Nogomet

Čaka se epilog odprtega pisma: bo predsednik končno prerezal gordijski vozel?

Ljubljana, 18. 10. 2020 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekateri slovenski mediji, razpisali so se tudi določeni predstavniki sedme sile s Hrvaškega, so pred dnevi poročali, da so se nogometaši slovenske reprezentance do 21 let, oziroma del njih, z odprtim pismom pritožili čez selektorja Primoža Gliho. Kot vselej ima zgodba (najmanj) dve plati. Gliha je nekdanji nogometaš in tudi član prve slovenske reprezentance. Spomnimo se ga tudi, ko je pred leti Hrvaški na Poljudu zabil tri gole.

Mlada slovenska reprezentanca se v bistvu že nekaj časa pripravlja na glavni dogodek v zadnjem obdobju. Prihodnje leto bo, s finalom v Ljubljani, naša krovna nogometna Zveza gostila del evropskega prvenstva do 21 let, kar bo krona ali bi morala biti krona za večino fantov iz te generacije. 

Primož Gliha je selektor selekcije U21 od leta 2015.

Naša izbrana vrsta do 21 let bi v zadnjih dneh morala igrati prijateljski tekmi z Albanijo in Madžarsko, vendar sta obe odpadli zaradi okužb z novim koronavirusom. A to očitno niso edine težave mlade vrste, saj so se njeni člani z odprtim pismom pritožili čez selektorja Primoža Gliho in celo postavili ultimat, da pod njegovim vodstvom ne bodo več igrali. V pismu so kritizirali obnašanje selektorja, nenavadne "vzgojne" prakse ter žaljenje na osebni ravni. Kot so še zapisali, si je selektor na zadnji reprezentančni akciji s svojimi pomočniki privoščil celo veseljačenje pozno v noč. 

Primož Gliha
Primož Gliha FOTO: POP TV

A kot vedno ima skorajda vsaka zgodba najmanj dve plati (resnici). Tudi ta. 

Slovenijo naslednje leto čaka domače EP. V pripravi na veliki dogodek, finale bo v Ljubljani, je četa selektorja Glihe remizirala z uglednimi reprezentancami Anglije, Francije in Portugalske in premagala Madžarsko. Dobri obeti pred prvenstvom.

Že takoj po objavljenem odprtem pismu so na naš naslov (material hranimo v redakciji) romala pisma podpore in besede, ki na laž spravljajo ali milo rečeno nasprotujejo trditvam, ki so jih v pismu navedli podpisniki. Da, med njimi je tudi veliko aktualnih članov reprezentance do 21 let, ki poudarjajo, da so bili zavedeni oziroma so bili prisiljeni podpisati "peticijo". Poleg njih so besede podpore in sporočila pošiljali tudi številni nekdanji reprezentanti, slovenski trenerji in tudi člani strokovnega štaba različnih reprezentanc v mlajših kategorijah. Ob branju je zelo očitno, da pismo ni prišlo izpod peresa katerega izmed naših nogometašev, pač pa je bila vsebina skrbno sestavljena. V imenu reprezentantov je selektorja o tem sicer obvestil kapetan Jan Mlakar, ki ga je Gliha nato poslal domov, a naletel na upor igralcev. Pozneje naj bi svoje stališče do napadalca Maribora omehčal, a je duh že ušel iz steklenice. 

Kako do rešitve in kakšen bo epilog?
Dejstvo je, da Primož Gliha že peto leto sedi na selektorskem stolčku reprezentance do 21 let in, kot kaže, so odgovorni na Zvezi zadovoljni z njegovim delom in rezultati. Če ne bi bili, verjetno ne bi pljuvali v lastno skledo in ohranjali pri življenju nekoga, ki mu ne zaupajo in ne verjamejo v njegovo delo. 

Od reprezentanta se pričakuje, da s ponosom nosi državni dres in na vsaki tekmi da vse od sebe. Od selektorja, da častno vodi izbrano vrsto, njegovo delo pa ocenjujejo tisti, ki so ga izbrali za to odgovorno funkcijo. Vodilni na NZS za zdaj molčijo ... Do kdaj?

Normalno je, da vodilni, v tem primeru vodstvo NZS stoji za selektorjem in brani skupni interes, saj naj bi delovali enotno. Če so namere seveda iskrene. Jasno je tudi to, da igralec ne more in ne sme niti poskušati vplivati na menjavo trenerja (selektorja), sploh ne na takšen način, z javnim pranjem perila. Naloga in obveznost (mladega) reprezentanta je, da častno nosi slovenski dres in še bolj častno predstavlja državo in slovenski reprezentančni nogomet, na tekmah in treningih pa od sebe "da vse, kar ima". Glede na to, da se bo v Sloveniji prihodnje leto odvil del evropskega prvenstva s finalom v Ljubljani, kar bo eden največjih športnih dogodkov v samostojni Sloveniji, bi vsi v nogometni družini morali delovati enotno. Nad Primožem Gliho je še kar nekaj ljudi in instanc in skorajda nemogoče se zdi, da bi takšno obnašanje in ravnanje selektorja, kot mu ga določeni mladi reprezentanti očitajo, ostalo neopaženo. Vse bolj se zdi, da so v ozadju nekateri večji interesi ljudi, ki morda nimajo iskrenih in odkritih namenov. Predvsem pa ne razmišljajo o tem, da je organizacija EP velika slovenska priložnost, da se še dodatno nariše na nogometni zemljevid priložnost, ki bi morala biti nad vsemi zdrahami in osebnimi interesi. Nadaljevanje gotovo sledi. 

Primož Gliha na tekmi proti Hrvaški. Pisalo se je leto 1997, ko je Gliha (na tleh) Hrvatom na Poljudu zabil tri gole (3:3).
Primož Gliha na tekmi proti Hrvaški. Pisalo se je leto 1997, ko je Gliha (na tleh) Hrvatom na Poljudu zabil tri gole (3:3). FOTO: AP

Odziv krovne Zveze ni bil takšen, kot bi ga od vodilnih mož na NZS, ki podpirajo in verjamejo v delo selektorja, pričakovali. Če vanj verjamejo, bi morali podporo izraziti takoj in nemudoma. V nasprotnem, če so očitana dejanja vsaj malo resnična, pa tudi imajo vzvode in načine, da pretrgajo gordijski vozel in selektorju pomahajo v slovo. Evropsko prvenstvo 2021 bi namreč moralo združiti prav vse znotraj slovenske nogometne hiše ... In prav to so očitno prehitro pozabili ali pa so bili zavedeni naši mladi reprezentanti, ki se ne zavedajo, da niso nezamenljivi in da bi (bodo) lahko svojo nepremišljenost drago plačali. Ne želite igrati za reprezentanco? Prav, bodo pa drugi ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BETONSKI
18. 10. 2020 14.10
+3
NAJ NEHAJO IGRATI,TO JE PREVILEGIJ IGRATI ZA REPREZENTANCO,BOMO ZBRALI 15 DRUGIH ČE NE ŽELIJO IGRATI RAVNO TAKO KAKOVOSTNIH ČE NE ŠE BOLJŠIH. NAJ GREDO.
Ajgor mb 1
19. 10. 2020 08.09
+0
kaj ti mislis da si v angliji, spaniji? ali da je to NBA liga?
PredsednikPepe
19. 10. 2020 17.02
Nekateri mislijo, da je naša uboga kika več, kot angleška, španska, ali NBA.
le?o
18. 10. 2020 12.41
+4
Kakršna koli pravila "šef "postavi, se jih je treba držat. A se je Jan Mlakar uprl svojemu trenerju v klubu, kjer veljajo podobna pravila,ko si v klubski karanteni?
brodarko
18. 10. 2020 11.23
+5
Eden najslabših člankov, ki ničesar ne pojasnjuje.
GozdniJoža
18. 10. 2020 09.54
V članku ste pozabli napisat, da bo naslednje leto EP s finalom v Ljubljani 🙂
borjac
18. 10. 2020 09.52
+3
Predsednik NZS bo posredoval, predsednik NZS je človek brez hrbtenice in nima pojma o pojmu, samo uživa privilegije svojega položaja.
gogi_
18. 10. 2020 11.29
+1
Borjac pozabil si da uziva tudi veliko odojka. Res sramota da vodi nzs nekdo ki ne zna sklanjat in ne zna Zdravljice.
krucyfix
18. 10. 2020 09.47
+7
"Ob branju je zelo očitno, da pismo ni prišlo izpod peresa katerega izmed naših nogometašev, pač pa je bila vsebina skrbno sestavljena." ------ Nekdo brije norce iz pismenosti nogometasev?
Ici
18. 10. 2020 21.16
No, od nogometašev se nikoli ni pričakoval doktorat iz astrofizike.
PredsednikPepe
19. 10. 2020 17.08
Res je, saj so že včasih rekli, da se košarka igra z glavo, nogomet pa z nogami.
SLOVENSKI HRVAT
18. 10. 2020 09.40
-1
Lukeci so tudi lepo na polskem povedli navijaci naj se rajsi ukvarja kak bo zabijo gole in ne to da je ostal brez instagrama 😂
TOMAYSSO
18. 10. 2020 09.38
+5
Prav mlačen odziv NZS daje slutiti, da nekaj resnično v tej reprezetanci ne štima. Pa tale članek, kot da ga je napisal sam Gliha, kajti grožnja na koncu le tega je pa preveč za nekoga, kateri bi bil neodvisen in nepristranski novinar. Ta reprezetanca sedaj ne potrebuje tega da se okoli nje dela takšna zdraha. In predlog: začasno angažirat Matjaža Keka, da prevzame U21, ker reprezetanca A drugo leto nima pomembni tekem.
SLOVENSKI HRVAT
18. 10. 2020 09.38
+6
Takega bi v mb nucali pomojem bi se igralci ki jim pomeni vec frizura,tatuji in pijancevanje ze prvi dan jokali in pisali odprta pisma. Prave jokice so postali fuzbaleri
Primius
18. 10. 2020 09.38
+6
Tocno tako. Ze ta clanek je napisan v podporo Glihi, tako da nebi o obeh plateh zgodbe. Saj nobenega od akterjev nicesar vprasali niste. Imate samo dopis nogometasev. Verjetno je pa v tej postavi cvetober nasih fantov, tako da ja, lahko tudo deugi igrajo, rezultat pa verjetno ne bo enak. Razen ce je kak res na tem, da morajo placati za uvrstitev v reprezentanco.
Pa kaj
18. 10. 2020 09.33
+2
pravila morajo biti...je pa odvisno od karakterja..butast karakter, butasta pravila....
stanga123
18. 10. 2020 09.12
+1
Mladi bi ga tudi žurali v noč, igrali igrice bili na telefonu... na koncu pa za neuspeh krivili selektorja.
pojokov
18. 10. 2020 08.57
+1
zmeraj obstajao dve plati zgodbe...
V SHESHELJ
18. 10. 2020 09.06
+1
To pa je sedaj nekaj novega, itak obstajajo, vendar potrebno ga je skrito posneti pa bi obstajala samo ena plat zgodbe!
EnKandidatDosmrtniMandat
18. 10. 2020 09.13
+2
pojokov
18. 10. 2020 09.43
+2
ne me narobe razumet, nisem na nobeni strani, ampak sem mnenja da je treba videti obe plati zgodbe, nič drugega
pojokov
18. 10. 2020 09.43
+1
še dobro da si imel v šoli slovenščino 5..bravo
V SHESHELJ
18. 10. 2020 08.56
+3
Enkrat se je spravil na fanta ker mu je žogo skozi noge porinil...Primožu namreč, in ga je tako po nogah usekal da je fizioterapevt skocil v sekundi. Mali je jokal na tleh od bolečin, besede so bile pa ..P... TI M...., MENE TUKAJ ŠEVIŠ, NA TEKMI PA NE BOŠ UPAL,,M.... TI J....! Presodite sami...
lotmerzanec
18. 10. 2020 08.56
+5
Kaj pa,če je to konstrukt in hoče SD na njegovo mesto postavit Židana,ki je za MAMLJIVO ponudbo prestopil iz SMC-ja?? Kot je znano ima SD svoje lovkle povsod!!
Bogdan Kranjc
18. 10. 2020 09.32
+3
LOT DOBRO RAZMIŠLJAŠ LEVIČARIJI SO POVSOD V VSEH PORAH IN RABIJO PROTIUSLUGO ZA ŽIDANA.
jodr
18. 10. 2020 08.52
+6
Radenko ne upa z prstom migniti s svojo roko. čaka na ukaz Čeferina, kaj naj stori. Gliha in Čeferen pa sta Grosupeljčana in nekje vrstnika; vse jasno.
EnKandidatDosmrtniMandat
18. 10. 2020 09.14
-1
Ni to komunistična SDS, da bi vsi čakali na ukaz tovariša Jansze.
V SHESHELJ
18. 10. 2020 08.52
+9
Jaz OSEBNO sem bil 2 meseca na probi pri Olimpijo dokler jih je vodil v 1.ljubljanski ligi z nekaterimi igralci ZLATE GENERACIJE. In lahko recem da pretezno dela stvari na galamo, kar po svoje ni slabo, žalitev je pa v vsaki 5 besedi. Ker izhajam iz okolice kjer mi ni to tuje sem veliko lažje prenesel kot nekateri igralci ki so po treningih odsli domou in naslednji dan ga ni bilo vec. Tako da... bolj vrjamem fantom kot rezultatom
vafa
18. 10. 2020 08.51
+0
problem...se nahaja v Švici....
jodr
18. 10. 2020 08.49
+8
Dolgo časa ste potrebovali, da je dogodek prišel v javnost tudi pri vas; šele ko se je intrenacionaliziral.
Metalllca
18. 10. 2020 08.49
+12
Samo Mijatovića in njegov krog zamenjat pa bo mir in nova renesansa v Slovenskem nogometu!