Nogomet

Francoski načrt: Neymarju in ostalim z najvišjimi plačami 50-odstotno znižanje

Pariz, 09. 04. 2020 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brazilski nogometni zvezdnik Neymar Jr. bi lahko skupaj s še nekaterimi kolegi, s katerimi je med najbolje plačanimi posamezniki francoskega prvenstva, ostal brez kar 50 odstotkov plače.

Neymar Jr. (na fotografiji levo) je s francoskim napadalcem Kylianom Mbappejem (desno) največji zvezdnik pariškega PSG.
Neymar Jr. (na fotografiji levo) je s francoskim napadalcem Kylianom Mbappejem (desno) največji zvezdnik pariškega PSG. FOTO: AP
Neymar Jr. velja za enega najbolje plačanih športnikov na svetu, samo PSG mu po pogodbi, ki jo je podpisal leta 2017, zagotavlja 36,8 milijona evrov plače na sezono. Po nekaterih informacijah je Brazilec s soigralci že pristal na znižanje plače, v klubu sicer ocenjujejo, da bodo zaradi "koronakrize" ob okoli 300 milijonov evrov. Samo za plače nogometašev bi v tej sezoni sicer morali nameniti 317 milijonov.

Po poročanju ESPN so neimenovani viri v francoskem nogometu za njihovo spletno stran potrdili, da vodilni v Ligue 1 in Francoski nogometni zvezi razmišljajo o znižanju plač, kar bi najbolj prizadelo najbolje plačane posameznike, ki so večinoma zbrani v kadru državnega prvaka Paris Saint-Germaina. "Koronakrizo" sta v francoskem nogometu še dodatno poglobili televiziji Canal+ in beIN SPORTS, ki zaradi prekinitve tekmovanja ne želita spoštovati pogodbenih obveznosti in klubom nista izplačali predpisanih zneskov za TV-pravice.

PSG je imel v tem pogledu srečo, saj je eden njihovih glavnih pokroviteljev, hotelska veriga Accor, že pred krizo izplačal celoten znesek za sezono 2019/20, so pa pri Accorju že podvomili, da bodo lahko enak znesek poravnali tudi v sezoni 2020/21. Z Bordeauxom je medtem glavni pokrovitelj že prekinil sodelovanje, po poročanju ESPN pa sta Sindikat francoskih profesionalnih nogometašev (UNFP) in francosko ministrstvo za gospodarstvo in finance že dosegla dogovor o začasnemu znižanju plač.

'Nikogar ne moremo prisiliti'
Nogometaši, ki na mesec zaslužijo med 10.000 in 20.000 evrov, bi "na čakanju" zaslužili 20 odstotkov manj, trdi ESPN, plače med 20 in 50.000 evri bi bile nižje za 30 odstotkov, plače med 50 in 100.000 evrov pa za 40 odstotkov. Tisti, ki zaslužijo 100.000 evrov ali več na mesec, med njimi je tudi eden največjih zvezdnikov Ligue 1, Brazilec Neymar Jr., bi ostali brez 50 odstotkov plače. Južnoameričan je sicer že pred časom zapustil Francijo in se nahaja v domovini, tako kot še nekateri klubski soigralci, denimo Urugvajec Edinson Cavani.

S tako imenovano delno brezposelnostjo bi igralci v grobem prejeli 70 odstotkov običajne plače, z državnim denarjem pa želijo pomagati predvsem najranljivejšim klubom.

"Zamisel je takšna, da bi se igralci odpovedali delu aprilske plače in tako priskočili na pomoč klubom," je za agencijo AFP na začetku tedna dejal predsednik UNFP Philippe Piat.

"Nikogar pa ne moremo prisiliti. Velika večina se ne bo upirala. Svetujemo jim, da naj to sprejmejo, saj bo to rešilo službe. Brez tega bo poklic trpel," je dodal. Pri PSG naj bi glede znižanja plač že stekla pogajanja med vodstvom in nogometaši, še dodaja ESPN.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samomojemnenje
09. 04. 2020 20.05
-1
Mislim, da bodo od letos dalje v vseh novih pogodbah klubi dajali klavzule o manjših plačah v primeru ne igranja zaradi višje sile. Ne pa, da se morajo pogajati s preplačanimi igralci. To velja za vse preplačane v vseh klubih.
pomlad14
09. 04. 2020 18.34
-8
Najbolje, da že kar obesijo kariero na klin. Bolezen bo prevladala nad nogometom.
tarzan13
09. 04. 2020 18.16
+11
o bogi revež a bo preživel z - 50 % plače ?
dadinho10
09. 04. 2020 19.17
+3
in to celi mesec ali dva z toliko manj. to je sele zanimivo, ne recem, da bi jim nekdo rekel, da jim do nadaljnega pripada 50%, ampak govorimo o enem mesecu..