Nogomet

Gazprom nič več na dresu Schalkeja, Poljska, Švedska in Češka ne želijo igrati v Rusiji

Gelsenkirchen, 25. 02. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški nogometni drugoligaš Schalke 04 je sporočil, da na dresu ne bo več nosil imena glavnega sponzorja, ruskega energetskega giganta Gazproma. Po ruskem napadu Ukrajine so svoje mnenje jasno izrazile tudi Poljska, Švedska in Češka, ki so mednarodni (Fifa) in evropski nogometni zvezi (Uefa) sporočile, da se konec marca v Rusiji ne bodo udeležile dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Ob tem se poraja tudi vprašanje, ali bo letošnji finale Lige prvakov sploh odigran v Sankt Peterburgu, na kar bo Uefa dala odgovor po izrednem sestanku izvršnega odbora, ki bo ob 10.00 uri.

Schalke se je odpovedal dolgoletnemu sponzorju

"Glede na dogajanje v zadnjem obdobju smo se pri FC Schalke 04 odločili, da z dresov odstranimo logo glavnega sponzorja Gazproma. Namesto tega bomo na dresih nosili napis 'Schalke 04'," so sporočili na klubskem uradnem profilu na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusko energetsko podjetje Gazprom je glavni sponzor Schalkeja že vse od leta 2007, kar pomeni, da gre za enega najdlje trajajočih sponzorskih sodelovanj v evropskem nogometu, ki je klubu iz Gelsenkirchna v zadnjih 15 letih navrglo zajeten kup denarja. Zadnjo pogodbo, vredno 150 milijonov evrov, sta nemški klub in rusko podjetje podpisala leta 2016, lani pa sta ob izpadu Schalkeja iz nemške bundeslige podpisala še aneks k pogodbi, ki bi novopečenemu drugoligašu nanesel 30 milijonov v naslednjih treh sezonah.

Clemens Toennies predaja Schalkejev dres Vladimirju Putinu.
Clemens Toennies predaja Schalkejev dres Vladimirju Putinu. FOTO: AP

Kje bodo odigrane dodatne kvalifikacije?

Poljska, Švedska in Češka bi morale med 24. in 29. marcem odigrati dodatne kvalifikacije za prihajajoče svetovno prvenstvo v Katarju v ruski prestolnici Moskvi, a so nogometne zveze omenjenih držav v skupnem sporočilu za javnost sporočile, da glede na aktualno situacijo, dodatne kvalifikacije ne bi smele biti odigrane v Rusiji. V izjavi so zapisale, da v Rusijo ne mislijo odpotovati in pozvale Fifo ter Uefo, da poiščeta alternativno lokacijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Finale Lige prvakov v  Sankt Peterburgu ali kje drugje?

Eno izmed perečih vprašanj v svetu nogometa je, kje bo odigran letošnji finale Lige prvakov. Konec maja bi ga moral gostiti stadion Krestovsky, ki se nahaja v Sankt Peterburgu, a zna se zgoditi, da bo finale še tretje leto zapored prestavljen. Z Uefe so včeraj sporočili, da se bo izvršni odbor sestal danes ob 10.00, ko se bo odločalo o usodi majskega finala. Po poročanju tujih medijev naj bi bila prestavitev finala neizbežna, med najbolj resnimi kandidati za novega gostitelja pa se omenja angleški Wembley.

Bo stadion Krestovsky (na sliki) zamenjal kultni Wembley?
Bo stadion Krestovsky (na sliki) zamenjal kultni Wembley? FOTO: AP
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.