Nogomet

Dan slave je (zares) prišel: Francija se je odela v barve francoske zastave

Pariz, 15. 07. 2018 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urška Vrečar/STA
Komentarji
25

Francija je osvojila naslov svetovnih prvakov. Ulice Pariza so preplavili navijači 'modrih', odeti v francoske zastave in porisanih obrazov. Kamorkoli seže pogled – vse je modro-belo-rdeče. Množice vzklikajo na ves glas: 'Dan slave je zares prišel'.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Francija je svetovni prvak
    00:52
    Iz 24UR: Francija je svetovni prvak
  • Norišnica v Parizu po osvojitvi naslova svetovnih prvakov
    01:57
    Norišnica v Parizu po osvojitvi naslova svetovnih prvakov
  • Množice navijačev v Parizu
    00:52
    Množice navijačev v Parizu
  • Navijači so v Parizu zasedli lokale
    00:33
    Navijači so v Parizu zasedli lokale
  • Veselje v Parizu po zadetku Antoina Griezmanna
    00:58
    Veselje v Parizu po zadetku Antoina Griezmanna

Dan slave je (zares) prišel, vzklikajo množice na francoskih ulicah in slavijo drugi naslov svetovnih nogometnih prvakov. Vsa država praznuje, tako v mestih kot v vasicah odmeva marsejeza. In prav v znameniti francoski himni se skriva verz "Dan slave je prišel", ki ga vzklika na desettisoče navijačev. 

"Bravo, Didier!" vzklikajo navijači v priznanje selektorju Didierju Deschampsu, ki je bil leta 1998 kapetan tedanje zmagovalne ekipe. "Francoska ekipa se je spet zapisala v zgodovino svetovnega nogometa. Preprosto čudežno," pa pišejo francoski časopisi. 

Prizori iz Pariza so neverjetni. Po Elizejskih poljanah se je po zmagi valila modro-belo-rdeča množica ljudi proti slavoloku zmage, ki tokrat še kako upravičeno nosi to ime. 

Ni Francoza, ki v tem trenutku ne bi proslavljal. Celotna država se je odela v barve francoske zastave. Ljudje so zavzeli ulice Pariza, plešejo po ulicah, v en glas pojejo Marseljezo in slavijo. Po 20 letih se naslov svetovnih nogometnih prvakov vrača v Francijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko se je iztekla še zadnja sekunda tekme, je izbruhnil krik veselja in navdušenja, na tisoče Francozev je v en glas slavijo zmago. 

Elizejske poljane in Marsovo polje pod Eifflovim stolpom sta odeta v francoske zastave. Navijači dobesedno kričijo in skačejo od veselja. Nekateri mediji poročajo, da se je v francoski prestolnici zbralo celo milijon nogometnih navdušencev. Slavje se bo nadaljevalo še dolgo v noč. V Parizu so zmago obeležili tudi z ogromnim ognjemetom.

Navdušenja ni skrival niti francoski predsednik Emmanuel Macron, ki si je tekmo ogledal na stadionu Lužniki. Po spletu so že zaokrožile fotografije njegovega gorečega navijanja.

Francoski predsednik se je takole veselil gola in zmage.
Francoski predsednik se je takole veselil gola in zmage. FOTO: AP

Vzdušje v Parizu je neverjetno. Navdušenja ni ustavil niti drugi gol Hrvatov. Navijanje ni pojenjalo skozi celo tekmo. Navijači so po četrtem doseženem golu svoje izbrane vrste že skorajda začeli proslavljati zmago. Če se je po prvem polčasu tresel Pariz, se je ob koncu tresla celotna Francija. Noro navdušenje, solze sreče in veselja, Francija je ob vsakem golu ponorela. 

Visoko v zrak so plapolale zastave, množica je kričala od veselja. Ljudje so dobesedno plesali po ulicah in cestah Pariza. Navijači so zasedli lokale, restavracije, tekmo so spremljali na postajah in metrojih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neverjetno vzdušje je Pariz prevzelo že v zgodnjih jutranjih urah

V francoski prestolnici se je zbralo na stotisoče ljudi, ki so zavzeli ulice Pariza. Več tisoč glave množice navijačev so preplavile Elizejske poljane ter Marsovo polje, kjer stoji znameniti Eifflov stolp. 

Množica je v en glas prepevala navijaške pesmi in Marseljezo, v Parizu pa praktično ni bilo mogoče najti človeka brez zastave v rokah ali porisanega obraza. 

Ulice so bile neprehodne, povsod so navijači spremljali  tekmo in stiskali pesti za svoje 'modre' junake. 

Ob začetku tekme so bile oči Pariza uprte v v velike ekrane, postavljene po Marsovem polju, pod znamenitim Eifflovim stolpom. Ob žvižgu, ki je naznanil začetek finalne tekme, je množica v eno utihnila in napeto spremljala začetek tekme. 

Celotni Pariz je v en glas prepeval francosko himno, skupaj s svojimi nogometnimi junaki, le nekaj minut pred začetkom finalne tekme. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Francija se je v finale svetovnega nogometnega prvenstva uvrstila trikrat, pred natanko 20. leti pa je prvič v zgodovini osvojila naslov svetovnih nogometnih prvakov. Za svoje nogometne junake bodo Francozi navijali po celotni državi, največja množica bo navijala na Elizejskih poljanah. Približno 90.000 glavo množico pričakujejo pred Eifflovim stolpom, po celotni državi pa je postavljenih kar 230 navijaških con z velikimi ekrani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Francoski mediji: 'Obramba diktira svoje zakone vojni'

Francoski mediji so sicer polni upanja za vnovično zmago svojih nogometnih junakov, a opozarjajo, da Hrvatov ne gre podcenjevati. Zaznati je predvsem miselnost, da je Francija favoritinja za zmago, a da ji to v preteklosti ni prineslo sreče. Ko so se prvič uvrstili v finale leta 1998 je za favorita veljala Brazilija, a so jo Francozi premagali. Leta 2006 pa so se v finalu pomerili z Italijo in veljala za majhno favoritinjo, a je bila na koncu poražena. 

Na dan finala mediji izpostavljajo, kako se je Hrvaška prebila v finale po treh podaljških in dveh zmagah po enajstmetrovkah, in to ob precej šibkih nasprotnikih, a obenem opozarjajo, da modri na ognjene nikakor ne smejo gledati zviška.

Izpostavljajo tudi razlike v taktiki, zlasti razlike v obrambi. Le Monde ob tem navaja besede pruskega generala in vojaškega teoretika Carla von Clausewitza, da "obramba diktira svoje zakone vojni".

Veselje ob francoski zmagi v polfinalu.
Veselje ob francoski zmagi v polfinalu. FOTO: AP

Poostreni varnostni ukrepi v Franciji, mobilizirali so vse, kar so lahko

V Franciji ta konec tedna veljajo strogi varnostni ukrepi. V soboto so v državi, ki jo je zadnja leta pretreslo več terorističnih napadov, obeleževali državni praznik, v spomin na 14. julij 1789, ko se je za napadom na Bastiljo začela francoska revolucija.

Za varnost v državi skrbi 110.000 policistov in žandarmerije, od tega 4000 v Parizu. Notranji minister Gerard Collomb pravi, da so mobilizirali vse, kar so lahko.

'Različne korenine imamo, iz tega je narejena Francija'

Nogometni uspeh je v Franciji sprožil tudi razprave o priseljevanju in integraciji. Francoski narod namreč svoje upa polaga v igralce, kot so Pogba, Dembele, Umtiti in MbappeKylian Mbappe velja za 19-letni fenomen alžirskih in kamerunskih korenin. Pravzaprav je od 23 igralcev, ki zastopajo Francijo na svetovnem prvenstvu, 17 nogometašev priseljencev ali so otroci priseljencev, 12 jih ima afriške korenine, piše Euronews

Francoska nogometna reprezentanca.
Francoska nogometna reprezentanca. FOTO: AP

"Različne korenine imamo, iz tega je narejena Francija, lepa Francija. Vsi smo Francozi, veseli, da nosimo ta dres. Vesel sem, da sem odraščal v Franciji, da poznam francosko kulturo, čeprav sem hitro odšel v tujino," poudarja reprezentant Paul Pogba. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Enistepa
16. 07. 2018 13.10
+1
resnicaosvobaja
15. 07. 2018 20.45
+11
Žalna maša za vatrene tudi v prestolnici. Vabljeni vsi, ki se lahko vzdržite smeha
KOMET1981
15. 07. 2018 20.00
+28
Toooooooo Francijaaaaaaa. Sa da so premagali Hrvate!!!!!!
CC group
15. 07. 2018 19.01
+36
Hrvaška žaluje, Zrće ovite v temo, povišana stopnja samomorov, jutri maša za reprezentanco po Hrvaški.
Paradox
15. 07. 2018 18.45
-62
Sramota za nogomet, prva dva gola Francije popolna krivica.
doma?in 1
15. 07. 2018 18.41
-47
Bravo Slovenija. Mi smo res fejst narod. Ena sama foušija nas je in navijamo za Francijo. Kakšni komentarji, da bruhaš. Ljubosumje je res bolana stvar in žalostno, da je toliko pacientov v tem malem kosu sveta. Francija je res veliko pokazala in....bla bla bla.... Fantje treba bit objektiven. Niste vi krivi, da ste taki. Starši so krivi ker so vzgojili tako omejene otroke. Njih je treba vprašat po zdravju. Gremo sosedje, gasa
lazanja
15. 07. 2018 18.57
+73
Glej, vsak lahko navija za kogar hoče...sosedi gor ali dol.
brezcasni
15. 07. 2018 20.18
+31
zakaj bi moral navijat za Hrvaško? Meni ja Francija všeč ,Hrvaška pa pač ne....ne njihova mentaliteta ne kultura ne...in ne maram da me kdo posiljuje z bratskimi odnosi,sosedje ipd,torej lahko navijam tudi za koga tretjega......fovšije?ne čisto nič imam vse kar imajo oni njihovo obalo pa si ob plačilu lahko privoščim vsako poletje a si jo ne ...ker obstajo mnogo lepih krajev po svetu ki se jih splača obiskat...
Lev07
15. 07. 2018 21.09
+0
Vse to je res, ampak v vseh vaših komentarjih je čutiti privoščljivost. Ker so Hrvatje!
Kollerik
16. 07. 2018 12.04
+1
domačin1, raje bi se bil vprašal, zakaj je tako, ne da nekaj pridigaš...
gullit
16. 07. 2018 13.10
+2
Vsak navija za svoje živimo v demokraciji.
zinaaziza
17. 07. 2018 10.17
a ti meniš, da oni pa bi navijali za nas, če bi bili mi na njihovem mestu? se lepo vidi kako in kaj in kdo za koga navija, pa če gledaš Evrovizijo, ti je vse jasno...
macro
15. 07. 2018 18.32
+22
🐓🐓🐓🐓🐓🐓
mallonge
15. 07. 2018 18.25
+27
Konec krivice v nogometu.
Karantanija
15. 07. 2018 18.25
+76
Evo vam, to imate za Piranski zaliv in za tisto izjavo Modriča! Bravo, Francija!
waga7
15. 07. 2018 18.00
+5
Pariz lahko počaka
KranskyJanez
15. 07. 2018 16.55
-40
hvala vsem lepim slovenkam za podporo hrvaški reprezentanci
Ata_Smrk
15. 07. 2018 16.25
+47
GREMO PETELINI!!!👑👑
casinio
15. 07. 2018 16.05
+10
Ajmoooooooooooo na polno
BUONcaffee
15. 07. 2018 15.48
-18
No glede na sliko ne vem koliko Francozov bo igralo.
brezcasni
15. 07. 2018 20.21
+16
vsi ker so vsi Francozi ..eni iz njihovih bivših kolonij in eni z njihovega matičnega Evropskega dela...oni državljanstva ne podeljujejo skupaj z brezplačnimi stanovanji kot mi.....
gullit
16. 07. 2018 11.56
+3
K da za hrvaško igrajo hrvati. eden je srb, drugi svicar, veliko jih je iz bosneoziroma Hercegovine tako da rasisti požrite se!!!
Kollerik
16. 07. 2018 12.05
+3
mbtukaj
15. 07. 2018 15.46
+53
Francija prvak.