagoslavje navijačev River Plata v Španiji in Buenos Airesu minilo brez večjih izgredov. Argentinska policija poroča zgolj o dvajsetih pridržanih in treh policistih z lažjimi poškodbami. Do manjših izgredov je prišlo v središču Buenos Airesa, kjer nogometni navijači po tradiciji praznujejo velike uspehe. Ob obelisku je takoj po koncu tekme nekaj razgretežev napadalo mimoidoče, poškodovalo nekaj izložb ter se spopadlo s policijo, ki je uporabila vodne topove, solzivec ter izstrelila nekaj plastičnih nabojev. Slavje privržencev River Plata je v Madridu minilo povsem korektno: španska policija je pred tekmo pridržala dva navijača, podobno pa tudi v okolici stadiona Monumental. V središču Buenos Airesa ter okoli stadiona Riverja se je po poročanju policije zbralo približno 20.000 ljudi. Več jih verjetno ni prišlo, ker je sinoči v prestolnici Argentine močno deževalo, hkrati pa je policija močno poostrila varnostne ukrepe. Okoli obeliska je bilo več sto pripadnikov varnostnih sil, v krogu 500 metrov od obeliska pa je bilo vso nedeljo prepovedano točenje ali uživanje alkohola.V Madridu naj bi si tekmo v živo ogledalo 62.200 gledalcev, le polovica teh je bila navijačev ene ali druge argentinske ekipe.

Mama sporoča kritikom: 'Polom je prinesel zmago Riverju'
"Ta teden sva govorila, ko so se odpravljali na tekmo, in rekla sem mu, da mu ni treba reči karkoli, naj le pokaže, kdo je. Da bo tam pokazal vse in zaprl usta vsem, ki niso verjeli vanj," je bila pred mikrofonom ESPN čustvena Paniaguajeva. "To sem si želela reči pred kamerami za vse, ki so govorili, da je z njim konec in da je polom. Tisti, s katerim je konec, in tisti, ki je polom, je prinesel zmago Riverju, in zdaj so prvaki," je še dodala.

Kljub zmagi na zelenici pa River še ni povsem na varnem, saj naj bi se zdaj začela bitka na sodiščih. Boca je v zadnjih dneh neuspešno pritiskala za prestavitev tekme ali celo zmago za zeleno mizo, medtem ko tudi Riverjevi vodilni možje niso bili najbolj zadovoljni z igranjem tekme na Bernabeuu. Zanimivo: argentinski predsednik Mauricio Macri (dolgoletni predsednik in navijač Boce) naj bi le nekaj ur pred potrditvijo, da bo tekma na sporedu na stadionu Real Madrida, pomembno vplival na odločitev o zvišanju cestnin v okolici Buenos Airesa, kar je neposredno vplivalo na dobiček koncesionarjev, s katerimi je neposredno povezan predsednik kraljevega kluba Florentino Perez ...

Trener Boce: Kar zadeva športno plat, je vsega konec
Bocin trener Guillermo Barros Schelotto je večnim tekmecem sicer športno čestital za zmago. Njegova ekipa je imela v prvem polčasu več zrelih priložnosti za gol, prvo je izkoristil šele Dario Benedetto tik pred glavnim premorom.

"Čestitam Riverju, to je bila tekma dveh velikih ekip, ki se ne razlikujeta preveč, in razliko je naredil gol Quintera," se je glasila Schelottova ocena. "Ni bilo nič drugače, ker nismo igrali doma v Argentini. Po izključitvi Barriosa se je igralec manj na zelenici poznal. Čutim le žalost, ker nisem prinesel pokala Boci. Težko je govoriti ljudem, če jim ne prinesemo pokala. Menim, da pa bodo ponosni na karakter igralcev tudi po tem, ko smo ostali z enim manj," je dodal.

"Žalostni smo za vse navijače. Od tistih, ki so prišli, do tistih, ki vedno polnijo tribune. Včasih se zdi, da se nas ne da popraviti. A treba je izpostaviti, kako so se nocoj vedli ljudje. Kar zadeva športno plat, je vsega konec. Kar pa zadeva pravne reči, mora Conmebol (Južnoameriška nogometna zveza, op. a.) sprejeti ukrepe. Ne proti tistemu, ki je pokal osvojil. A kaj takšnega se ne sme zgoditi. Metanje kamnov ni nekaj običajnega."

Vrhunci povratne tekme finala pokala Libertadores River Plate ‒ Boca Juniors:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudolf Strah
10. 12. 2018 09.35
+4
povprečna tekma te pa delajo tak halo
natolcevanjenapolno
10. 12. 2018 08.57
+4
ko nimas kvalitete na igriscu moras delat nerede da pisejo o tebi. V teh klubih sta eden ali dva igralca kej vredna, ostalo je škart. in to njihovo tekmovanje nima za burek proti ligi prvakov. nobeden se niti ne spomni zadnjih pet zmagovalcev cope libertadores in na svetovnem klubskem prvenstvu ti klubi ne sezejo evropskim do kolen. te lige so na nivoju portugalske ali pa nizozemske lige.