Nogomet

Al Hilal (presenetljivo) v finalu klubskega SP

Tanger, 07. 02. 2023 22.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., STA
Komentarji
8

V polfinalu klubskega svetovnega prvenstva v nogometu sta se udarila Flamengo iz Brazilije in Al Hilal iz Savdske Arabije. Navkljub brazilski premoči v prvem polčasu, so na odmor po dveh uspešno izvedenih enajstmetrovkah Salema Al Davsarija z minimalno prednostjo odšli predstavniki Azije, Brazilcem pa je delo v nadaljevanju otežila izključitev Gersona in Al Hilal se veseli (senzacionalne) uvrstitve v finale klubskega SP (3:2). Junak tekme je bil Al Davsari, ki je dosegel dva gola in podal za tretjega.

Nogometaši azijskega predstavnika Al Hilala iz Savdske Arabije so v prvem četrtfinalu klubskega svetovnega prvenstva v Rabatu po enajstmetrovkah premagali afriškega prvaka Wydad iz Casablance.
Nogometaši azijskega predstavnika Al Hilala iz Savdske Arabije so v prvem četrtfinalu klubskega svetovnega prvenstva v Rabatu po enajstmetrovkah premagali afriškega prvaka Wydad iz Casablance. FOTO: AP

Tekmovanje gostita stadion Ibn Batouta v Tangerju, ki sprejme 65.000 gledalcev, in stadion princa Moulaya Abdellaha v Rabatu, ki sprejme 60.000 ljudi. Prejšnjo izvedbo, ki so jo zaradi koronske krize preložili in je bila na vrsti šele februarja lani v Abu Dabiju, je dobil zmagovalec Lige prvakov, londonski Chelsea. V finalu je premagal južnoameriškega prvaka, brazilsko ekipo Palmeiras. Evropske ekipe so v nizu naslovov v tem tekmovanju vse od leta 2012. V tem obdobju je Real slavil štirikrat, Bayern dvakrat, Barcelona, Liverpool in Chelsea pa po enkrat.

Denarne nagrade so na letošnji izvedbi enake kot na prejšnji. tako bo zmagovalec dobil 4,6 milijona evrov, finalist 3,7 milijona, tretjeuvrščeni 2,3 milijona, četrtouvrščeni 1,8 milijona, poraženca 2. kroga po 0,9 milijona, zadnja ekipa na turnirju pa bo dobila 0,46 milijona.

Al Hilal senzacionalni finalist

Nogometaši azijskega predstavnika Al Hilala iz Savdske Arabije so prvi finalisti klubskega svetovnega prvenstva v Maroku. Danes so v Tangerju v polfinalu premagali južnoameriškega predstavnika Flamengo iz Brazilije s 3:2. Junak tekme je bil z dvema goloma in podajo Salem Al Davsari. Al Hilal je v četrtfinalu v Rabatu po streljanju enajstmetrovk premagal domačega predstavnika in afriškega prvaka Wydad iz Casablance. Po rednem delu in podaljških je bil izid 1:1. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za južnoameriškega prvaka Flamengo pa je bila to prva tekma na klubskem SP, saj se tako kot evropski prvak Real Madrid, pridruži šele v polfinalu. Za hitro navdušenje azijskih navijačev na tribuni je poskrbel glavni sodnik Romun Istvan Kovacs, ki je že v četrti minuti pokazal na belo piko, Al Davsari pa je uspešno izvedel najstrožjo kazen za zgodnje vodstvo Savdijcev. Flamengo je izenačil po 20 minutah dvoboja, ko je s strelom z roba kazenskega prostora Pedro premagal savdskega vratarja.

Flamengo je po golu Pedra v prvem polčasu izenačil, a na koncu je moral priznati premoč tekmecem.
Flamengo je po golu Pedra v prvem polčasu izenačil, a na koncu je moral priznati premoč tekmecem. FOTO: AP

A drame v prvem polčasu še ni bilo konec. V sedmi minuti sodnikovega dodatka je po ogledu videoposnetka Kovacs dosodil še drugo enajstmetrovko Al Hilalu, Gersonu pa drugi rumeni karton in ga predčasno poslal pod prho. Al Davsari je bil tudi v drugo natančen za 2:1. Sredi drugega polčasa je Al Davsari goloma dodal še podajo, ko je zadel Luciano Vietto. Kljub igralcu manj so v prvi minuti sodniškega dodatka Brazilci znižali zaostanek, še drugič je bil natančen Pedro, a jim je zmanjkalo časa za preobrat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V sredo se bosta v drugem polfinalu pomerila afriški podprvak Al Ahli iz Egipta in Real Madrid, zmagovalec evropske Lige prvakov. Madridski Real sicer velja za glavnega favorita prvenstva. V letih 2014, 2016, 2017 in 2018 je že dvignil pokal v tem tekmovanju, pred tem pa je še trikrat slavil v predhodnem medcelinskem pokalu. Prejšnjo izvedbo, ki so jo zaradi koronske krize preložili in je bila na vrsti šele februarja lani v Abu Dabiju, je dobil zmagovalec Lige prvakov, londonski Chelsea. V finalu je premagal južnoameriškega prvaka, brazilsko ekipo Palmeiras.

Tekma za tretje mesto in finale bosta v soboto, 11. februarja.

Izid, klubsko SP, polfinale:            
Flamengo - Al Hilal 2:3 (1:2)
Pedro 20., 90:, Salem Al Davsari 4./11m, 45./11m, Vietto 55.
RK: Gerson 45.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
08. 02. 2023 14.15
-2
jasno klub iz savdske Arabije.. stavim da je flamengo prejel več denarja za izpad kot pa bi ga prejel če bi zmagal to lovoriko... ne bi se čudil če danes izpade tudi real in svet bo prvič gledal arabski finale svetovnega klubskega prvenstva... to leto je vsekakor v znamenju Arabcev sploh zaradi najbolj spornega SPa v zgodovini nogometa... prirejeno je bilo praktično vse.. od samega nogometa do navijacev na tribunah... se nikoli nisem videl toliko indijskih Angležev in pakistanskih nizozemcev.. LOL
Konan
08. 02. 2023 15.36
+1
Ufff kak ti trpiš zarad tega svetovnega, ampak meni je to všeč ves
dark horse
08. 02. 2023 17.01
+0
Kakšne bolecine kripsla in izgovori vnaprej če real izgubi bo spet namerno ker so Arabci vse kupili 🙈🙈
cripstoned
08. 02. 2023 17.12
-1
zakaj bi trpel? ravno obratno.. jaz sem vesel da je sta barca in messi vpletena v najvecje nogometne škandale v zgodovini nogometa... slepci pa morate zagovarjati nekaj kar se pač ne more... hahaahaha
User513426
08. 02. 2023 18.09
+3
daleč največji škandali so pri bledih baletkah. vsi ki mislijo drugače so hejterji, bi zaključil cripsl
dark horse
08. 02. 2023 18.17
+2
cripstoned
08. 02. 2023 21.13
-1
skesanci ovreebo, ayetkin in busacca so povedali svoje... enako je povedal svoje tudi blatter... vse kar. morate storiti hejteri je to da si nehate lagati...
dark horse
08. 02. 2023 21.13
+1