Nogomet

Font predstavil ekipo: Xavi in Cruyff za boj z Laporto

Barcelona, 30. 12. 2020 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

O končnemu zmagovalcu na januarskih predsedniških volitvah pri Barceloni bo najverjetneje odločal dvoboj med Victorjem Fontom in Joanom Laporto, ki je Barco uspešno vodil že po prelomu tisočletja. Po tem, ko je Laporta z nekaterimi provokativnimi potezami in izjavami že večkrat opozoril nase, je zdaj Font odgovoril z zelo jasno razdelanim načrtom in konkretnimi imeni.

Jordi Cruyff (na fotografiji) je sin legendarnega Johana Cruyffa, ki je v klubu pustil močan pečat.
Jordi Cruyff (na fotografiji) je sin legendarnega Johana Cruyffa, ki je v klubu pustil močan pečat. FOTO: AP
Font je novembra postregel z novico, da bo v klubu direktorsko funkcijo dobil tudi Toni Nadal, stric in dolgoletni trener najboljšega španskega teniškega igralca Rafaela Nadala. Toni Nadal je seveda brat nekdanjega branilca Barcelone Miguela Angela Nadala, skrbel pa naj bi za notranje oziroma tako imenovane institucionalne odnose.

Victor Font je na predstavitveni novinarski konferenci v sredo potrdil, da bo mesto generalnega menedžerja Barcelone v primeru njegove izvolitve prevzel dolgoletni vezist kluba Xavi Hernandez, ki kot trener trenutno zelo uspešno vodi katarski Al-Sadd. Že dlje časa se sicer pojavljajo špekulacije, da bo Xavi sedel na klop članskega moštva, to možnost pa je nazadnje zavrnil januarja letos, ko so Katalonci predčasno končali sodelovanje z Ernestom Valverdejem.

"Po toliko besedah o projektu je danes čas za to, da predstavimo imena. To je pomembno razložiti kar se da pedagoško," je po poročanju spletne strani barcelonskega športnega dnevnika Mundo Deportivo dejal Font. "Želimo pojasniti predvsem to, kako bi morala delovati športna struktura, ki bo nudila stabilnost in maksimalno povečala možnosti za uspeh."

Mesto športnega direktorja naj bi pod taktirko Fonta prevzel Jordi Cruyff, nekdanji nogometaš Barcelone in sin legendarnega Johana Cruyffa, ki je bil dolga leta idejni vodja in vzornik vodilnih pri katalonskem velikanu, a so se od idealov Nizozemca pri Barci sploh v zadnjem desetletju vztrajno odmikali. Mesto generalnega direktorja za šport, kar bi bila nova funkcija v klubskem ustroju, bi zavzel Juli Lopez, še en nekdanji nogometaš kluba, čigar funkcija bi bila primerljiva z izvršnim direktorjem, je na svoji spletni strani zapisal madridski športni dnevnik AS.

Font je na novinarski konferenci predstavil svoje najožje sodelavce pod sloganom "Da za prihodnost":

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Koemanu čas do konca sezone
Pod nadzorom športnega direktorja bi bila dva sekretarja, Tito Blanco, nekdanji podpredsednik Sindikata španskih nogometašev, o imenu drugega pa Font še molči, a naj bi bila "javna tajna", da gre za dolgoletnega kapetana kluba in bivšega Xavijevega soigralca Carlesa Puyola, ki se je kratek čas že mudil v pisarnah kluba, ko je v podobni funkciji pomagal leta 2015 odstavljenemu športnemu direktorju Andoniju Zubizarreti. Zaupnico je Font podelil tudi trenerju članskega moštva, Nizozemcu Ronaldu Koemanu, ki pa bi ga bil očitno takoj pripravljen naslediti Xavi.

"Če se stvari v tej sezoni ne bodo dobro razpletle, bo Xavi Hernandez postal trener za prihajajočo sezono," je dejal Font, ki je omenjal tudi primerjave s Sirom Alexom Fergusonom in Manchester Unitedom. "Moramo iskati talent, da bi postavili strukturo. Razmišljali smo o številnih osebah, prišli pa smo do zaključka, da je najboljši generalni menedžer Xavi Hernandez," je dodal.

Številne spremembe Font pripravlja tudi za mladinski pogon, med najodmevnejšimi je ženski oddelek v sloviti šoli La Masia, kar bi bil nov velik korak za ženski nogomet ne le na lokalni, temveč tudi na mednarodni ravni, ustanovili naj bi trenersko šolo, ki bo skrbela za novi rod strokovnjakov z "barcelonskim DNK", med zanimivejšimi predvolilnimi obljubami pa je tudi ustanovitev prvih (neprofesionalnih) ekip v umetnostnem plavanju in šahu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vladimir.Krutov
31. 12. 2020 08.12
Tudi jaz navijam za laporta...to mi deluje vse nekak umetno..
Johnny_J
31. 12. 2020 08.06
+2
Dobra...toda mislim, da Xavija obljublja tudi laporta. Slednji bo slej kot prej sedel na klopi barce, ampak sam ne želi prehitro prevzeti tega mesta, zato je po mojem tudi font dal koemanu zaupnico do konc sezone. V njegovem planu me morda zmoti le cruyf. Malo sem skeptičen, da je fant sposoben in da se ga obljublja le na plečih slovesa njegovega očeta. Da je drugi direktor puyol tudi dvomim. Nevem zakaj bi ga skrivali, če že na komu potem bi delal propagando prav na njem. Kakorkoli, dokler ne doživimo, ne bomo vedeli ali je njegov plan ok ali ne, ima verjetno laporta na podlagi uspešnih izkušenj z vodenjem barce, kar veliko prednost pred fontom. Jaz sem bolj na laportovi strani.
samomojemnenje
30. 12. 2020 18.15
+3
Lepe obljube. Edina napaka je zadržanje Koemana do konca sezone.
blueboy0
30. 12. 2020 16.56
+2
Sam nisem popolnoma spremljaj razliko med tema kandidatoma, a Font tukaj obljublja kr konkretne zadeve, tako, da vprašanje za navijače Barce... Kdo je dejansko vaš favorit?
HALAcR7
30. 12. 2020 16.20
+3
ali obstajajo stave,stavim da bo hitro bivši ali bo končal v zaporu
09ZarMan10
30. 12. 2020 16.01
+2
se zdi kar dobra izbira...