Nogomet

FSA na sestanku s Čeferinom nasprotovalo reformi Lige prvakov

London, 13. 05. 2021 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki Združenja otoških nogometnih privržencev (FSA) so na sestanku s predsednikom Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandrom Čeferinom kritizirali reformo Lige prvakov, ki je napovedana v sezoni 2024/25.

"Uefi in Aleksandru Čeferinu smo jasno predstavili naše poglede. Po našem mnenju se lahko ekipe v evropska tekmovanja uvrstijo le na podlagi dosežkov v domačem tekmovanju, vse druge oblike, ki bi ekipam omogočal nastop na mednarodni ravni na podlagi prestiža ali zgodovinske uspešnosti, pa je po našem mnenju nesprejemljivo. Ostro nasprotujemo širitvi Lige prvakov," je po sestanku s Čeferinom med drugim zapisal prvi mož FSA Kevin Miles.

Evropska nogometna zveza je na svoji aprilski seji izvršnega odbora, ki je bila le nekaj dni po zdaj že "propadlem poskusu" ustanovitve Superlige - trenutno to tekmovanje podpirajo le Real Madrid, Barcelona in Juventus, medtem ko so Arsenal, Liverpool, Chelsea, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Atletico Madrid, AC Milan in Inter Milano zelo hitro odstopili od tega projekta - potrdila načrt za prenovo elitnega klubskega nogometnega tekmovanja na stari celini, ki se bo leta 2024 z 32 razširila na 36 klubov.

"Navijači so srce nogometa in njihovo mnenje je zelo pomembno," je po srečanju z najvišjimi predstavniki FSA dejal predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.
"Navijači so srce nogometa in njihovo mnenje je zelo pomembno," je po srečanju z najvišjimi predstavniki FSA dejal predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. FOTO: Uefa

"Navijači so srce nogometa in njihovo mnenje je zelo pomembno," je po srečanju z najvišjimi predstavniki FSA med drugim dejal Čeferin. Na tem sestanku so bili poleg predstavnikov navijaških skupin Arsenala, Liverpoola, Chelseaja, Manchester Cityja, Manchester Uniteda in Tottenhama tudi nekateri predstavniki navijaških klubov iz Španije.

Ob tem kaže omeniti, da je špansko sodišče sodišče EU v Luksemburgu zaprosilo, da presodi ali je Uefa zlorabila prevladujoči položaj pri zaustavitvi Superlige. Po mnenju Reala, Barcelone in Juventusa Uefa krši 101. in 102. člen pogodbe o EU, ki prepoveduje monopolno delovanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

turk1989
16. 05. 2021 11.22
Prav je tako, nič daril za nesposobne klube.
jodr
14. 05. 2021 08.38
+1
Bo Radenko kakšno pametno povedal, kako si on predstavlja bodočo ligo prvakov.
slo_veter
13. 05. 2021 19.35
-4
Bi odprl provokativno vprašanje: Se dobite s prijatelji, vsi radi mal brcate žogo in naredite turnirček v nogometu. Zmagovalec dobi pivo - nagrada. Po mnenju UEFA to NI dovoljeno in če bi bila dosledna bi bili igralci in organizator kaznovani. Hočem poudariti, da je nogomet VEČ kot UEFA in organizacija sama nima pravice določevati kdo in s kom igra.
loso
13. 05. 2021 20.42
+2
..., to pa res ni vprašanje....,mislim da si večkrat ...,prevečkrat bil v cirkusu....ne razumeš klovn....PREPOVEDANO JE SANJAT...
slo_veter
13. 05. 2021 21.06
-2
@loso nihče ne sanja, a mogoče težko razumeš, kaj sem želel izpostavit Ali je pravično, da ima nekdo izrecno pravico nad igro . Ali je to prav ? Ne, ker nogomet ni lastnina UEFE .
modelx
13. 05. 2021 21.49
+1
saj uefa ne zapoveduje, da ne bi mogli narediti svoje lige. samo pravi, da potem ne morejo igrati v istih državnih prvenstvih, pa igralci ne morejo prehajati med takimi klubi, pa igralci, ki igrajo tako divjo ligo ne morejo nikoli več igrati za državno reprezentanco, ki državo zastopa na tekmovanjih pod okriljem fife in Uefe,... lahko pa si potem ustanovijo vse svoje
slo_veter
13. 05. 2021 19.21
+0
tukaj je šla UEFA na zelo tanek let . Enkrat se je že opekla na podoben način v 90ih, ko je prepovedovala prost pretok igralcev in posledično izgubila tožbo pred Evropskim sodiščem sicer po 4 letih a na koncu je. Verjetno bo tukaj zelo podobno. Saj že prepoved UEFA v normalnem življenju ni dovoljena. Če želiš imeti dva hobija, dve ljubice ali dve tekmovanji ali celo dve službi ti to načeloma ni prepovedano. Bomo videli.
Greghorian
13. 05. 2021 19.35
+4
Tukaj se grejo podobne ti 3 klubi igrice kot amazon, ko ne plačuje dobička. Kao se zgovarjajo na zakone in luknje, ki jim ustrezajo čeprav so podpisali pogodbo z uefo da ne bodo ustanavljali nikakršnih lig in igrali izven UEFE. Je pa tukaj vprašanje , se držati zakonov ali uničiti nogomet da bo 12 klubov udobno živelo. Pozabljaš da bi superliga zaživela na plečih lige prvakov in če nebi bilo uefe nebi nikoli prišli klubi do takih pozicij da lahko uničijo sistem, ki omogoča financiranje vsem. Pozabljaš da 1 povprečen nogometaš iz reala dobi letno plačo s katero bi lahko kupil tričetrt klubov v sloveniji in sedaj bi radi imeli še denar ki gre takim klubom. Kaj je tu poštenega?
slo_veter
13. 05. 2021 19.58
+0
@Greg .. preveč stvari v enem komentarju, zatorej samo dve mnenji: (1) Plača igralce je odvisna od dogovora z delodajalcem, ali je ta velika ali mala je stvar njunega dogovora. Tudi jaz imam 3x plačo kolega, ki sedi zraven men in dela iste reči, sem se pač drugače zmenil. (2) UEFA kot taka je bila ustanovljena s strani klubov in ne obratno in klubi so srž razvoja nogometa. V klubu se dobiš s soigralci in se dogovoriš, da boš imel tekmo s tistim ki si to želijo. Kaj ima tukaj UEFA, razen da bdi nad pravili, a le za to ne potrebuješ organizacije s 1000 zaposlenimi s miljonskimi plačami. Lahko organizira svoje tekmovanje in če želi kdo igrati tam ok. A zame je bistvo, da igraš kjer želiš. V letu 2021 bi iskreno morala obstajati možnost, da če se jaz spomnim organizirati turnir povabim klube in da ti lahko pridejo ne da na njim pretijo sankcije.
Klemencek
13. 05. 2021 20.59
+3
Ti jih pa strelas saj jim nihce nic ne prepoveduje samo potem izpadejo in tekmovanj pod okriljem uefe to pa se ve katera so ce so se pa klubi toliko zapufali da po teh pravilih ne morejo iz kreditov naj gredo pa v stecaj v sloveniji je bilo dosti takih klubov
Spegu
13. 05. 2021 21.48
+1
Res si Slo in res si veter! Ti si res pomešal jabolka, slive in mango. Sam sebe demantiraš. Če klubi (teh 12) životarijo naj znižajo plače igralcem in stroške kluba. Tudi tebi bi delodajalec znižal plačo če ni denarja, ti pa predlagaš da dvigne cene storitev, tebi pa ostane ista plača, kljub krizi. Še več, ti bi pobral dwnar tudi vsem čistilkam in hišnikom, da ti dobiš svoje. Tako oni želijo. Ves dejar zase, za bazen iz katerega jemljejo kader pa jim dol visi. To dwla UEFA, za katero praviš, da so jo ustanovili klubi - kar je tudi neresnica, saj so jo nogometne zveze. Kot drugo - te turnirje za pivo ali denar lahko organizirajo, tu je govora o novi ligi, ki bi prevzela finančne okvirje UEFI in klubom, ki dobijo denar od te UEFE za razvoj nogometa. Ampak ti meniš pač drugače, pravi navijači in ljubitelji nogometa pa ne želimo ameriškega načina v športu ker je to konec za vse revnejše lige in konec podpore pri razvoju talentov. Kdor ima rad nogomet, tega ne more pidpirat.