Nogomet

Gliha: Mali moramo delati več kot veliki

Ljubljana, 29. 09. 2020 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska reprezentanca do 21 let bo v oktobru odigrala dve prijateljski tekmi. Naši fantje se bodo 8. oktobra v Elbasanu najprej pomerili z Albanijo, v Sombotelu pa še z izbrano vrsto Madžarske. Selektor Primož Gliha pred prihajajočima tekmama od svojih varovancev pričakuje visoko koncentracijo, odrekanje in disciplino, saj so to elementi, s katerimi lahko konkuriramo v Evropi. Gliha ob tem poudarja, da bosta obe tekmi zelo dobrodošli tudi zaradi dejstva, da bosta odigrani na tujem, tako kot sta bili obe septembrski v Italiji in Madžarskem.

Za Slovenijo bo to že tretja prijateljska tekma z vzhodnimi sosedi v zadnjem letu. "Zelo sem zadovoljen, da smo se ponovno dogovorili za prijateljsko tekmo z Madžari, saj se je v tem obdobju zelo težko dogovoriti za prijateljske tekme na mednarodni ravni," je obrazložil ponovno snidenje z Madžari selektor Primož Gliha in opozoril na problematiko, ki jo je izpostavil že pred septembrskima tekmama z Italijo in Madžarsko. "Mali moramo delati več kot veliki. Ko sem na to opozarjal v preteklem mesecu, sem bil v določenem delu nogometne javnosti nerazumljen, vendar se je na koncu to pokazalo kot dejstvo, ki ga je potrdilo tudi igranje slovenskih klubov v evropskih pokalih. Evropa zahteva bistveno več kot naša liga in temu je primerna tudi sestava našega igralskega kadra. Tisti igralci, ki ne sprejemajo visokih psihofizičnih pritiskov ne morejo konkurirati za igranje v reprezentanci. Tu je višji nivo agresivnosti, višji nivo koncentracije, predvsem pa si kaznovan za vsako napako. To smo spoznali tako proti Italiji kot proti Madžarski." Prav zadnja tekma z Madžarsko je selektorju prinesla nova spoznanja o karakterju reprezentance. "Zadnje tekme z Madžarsko se bodo igralci spominjali do konca kariere, saj smo v 60. minuti izgubljali s 3:0, nato obrnili rezultat na 3:3 in na koncu skoraj zmagali. To je pokazatelj pozitivnega karakterja, a tudi velikega števila napak, ki si jih ne smemo dovoliti proti reprezentancam srednjega razreda, kaj šele najvišjega nivoja."

Žan Medved
Žan Medved FOTO: FC Slovan Bratislava

Selektor ob tem opozarja tudi na kakovost Albancev, ki je zelo konkurenčna v zahtevni kvalifikacijski skupini. "Albanci so v isti tekmovalni skupini kot Angleži, s katerimi smo mi remizirali. Anglija je v skupini premagala Avstrijce s 5:1, z enakim rezultatom pa so v Avstriji slavili Albanci, ki bodo tokrat naš nasprotnik. Nekateri v Sloveniji prisegajo na avstrijski nogometni model, ki naj bi predstavljal nekakšen kažipot za nas vendar po mojem mnenju to ni prav. Mi moramo izbrati svojo pot in funkcionirati glede na našo mentaliteto," za uradno spletno stran NZS razmišlja Gliha, ki pravi, da bo tekma z Albanijo zelo lep pokazatelj trenutnih zmožnosti slovenske reprezentance.

Seznam vabljenih igralcev:
Žiga Frelih (Olimpija), Uroš Likar (Gorica), Igor Vekić (Bravo), Jan Gorenc (Mura), David Zec (Benfica/Por), Žan Rogelj (WSG Tirol/Avt), Aljaž Ploj (Aluminij), David Brekalo (Bravo), Luka Koblar (Maribor),  Žan Zaletel (Celje), Dušan Stojinović (Celje), Adam Gnezda Čerin (RIjeka/Hrv), Egzon Kryeziu (Lechia Gdansk/Pol), Janez Pišek (Domžale), Tomi Horvat (Mura), Kevin Žižek (Mura), Jan Mlakar (Maribor), Aljoša Matko (Maribor), Luka Štor (Dynamo Dresden/Nem), Žan Medved (Slovan Bratislava/Svk).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.